استفاده از آرایه‌ای از الکترود که پایین‌تر از منطقه آسیب‌دیده نخاع فرد ایمپلنت می‌شود، به بیمارانی که دچار آسیب‌های نخاعی شده‌اند، کمک می‌کند راه بروند و حتی در زمان قطع جریان الکتریکی نیز توان حرکتی خود را حفظ کنند.

محبوبه عمیدی: فلج شدن به دلیل آسیب‌های نخاعی دیگر به معنی یک عمر روی صندلی چرخ‌دار نشستن نیست. این را گروهی از محققان می‌گویند که موفق شده‌اند با کاشت یک ایمپلنت الکتریکی حرکت را به پاهای مردی که چندین سال پیش فلج شده برگردانند و به او اجازه دهند بدون نیاز به کمک بایستد، حتی زمانی که جریان الکتریکی از کار افتاده است.

اندرو میس که ساکن لوئیس‌ویل در کنتاکی است، می‌گوید: «ناگهان متوجه شدم می‌توانم انگشت کوچک پایم را حرکت دهم، این تجربه زندگی من را تغییر داد». این تجربه توسط ایمپلنتی ایجاد شده که به نظر می‌رسد ارتباطات خاموش (غیرفعال) نخاع را در منطقه آسیب‌دیده به شکل دائمی تقویت کرده یا حتی موجب ایجاد ارتباطات تازه‌ای شده که بدون نیاز به محرک الکتریکی نیز می‌توانند پیام‌های عصبی را انتقال دهند.

به گزارش نیوساینتیست، نتایج این تحقیق خبر از تحولاتی انقلابی در آینده می‌دهد چون نشانه این است که مناطق آسیب‌دیده نخاع حتی سال‌ها پس از تخریب می‌توانند فعالیت خود را از سر بگیرند.

مطالعات پیشین که روی حیواناتی که از ناحیه نیم‌تنه پایین خود فلج بوده‌اند، انجام شده نشان می‌دهد تحریکات الکتریکی پیوسته‌ای که نخاع آنها را در منطقه‌ای پایین‌تر از بخش آسیب‌دیده تحت‌تأثیر قرار داده، به حیوان کمک کرده روی چهارپای خود بایستد یا حتی عضلات خود را به حرکت درآورد. محققان می‌گویند این تحریکات به این دلیل موفقیت‌آمیز بوده که اطلاعات مربوط به حس عمقی (درک موقعیت بدن و حرکت ماهیچه‌ها) را به نخاع انتقال داده و در مقابل داده‌های مورد نیاز برای حرکت و واکنش به شرایط را از نخاع و بدون دخالت مغز به این ماهیچه‌ها منتقل کرده است.

سال گذشته سوزان هارکما و کلادیا آنجلی از مرکز توانبخشی فریزر و دانشگاه لوئیس‌ویل در کنتاکی تلاش کردند با روشی مشابه پاسخ انسان‌هایی را که فلج شده‌اند به تحرکات الکتریکی در منطقه‌ای پایین‌تر از بخش آسیب‌دیده نخاع بررسی کنند. آنها بیماری را انتخاب کردند که از سال 2006/1385 که در نتیجه تصادف با یک خودرو فلج شده بود، هیچ فعالیت حرکتی در منطقه پایین‌تر از بخش آسیب‌دیده نخاع او در ناحیه گردن ثبت نشده بود.

معالجات متعدد فیزیوتراپی نتوانسته بود به این بیمار کمک کند؛ اما زمانی که آرایه‌ای شامل 16 الکترود در بخش پایینی نخاع او قرار گرفت تا اعصاب این منطقه را با فعالیت الکتریکی پیوسته تحریک کند، این بیمار توانست برای اولین‌بار وزن بدن خود را تحمل کرده و روی پاهای خودش بایستد.

اتفاقات غیرمنتظره دیگری هم در راه بودند. این بیمار پس از 7 ماه توانست انگشت کوچک پای خود را زمانی که الکترودها فعال بودند به حرکت درآورد. آنجلی می‌گوید: «او توانست انگشت خود و حتی قوزک پایش را به حرکت درآورد. این اتفاق نشان می‌داد فرمان‌های اختیاری مغز نیز از منطقه آسیب‌دیده نخاع عبور کرده و به ماهیچه‌ها رسیده‌اند».

این فرد در طول زمان توانست کنترل مثانه خود را به دست آورد و یک زندگی جنسی طبیعی داشته باشد، علاوه بر این بدن او بهتر می‌توانست دمای خود را کنترل کند. تمامی این تغییرات نشان می‌دادند زمانی که الکترودها فعال هستند داده‌های عصبی دارند از مغز به بخش‌هایی از بدن فرد می‌رسند که پیش از این دسترسی به آنها ممکن نبوده است.

رجی اجرتون از دانشگاه کالیفرنیا در لوس‌آنجلس که یکی دیگر از همکاران این تحقیق بوده، می‌گوید: «ما فقط می‌خواستیم با استفاده از حس عمقی فرد به نخاع کمک کنیم که به او اجازه ایستادن بدهد. اصلا فکر نمی‌کردیم تحریکات الکتریکی بتوانند ارتباطی میان مغز و نخاع ایجاد کنند. می‌توانیم این تغییر را ناشی از ایجاد ارتباطات تازه در منطقه آسیب‌دیده بدانیم؛ اما از آنجا که شاهد چنین تغییری در حیوانات نبوده‌ایم، باید دلیل دیگری برای آن پیدا کنیم. توضیح امکان‌پذیرتر نقش تحریک الکتریکی در افزایش شدت آستانه پیام‌های عصبی و رسیدین آن به حدی است که موفق شده پیام‌های مغز را برای ماهیچه‌ها بفرستد. شاید در این منطقه ارتباطات خاموشی وجود دارند یا سلول‌های عصبی که به دلیل آسیب‌دیدگی نمی‌توانند به تنهایی فعال شوند و این تحریکات الکتریکی پیام‌های ارسالی توسط آنها را تقویت کرده و به حد آستانه ارسال پیام‌ها رسانده است».  

آنجلی و همکارانش امکان دیگری را پیش‌بینی کرده‌اند، آنها حدس می‌زدند این اعصاب حسی باشند که به کمک بیمار آمده‌اند تا علاوه بر حس کردن دوباره پاهای خود بتواند به کمک آنها حرکت کند. آنها از میس و داوطلب دیگری که دچار فلج اعصاب حسی و حرکتی شده بود خواستند از ایمپلنت استفاده کنند. هر دوی این افراد در هنگام روشن بودن دستگاه قادر به حرکت پاهای خود بودند.

در طول زمان این دو بیمار و داوطلب سومی که به آنها اضافه شده بود، توانستند پاها و حتی انگشتان پای خود را حرکت دهند. تمرین‌ها باعث شدند این افراد بهتر بتوانند همکاری کنند و با قدرت بیشتری به حرکت ادامه دهند. پس از 4 ماه تمرین از میزان تحریک مورد نیاز برای حرکت آنها نیز کاسته شده بود.

آنجلی می‌گوید شگفتی بزرگ هنوز در راه بود. سه ماه بعد در حین تمرین‌ها دیدیم میس می‌تواند در حالی که بدنش هیچ سیگنال خارجی دریافت نمی‌کند، پاهای خود را حرکت دهد. انتظار نداشتیم در چنین زمان کوتاهی این نتیجه عالی را بگیریم». اجرتون می‌گوید: «حالا به این نیاز داریم که ببینیم چطور می‌توانیم ارتباطات خاموش را به آستانه ارسال پیام‌ها برسانیم. دستگاهی که از آن استفاده کردیم سی سال پیش و برای سرکوب احساس درد در بیماران ساخته شده بود، شاید ایمپلنت‌های تازه بتوانند سریع‌تر ما را به جواب برسانند».

آنجلی می‌گوید: «درحال حاضر هیچ کدام از داوطلبان نمی‌توانند بدون استفاده از تکیه‌گاه حرکت کنند؛ اما آزمون ما نشان می‌دهد حتی در کسانی که سخت‌ترین آسیب‌های نخاعی را تجربه کرده‌اند، می‌توان به فعال کردن ارتباطات خاموش امیدوار بود».

53273

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 253914

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام CA ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
    48 4
    منبع این کجا هست؟
    • بدون نام IR ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
      9 4
      منبعش نیوساینتیسته دیگه WWW.NEWSCIENTIST.COM برو تو سایتش تو همون صفحه اول پیداش میکنی من از رو عکسش پیدا کردم
    • بدون نام IR ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۷
      3 2
      ما برای این پژوهش ها پول نداریم....
  • بدون نام IR ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
    148 4
    دست گلتون درد نکنه یعنی میشه یه روزی برسه ما دوستان ویلچریمونو ببینیم دارن رو پای خودشون راه میرن،خدایا شکرت....
    • کامیار IR ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
      87 2
      خدایا شکرت که انسانهایی هستند کهکه تلاش وتحقیق میکنند برای رفاه هر بیشتر بشریت...........
    • آرش IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
      55 4
      عبادت به جز خدمت خلق نیست / به تسبیح و سجاده و دلق نیست
  • بدون نام IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
    60 2
    الهی شکر انشا الله تمام مریضها شفا یابند خداوند اجر عظیم به این پزشکان محقق نه کاسب عطا نماید
    • محمد IR ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
      9 2
      احسنت به شما ... به نظر من پزشکی یک عشق است به هم نوع نه منبع در آمد
  • tara EU ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
    23 5
    همچین چیزی تو ایران هستش الان؟ میشه اگه اطلاعاتی دارین رحتما بهم بگین خیلی احتیاج دارم
  • بدون نام IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
    24 7
    آیا توی ایران هم انجام میشه ؟ یکی از همکاران من سال گذشته قطع نخاع شده
  • رضا IR ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
    25 4
    داماد عموی بنده در یک سانحه تصادف باعث کوفتگی رگ نخاع شد و این امر باعث فلج شدن و گوشه نشینی بنده خدا نزدیک به 10-12 سال شده که قادر به راه رفتن حتی نشستن هم نیست ازتون خواهش میکنم اگر منبعی داره یا مرکزی توانبخشی وجود داره تا این بنده خدا روی پاش بایسته و توان حرکتی داشته باشه بفرمایید تا من راهنماییشون کنم خیلی خوشحال میشم بحول قوه الهی بلند بشه و نون آور خونش باشه تا مجبور نباشه به دست اینو و اون نگاه کنه. خدا اجرتون بده.منتظرم.یا حق
    • مهدي IR ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
      14 7
      دانشگاه علم و صنعت ايران در حال حاضر در حال انجام طرحي كلان ملي بر روي پروتزهاي عصبي است كه خروجي اين كار براي معلولان توان ايستادن روي پا و حركت را خواهد داد. مركز تحقيقات عصب ايران مجري طرح دكتر عرفانيان است.
  • بدون نام US ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
    56 8
    بازم دم اونور آبیها گرم
    • علی US ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
      27 5
      اگه دولت ایران هم برای پژوهش بودجه کلان اختصاص بده از این بهتر ها می خونید
  • بدون نام IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
    21 2
    وااااا! مگه چند سال قبل ایران این مشکل رو حل نکرده بود؟؟!!! یه گزارش هم تو اخبار خانم سیدی ازشون نشون داد!!!! یعنی دروغ بوده؟!
    • آرش IR ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
      15 3
      ای بابا! همین خبر آنلاین چند روز پیش یه خبر گذاشت در مورد ایر بگ و هزینۀ وارد کردن آن و خبرهای چند ماه پیش در مورد خودکفایی در تولید ایربگ و... و قس علی هذا لطفاً خبرهای ذوق زدۀ صدا و سیمای ما را زیاد جدی نگیرید. یادتونه چند وقت پیش تو اخبار گفت یه دختری ایرانی معمایی رو که انیشتین نتونسته بود حل کنه رو حل کرده... بعدش هم او افتضاحات و ... از این دست اخبار چند وقت یکبار برای افزایش روحیه پخش میشه زیاد جدی نگیرید بی خیال
  • هانی IR ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
    42 4
    شما باید بیطرف باشید . همانگونه که جنایات آمریکا را در بوق و کرنا میکنید باید کارهای مثبت و خدماتی که بشریت کرده رو هم به اسم خودش بنویسین
  • بدون نام IR ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
    3 5
    یعنی این سیستم در حیوانات جواب نداه و در انسان تاثیرگذار بوده است؟ برداشت من از این مقاله این بود که وجود الکترودها موجب شده که در ناحیه ای که اعصاب نخاعی قطع شده اند و ترمیم آنها ارمکان پذیر نیست به واسطه تحریک الکتریکی، اتفاقی رخ داده که اطلاعات از راه دیگری در حال انتقال است. که حتی بعد از چند ماه که الکترودها هم خاموش باشند این نقل و انتقال اطلاعات تا حدودی تداوم دارد. این ممکن است به این معنی باشد که تحریک الکتریکی موجب بازسازی سلولهای عصبی می شود. شاید راه بازسازی سلولهای عصبی راههای بیو شیمیایی و یا پیوندی و غیره نباشد. و شاید این سلولها با نوعی از تحریک الکتریکی همزمان با ارسال اطلاعات قادر به بازسازی خود باشند.
  • امير IR ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
    17 6
    تبريك واقعا گل كاشتن. خدمت به خلق بزرگترن عبادت است.
  • ليلا A1 ۲۲:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۵
    12 3
    سلام. خسته نبايد. خانم٣٩ ساله هستم مدت١٢ سال دچار ضايعه نخاعي از ناحيه گردن هستم. ميخام داوطلب اين عمل اينپلنت باشم. ممكنه؟؟؟
  • احمد قیصری A1 ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۷
    1 0
    فردی ۲۶ساله هستم که ۶ ساله از ناحیه ی گردن دچار اسیب نخاعی شدم می خوام نتایج این عمل مطلع بشم
    • بی نام A1 ۲۳:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
      1 0
      روسیه وامریکا درپیوندنخاع موفق ترن.ایران فقط خاک بازیه
  • asal IR ۱۶:۴۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    3 1
    سلام توروخدا منبعشو بگید دارم دیونه میشم یعنی قطع نخاع ها میتونن را برن؟؟التماس میکنم کمکم کنید.تورووووووووخدا
  • بی نام A1 ۲۲:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۳۰
    3 0
    سلام خدا نگهدارشون باشه من هشت سال هست دچار اسیب هستم که چند سال پیش تو ایران جراحی کردم و جواب هم نگرفتم کلی هم هزینه کردم ولی نشد کلی تبلیغ کردن ولی جواب نگرفتم
  • بی نام IR ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۴
    5 4
    سلام خسته نباشید اگه واقعا اطلاعاتی ک دادید درست باشه خیلی عالیه فقط تو چه کشورایی این عمل انجام میشه ؟ تو ایران چی ؟همچین عملی هست یا یه چیزی شبیه ب این عمل ؟
  • محسن A1 ۱۵:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    3 1
    سلام من دوساله تصادف کردم از کمر دچار ضایعه شدم پاهام تقریبا حس دارن یکم هم حرکت دارن منم میتونم استفاده کنم یعنی اگه واقعا این جور چیزی باشه منم داوطلب میشم هزینش هم مشکلی نداره باید چی کار کنم لطفا کمکم کنید
  • بی نام A1 ۱۸:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۴
    5 2
    سلام. لطفا بگين كدوم كشور و كجا؟ خواهش ميكنم
  • حمیدرضا A1 ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۸
    1 5
    سلام. داداش من الان 2ماهه دچار اسیب نخاع شده.اگه راهی هست لطفا راهنمایی کنید. باتشکر
  • بی نام A1 ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۳۰
    0 1
    باور نکنید از سلولهای بنیادی عصب بویایی استفاده می کنند که منبع ویروس و باکتری است بعد از مدتی باعث مرگ بیمار میشود
  • علی A1 ۲۰:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    6 0
    سلام من 6 ماه تصادف کردم و ضایعه نخاعی از گردن هستم میتونم از این عمل استفاده کنم ؟کدوم کشور؟لطفا کمک کنید
  • بی نام A1 ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۵
    0 0
    سلام خدمت خدمتگذاران گل وزحمت کش وطن عزیزم ایران سربلند خسته نباشید میگم به همه زحمت کشان عزیز وطنم خسته نباشین گل کاشتین من پسر عموی دارم که دوسال پیش بر اثر صانعه تصادف دچار ضربه نخایی شده و راهنمایی میخوام از عزیزان گلم که چطور میتوانم بیمار خودمو داوطلبانه خدمت عزیزان خودم برسونم البته من از دورترین خطه کشورم بلوچستان پیام میدم و بازم به این عزیزانم از صمیم قلب تبریک و خسته نباشید میگم و مستاق حدیث رسول الله ص را به شما میگم که به حضرت سلمان فارسی اشاره کردند و فرمودند که مردمان شما در اینده به تمام کشفیات دنیا دست پیدا میکنند و همان طور هم داره میشه به امید خدا