تسنیم نوشت: محاسبات انجام گرفته نشان می‌دهد نیروگاه‌های زغال سوز برق ارزان‌تری نسبت به نیروگاه‌های حرارتی موجود در کشور تولید می‌کنند اما با این وجود جایگاهی در سبد برق تولیدی کشور ندارند.

یکی از مهم‌ترین شاخص‌های انتخاب روش تولید برق، موضوع قیمت تمام شده برق تولیدی است که موجب توجیه پذیری اقتصادی ساخت نیروگاه می‌شود.

شاخص هزینه هم تراز شده برق یا LCOE یکی از راهکارهای محاسبه قیمت تمام شده برق نیروگاه است. در این روش تمام هزینه‌های تولید برق شامل هزینه سرمایه گذاری برای ساخت نیروگاه، هزینه سوخت مورد نیاز و هزینه تعمیر و نگهداری به ازای هر واحد برق تولیدی محاسبه می‌شود.

جدول 1 هزینه تمام شده برق تولیدی از نیروگاه‌های گازی، سیکل ترکیبی و زغال سوز

محاسبات نشان می‌دهد (جدول 1) در نرخ تنزیل 10 درصد هزینه هم‌تراز شده برق تولیدی از نیروگاه زغال سوز با استفاده از زغال داخلی و وارداتی به ترتیب 3.1 و 3.5 سنت بر کیلووات ساعت است. در این محاسبه قیمت زغال سنگ داخلی با توجه به مطالعات انجام گرفته 35 دلار بر تن و ارزان‌تر از قیمت زغال سنگ وارداتی در نظر گرفته شده است؛ زیرا با توجه به امکان حمل و نقل زغال سنگ از طریق خطوط ریلی، هزینه هر تن زغال که از طبس تا بندرعباس انتقال یابد از قیمت زغال فوب خلیج فارس ارزان‌تر است؛ از طرفی معادن زغال سنگ حرارتی کشور در مقایسه با زغال وارداتی از هزینه تمام شده کمتری برخوردارند؛ اما تاکنون به دلیل نبود نیروگاه زغال سوز در کشور این معادن بدون استفاده باقی مانده‌اند.

با در نظر گرفتن قیمت گاز 20 سنت بر متر مکعب، قیمت تمام شده برق تولیدی از نیروگاه‌های گازی، سیکل ترکیبی و بخاری به ترتیب 7.2 و 4.7 و 7.1 سنت بر کیلووات ساعت به دست آمده است [1]؛ به عبارتی دیگر با مقایسه قیمت برق تولیدی از نیروگاه‌های زغال سوز با این نیروگاه‌ها نتیجه می‌شود قیمت برق تولیدی از نیروگاه زغال سوز ارزان‌تر از تمامی نیروگاه‌های فعلی حرارتی کشور است. اما به دلیل اینکه وزارت نیرو هزینه گاز مصرفی نیروگاه‌ها را نمی‌پردازد، هزینه تمام شده برق از نیروگاه‌های گازی بسیار ارزان‌تر به نظر می‌رسد. و این وزارت‌خانه تمایل دارد همچنان بجای احداث نیروگاه‌های زغال سوز، نیروگاه‌های گازی جدید بسازد.

لذا با توجه به شرایط موجود یعنی قیمت ارزان برق تولیدی از نیروگاه‌های زغال سوز در مقایسه با نیروگاه‌های حرارتی، وجود منابع زغال سنگ حرارتی در کشور و حضور شرکت‌های باسابقه در حوزه نیروگاه سازی در کشور؛ حرکت به سمت بهره‌گیری از زغال سنگ در سبد برق کشور می‌تواند گامی عملی در بهره‌گیری صحیح از منابع ارزشمندی چون گاز طبیعی مصرفی نیروگاه‌ها در زنجیره‌ای با ارزش افزوده بیشتر باشد.

35225

کد خبر 615608

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۴
    1 2
    مطلب بسيار عالي بود حالا متوجه شدم چرا 40 درصد برق توليدي آمريكا با نيروگاههاي زغال سوز است
  • بی نام IR ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۴
    3 0
    البته يادتان نرود كه نيروگاه ذغالي آلودگي بسيار بيشتري هم دارد كه بايد در محاسبه هزينه لحاظ شود ولي گويا نمي خواهيد آنرا وارد محاسبات كنيد.
  • بی نام A1 ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۴
    2 0
    بله ولي هزينه‌هاي آلودگي هوا و محيط زيست و درمان بيماري‌هاي منتج از استفاده از زغال را هم ديده‌ايد. برق زغال برق ارزان‌تري هست ولي پيامدهاي آن بسيار گران‌تر است . ضمن اينكه برق هسته‌اي نيز برآورد نكرده‌ايد.
  • mj A1 ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۴
    0 0
    نیروگاه‌های ذغال سوز الان در سطح جهانی به دلیل آلودگی بسیار بالا اصلا محبوب نیستند. چند سال دیگر به دلیل مشکلات محیط زیستی مجبور خواهیم شد همه را تعطیل کنیم. همان مشکلی که قبلا با سوختن مازوت برخوردیم.
  • بی نام US ۰۵:۲۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    1 0
    ارزان هست، ولی به قیمت تخریب محیط زیست. با این همه روزهای آفتابی در ایران، باید نیروگاه خورشیدی رو بررسی می کردید.
  • محمد بهادری IR ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۷
    0 0
    با سلام با توجه به مسایل زیست محیطی بهتر است که از انرژی های تجدید پذیر استفاده گردد که از انتشار گازهای گلخانه ای و آسیب به لایه ازون جلوگیری شود و برای تولید برق از انرژی خورشیدی و باد استفاده شود.