شکستن تابوی برگزاری رفراندوم همزمان با انتخابات‌ مجلس ۹۸

سخنگوی شورای نگهبان و نائب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس دو نگاه متفاوت به برگزاری رفراندوم دارند.یکی با نگاه تردید به برگزاری رفراندوم در شرایط فعلی نگاه می کند و دیگری خواستار تابوشکنی و برگزاری همه پرسی است.

فائزه عباسی: «نمی توانیم مخالف خواست مردم ساز جداگانه ای بزنیم. تضمین جمهوری اسلامی ایران برای قرن ها در تاریخ آینده با اجرای درست اصل ۶ و ۵۹ قانون اساسی است.» این صحبت‌هایی است که حسن روحانی چند روز پیش آن را در دیدار با وزیر، معاونان و مدیران ارشد وزارت امور خارجه مطرح کرد؛ مهمترین نکته این حرف‌ها همان اصل ۵۹ و رجوع به نظر مردم یا «رفراندوم» بود. مسئله‌ای که حداقل در طول دو سال گذشته چندین‌بار از سوی رئیس جمهور مطرح شده بود و البته واکنش‌های متفاوتی هم به دنبال داشت.

البته این‌بار به نظر می‌رسد عزم رئیس جمهور برای اجرای این اصل قانون اساسی، جزم‌تر از گذشته است؛ شاهد این ادعا هم صحبت‌های معاون حقوقی رئیس جمهور است. آنطور که لعیا جنیدی می‌گوید تیم حقوقی ریاست جمهوری بررسی مفصلی بر موضوع «همه پرسی» داشته و ابعاد حقوقی آن را زیر ذره بین قرار دادند. اما شاه‌ بیت صحبت‌های جنیدی انجاست که می‌گوید: موضوع اجرای اصل ۵۹ قانون اساسی و برگزاری رفراندوم علی الظاهر روی میز آقای رئیس جمهوری هست.

فارغ از اما و اگرها بر سر رفراندوم مطرح می‌شود سوال اینجاست ساز و کار رسیدن به نقطه رجوع به همه پرسی کجاست؟

رفراندوم از مسیر بهارستان

عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان از جمله افرادی است که  چندان نگاه مثبتی به اجرای اصل ۵۹ قانون اساسی نداشته است. البته او هیچگاه مستقیما با اجرای این قانون مخالفت نکرده اما از کلامش رضایتی هم دریافت نمی‌شود. او درباره ساز و کار اجرای این اصل و مصادیق ان به خبرآنلاین گفت: سازوکار این اصل در قانون مشخص شده است.

او با اشاره به تفسیر شورای نگهبان از این اصل قانون اساسی گفت: تفسیری که شورای نگهبان دارد این است که تنها با پیشنهاد مجلس است که این اصل قابل اجرا است.

کدخدایی درباره مصادیق رجوع به آراء عمومی نیز گفت: « در قانون اشاره شده است که تنها در موارد مهم و کلان کشور است که می‌تواند پیشنهاد «رفراندوم» مطرح شود.

وقتی این موضوع مطرح شد که آیا لوایح چهارگانه یا موضوعات اقتصادی می‌تواند موضوع یا مصداقی برای «همه‌پرسی» باشد، کدخدیی گفت: این‌ها مواردی است که باید مورد بحث و بررسی قرار بگیرد که آیا می‌تواند در زمره موارد مهم و کلان که قانون اشاره کرده است قرار بگیرد یا خیر؟

تابویی که باید شکسته شود

حرف «رفراندوم» که به میان آمد به دنبال آن قیل و قالی هم به پا شد؛ گویی صحبت از اصل ۵۹ قانون اساسی به معنای به رفراندوم گذاشتن اصل نظام است درحالی که هربار که موضوع همه پرسی مطرح شده است بلافاصله به رای گذاشتن مشکلات کلان کشور جزو مصادیق قرار گرفته است. حالا با همه این حرف و حدیث‌ها دیگر کسی در تابو شدن اصل ۵۹ قانون اساسی شکی ندارد. تابویی که به گفته محمد کاظمی نماینده ملایر و نائب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی باید شکسته شود.

او به خبرآنلاین گفت: «نظام ما نظام مردم سالار است که بر اساس خواست و اراده عمومی اداره می‌شود. خبرگان قانون اساسی نیز بر همین مبنا مقرر کرده‌ در مسائل خیلی مهم به جای انکه به مجلس شورای اسلامی یا به نهاد ریاست جمهوری یا نهادهای دیگر مراجعه شود مستقیما نظر مردم مورد سوال قرار بگیرد.»

او ادامه داد: «این موضوع در همه دنیا هم رواج دارد و در قوانین اساسی بسیاری از کشورهای دیگر هم پیش بینی شده است. امروز اگر در سویس بخواهند مسیر یک خیابان را عوض کنند نظر مردم را می‌پرسند و آن را به رفراندوم می‌گذارند.»

کاظمی با بیان اینکه ما باید تابو شکنی کنیم گفت: «سوال اینجاست چرا در مواردی که تصمیم گیری برایمان مشکل می‌شود وقتی قانون اساسی این اختیار را به ما داده که می‌توانیم به آراء مردم مراجعه کنیم و مستقیما از انها نظرخواهی کنیم از این ظرفیت استفاده نمی‌کنیم. این موضوع را اخیرا آقای رئیس جمهور مطرح کرده‌اند البته حتما باید به درخواست مجلس و بر اساس همان سازوکاری که رد قانون اساسی تعیین شده ‌ است مطرح شود اما هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد اگر ما به این اصل مغفول مانده قانون اساسی تن بدهیم و به آن عمل کنیم.»

کاظمی درباره مصادیقی که می‌تواند موضوع رفراندوم قرار بگیرد گفت: «یکی از مهمترین مواردی که می‌تواند موضوع رفراندوم باشد مسئله تعیین تکلیف لوایح چهارگانه است این موضوع است.»

او گفت: «الان پیشنهاد می‌کنم اگر ما معتقدیم اعضای خبرگان قانون اساسی افراد عاقل، فقیه و مجتهد بودند همین اصلی را که انها تصویب کرده‌اند درباره لویح چهارگانه به اجرا بگذارند و از مردم کسب اجازه کنند. یعنی مردم حرف آخر را در این مورد بزنند.»

انتخابات مجلس همراه با رفراندوم

شاید در میان بحث‌هایی که حول محور رفراندوم مطرح شده و اتفاقا تنورش هم حسابی داغ شده این سوال یکی از سوالاتی است که هیچگاه به آن پاسخ داده نشد؛ و آن اینکه چه زمان می‌توان به آراء عمومی مراجعه کرد؟ آیا انتخابات مجلس یازدهم می‌تواند زمان مناسبی برای برگزاری یک رفراندوم باشد؟

محمد کاظمی در پاسخ به این سوال می گوید: «ما در مورد برگزاری هیچ مشکلی نداریم. ما سال‌ها در این کشور انتخابات‌های متفاوت برگزار کردیم و تقریبا هر دو سال یکبار یک انتخابات داشته‌ایم لذا در زمینه برگزاری با مشکلی مواجه نیستیم. مضاف بر اینکه «رفراندوم» یک آری یا خیر است و کار مشکلی نیست؛ ما حتی می‌توانیم پیش از انتخابات مجلس رفراندوم برگذار کنیم و هیچ ممنوعیت و مشکلی برای این‌کار وجود ندارد.»

۲۷۲۱۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1288762

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • JP ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    60 0
    انتخابات مجلس بود ونبودش چندان فرقی ندارد . با این قوانین وان رد صلاحیت ها نتیجه همان است که بود .
  • SG ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    42 4
    الآن مسائل مهمی در جامعه وجود دارد که نظر مسئولین با نظر مردم و جهان کاملا متفاوت است .رفراندوم تنها چاره و راه حل اف ای تی اف ... سهم ایران در دریای مازندران....حضور زنان در ورزشگاه ....و برداشتن صفر از پول رایج ایران است....
  • DE ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    67 2
    دیگه تموم ماجرا. با این ترفندها کسی رای نمیده.
  • IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    45 0
    نیازی به زمان انتخابات نیست. چون در این صورت این شبهه پیش می آید که شاید برای کشاندن مردم به پای صندوق ها و به صورت موضعی این مورد را مطرح می کنید. در مورد همه پرسی موارد بسیار مهمی در نظام وجود دارد که باید سوال شود همانطور که در ابتدای انقلاب از مردم آن زمان سوال شد.
  • حمید IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    65 0
    اینبار میخواهند با ترفند همه پرسی مردم را به پای صندوقهای رای بیاورند.....
  • IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    45 9
    باور کنید مردم نه انتخابات می خواهند نه رفراندوم نه مذاکره نه این چیزها باور کنید مردم از این کلمات سیاسی در زندگی خودشان جانشان به لب رسیده این مردم فقط می خواهند یک سفره نان و پنیر و سبزی داشته باشند و بخورند و مثل بقیه دنیا زندگی کنند
  • IR ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    66 0
    میدانند مردم علاقه به رای دادن ندارند دنبال یک برنامه هستند باهر ترفندی مردم را برای انتخابات هیجان بیاورند وقتی به اهداف خود رسیدند دوباره مردم را فراموش کنند
  • مهدی IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    31 0
    واقعا مردم وضعیت بدی دارند من جوون هیچی ندارم از صبح تا شب میدوم ولی هیچی
  • ناشناس IR ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    18 1
    موقع تصویب برجام اصل ۵۹ قانون اساسی وجود نداشت؟
  • سید IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    3 15
    _ انشالله بزودی شاهد شکستن تابوي تورم هم باشیم.
  • خورشید ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    24 0
    رفراندم بسیار خوب است اگر مسایل مهم را به رای بگذارند .
  • امیری IR ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    21 0
    منظور رءیس جمهور رفراندم در مورد چه موضوعی هست ؟
  • IR ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    2 27
    نظام ما نظام مردم سالار است .......
  • IR ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    45 0
    با هر ترفندی هم که به کار ببرند. رای نمی‌دهم
  • بی نام IR ۱۶:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    6 13
    دولت فعلی اری! نه! فعلا!
  • AT ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    16 0
    خب برگزار کنید دیگه
  • IR ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    8 13
    مسایل تخصصی مثل لوایح چهارگانه که باید در حاکمیت روی آن به اجماع رسیده و برای آن استراتژی ملی تدوین کنند، نباید به رفراندوم گذاشته شود. اما در موضوعاتی که به زندگی اجتماعی و روزمره مردم مرتبط است پس از مهیا شدن بستر لازم، اتفاقا رفراندوم بهترین راه حل و فصل اختلافات است.
  • US ۱۸:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
    7 1
    برای یارانه قرار بود بذارید که
  • شمس تبریزی IR ۰۰:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۲
    26 13
    «امروز اگر در سوییس بخواهند مسیر یک خیابان را عوض کنند نظر مردم را می‌پرسند و آن را به رفراندوم می‌گذارند». رفراندوم برای تغییر مسیر خیابان؟ کی همچین چیزی را بهت گفته؟
  • IR ۰۲:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۲
    32 0
    من دیگه اون ایرانی ساده نیستم
  • مومیایی IR ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۲
    50 1
    وقتی تلگرام تحمل نمی شود به نظرتون با رفراندوم موافقت میشه؟
  • میلاد IR ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۲
    14 5
    بهتره موضوع رفراندوم شفافیت آرای مجلس باشه،یا اینکه چرا آقای کاظمی و بقیه نمایندگان حقوقی چندین برابر حقوق یه کارگر دریافت کنن