مشابهت های دو مجلس؛ از افراطیون مجلس ششم تا تندروهای مجلس نهم

روی صندلی قرمز رنگ مجلس حرفهایی زیادی را شنید. برای چندمین بار شیشه عینک خود را پاک کرد و به نطق مخالفانش دوباره گوش داد.حرفشان این بود که وزیر بشو نیست، آدم «غیر سیاسی» به درد دانشگاه نمی خورد .

محمود عزیزی:چرخ روزگار وقتی 10 سال بعد پای رضا فرجی دانا را به مجلس باز کرد، این بار به«سیاسی بودن» متهم شد و چندی بعد هم آنهایی که روزگاری در مجلس ششم به دنبال جمع کردن رای برای او بودند، او را عامل « تیره شدن روابط مجلس و وزارت علوم » خواندند.


روابط مجلس نهم با وزارتی که برای آنها بسیار مهم است، مشابه رفتاری است که روزگاری مجلس ششم با وزیر علوم دولت اصلاحات داشت.ظاهرا معین و فرجی دانا در استیضاح شبیه هم هستند.دو مجلس اصولگرا و اصلاح طلب هم که در منتهی الیه چپ و راست فضای سیاسی ایران دسته بندی می شوند،در یک امر مشترک اند؛ توانایی طیف های تندرو برای به حاشیه بردن مجلس.

مجلس نهم در میان مجالس پس از انقلاب، مجلسی میانه است که ویژگی های مشخصی دارد؛ کم شدن مصوبات خلق الساعه ، پر رنگ شدن رفتار فراکسیونی به مدد تشکیل فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت و بررسی مصوبات مهم مجلس در فضایی آرام از جمله ویژگی هایی است که بهارستان نشینان را ازمجالس قبل از خود متمایز می کند.

بحث و جدل سیاسی در فضای پارلمانی بدیهی ترین امر است، اما همین مجلس مصوبات خود برای ساماندهی قانون احزاب، انتخابات مجلس و جرم سیاسی داشته است.موضوع های ملتهبی که در مجلس نهم در سایه فعالیت کم حاشیه یا درحال جمع بندی است و یا به منتظر تصویب در صحن مجلس.

 با این حال همین مجلس در فاز سیاسی از رفتار سینوسی رنج می برد. اصولگرایان مجلس نهم در درون خود اقلیتی درون اصولگرا دارند که از همان آغاز تشکیل دولت، لحن گزنده ای نسبت به کابینه یازدهم داشته است.

 لحن منتقد اقلیت مجلس که از همراهی 70 الی 80 نفر از نمایندگان برخودار است،در مواقع اشتباهات دولت بالا می رود و به 100 نفر هم می رسد.نگاهی به کارت زرد های مجلس نهم به پنج وزیر دولت نشان می دهد این طیف که اکثرا از حامیان دولت سابق هستند ازمخالفان مبنایی دولت هستند.

همین طیف از نمایندگان در جریان کلید زدن استیضاح وزیر علوم بیشترین تاثیر گذاری را داشتند. طیفی که می گویند اظهارات معاون پارلمانی رئیس جمهور در خصوص« تاریخی شدن استیضاح» وزیر علوم و اینکه در صورت استیضاح فرجی دانا، «نفر بعد نیز راه وی را ادامه خواهد.» موجب شده تعداد بیشتری از نمایندگان استیضاح را امضا کنند.

پر رنگ شدن حاشیه های سیاسی در دو هفته اخیر، خدمات مجلس نهم برای رفع مشکلات اقتصادی و اجتماعی را به بیراه برده است. اتفاقی که در مجلس ششم به نوع دیگری رخ داد و طیف تندروی اصلاح طلب به دنبال تصویب قوانینی چون پیوستن به کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان، قانون مطبوعات و انتخابات، اصلاح ساختار وزارت علوم و تحقیقات و فناوری و...بود، در حالی که حتی اصولگرایان اقلیت مجلس ششم معتقدند در آن مجلس اقدام های مثبت بسیاری به لحاظ اقتصادی به تصویب رسید.

تصویب قانون سرمایه گذاری خارجی، اصلاح قانون مالیات ها، اصلاح قانون نظام صنفی، قانون تجارت الکترونیک، اصلاح قانون چک، ادغام سازمان های میراث فرهنگی و گردشگری، صنایع و معادن، تصویب قانون نوسازی و به سازی صنعت نساجی، بازنشستگی پیش از موعد، تصویب سختی کار برای مشاغل سخت و زیان آور نمونه ای از مصوبات مجلس ششم  است که کاظم جلالی نماینده اقلیت آن مجلس هم از آنها به نیکی یاد می کند.

با این حال  سیاست زدگی در میان نمایندگان این مجلس و حاکمیت چهره های افراطی موجب شد این طیف نامه ای به رهبر انقلاب بنویسند که بعدها به نامه جام زهر معروف شد.تحصن و استعفای دست جمعی هم از نمایندگی دیگر اقدام هایی بود که در نهایت مجلس ششم را در افکار عمومی بدنام کرد.

11 سال بعد مجلسی اصولگرا روی کار آمده است که حاشیه های سیاسی در آن ممکن است همان  سرنوشت مجلس ششمی ها را برایش رقم بزند. و چه بسا به واگذاری کرسی های پارلمان به جناحی دیگر بیانجامد.

/212 27

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 370484

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام RO ۰۴:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    این مجلس میانه است؟؟؟؟؟؟ این مجلس خنثی ترین مجلس تاریخ جمهوری اسلامیه.
  • بی نام IR ۰۴:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    95 6
    ظاهراً دكتر فرجي دانا هم مرغ عزا و عروسي هستند هم تو اون مجلس و هم تو اين مجلس ..........
  • بی نام A1 ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    من نمیدونم اهدافتون از این مسایل چیه ولی میدونم استیضاح وزیر علوم درسته
    • بی نام IR ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
      72 0
      اینهم نظری است اما الزاما صحیح نیست. استیضاح باید بر اساس منافع ملی صورت بگیره و نه سلیقه عده ای خاص. در اینمورد که اصولا منافع یک باند عامل استیضاح است اصولا استیضاح قابل قبول نیست و مطمئن هستم بر ضد همان باند عمل خواهد کرد.
    • hossein A1 ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
      7 83
      عده ای خاص؟؟؟؟؟؟ اکثریت نمایندگان مجلس عده ای خاص هستند یا نمایندگان مردم؟
    • بی نام IR ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
      12 5
      نماینده ی واقعی ملت ایران دکتر حسن روحانی است
  • بی نام IR ۰۶:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    128 6
    شما کجا و چطور افکار عمومی را سنجیدید یا نظر سنجی کردید که فهمیدید مجلس ششم در اذهان مردم بدنام شد؟
  • طاهرخانی IR ۰۶:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    خیلی دیگر نمکش را زیاد کرده اید همین مجلس با دولتی که به اصول گرایان نزدیک بود بدتر از این کرد . قبل از این که استیضاح سیاسی باشد خود وزیر سیاسی است . و مدرک آن هم مشخص است چون همه سیاسیون از او دفاع میکنند . وزیری که سیاسی باشد به درد وزارت علوم نمی خوزد .
    • بی نام IR ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
      27 1
      دولت قبل فذق داشت.این مجلس اگر عدالت محور بود اگر همین رویه ای که در مورد دولت روحانی گرفته در برابر دولت قبل میگرفت باید هر روز سران آن دولت در مجلس پاسخگو میبودند
  • بی نام IR ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    15 64
    معیار شما شده دکتر فرجی دانا و هرکی باهاش مخالف بود شده افراطی...
  • صالحی A1 ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    70 8
    اتفاقا به همون دلایلی که بالا مطرح کردین مجلس ششم در افکار عمومی خوش نام شد.
  • سامان IR ۰۶:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    38 1
    بالاخره ما نفهمیدیم سیاسی است رضا فرجی دانا یا سیاسی نیست؟ البته فکر کنم خود استیضاح کنندگان هم نمی دانند ... اما غافل از اینکه همین استیضاح به دره مرگ آنها تبدیل خواهد شد...
  • بی نام IR ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    12 43
    مجسی که هفته ای یکی از وزرای دولت احمدی نژاد رو فقط و فقط بخاطر لجبازی و حب و بغض استیضاح میکرد خوب بود و عالی تازه استیضاح رو حقش میدونست،الان که مجلس داره حق طبیعیشو اعمال میکنه شده افراطی،تندرو ، بد
  • 1400 A1 ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    26 2
    اين مجلس ميانه رو كه نيست هيچ بلكه تندروي اصولگرايانه در آن نمود واضحي دارد. شك نكنيد كه مردم ما به ان اندازه از شعور سياسي رسيده اند كه ديگه مجالي براي تندروي به كسي نميدهند. همانطور كه در انتخابات اخير به اعتدال راي دادند. لذا افرادي چون رسايي و زاكاني و حسينيان و ... ديگر نميتوانند انتخاب مردم معتدل باشند.
  • بی نام A1 ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    48 6
    من نظر دادم مجلس ششم بهترین مجلس بود منتشر نکردی اینقدر منتشر نکن تا منتشر دونت پاره بشه
    • علیرضا IR ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
      13 6
      دوستان عزیز باید قبول کنید افراطی گری از هر نوعش خوب نیست،اگر تندرویهای مجلس و شورای اسلامی اصلاح طلب نبود مطمئنا جبهه پایداری متولد نمی شد و تندروی های امروز اینها سریرآورده از اون روزهاست...و اینم مشخص همانطور که اون حرکات اصلاحات رو عقب انداخت امروزم این حرکات پایانی بر پایداریهاست
  • بی نام US ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    47 6
    مقایسه ناجوانمردانه ای بود برای اینکه تندروی مجلس ششمی ها کلا" به سود منافع ملت بود و تندروی مجلس نهمی ها کلا به نفع چپاول گران و قدرتمداران؟
  • بی نام A1 ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    53 8
    کی گفته مجلس ششم افراطی خبرآنلاین اثبات کردی که اصول گرا هستی
  • علیرضا EU ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    1 0
    اتفاقا مجلس ششم بهترین مجلس تاریخ بعد از انقلاب هست ، شما روی چه حساب میگی افراطی بودن اینکه اون نامه را به حق نوشتند و واقعیت ها را گفتن یعنی افراطی هستن ؟؟؟