پدرام سلطانی: ارز به سامانه نیما می‌دهیم، کسی نمی‌خرد

پدرام سلطانی گفت: از ۲۱ فروردین ماه  تا کنون بیش از ۴۰ بخشنامه و دستورالعمل در حوزه سیاست های ارزی صادر شده است.

نائب رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران با اعلام این مطلب در گفتگو با خبرانلاین افزود: بخشنامه های متعددی ناظر بر سیاست های ارز، صادرات غیر نفتی، پیمان‌سپاری و ... از اواخر فروردین صادر شده است که  فکر می کنم از این تعداد بین هفت تا هشت بخشنامه تنها به موضوع پیمان سپاری صادرات غیر نفتی دلالت دارد و سایر موارد، ممنوعیت صادرات، واردات، ثبت سفارش‌ها و ... را در بر می‌گیرد. 

وی با تاکید بر اینکه در دوره پیشین تشدید تحریم ها در سال ۱۳۹۱ نیز چنین اتفاقی رخ داده بود، در پاسخ به این سئوال که چرا صادرکنندگان در برابر عرضه ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما مقاومت می کنند، گفت:صادرکنندگان با اصل موضوع یعنی عرضه ارز حاصل از صادرات غیرنفتی در سامانه نیما مشکلی ندارند، بحث اصلی در این میان قیمت است.

سامانه نیما

این طرح پیشنهاد ما بود

 او در توضیح این مطلب افزود: موضوع راه اندازی بازار ثانویه ارز پیشنهاد اتاق بازرگانی بود، به عبارت دیگر وقتی دولت قیمت ارز را ۴۲۰۰ تومان اعلام و تثبیت کرد، ما هشدار دادیم این روند قابل تداوم نیست و تعیین قیمت به این شیوه باعث تاراج منابع ارزی کشور می شود.

 سلطانی اضافه کرد: در هر صورت بانک مرکزی سه ماه در این حوزه سر سختی نشان داد تا اینکه بالاخره به راه اندازی سامانه نیما تن داد و این کار، اقدامی بسیار مثبت بود.

او گفت: در آغاز راه‌اندازی این سامانه برای مدت کوتاهی فعالیت‌هایی نیز در این قالب صورت گرفت اما اختلال از آنجا شروع شد که "دولت و بانک مرکزی" مبادرت به نرخ‌گذاری و سرکوب نرخ ارز در سامانه نیما کردند و نتیجه این سیاست ایجاد شکاف بین نرخ سامانه نیما و بازار آزاد ارز بود.

نائب رییس اتاق ایران گفت: حالا در سوی دیگر ماجرا صادرکنندگانی بودند که قیمت نهادهای اقلام صادراتی شان افزایش یافته بود و شرایط به گونه ای بود که دیگر عرضه ارز با قیمت‌های دستوری در سامانه مذکور برایشان منطق اقتصادی نداشت.

وی گفت: در این شرایط چه اتفاقی افتاده است صادرکنندگان ارز خود را در سامانه نیما عرضه می کنند اما خریداری وجود ندارد چرا که ارز پتروشیمی‌ها به قیمت تثبیتی هشت هزار تومان فروخته می‌شود.

 سلطانی در توضیح این مطلب ادامه داد: پتروشیمی ها با توجه به خوراک یارانه ای که دریافت می کنند، موظف هستند ارز خودر ا به قیمت تثبیتی هشت هزار تومان بفروشند اما صادرکنندگانی که یارانه نمی گیرند، طبیعی است که ارز خود را به نرخ ارز "سنا" می فروشند. در چنین شرایطی وقتی ارز ارزان تر در سامانه هست، واردکننده تمایلی به خرید ارز گران تر از صادرکننده غیر نفتی نشان نمی دهد و ترجیح می دهد برای دوره ای در صف بماند تا ارز هشت هزار تومانی بگیرند.

پدران سلطانی نائب رییس اتاق بازرگانی ایران

ارز صادرات غیر نفتی مشتری ندارد

 وی در پاسخ به یان سئوال که آیا شخصا ارز حاصل از فعالیت تجاری تان در حوزه صادرات غیر نفتی را در سامانه نیما عرضه کرده اید؟ پاسخ مثبت داد و گفت: من این اقدام را کرده ام اما همان طور که گفتم این ارز هنوز مشتری پیدا نکرده و بسیاری از صادرکنندگان وضعیتی مشابه من را دارند.

 او گفت: در جلسات بسیاری دیگر از صادرکنندگان نیز با مشکل ما مواجه هستند و مشتری برای ارزشان، به دلیل گران‌تر بودند وجود ندارد.   

 سلطانی افزود: بانک مرکزی آمار دقیقی در خصوص میزان ارز عرضه شده در سامانه از سوی صادرکنندگان غیرنفتی ارائه نکرده است.او گفت: بانک مرکزی برای اختلال پیش آمده باید تدبیری بیانیشد، وقتی ارز ارزان تر وجود دارد، متقاضیان حتی چند ماه معطل می‌مانند تا ارز ترجیحی را بگیرند.

سلطانی افزود: در نتیجه این وضعیت می بینیم ۱۲ میلیارد دلار تقاضای ارز در سامانه نیما ورود پیدا کرده است اما تخصیص ارز در حدود ماهانه دو میلیارد دلار است، در چنین شرایطی روند واردات و فرآیند تجارت و تولید در کشور با کندی روبرو می شود چرا که بخش مهمی از واردات به مواد اولیه مورد نیاز تولید اختصاص دارد.

 او گفت: در این قالب به  دلیل سرکوب نرخ ارز، ۱۲ میلیارد دلار تقاضا برای ارز پست سامانه نیماست و از سوی دیگر ارز صادرات غیر نفتی نیز تبدیل به ریال نمی شود تا وارد چرخه تجاری شود.

او گفت: ما بارها درباره مخاطرات پیش رو هشدار دادیم و شاید لازم باشد در قالب نامه ای مکتوب در خصوص خطرات این سیستم مواردی را گوشزد نماییم، بی تردید این کندی می تواند زمینه را برای کمبود مواد اولیه تولید در کشور ایجاد کند و باید چاره ای در این خصوص اندیشید.  

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1209742

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • FR ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
    13 1
    برید ارزتون رو مثل چندماه پیش,تو شهر هرات و سلیمانیه ب ریال تبدیل کنید!طماع و سودجو هستید و بی انصاف ,نه بازرگان....
  • كيومرث درويش IR ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
    17 0
    با سلام من فكر ميكنم با توجه به متن خبر ،عنوان ان بايستى به "بى مشترى ماندن ارز سامانه سنا "تغيير كنه
  • IR ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
    19 2
    روحانی: «ارز ۴۲۰۰ تومانی» نظر همه اقتصاددانان و مشاوران اقتصادی دولت بود,,,,سلطانی:وقتی دولت قیمت ارز را ۴۲۰۰ تومان اعلام و تثبیت کرد، ما هشدار دادیم این روند قابل تداوم نیست و تعیین قیمت به این شیوه باعث تاراج منابع ارزی کشور می شود....
  • من IR ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
    32 0
    وقتی ارز 8 هزار تومانی پیدا بشه معلومه که کسی ارز 13 هزار تومانی نمی خره. به راستی فکر می کنی که قیمت ارز 13 هزار تومان است؟ اینهم رقابت از سوی دولت در جهت منافع مردم است و شما هم اگر دلال ارز هستی برو بیرون ارز خودت رو بفروش در غیر اینصورت باید وضعیت خودت رو با ارز پتروشیمی ها تنظیم کنی و صهادراتت توجیه پذیر باشه چون بعدا می وای با همین قیمت واردات انجام بدی که به مردم می رسه
  • امینی IR ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
    24 0
    یعنی ارز را در خارج نگه نمی دارید؟
  • FR ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
    26 0
    چاره چیه؟ باید از این هم گرون تر بشه ؟
  • IR ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
    7 0
    نه ما فهمیدیم چی گفت..نه خودش....
  • IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
    12 0
    آهان یعنی ارز پتروشیمی هشت تومان نباشه ؟ کمه ؟
  • CA ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
    11 0
    چرا این صادرکننده ها سفسطه میکنن؟ اولا ارز رو مگر شما یازده تومن خریدی که می خوای اینقدر بفروشی؟ دوم خود شما میری جنس بخری ، یک جنس دو قیمت داره میری گرونتره رو می خری که از بقیه انتظار داری این کار رو بکنن؟ سوم خود شما ها مگه نمی گفتن براساس منطق اقتصادی باید قیمت هشت و نه تومن باشه حالا منطق اقتصادی منطقشو از دست داده؟ چهارم شما میگی چون قیمت ارز گرون شده من باید مواد اولیه رو سه برابر بخرم ضرر می کنم خوب مرد حسابی شما مگه از هفتاد میلیون جمعیت این مملکت تافته جدا بافته ای ؟
  • عبدالله بنده خدا IR ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
    5 0
    خسته نباشین.
  • دکترا اقتصاد IR ۱۳:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
    1 1
    معنا این است که نرخ ارز سامانه نیما کمتر از بازار اصلی است و واقعی نیست که اگر دولت واقعا درست میگفت یا نرخ سامانه را 8000 میکرد و یارانه به پتروشم نمی داد و یا دخالت نمی کرد تا بازار نرخ ارز را تعیین کند و بجای دستور اقدامات تنظیم بازار را انجام میداد که در شرایط فعلی بسیار مشکل است حتی اگر fatf هم تصویب شود در دراز مدت نمی تواند تاثیر داشته باشد زیرا سیاست پیما ارزی فعلی هم محکوم به شست است طبق تجربه متعدد و
  • م.م IR ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
    0 3
    ارزانتر بدهید میخرند چرا نخرند مشگل هرس و طمع صادر کنندگان است که هم می خواهند در صادر کردن کالا سود کنند و هم در فروختن ا رز خود در بازار داخلی.
  • بهنام NL ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
    0 1
    محصولات وارداتی به 4 گروه تقسیم شدن که البته به گروه 4 ارز نیمایی تعلق نمی گرفت ! شرکتهای آرایشی بهداشتی گروه 3بودن تا همین الان و با وجود 18000 پرونده نه ارز گرفتن و نه ثبت سفارش میشن ، شرکتی که من بودم به این خاطر نمیتونه محصولی وارد کنه و بنده الان یم جوان بیکار هستم و تعدیل شدم ! شرکت های دیگر هم به همین منوال در حال تعدیل هستن ! فقط خودروسازان تهدید میکنن و به خواستشون میرسن ، ما بیکار شدیم کسی پاسخگو نیست ! چرا حداقل اجازه ثبت سفارش نمیدید ؟ چرا 3 ماه مونده به عید از کار بیکار بشم و حقوقم هم طلب داشته باشم ؟ چرا هیچ خبرگزاری گزارشی از وضع واردکننده ها و تعدیل نیرو هاشون نمیده ؟ التماس میکنم بهتون ، التماس میکنم ! خواهش میکنم ! بخدا ما هم انسانیم . چرا مدیریتی نیست ؟ اگر واقعا مسلمون هستید به مشکل ما هم برسید ! التماس میکنم ! خواهش میکنم ! چرا باید بیکار بشم ؟ چرا ؟
  • GB ۱۶:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
    0 0
    آقاجان راهش خیلی خیلی آسانه. اتاق بازرگانی یک صرافی بزند و ارزش را به بازار عرضه کند میبیند مشتری داره . دانشجویان و کسبه خریدار ارز شما خواهند بود و ما راضی نیستیم ارز و دلارهاتون بدون مشتری بمونه!!!!!!!!!
  • بابک بدخش IR ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۵
    4 0
    اتاق به اصلاح بازرگانی فقط به فکر تجار صادرکننده اقلام سنتی بوده و هست . منافع ملی و مسولیت های اجتماعی با چرتکه بدست نمی ایید . با چهار قلم صادرات پسته , زعفران , فرش , خرما برای اقتصاد ملی شاخ و شانه نکشید و به قانون تن دهید