بررسی ها نشان می دهد میزان واردات دارو از سال 1376 تا به امروز 900 درصد افزایش داشته است و این در حالی است که تولید دارو رشد 500 درصدی را به خود دیده است.

محمد حسین نجاتی: در هفته ای که گذشت، رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو از شروع واردات دارو پس از رفع برخی تحریم های بانکی در پی توافق ژنو خبر داد (اینجا). تا پیش از این تحریم های بانکی بین المللی، سوءمدیریت، عدم اختصاص ارز و مصرف نادرست دارو، متهمان امروز بحران دارویی کشور از سوی مسوولان وزارت بهداشت بودند. هرکدام از این موارد نشان دهنده بخشی از واقعیت بحران دارویی کشور بودند، اما تمام حقیقت نبودند.

در حال حاضر بررسی ها نشان می دهد میزان واردات دارو از سال 1376 تا به امروز 900 درصد افزایش داشته است و این در حالی است که تولید دارو رشد 500 درصدی را به خود دیده است. به طوری که ایران در سال 1376 رقمی معادل هزار و 320 میلیارد ریال دارو وارد کرده که این رقم در سال 1390 به 33هزارمیلیاردریال رسیده است.

رشد نجومی واردات دارو به خصوص در دولت های نهم و دهم به شکلی در بحران دارویی کشور به عنوان اصلی ترین متهم تاکنون کمتر دیده شده است که به نظر می رسد، اگر دولت های نهم و دهم بیش از آنکه به واردات دارو در کشور بها دهند، از تولید دارو در کشور حمایت می کردند، ایران امروز به رغم وجود تحریم های بین المللی تا به این اندازه با بحران های دارویی دست و پنجه نرم نمی کرد. چرا که زمانی که بخش اعظمی از بازار دارویی ایران وابسته به واردات است، کم تر تغییراتی در بازار ارز می تواند منجر به بحران بزرگ در بازار دارویی شود.

اما برعکس؛ اگر بازار دارویی کشور وابسته به تولید داخل و کم توجه به واردات دارو باشد، تغییرات ارزی، نه تنها نمی تواند زمینه برای ایجاد بحران در کشور ایجاد کند، بلکه باعث می شود، حیاتی ترین کالا برای مردم، از گزند تغییر قیمت و نایاب شدن در امان بماند.

سهم شرکت های داروسازی داخلی از ارزش ریالی بازار دارویی کشور حدود 55 درصد است و این سهم در سال های اخیر روند نزولی نیز داشته است. این به آن معنی است که شرکت های داروسازی داخلی فقط حدود 55 درصد بازار دارویی کشو را در اختیار دارند و تامین حدود 45 درصد داروهای مورد نیاز کشور از طریق واردات مستقیم آنها صورت می گیرد.

با این حال سه دلیل زیر نشان می دهد، بازار دارویی ایران، وابسته به واردات است، تولید دارو در ایران وابسته به مواد اولیه دارویی است و دولت های نهم و دهم، با افزایش وابستگی کشور به واردات دارو باعث شدند، بازار دارویی در مقابل تحریم های بانکی کمر خم کند. دلایل و متهمان ردیف اولی که زیر سایه و بهانه ای به اسم تحریم گم شدند. 

 

۱- واردکنندگان دارو، 2برابر تولیدکنندگان
؛ 

حضور دوبرابری واردکنندگان دارو نسبت به حضور تولید کنندگان دارو و مواد اولیه یکی دیگر از مصادیق وابستگی صنایع دارو سازی کشور به واردات است. بر اساس آمار رسمی وزارت بهداشت در سال 1390 حدود 89 کارخانه کوچک و بزرگ داروسازی در کشور فعال بوده اند. قدیمی ترین و بزرگ ترین واحد های داروسازی کشور، انستیتو پاستور (تاسیس 1299) بخش دارویی امیرآباد دانشکده داروسازی دانشگاه تهران (1317) و داروسازی دکتر عبیدی (1320) هستند.

اغلب شرکت های داروسازی (54 شرکت) قبل از انقلاب نماینده شرکت های چندملیتی داروسازی بوده و داروهای خود را تحت لیسانس آنها تولید می کردند.

اما از سوی دیگر 123 شرکت در زمینه واردات رسمی دارو در کشور فعالیت می کنند که 30 شرکت تحت عنوان فوریت های دارویی فعال هستند و عموما به واردات داروهای بیماری های خاص و حساس در کشور می پردازند. اما از همه مهم تر و قابل تامل تر تعداد شرکت ها و کارخانه های تولید کننده مواد اولیه دارویی در کشور است.

در حال حاضر بالغ بر 33 کارخانه تولید کننده مواد اولیه دارویی در کشور فعالیت دارند که حدود 126 ماده اولیه مورد مصرف در صنایع بالاسری دارویی کشور را تولید می کنند.

 

۲- وابستگی شدید تولید کنندگان دارو به مواد اولیه وارداتی

طبق آمارنامه دارویی کشور اگرچه از نظر کمی بخشی از حجم اصلی داروهای مورد نیاز کشور توسط شرکت های داروسازی داخلی تولید می شود اما سهم شرکت های داروسازی داخلی از ارزش ریالی بازار دارویی کشور حدود 55 درصد است و این سهم در سال های اخیر روند نزولی نیز داشته است. این به آن معنی است که شرکت های داروسازی داخلی فقط حدود 55 درصد بازار دارویی کشو را در اختیار دارند و تامین حدود 45 درصد داروهای مورد نیاز کشور از طریق واردات مستقیم آنها صورت می گیرد.

این در حالی است که حتی واردات مواد اولیه و واسطه برای تولید داروها در داخل کشور و حفظ سهم 55 درصدی شرکت های داروسازی داخلی نیز تا حد زیادی به واردات مواد اولیه از خارج از کشور وابسته است.

لیستی که چند روز پیش درباره پرهزینه ترین داروهای ایرانی منتشر شد، نشان داد که چند داروی محدود وارداتی،‌ عمده بودجه سازمان غذا و دارو را می بلعند. (این خبر را بخوانید)

 

۳- افزایش 300 درصدی واردات دارو در دولت های نهم و دهم

نمودار تولید و واردات دارو

بر اساس اطلاعات مندرج در نمودار (برای دیدن نمودار در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید)، نسبت منطقی واردات به تولید دارو در کشور در سال های قبل از 84 با آغاز کار دولت نهم به هم خورد. به طوری که رقم کل واردات دارو در سال 1383 از هفت هزار میلیارد ریال به 12 هزار میلیارد ریال در سال 1384 رسید.

همچنین رقم کل واردات دارو از 12 هزار میلیارد ریال در سال 84 به 33 هزار میلیارد ریال در سال 90 رسید، مساله ای که نشان می دهد، عملکرد وزارت بهداشت در دولت های نهم و دهم باعث افزایش 300درصدی میزان واردات دارو به کشور و بالارفتن میزان وابستگی به واردات شد.

 

بحرانی دیگری در راه است؟

گشایش هایی که اخیرا در تأمین ارز دارو در کشور ایجاد شده است و رفع تحریم های بانکی که می تواند راه را برای واردات دارو هموار کند، ضمن آنکه فرصتی برای حل معضلات دارویی کشور را می تواند ایجاد کند، خود می تواند به تهدیدی جدی برای اینده نظام سلامت نیز تبدیل شود.

در سالهای گذشته، افزایش بی رویه واردات دارو، عامل مهمی در ایجاد هزینه های کمرشکن درمانی در کشور بوده است. نظام دارویی کشور که تا سال 1384 با نیاز ارزی حدود 500ملیون دلار اداره می شد و مشکلی هم نداشت، ناگهان به مصرفی بالغ بر سه میلیارد دلار گرفتار شد. سیاست مصرفی دولت هشتم و نهم، نیاز ارزی دارو را 600درصد رشد داد.

با این حال، اگر دولت تدبیر و امید پا در جا پای دولت های نهم و دهم بگذارد، به خودکفایی دارو در ایران بی توجه باشد، راه را برای واردات (به جای تولید داخلی) هموار کند، می تواند نسبت به بروز بحرانی جدید در بازار دارویی ایران ابراز نگرانی کرد.

۴۷۴۷

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۶:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    73 2
    یایید باور کنید تا زمانی که بساز بفروش سود بالایی نسبت به تولید داشته باشد هیچ کس دنبال تولید نمیرود. سود تمام کسب و کار ها باید متعادل باشد تا شاهد چنین وضعی نباشیم
  • بی نام IR ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    53 4
    فاجعه نمایانتر میشه وقتی بدانید داروهایی با لابی مافیایی مجوز واردات گرفته اند که بعضا تا هجده تولید کننده در کشور دارند و هیچ توجیهی برای وارد کردن دارهایی مثل رانیتیدین، امپرازول، آتورواستاتین ، متفورمین ، آلپرازولام و... اصلا وجود نداشته وندارد و موضوع رانت و لابی گری برای واردات است آنهم به ضرر صنعت و کارگر ایرانی.
    • بی نام A1 ۰۶:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
      17 1
      يه ذره! ، فقط يه ذره ها، كيفيت داروي خارجي از اوني كه ما توليد ميكنيم، بيشتره!!
    • بی نام A1 ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
      2 5
      از اقتصاد سر رشته ندارم اما فکر کنم به کارخونه های تولیدی به میزان تولید سهمیه واردات بدهند بهتره (اما اگر کاملا جلوی قاچاق گرفته بشه)
    • بی نام IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
      14 0
      دارو که خوبه ما با وجود اینکه بهترین سرنگ ها رو تولید میکنیم اومدیم از چین سرنگ بی کیفیت وارد کردیم که به دلیل کیفیت پایین و کند بودن نیدلشون هم بیمار رو اذیت میکنه و هم تزریق کننده یا نمونه گیر رو.در مواردی شخصا دیدم نیدل این سرنگ های چینی زنگ زده بوده!
    • حامد A1 ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
      7 0
      درسته که خیلی از واردات با لابی گری انجام میشه ولی هر کسی که داروهای مشابه ایرانی و وارداتی رو مصرف میکنه متوجه تفاوت فاحش در قدرت اثر این داروها میشه. خودکفایی دارو نباید مثل تولید اتومبیل در ایران صرفا یک تولید بی کیفیت باشه بلکه باید کیفیت در حدی بالا بره که صادرات هم شروع بشه. بسیاری از مواد اولیه وارداتی از کشورهای هند و چین و ترکیه وارد می شن. قطعا همه ما میدونیم که ما در حد این کشورها توانایی تولید کیفی داریم (البته حمل بر خودستایی نباشه)
    • بی نام A1 ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
      4 3
      يه كم درصد گچ داروهاي داخلي رو كم كنن بخدا فروششونم بيشتر ميشه!
  • زمان A1 ۰۷:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    14 0
    کلا تحریم بهونه ای بیش نبود ، تا عده ای یک شبه ، ره صد ساله برن
  • شهره IR ۰۷:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    7 6
    بنظر من از زمانی که 8 سال دولت احمدی نژاد تمام زیرساختهای کشور را از بین برد . دارو هم یکی از نمونه های کار ایشان است . که فکر کردند دولت بقالی است. آقای روحانی؛ واقعا با مشکلات زیادی رودرو هستید.موفق باشید.
  • بی نام IR ۰۷:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    4 7
    الان میاد پزشکارو به باد بد و بیرا میگیرن!!
  • بی نام A1 ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    9 2
    سرموبکوبم به کجااخه این دولت هروزباصداوسیمای تحت اختیارش کارش شده بودپرده برداری ازتولی داروی جدید پس این همه پرده برداری کشک بود
  • بی نام IR ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    6 1
    من خودم برای تولید مواد اولیه وارد می کنم.بدون شک بهای دارو باید در شرایط فعلی 15 تا 20 درصد کاهش یابد.این ربطی به بهای ارز ندارد بلکه به دلیل اجازه واردات مستقیم از آمریکا و سازندگان اروپایی است و نیز به دلیل امکان ارسال مستقیم پول به آمریکا و اروپا از ایران.
  • حمید IR ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    7 0
    عزیزان اجازه دهند داروهای مورد نیاز مردم وارد کشور شود الان چند ماه است که بعضی داروها نایاب یا کمیاب شده اند و قیمت بالای دارو علاوه بر افزایش درد و آلام بیماران باعث افسردگی و اضطراب بیشتر بیماران شده و ارتباط بیماران و پزشکان را مختل ساخته ضمنن ما فقط میگوییم فلان چیز مصرف نشود فلان چیز وارد نشود نه تنها صرفه جویی نکرده ایم بلکه به قحطی افتاده ایم
  • بی نام A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    4 3
    دلیل اصلی مشکلات صنایع دارویی به زیاد شدن بیماران بر می گرده..توی چند سال گذشته شما ببینید چه قدر بیماران زیاد شدند!!!ولی پولی که باید دولت به وزارت بهداشت اختصاص می داد متناسب با زییاد شدن بیمارها نبود.یه زمانیی تو تبلیغات می گفتن پیشگییری بهتر از درمانه ولی الان برا شرکت ها دارویی اصل این شده که مریضیی بهتر از پیشگیریه
  • خشهروند IR ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    4 1
    باورتون میشه یکی از همکارای فرهنگی من کل خوزستان رو گشت داروی قرص شیمی درمانیش برا ریه هاش که دوماه باید مصرف کنه بلاخره تهران پیدا کرد سی دونه قرص المانی شش میلیون تومان داده تازه سی تای دیگه هم باید بخره پس اینقد ما مالیات میدیم کجا خرج میشه هیچ جای دنیا از مردم این همه پول نمیگیرن .
  • مجی IR ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    4 3
    هرچه قدر هم تولید داخلی زیاد بشه چون مردم هنوز به دارو داخلی اعتماد ندارن، جواب نمیده درضمن رشد تولید دارو در دولت 10 و 11 بیشترین بوده
  • بی نام A1 ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
    6 0
    اون قدری که ما از خودمان ضربه خوردیم از تحریمها نخوردیم