دلیل اتهام‌زنی اردوغان به ایران بابت کریدور زنگزور/ ترکیه بازنده اصلی صلح در قفقاز است؟

ترکیه جمهوری آذربایجان را تحریک می کند که حاکمیت ارمنستان بر گذرگاه زنگزور را نپذیرد و بر بین المللی شدن این کریدور اصرار ورزد. همین امر موجب طولانی شدن جنگ شده و در واقع ترکیه مانع اصلی استقرار صلح در قفقاز و بازشدن گذرگاه های ترانزیتی است.

ابوالفضل خدائی: رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه اخیرا درجمع خبرنگاران ادعا کرد که «مسئله ما درباره موضوع بازگشایی این کریدور و ارتباط نخجوان با جمهوری‌آذربایجان از این مسیر، ارمنستان نیست، بلکه مشکل ما در این زمینه با ایران است و رویکرد ایران در این باره، جمهوری‌آذربایجان و ترکیه را ناراحت کرده‌است.» علی‌اف رئیس جمهور آذربایجان نیز طی نشست خبری با اردوغان گفت: گشایش کریدور زنگزور اجتناب‌ناپذیر است و تلاش‌هایمان در این خصوص را افزایش خواهیم داد. اظهارات اردوغان درباره مسئله بودن کریدور زنگزور با ایران در حالی است که مسئولان ارمنستانی بارها مخالفت خود را با آن اعلام کرده‌اند. در واقع ایجاد این کریدور ادعایی باعث قطع دائم ارتباط مرزهای ایران و ارمنستان می‌شود و به باکو دسترسی بلامانع به جمهوری خودمختار نخجوان را خواهد داد. برای بررسی ابعاد این موضوع و اظهارات رئیس جمهور ترکیه با محسن پاک آیین سفیر پیشین ایران در باکو گفتگو کرده ایم که در ادامه مشروح آن را می خوانید:

اظهارات اخیر اردوغان درباره کریدور زنگزور موضع او در قبال ایران را چگونه ارزیابی می کنید؟

این موضع آقای اردوغان با هدف انحراف افکار عمومی از نقش ترکیه در طولانی شدن جنگ قره باغ و برقراری صلح در قفقاز است. اردوغان اعتقاد دارد که گذرگاه زنگزور باید یک کریدور بین المللی باشد و ارمنستان اجازه اعمال حاکمیت در این کریدور نداشته باشد. در حالی که گذرگاهی که به زنگزور موسوم شده در استان سیونیک و در تمامیت ارضی ارمنستان واقع است و بنا به موازین بین المللی، ارمنستان حق حاکمیت در این گذرگاه را دارد. ارمنستان و ترکیه سالهاست که به دلیل نسل کشی ارمنی ها توسط دولت عثمانی با هم اختلاف داشته و فاقد روابط رسمی هستند. ارمنستان به همین دلیل با عبور ترکیه از گذرگاه باصطلاح زنگزور مخالف است و به ترکیه اجازه استفاده از این گذرگاه را نمی دهد. لذا آنکارا به دنبال این است که این گذرگاه از حاکمیت ارمنستان خارج شده و بصورت یک کریدور بین المللی شناخته شود تا بتواند از آن استفاده کند. ترکیه به همین دلیل جمهوری آذربایجان را تحریک می کند که حاکمیت ارمنستان بر گذرگاه زنگزور را نپذیرد و بر بین المللی شدن این کریدور اصرار ورزد. همین امر موجب طولانی شدن جنگ شده و در واقع ترکیه مانع اصلی استقرار صلح در قفقاز و بازشدن گذرگاه های ترانزیتی است.

دلیل اتهام‌زنی اردوغان به ایران بابت کریدور زنگزور/ ترکیه بازنده اصلی صلح در قفقاز است؟

بیشتر بخوانید:

گلایه اردوغان از ایران/ رفتار تهران، آنکارا و باکو را ناراحت می‌کند!

آینده سیاست خارجی ترکیه با کابینه جدید/ پوتین از دست اردوغان ناراحت است



موضع ایران در این رابطه چیست و چرا ترکیه ایران را مانع باز شدن این گذرگاه می داند؟

موضع ایران در مورد مناقشه قره باغ و راه های مواصلاتی قفقاز کاملا اصولی ومنطبق بر موازین بین المللی است. جمهوری اسلامی ایران از تمامیت ارضی کشورهای همسایه از جمله جمهوری های آذربایجان و ارمنستان حمایت می کند و مخالف تغییر مرزهای بین المللی است. به همین دلیل با بین المللی شدن گذرگاه زنگزور که نقض تمامیت ارضی ارمنستان و موجب تغییر مرزهای جغرافیایی خواهد شد، مخالف است. ارمنستان می گوید گذرگاه زنگزور را با اعمال حاکمیت خود بر روی آذربایجان باز می کند تا راه این کشور به نخجوان باز شود مشروط بر اینکه آذربایجان تمامیت ارضی ارمنستان را بپذیرد. طبعا ارمنستان به دلیل نداشتن رابطه با ترکیه به این کشور اجازه استفاده از این گذرگاه را نمی دهد و این حق ارمنستان است. در این وضعیت ترکیه از روابط دوستانه خود با آذربایجان سوء استفاده کرده و از علی اف می خواهد که بر بین المللی شدن گذرگاه زنگزور اصرار ورزد و حتی برای بازکردن این گذرگاه، ارمنستان را تهدید به حمله نظامی کند. در واقع امروز آنکارا مانع اصلی حل اختلافات باکو و ایروان است چرا که بازنده اصلی استقرار صلح در قفقاز، ترکیه خواهد بود.

معنای بین المللی شدن کریدور زنگزور چیست و چرا ارمنستان با آن مخالف است؟

در صورت بین المللی شدن این گذرگاه، از ارمنستان سلب حاکمیت خواهد شد و نیروهای چندملیتی یا نیروهای روسیه در این گذرگاه حاضر شده و اعمال حاکمیت خواهند کرد. این وضعیت یعنی نقض تمامیت ارضی ارمنستان و طبیعی است ایروان با آن مخالفت کند. از این موضع ارمنستان نه تنها ایران بلکه کشورهای جهان و سازمان ملل متحد هم حمایت می کنند چون تمامیت ارضی کشورها نباید نقض شود. مضاف بر اینکه چنانچه زنگزور از تمامیت ارضی ارمنستان خارج شود، مرزهای بین المللی تغییر کرده و مرز ایران و ارمنستان نیز مسدود می شود و این دلیل مضاعفی برای مخالفت ایران است.

آیا ممکن است در صورت حل اختلافات آنکارا با ایروان، ارمنستان با حفظ تمامیت ارضی خود، اجازه عبور ترکیه از استان سیونیک یا گذرگاه زنگزور را بدهد؟

اختلافات آنکارا با ایروان جدی و پیچیده است و روند حل این اختلافات، طولانی خواهد بود. در عین حال به فرض حل اختلافات دوکشور، ارمنستان در صورتی اجازه استفاده از این گذرگاه را به ترکیه می دهد که ترکیه نیز مرز خود در شمال ارمنستان را باز کند و به این کشور اجازه عبور از ترکیه برای رسیدن به اروپا بدهد. فعلا ترکیه مخالف این امر است و فقط برای کمک رسانی ارمنستان به زلزله زدگان، بطور موقت این مرز را باز کرد. ارمنستان همچنین علاقمند است در صورت حل اختلاف با آذربایجان، بتواند از مسیر نخجوان وارد ایران شده و به راههای مواصلاتی ایران وصل شود. در هر صورت راههای ترانزیتی مسئله اول قفقاز است و البته اگر ترکیه دست از تحریک باکو بردارد، اختلافات ارمنستان و آذربایجان سریعتر حل خواهد شد. در عین حال اردوغان باید قدر دوستی با ایران را بداند و با فرافکنی و اتخاذ مواضع نادرست، موجب رنجیدگی ایران نشود.

۳۱۱۳۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1778273

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 82
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۰۶:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    جل الخالق میخواهند درداخل خاک ارمنستان اتوبان بزنند . بعد بگویند بین المللی است. مگر داریم مگر میشه.
    • IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
      56 49
      جالب اینجاست که سیاسیون و مقامات ایران ترجیحشون این بود که رجب دوباره رئیس جمهور ترکیه بشه.کاری به رقیبش ندارم که چطور آدمی بود ولی حداقل رجب رو که میشناختین.لیست بعضی از اقدامات رجب علیه ایران.۱- زدن سد روی رود ارس۲- دستگیری عناصر اطلاعاتی ایران که علیه اسراییل اقدام میکردن۳-تحریک مکرر آذربایجان علیه ایران و خواندن شعر تجزیه طلبانه علیه ایران۴-خلف وعده کردن و دور زدن ایران در توافق آستانه که مربوط به سوریه است.کاری به بلاهایی که سر سوریه ‌و عراق آورد ندارم چون به ایران مربوط نمیشه.
  • IR ۰۶:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    این کریدور باید برای تورکیه باز شود حالا چه راضی باشید چه نباشید
    • ۱۰:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
      91 33
      ای گوی و این میدان
    • ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
      زرشک بچه جان! زرشک!
    • آرش IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
      هر نژاد پرست و وطن فروشی رو که چشم طمع به خاک ایران رو داشته باشه به کمک هموطنان باغیرت با قومیت های مختلف همچون جنگ ۸ ساله به سطل زباله تاریخ پرت خواهیم کرد این مردم با خودشون و دولتشون مشکل داشته باشند اما سر خاک ایران با هیچ تورک عثمانی و صهیونیستی و وطن فروش شوخی ندارند و با سرب جواب میدهند.
  • GB ۰۶:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    90 35
    کسی که باد بکارد طوفان درو میکند
  • IR ۰۷:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    من از روز اول گفتم بهترین سیاست ما در اون منطقه همکاری در ایجاد این کریدور و ساختن کریدورهای شمال جنوب و حتی موازی این کریدور در داخل کشور هستش از وان تا تبریز و تهران.و مشهد مثلا. این تحلیل های شما را خودتان هم قبول نمی کنید چه برسد به ارمنستان و روسیه و اذربایجان و ترکیه و سیاستمداران کار کشته انها. هیچ چیز مثل همکاری مشکلات را حل نمی کند این را سرلوحه قرار دهید ایجاد جنگ و درگیری دوره اش تموم شده برای مملکت ما هم در یمن و سوریه و عراق سودی نداشته پس سیاست شکسته خورده را بندازید دور و همکاری با ملت ها و دولتها را پیش رو قرار دهید.
  • ۰۷:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    اردوغان دسنش به خون مردم سوریه اغشته است باید مواظب باشیم
  • IR ۰۷:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    اردوغان قدر دوستی با ایران را بداند ؟!؟؟ حالتون خوبه ؟
  • امین IR ۰۷:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    جناب پاک آیین طوری صحبت کرده‌اند که گویی کریدوری بنام زنگزور وجود دارد و بین‌المللی است و فقط ارمنستان آن را بسته است. کاملاً تحریف واقعیت است. آذربایجان قصد تصاحب جنوب ارمنستان برای اتصال به نخجوان و ترکیه را دارد. موضوع فقط همین است و به نظر می‌رسد ایشان در پس انتقاد از ترکیه، با ابداع عبارت «کریدور بین‌المللی» که اصلاً موضوعیت نداشته، قصد جلب رضایت ایران را دارد. مثل اینکه افغانستان چندی بعد بگوید جاده ای که هرات را به چابهار متصل می‌کند باید یک کریدور بین‌المللی باشد و خارج از حاکمیت ایران!! چرا؟ ارمنستان چرا باید خاک خود را به آذربایجان بدهد تا کریدور به قول ایشان بین‌المللی ایجاد کنند؟
  • NO ۰۷:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    اردوغان تا فرق سر در خون بیگناهان غرق شده با ایجاد داعش سعی در سقوط و تصرف سوریه و عراق داشت و در این راستا صدها هزار نفر کشته شدند، بعد با ناتو در سقوط قذافی همکاری کرد تا شاید با همکاری با دولت جانشین قذافی از تنگنای دریایی در مدیترانه خارج شه در اونجا هم صدها هزار نفر دیگه کشته شدند.‌ حال با گسیل داعش به افغانستان به سرکردگی داعشی های ایغور در حال کشتار شیعیان هزاره هست . و در نهایت با ایجاد جنگ بین دو کشور شیعی برادر ایران و آذربایجان و در نهایت حمله به ارمنستان خواهان کشتار ایرانیان آذریها و ارمنی‌ها به نفع جمهوری جعلی آناتولی و اسراییل است.
  • چارلی ۰۷:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    34 75
    بهتره علی اف و رهبر ارمنستان برای پایان این درگیری هابا میانجیگری ایران وارد عمل بشوند و پیشنهاد معاوضه دو منطقه ارتساخ با نخجوان و جابجایی سکنه این دو منطقه را بدهند . مشکل قطعا حل خواهد شد
    • ۱۰:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
      70 4
      خودت از این مطلب خنده ات نگرفت؟
  • ۰۸:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    سلام ارمنستان امروز به دامن غرب غلطیده و منطبق بر برنامه های آمریکا و اسراییل حرکت میکند. ایران به دلیل حمایت کورکورانه از ارمنستان موقعیت خود را در قفقاز از دست داده است. صلح بین آذربایجان و ارمنستان و ترکیه قطعی و تمام شده است. تحلیل‌های کورکورانه و مواضع غیر اصولی موقعیت ایران را ضعیف تر میکند. بهتر است که ایران از تحلیل‌های کورکورانه و حمایت کورکورانه از ارمنستان دست بردارد و موقعیت خود در قفقاز را ترمیم کند تا از نفوذ ترکیه و مخصوصا اسراییل در قفقاز بکاهد. در غیر این صورت موقعیت ایران ضعیف تر هم خواهد شد.
    • IR ۱۲:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
      آذربایجان از اسرائیل سلاح می‌خره بعد ارمنستان به دامان غرب غلطیده؟ چی میزنی عمو؟
  • نرایمان ۰۸:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    آقای کارشناس محترم ، روسیه برای رسیدن به کالینگراد چکار میکند ؟ مگر از کسی اجازه می گیرد. از خاک فعلی ناتو استفاده میکند. در زمان شوروی برای رفتن از باکو به نخچوان مگر از ایران می رفتند؟ همان حق استفاده از جاده و راه آن برای جمهوری آذربایجان محفوظ است . با اشغال قره باغ این حرف ها و حق ها اصولا موضوعیت پیدا نمی کرد ولیکن الان وضعیت عوض شده است و موضوعیت و فوریت دارد .علاوه از آن به نفع همه هست . ایران بیهوده مخالفت میکند. به مرز ایران و ارتباط شمال و جنوب ایران ربطی ندارد. با استفاده از پل های رو گذر و زیر گذر ساخت مهندسی میتوان مشکل فنی جاده ها را حل کرد.
    • . ۱۰:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
      97 36
      جناب نرایمان؛ شما که نظرات کارشناس را قبول ندارید، لطفا به ابعاد کریدور خیالی و وهمی زنگه زور اشراف دارید؟ هدف ایجاد مسیری به پهنای 3.5 کیلومتر دقیقا در محل مرز ایران و ارمنستان می باشد، حال به نظر شما، چگونه به وسیله پل رو گذر قابل احداث است، الله اعلم!!! پس بهتر است که نظرات کارشناسانه خود را با واقعیت تطبیق دهیم!!!! در واقعیت می توان اهداف کریدور خیالی فوق را بدین گونه برشمرد: ۱- تضعیف بازیگری ایران در منطقه قفقاز؛ ۲- اخلال در مناسبات تجاری ایران و روسیه در قفقاز؛ ۳- اخلال در مناسبات تجاری ایران با ارمنستان؛ ۴- قطع یکی از راه‌های مهم ترانزیت ایران به اروپا و ایجاد وابستگی صرف به آذربایجان و ترکیه؛ ۵- تضعیف موقعیت ایران در کریدور شمال – جنوب و شرق – غرب؛ ۶- تضعیف جایگاه ایران و اخلال در همکاری ایران در اتحادیه گمرکی اوراسیا؛ ۷- تضعیف جایگاه ایران و اخلال در همکاری‌های ایران در شانگهای؛ ۸- تضعیف جایگاه ایران در خط «یک پهنه – یک راه» چین؛
    • محمد ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
      68 25
      نابغه جاده و راه الان هم وجود دارد . بحث کریدور بحث حاکمیتی و ایجاد حق است . اگر فردا بعد ساخت کریدور آذربایجان به عبور ایران را قطع کنه که خواهد کرد شما باید آب نبات میل کنید .
  • علی ۰۸:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    اتهام زنی نیست ، واقعیته . واقعیتی که همه به آن اذعان دارن ، آخرین نفر هم وزیر امور خارجه ارمنستان گفتن که ایران دخالت میکنه
  • IR ۰۹:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    زنگه زور خاک آذربایجان است و استالین بازور از آذربایجان جدا و به ارمنستان داده است و و حتی کل خاک ارمنستان خاک اذربایجان و جهان اسلام است و زمانی ایروان مرکز اسلامی قفقاز بوده است و الان بجز چند مسجد همه آثار اسلامی ایروان توسط ارامنه زدوده شده اند
  • ۱۱:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    89 47
    ایران چه بکند ایران که دستش تا آرنج پراز عسل تو دهان همسایگان گذاشته ،این همسایگان هستند که گاز میگیرند ،ایران کم درامد توریستی داره برای ترکیه
  • ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
    هر چیزی راهی داره باید منافع همه طرفها رو رعایت کنه تا مشکل حل بشه. حالا چون ارمنستان ضعیفه باید حقش ضایع بشه؟ این عادت ترکیه باید بر طرف بشه که به همه زور بگه