روزنامه اعتماد در گفت‌وگویی با صادق خرازی نوشت:

*باید دید در فرآیند مناسبات ایران و امریکا چه تحولی رخ داده است که خانم هیلاری کلینتون به هنگام ترک وزارت امور خارجه ایالات متحده، پیشنهاد مذاکره با ایران را مطرح کرده است. اراده و تصمیم برای مذاکره با امریکا فرآیند ویژه‌یی را در ایران طی می‌کند که در چارچوب منویات، نظرات و استراتژی مقام معظم رهبری باید باشد. مسلما باید ارزیابی از جهت‌گیری دولت جدید ایالات متحده داشت. آن هم در این شرایط ویژه که خاورمیانه مشکلات و مسائل امنیتی فراوان دارد. بحران سوریه، بحران فلسطین و غزه، بحران عراق و افغانستان و موضوعات متعدد دیگر. این نخستین‌باری نیست که دولت ایالات متحده خواستار مذاکره مستقیم با ایران شده است.

*اگر عمق نگاه رهبری در این خصوص را مد نظر بگیریم متوجه می‌شویم که راه را نبسته‌اند. شرایطی گذاشته‌اند که آن وضعیت و شرایط احراز نشده است. متاسفانه مخاطب این کلام انتقادآمیز من برخی خودی‌ها هستند که همه مسائل را از دریچه مذاکره و گفت‌وگو حل شده تلقی می‌کنند. مذاکره وگفت‌وگو به منزله حل و فصل تلقی نمی‌شود. الان آقایان دارند با 1+5 مذاکره می‌کنند مگر معضلات حل شده یا توقعات و انتظارات طرف مقابل کاهش پیدا کرده است؟ هیچ‌یک از این مسائل که محقق نشده هیچ، بلکه دیوار بدبینی و سوءتفاهم از گذشته نیز بلند‌تر شده است

*مناسبات ایران وامریکا به صورت کلی و عدم وجود چارچوبی منسجم در دو سوی دوکشور مهم‌ترین موضوعات و مسائل سیاست خارجی دو کشور هستند. من با شکل ادبیات برگزیده بر این سوال موافق نیستم. طبیعی است که پیچیدگی‌های منطقه خاورمیانه، ایران را با جهانی از واقعیت‌ها روبه‌رو کرده وبه ناچار سیاست‌ها تغییر می‌کنند و مسوولان امر ناچارند برای تامین منافع، به حیطه واقعیت‌های ناگفته و نا نوشته یا خود سر پوش گذاشته، ورود کنند. اصل بحث مناسبات ایران و امریکا، موضوع مهمی است که امروز نخبگان و سیاستمداران و مسوولان به آن می‌اندیشند.

*فرآیند مذاکره بدون قید و پیش شرط یک گام به سوی جلو محسوب می‌شود.

*اگر دولت ایالات متحده امریکا به فرآیند حل و فصل جامع و کامل با جمهوری اسلامی ایران بیندیشد و طرحی کاملا منطقی در قبال همه مباحث فراگیر در مناسبات دو جانبه و منطقه‌یی و بین‌المللی ارائه کند، گامی مهم برداشته است.

*رابطه با امریکا را ایران قفل نکرد که کلیدش دست کسی از دولتمردان و سیاستمداران داخلی باشد. امریکایی‌ها می‌توانند با اقدام جبرانی رمزگشایی کنند.

*امیدوارم شرایطی به وجود بیاید که با صلاحدید رهبری شاهد تحولات جدید باشیم.

*ایران پل نهایی تنش‌زدایی امریکا با دنیای اسلام است.

*برخی در همین دو دولت نهم و دهم به نوع مناسبات ایران و ایالات متحده به عنوان ابزاری سیاسی و حزبی نگریستند.

*در سیاست خارجی آنها که زیرک هستند و دست رو نمی‌کنند گهگاهی چنان مشکل دارند که خود وکشورشان را هم مستاصل می‌کنند چه برسد به روزی که بی‌هدف و بی‌برنامه از بیان یک طرح، گاه ایده، گاه تاکتیک و گاه استراتژی سخن به میان‌ آید. این پرگویی‌ها قطعا به صلاح ملک وملت نیست. برخی آقایان هنگام روی کار آمدن شعارهای آسمان‌کوب آنچنانی داده و قدرت را در نفی کامل فکر و تلاش برای روان‌سازی و تعدیل مناسبات می‌دیدند. همین آقایان امروز همه مسائل را فقط در سبد عادی‌سازی مناسبات با ایالات متحده حتی بدون آنکه ارزیابی از سیاست خارجی طرف مقابل داشته باشند، می‌چینند. برخی ایام چنان شتاب زده و مشتاق خود را نشان می‌دهند که همه‌چیزمان بر سبیل ساده بینی و ساده انگاری تفسیر شود.

*اینکه کاملا مشخص است که برخی افراد در دولت‌های پیشین و برخی در همین دو دولت نهم و دهم به نوع مناسبات ایران و ایالات متحده به عنوان ابزاری سیاسی و حزبی نگریستند. من صریح حرفم را می‌زنم؛ این نوع طرز تلقی به سیاست خارجی جواب نمی‌دهد. سیاست خارجی در ایران متمرکز است. خب طبیعی است که مجالی برای یک چنین بهره‌برداری به این نوع نگرش نمی‌دهند. حوادثی در پیرامون منطقه ما شکل گرفت؛ برخی مجوز یافتند به صورت مشروط و معین و با چارچوپ تعیین شده در مسیر مصالح ملی به مذاکره بپردازند و حتی امتیازاتی هم بدهند. اینکه آیا آنها توانسته‌اند مابه‌ازای همکاری خود را بگیرند، بحث دیگری است.

/29217

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 261040

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 30
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    75 12
    سیاست مدار با شعور به ایشان میگند چون تمام جوانب را در نظر دارد دمت گرم که به فکر مردم هستی
    • بدون نام IR ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
      10 20
      اگر از نزدیک ایشان را می شناختی نظرت تفاوت می کرد
  • بدون نام IR ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    71 1
    خداکند منافع ملت مورد نظر گرفته شود ونه...!
    • بدون نام IR ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۳
      7 1
      ملت یا نظام ؟
  • بدون نام IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    شما دلتان را صابون نزنید رهبرما هر چه که به صلاح امت است رفتار می کند وپیشنهاد های پادوها تغییری در دیدگاه مترقیانه ایشان نخواهد داشت
    • بدون نام IR ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
      39 7
      لطفاً مواضع مترقیانه ایشان را تحلیل کنید و آثار خوب و بد آن را بسنجید و سپس این طور حرف بزنید.
  • احمد IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    45 6
    واقعاً تأسف‌بار است كه فرد آگاه و متعهدي مثل ايشان در وزارت خارجه حضور ندارند.
    • بدون نام IR ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
      3 17
      فرد تند مزاج و افراطی در وزارت خارجه بود. بهتره از همکاران او سوال شود
  • ایرانی IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    مرگ بر آمریکا وایادی داخلی شان
    • یک ایرانی IR ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
      45 3
      بهتره به جای نام "ایرانی" که بر تمام ایرانی ها اجماع داره ، از نام "یک ایرانی" استفاده کنی ، شاهدش هم تعداد زیاد مخالفان نظر جنابعالیست
    • بدون نام IR ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
      34 4
      بی خیال آمریکا خودت چطوری؟
    • علی IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
      29 4
      خجالت کشیدی؟ فهمیدی که تنهایی
    • وطن IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
      76 3
      آقای ایرانی‌ ... این تند روی‌های به دلیل و کور کورانه تأثیری جز تخریب منافع ایران ندارد .همهٔ ملت ایران امیدوارند که این دوره به اتمام رسیده و شاهد رشد کشور با تامل به دیگر قدرت‌های جهان باشیم . امید است که اینگونه شود
  • بدون نام IR ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    1 12
    آمریکا برای مذاکره پیش شرط گذاشته است؟
  • بدون نام IR ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    34 0
    همه میدونیم این دوست عزیز(ایرانی) و دورو بریاشون چه نفعی از تحریمهامیبرن که دوست ندارن وضعیت اقتصادکه داره نابودمیشه درست بشه
  • عباس رضی IR ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    44 3
    مگر مشود تا قیامت رابطه قطع باشد ما بلاخره نیاز داریم که بدون تنش زندگی کنیم
    • محمد IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۴
      1 1
      بله ميشود چون حق و باطل هيچگاه با هم جمع نميشود ضمنا جهت اطلاع يكي از فلسفه هاي قيام قائم نيز همين است كه مناقشه حق و باطل را فيصله دهد .
  • نكته بين IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    26 1
    از قديم گفتن : 1000 تا دوست كمه اما يه دشمن زياده!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  • بدون نام IR ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    22 2
    جناب خرازي شما جز كدام گروه بوديد
    • بدون نام IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
      28 8
      مهم نیست جز کدوم گروهه مهم اینه که حرفش درسته یا نه اما خدایی نمیشه به هیچ یک از کابینه خاتمی گیر داد ها
  • مهدی IR ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    50 3
    مگر در زمانی که صلاح دانستیم با روس ها که نصف کشور مون رو جدا کردند و ده ها سال جنگیدند رابطه بر قرار نکردیم. مگر امریکا می تونه به روس ها ، فرانسه هند و غیره تعرض کنه. اگر خائنین احمق در کشور نداشتیم امریکا هم نمی تونست ما رو استسمار کنه. از مقام قدرت و اقتدار می توانیم حتی با امریکا نیز صحبت کنیم.
  • حسن IR ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    62 13
    درود بر آمریکا وایادی داخلی شان
    • اوغلی IR ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
      4 0
      حالا ما یک کامنت که یک صدم این هم چیزی نداره بنویسیم تایید نمیشه.
  • هامان IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    11 43
    امريكا بايد فعاليت انرژي صلح اميز ايران را بپذيرد تحريمها را برداشته سپس به مذاكره بنشيند
    • شفاف سازی بشه IR ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
      25 3
      فکر کنم با صلح آمیزش مشکلی نداشته باشن و به حرف شما گوش کنن ، اگر ...
  • بدون نام IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    20 0
    هر کشوری در عرصه بین الملل به فکر کسب منافع حد اکثری است با تفکر و تصمیمات منطقی حتی میتوان با ایالات متحده ارتباط داشت بطوری که هم امنیت و هم منافع مردم و کشور حفظ شود فقط باید با یک دیپلماسی معقول فعال و واقع گرا بدور از تصمیمات احساسی وارد کارزار شد
  • فرهاد IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    30 4
    با پشتیبانی تسلیحاتی ایران از حماس و حزب اله لبنان و دولت سوریه و حرف هایی که در مورد اورانیوم 28 درصد پیداشده تو سایت ایران در گزارش های قبلی آژانس اتمی هست، فکر نکنم به این زودی روابط بهبود پیدا کنه.
  • محمد IR ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    41 8
    انشاء الله آنچه به صلاح مردم ايران ونظام مقدس جمهوري اسلامي باشد صورت گيرد
  • احمد IR ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۳
    3 12
    مرگ بر آمریکاه
  • مهدی IR ۰۳:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۴
    1 0
    با سلام وقتی کامنتها را خوندم یک مطلبی به یادم افتاد که حیفم اومد ننویسم: یکی از معایب یا شاید یکی از محاسن ما هموطنای عزیز اینه که هر کدوم به صورت تک نفره راجع به همه چیز اظهار نظر می کنیم و چنان محکم و قوی از اون دفاع می کنیم که اجازه رد اونو به هیچ کس نمیدیم... اقتصاد، سیاست، جنگ، تحریم اقتصادی، انرژی هسته ای، فرهنگ، هنر، سینما، رسانه، طب، معماری،و... برای نمونه عرض کنم من به دلیل بیماری دیسک کمر مدتی بستری بودم، تقریبا تمام افرادی که متوجه بیماری من شده بودن، راهکارها و روشهای درمان، پزشک، دارو و... پیشنهاد می دادن. جالب این که چندتایی از اونها اینقدر اصرار می کردند که من مجبور می شدم به بهانه ای از دستشون خلاص بشم... حالا حکایت اظهار نظر دوستان راجع بهصحبتهای دکتر خرازی هم از این قراره.