۰ نفر
۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۹:۱۳

محمدعلی سپانلو شاعر، روزنامه‌نگار، منتقد ادبی و مترجم سرشناس ایرانی زندگی را بدرود گفت.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، شاعر شهر تهران از روز سه‌شنبه 15 اردیبهشت در پی ناراحتی ریوی و تنفسی در بخش ICU بستری شده‌ بود.

محمدعلی سپانلو متولد 29 آبان‌ماه سال 1319 در تهران بود. خافظه درخشانش در تمام این سال‌ها باعث شده بود تا او علاوه بر فعالیت‌های ادبی و هنری منبعی دقیق برای مرور اتفاقات فرهنگی و هنری و نقش افراد در رویدادهای مختلف باشد.

«رگبارها»، «پیاده‌روها»، «سندباد غایب»، «هجوم»، «نبض وطنم را می‌گیرم»، «خانم‌زمان»، «تبعید در وطن»، «ساعت امید»، «خیابان‌ها، بیابان‌ها»، «فیروزه‌ در غبار»، «پاییز در بزرگراه»، «ژالیزیانا»، «کاشف از یادرفته‌ها» و «قایق‌سواری در تهران» از مجموعه‌ شعرهای این شاعرند.

توجه به اوزان نیمایی و استفاده از فضاهای مدرن شهری از جمله ویژگی‌های شعری این شاعر بود. توجه او به زادگاهش تهران باعث شده بود تا از او به عنوان شاعر تهران نام ببرند.

او فارغ‌التحصیل دانشکده حقوق دانشگاه تهران، و از نخستین اعضای کانون نویسندگان ایران بود. روایت او از شکل گیری کانون نویسندگان باعث شده بود تا در این‌سال‌ها مجادلات قلمی مختلفی با شاعران و نویسندگانی چون رضا براهنی پیدا کند.(اینجا)

سپانلو با نگارش مقالات و کتاب‌های مختلف می‌کوشید تا ادبیات معاصر و پیشرو ایران را معرفی کند. کتاب «نویسندگان پیشرو ایران» یکی از آثار او بود که دربرگیرنده نمونه‌های درخشان داستان نویسی ایران از نگاه سپانلو به همراه معرفی و بررسی آثار نویسنده‌های این داستان‌ها بود.
او نشان شوالیهٔ نخلِ (لژیون دونور) آکادمیِ فرانسه و جایزهٔ ماکس ژاکوب را در زمان حیاتش دریافت کرده بود.

همچنین ترجمه‌ «آن‌ها به اسب‌ها شلیک می‌کنند» نوشته‌ هوراس مک‌کوی، «مقلدها» نوشته‌ گراهام گرین، «شهربندان» و «عادل‌ها» نوشته‌ آلبر کامو، «کودکی یک رییس» نوشته‌ ژان پل سارتر، «دهلیز و پلکان»، شعرهای یانیس ریتسوس و «گیوم آپولینر در آیینه‌ آثارش» - شعرها و زندگی‌نامه‌ گیوم آپولینر - از دیگر آثار منتشرشده‌ او هستند.

او علاوه بر فعالیت در حوزه ادبیات در فیلم «آرامش در حضور دیگران» به کارگردانی ناصر تقوایی به عنوان بازیگر حضور داشت. از این فیلم در کنار فیلم‌های «قیصر» ساخته مسعود کیمیایی و «گاو» ساخته داریوش مهرجویی به عنوان آغاز کنندگان موج نوی سینمای ایران نام برده می‌شود. 

۵۷۵۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 415709

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سیا A1 ۲۲:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۱
    34 0
    واقعا ناراحت شدم.فرد تاثیرگذار و برجسته ای بود.جای خالی ایشان در ادبیات ایران در آینده نزدیک بیشتر حس میشه
  • سجاد ص زند CA ۲۳:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۱
    46 0
    دلم برایت تنگ شده/ از همین حالا/ از همین حالا که سوار قایقت شده ای و رفته ای/ می گویند تهران شهر بزرگی است/ تو اما بزرکتر بودی/ لبخندی که از دل می آمد و بر دل می نشست./ دلم برایت تنگ شده «عمو سپان».
  • بی نام A1 ۰۲:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
    9 0
    یک روز تو تهران بارون می باره
  • بی نام A1 ۰۳:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
    5 0
    چه بد خبری امروز خبرانلاین دریغ
  • بی نام A1 ۰۳:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
    10 0
    خدا رحمتشون کنه. یه فیلم دیگه هم که بازی کردن و من خوب بخاطرم مونده فیلم "رخساره" در کنار خانم میترا حجار بود.
  • بی نام A1 ۰۳:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
    10 0
    شاعری که در تهران زیست و با آن شعر گفت و شاعر شد .خدا بیامرزد شاعر تهرانو.جا دارد شهرداری تهران به دلیل علاقه شاعر به تهران مراسم درخوری برایش تدارک ببیند .
  • احسان IR ۰۳:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
    11 0
    روز به روز تنهاتر می‎شویم در این شهر...
  • بی نام A1 ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
    9 0
    هر دشمنی رفیق شد ، هر گمرهی شفیق شد هر سنگ سخت خاره ای ، همسایه با عقیق شد همسایه با عقیق شد
  • نگار A1 ۱۷:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
    3 0
    روحش شاد...