کیهان پیشنهاد کرد: با کشورهای حوزه خلیج فارس دوست شویم

کیهان نوشت:روابط ایران با حوزه عربی ‌نیازمند تحول است و ظرفیت‌هایی وجود دارد که این تحول را ممکن می‌کند.

اگر در میان کشورهای عربی، دولت‌های سعودی، مصر، امارات و بحرین بر عدم حضور ایران در حوزه عربی تأکید دارند، کشورهایی هم هستند که بر بهبود روابط حوزه عربی با ایران اصرار می‌کنند.

در میان کشورهای عربی، دسته سومی هم وجود دارند که نسبت به برقراری یا توسعه روابط با ایران علاقه‌مند هستند اما دسته‌بندی کشورهای عربی به مخالف و موافق ایران، آنان را در شرایط انتظار قرار ‌داده است. از سوی دیگر اگر به صفحه منطقه‌ عربی در غرب آسیا و در شمال آفریقا نگاه بیندازیم، درمی‌یابیم که هیچ دلیل روشنی بر خصومت بین کشورهای عربی و ایران وجود ندارد. در این میان مهندسی نوعی از دیپلماسی از سوی ایران می‌تواند شرایط موجود میان ایران و حوزه عربی را دگرگون کند.

منطق سیاسی حکم می‌کند کشورهای یک منطقه و پیروان یک دین به صورت قطعی به هم همبسته ‌باشند و شکاف و نقار میان آنان، عارضی است و نوعاً به عامل خارجی مربوط می‌شود. در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا، حوادث آن همه اعضا را تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ خواه این حوادث و رخدادهای سازنده و ایجابی و خواه مخرب و سلبی باشند. ما در سال‌های اخیر مشاهده کردیم که پدیده گروه‌های تکفیری که ساخته و پرداخته سازمان‌های اطلاعاتی بودند و فقط رنگ دینی و مذهبی داشتند، همه کشورهای اسلامی را تحت تأثیر قرار دادند.

در این میان فقط بعضی از دولت‌ها که هدف‌گذاری گروه‌های تکفیری از سوی سازمان‌های اطلاعاتی غربی را به نفع خود ارزیابی می‌کردند تا مدتی با این موج همراهی کردند. آنان گمان می‌کردند موج تکفیر فقط کشورهای رقیب آنان را آسیب می‌زند و یا گمان می‌کردند می‌توانند از آن برای تغییر روند منطقه بهره‌مند شوند. اما اکثر همین دسته از دولت‌ها هم به زودی دریافتند که این موج موقعیت همه کشورهای اسلامی را تضعیف می‌کند و فقط به نفع دشمنان مشترک آنان - رژیم صهیونیستی و... - است. از این رو بود که این دولت‌ها هم سعی کردند حساب خود را از گروه‌های تکفیری جدا کنند. نمونه دیگر اقدام آمریکا در حمله نظامی به دو کشور مسلمان -افغانستان و عراق- و تهدید چند کشور اسلامی دیگر بود که به ضرر همه کشورهای اسلامی بود و البته در این بین بعضی از کشورهای عربی -‌شامل سعودی- به گمان اینکه این جنگ‌ها روند منطقه را به نفع آنان تغییر می‌دهد با آنها همراهی کردند. اما زمان زیادی نگذشت که آنان نیز به صف مخالفان این دو جنگ پیوستند و متوجه این واقعیت که این جنگ‌ها به «ضرر همه» است، شدند.

منطقه ما در این سه دهه از این ماجراها بسیار به خود دیده است و از این رو به نوعی عقلانیت سیاسی رسیده است.
در طول دهه‌های اخیر تلاش زیادی صورت گرفته است تا نوعی اسلام‌هراسی، شیعه‌هراسی، مقاومت‌هراسی، ایران‌هراسی و سپاه‌هراسی، جای هراس از برنامه‌های مخرب آمریکا و رژیم صهیونیستی را بگیرد. این موج‌ها با شدت تمام به راه افتادند تا کشورهای این منطقه اسلامی را به یک جبهه‌بندی در مقابل هم برسانند و نیروی مسلمانان را تحلیل ببرند. این موج‌ها اگرچه تا حدودی موفق هم شدند و حتی به جنگ‌هایی هم میان مسلمانان انجامیدند اما کشورهای اسلامی به مرور از این موج‌ها فاصله گرفتند و امروز اثر این امواج تا حد زیادی از بین رفته است.
 جمهوری اسلامی ایران در این سال‌ها سیاست خردمندانه‌ای را در پیش گرفته است. صبوری ایران در برابر اعوجاج‌های منطقه‌ای و عفو برادرانه اقداماتی که بعضی از دولت‌های منطقه علیه ایران به راه‌ انداختند و نثار کمک‌های ویژه به آن دسته از کشورهای منطقه که گرفتار بلیه‌های امنیتی شده بودند، بدون آنکه از اعطای این کمک‌ها چشمداشتی داشته باشد، فضای جدیدی نسبت به ایران پدید آورده است.
ایران در طول این سال‌ها نشان داد کشوری قدرتمند است و مخالفت و حتی دشمنی غرب با آن نمی‌تواند از قدرت آن بکاهد. پیشرفت‌های شگرفت علمی و تکنولوژیک ایران در کنار تلاش اقتصادی داخل به گونه‌ای که کشور علی‌رغم فشارهای شدید غرب دچار به‌هم‌ریختگی نشود، هرگونه انتظار مخالفان را برای عقب راندن ایران از منطقه از بین برده است. از سوی دیگر قدرت نظامی رو به رشد ایران هرگونه امید به امکان حمله نظامی خارجی به جمهوری اسلامی را منتفی کرده و جسارت ایران در دفاع از خود در برابر قدرت نظامی آمریکا هرگونه موفقیت برنامه خارجی علیه ایران را به یأس مبدل کرده است. بر این اساس هر روزه در نشریات و خبرگزاری‌های بزرگ غرب، اعتراف به قدرت و اقتدار ایران منعکس می‌شود. ایران در بعد توانایی نظامی توانسته است کشورهای دوست خود در منطقه را نجات دهد و ثبات را به آنان بازگرداند. پس در یک کلمه ایران و قدرت آن در منطقه به رسمیت شناخته شده و هرگونه انتظار تغییر نظام سیاسی ایران و یا تغییر سیاست‌های بنیادی آن را منتفی کرده است. این سرمایه مهمی برای جمهوری اسلامی است و حالا وقت آن است که نظام یک گام مهم برای ارتقاء موقعیت سیاسی و... منطقه بردارد.

زمزمه لزوم همکاری با ایران و برقراری روابط فعال با آن در میان کشورهای عربی به گوش می‌رسد. در منطقه خلیج ‌فارس هفت دولت عربی وجود دارد که حداقل پنج دولت آن شامل عراق، قطر، کویت، عمان و یمن خواستار حل و فصل مسایل میان کشورهای عربی منطقه و ایران هستند و این در حالی است که «امارات متحده عربی» نیز علی‌رغم فشار شدیدی که از سوی دولت سعودی متوجه آن بوده، به حفظ روابط با جمهوری اسلامی اصرار دارد. در این میان فقط دو دولت سعودی و بحرین مخالف بهبود روابط کشورهای عربی با ایران هستند.
در طول سال‌های گذشته این باور در دستگاه دیپلماسی ایران وجود داشته که بدون بهبود روابط با عربستان، امکان فعال‌سازی روابط ایران با حوزه عربی وجود ندارد. در واقع در این انگاره کلید روابط ایران با کشورهای عربی جنوب خلیج فارس به ریاض سپرده شده است! البته در طول این دوران، ایران با دولت‌های قطر، امارات، کویت، عمان، عراق و یمن روابط داشته اما این روابط -‌به جز در مورد عراق- عمدتاً در روابط سیاسی محدود مانده و عملاً در ارتقاء مناسبات اقتصادی و فرهنگی میان ایران و این کشورها کاری صورت نگرفته است.
نگاه به تجربه روابط ما با حوزه عربی به ما می‌گوید وقت آن است که از یک‌سو انگاره روابط عربی با اجازه ریاض را کنار بگذاریم و از سوی دیگر به روابطی چندوجهی و متنوع بیندیشیم که هم برای ایران و هم برای کشورهای عربی منطقه راهگشا باشد. برای عبور از شرایط فعلی باید با کشورهای یادشده ابتدا وارد مذاکرات دوجانبه شویم و ضمن تشریح وضعیت منطقه، در زمینه‌های مختلف به توافق برسیم و پس از آن یک اجلاس مشترک ایران‌- عربی را در یکی از کشورهای یادشده برگزار کنیم و در مورد روابط جمعی به توافق برسیم. این کار امکان‌پذیر است. ما باید بدانیم که شرایط ذهنی این کشورها پس از شکست‌های پیاپی آمریکا در منطقه تغییرات مهمی کرده و وضع رژیم صهیونیستی در داخل سرزمین‌های اشغالی آنان را به جمع‌بندی‌هایی رسانده است وگرنه اگر با محاسبات سابق بود فشار ویژه رئیس‌جمهور سابق آمریکا به این کشورها برای آشکارسازی روابط با رژیم صهیونیستی اکثر این کشورها با تل‌آویو به توافق رسیده بودند. بنابراین با نگاه به وضع منطقه و اعتباری که ایران از طریق راهبرد مقاومت کسب نموده است، می‌توانیم روابط جدیدی را با حوزه عربی داشته باشیم.

17302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1479261

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    33 3
    اگر هنوز دربند تکفیر و ... هستید، الکی مردم را سرکار نگذارید که با این منطق ها دوستی امکان پذیر نیست
  • داداش IR ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    43 3
    نه بااا باااا جوووون من؟!! بالاخره كيهان پيشنهاد دوستى با يكى داد؟!!! كيهان با تمام دنيا جنگ داره كه؟!! مثل اينكه اشتباه شده؟؟
  • من IR ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    38 3
    فکر کن ایقد کار از کار خراب شده که کیهان هم به این نتیجه رسیده است که باید با کشورهای حوزه ی خلیج فارس دوست شویم به امید روزی که کیهان به این نتیجه برسد که با تمام دنیا باید دوست شد . انشالله
    • saeed IR ۲۱:۴۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
      11 0
      اینم شاید یه سری جنسشون دوبی گیر کرده واسه همین میگه ... وگرنه از دیگ کیهان و امثاله آبی برای مردم ایران نخواهد جوشید... 40 ساله ثابت شده... تفکر 40 ساله یه شبه عوض نمیشه.. که اگه شد باید ترسید
  • ES ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    34 3
    فکر می کردم واژه دوستی در تشکیلات کیهان وجود خارجی نداسته باشه
  • كيوان IR ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    39 4
    اره دوست بشيم هر وقت هم آقايان تندرو(همفكران همين آقا) خواستن از ديوار سفارت آنها برند بالا
    • امیر IR ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
      4 1
      احسنت. دمت گرم
  • IR ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    13 1
    به وقتش که برسد قند نجس مذاکره را در چای بزنید تا پاک بشود
  • ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    6 0
    باید دوستی داشته باشیم که انها هم سفارتی اینجا داشته باشن که هر وقت هوس کردیم از دیوارش بریم بالا و اتیشش بزنیم. دشمن که سفارت نداره اینجا، داره؟؟
  • علي IR ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    6 12
    كيهاني كه يك روز تيتر بر عليه آيت الله سيستاني ميزنه يك روز بر ضد امارات يك روز به ريس جمهور تاجيكستان حمله ميكنه يك روز به اردوغان يك روز به سياست پاكستان روز بعد هند و... آقا تو در روزنامه رو تخته كني خيلي از اين مسائل پيش نمي آد
  • محسن IR ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    7 0
    بااین طرزتفکری که جنابعالی وامثال تودارن، بعیدمیدونستم شماهم دم ازرابطه خارجی بزنید.. شماهرکارهم بکنید، تمام صداوسیما وهم بگیریدمردم راه خودشونو پیداکردن، شمادیگه نمیتونیدرییس جمهور و کی به مردم تحمیل کنید
  • IR ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    13 7
    به نظر من با همه کشورهای حوزه خلیج فارس میشه ارتباط داشت الا عربستان سعودی. هرگز نباید با این وهابی های تکفیری کنار اومد
  • حسن IR ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    8 12
    عزیزان من عربستان روزی نیست که دستش به خون یکی از ما آلوده نباشد حال بالا رفتن از دیوار این کشور جرم است .بصیرت داشته باشیم.
    • ناشناس FR ۲۲:۴۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
      0 0
      در تعجبم از کسانی که ادعا میکنند که شیعه مولا علی علیه السلام هستند بعد میگن باید با آل سعود رابطه نداشته باشیم .خضرت علی با این در حقش جفا کردن ولی تو خلافت سه خلیفه قبل از خودش کمک میکرد و با اونا هیچ وقت دشمنی نکرد چرا چون اولویت ایشان اتحاد مسلمانان بود نه دشمنی کردن تا زمانی هم که در قید حیات بود بر این روش امامت کرد. در ضمن عربستان مهد اسلامه همه کشورهای اسلامی با این کشور روابط اقتصادی و سیاسی دارن فقط با ایران مشکل داره
  • IR ۱۷:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    11 0
    سود‌‌ی‌‌از‌‌این‌‌دوستی‌‌به‌‌مردم‌نمی‌رسدچون‌‌انها‌‌کارهای‌‌نیستند‌‌مشکا‌‌ما‌‌جای‌‌دگر‌است‌‌‌‌
  • IR ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    7 0
    دیگه سردمداران این روزنامه برای این کشور و ملت راهی جز دشمنی باقی نگذاشته؟ این روزنامه ۴۰ سال پیش محبوب ترین بود حالا از اسرائیل هم منفور تراست؟
  • IR ۲۰:۲۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    7 0
    یعنی از نظرکیهان اشکال نداره ظریف فردا روزی جهت ابلاغ پیام دوستی بره ریاض؟ یا منظورش دولت بعدی هست؟
  • سهراب IR ۲۱:۰۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    5 0
    واقعا باور کنیم که دنیا داره تغییر می کنه؟ این کارها از کیهان خیلی بعیده.
  • saeed IR ۲۱:۴۳ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    9 0
    همین کیهان یه زمانی گرا میداد برای حمله موشکی و پهبادی... الان میگه دوست شویم؟ وقتی متفکرین این مملکت امثال اینا هستن همون دور کشور دیوار 3 متری بکشیم با همه دنیا قطع رابطه باشیم منطقی تره
  • ناشناس IR ۲۳:۲۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۵
    0 0
    ‌اگر‌ کیهان‌ با‌ زدن‌ مارک‌ به‌ افراد‌ کشور‌ انها‌ ر ا‌غیر‌ خودی‌ می‌داند‌ بهتر‌ است‌ ایشان‌ اول‌ با‌ جریان‌ مخالف‌ شما‌‌ که‌ در‌ داخل‌ نظام‌ اسلامی‌ هستند‌ اشتی‌ کنید‌ با‌ خارج‌ از‌ کشور‌ پیشکش
  • OM ۰۰:۰۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۶
    0 0
    جریان فتنه و لیبرالیسم وارد کیهان شده دوستان مراقب باشید.