عملیاتی شدن تسلیحات لیزری در ارتش روسیه/نسل آینده تسلیحات که همه بر سرش رقابت دارند

«یوری باریسوف» معاون وزیر دفاع روسیه به تازگی از تحویل یک سری نمونه‌های خاص تسلیحات لیزری به ارتش این کشور خبر داده است. تسلیحات لیزری اما چرا در آینده نبردهای نظامی مهم هستند؟

معاون وزیر دفاع روسیه  اعلام كرده كه تسليحات ليزري ديگر براي نيروهاي نظامي اين كشور يك مسئله مربوط به فيلم‌هاي علمي-تخيلي نيست و اين تسليحات يكي از سلاح‌هاي اصلي ارتش سوريه در سال 2025 خواهد بود. مقام‌هاي روسيه حرفي از نوع تسليحات ليزري اين كشور كه از حالت نمونه به عملياتي تبديل شده نزده‌اند. آمريكا و روسيه رقابت شديدي در استفاده از تسليحات ليزري دارند. همين چند وقت قبل بود كه نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا ابراز امیدواری کرد که ظرف 5 سال آینده تسلیحات لیزری مختص به خود را خواهد داشت. این تسلیحات که از آن تحت عنوان «غلاف تسلیحاتی انرژی هدایت شونده» یاد شده است روی هواپیماهای جنگی آمریکا نصب می گردد و از آن برای منهدم کردن موشک ها، هواپیماهای بدون سرنشین یا حتی هواپیماهای جنگی دشمن استفاده خواهد شد.

سلاح لیزری نوعی جنگ‌افزار انرژی هدایت شده است که از پرتو لیزر برای تخریب هدف استفاده می‌کند. از دهه ۱۹۷۰ تاکنون سلاح‌های لیزری متعدد و متنوعی طراحی و تولید شده‌اند اما اغلب آنها از مرحله تحقیق و اثبات تکنولوژی فراتر نرفته‌اند. امروزه جنگ‌افزارهای زمینی لیزری توانایی نابودی موشک‌ها، و گلوله‌های توپ و خمپارهٔ در حال پرواز را پیدا کرده‌اند. سلاح‌های لیزری هوابرد نیز آزمایش‌های موفقیت‌آمیزی داشته‌اند و حتی سیستم‌های لیزری فضایی برای نابودی ماهواره‌ها یا موشک‌های بالستیک نیز پیشنهاد شده‌اند. سلاح‌های لیزری در مقایسه با سلاح‌های متعارف مزایای فراوان و در عین حال معایبی جدی دارند که باعث شده تا کاربرد عملیاتی آنها دشوار باشد. سلاح‌های لیزری به چندین گروه شامل لیزرهای حالت جامد، لیزرهای شیمیایی و لیزرهای الکترون آزاد تقسیم می‌شوند.

در لیزرهای شیمیایی پرتو لیزر از طریق واکنش‌های شیمیایی تولید می‌شود. این نوع لیزرها نسبت به بقیه لیزرها بسیار پرقدرت‌تر هستند. لیزرهای شیمیایی در طول موج‌های بلند منتشر می‌شوند و این به آنها امکان می‌دهد تا در شرایط نامساعد جوی توان نفوذ کافی را داشته باشند.

لیزرهای حالت جامد با عبور الکتریسیته از یک محیط کریستالی یا شیشه‌ای تولید می‌شوند. این نوع لیزرها نسبت به لیزرهای شیمیایی قدرت کمتری دارند و در طول موج‌های کوتاهتری کار می‌کننند اما امتیاز آنها اینست که می‌توانند از منابع الکتریکی موجود در هواپیماها، کشتی‌ها و خودروهای زمینی برای تولید لیزر استفاده کنند.

لیزرهای الکترون آزاد با استفاده از الکتریسیته پرتو لیزر را در طول موج‌های مختلف که قابل تغییر و هماهنگی با شرایط محیطی است تولید می‌کنند. نیروی دریایی آمریکا در سال‌های اخیر علاقه زیادی به این نوع لیزرها نشان داده و معتقد است این نوع لیرزها در مقایسه با لیزرهای حالت جامد که در طول موج ثابت کار می‌کنند برای عملیات‌های دریایی مناسب تر هستند اما چالش‌های خاصی در استفاده از آنها وجود دارد. مثلاً اندازه بزرگ آنها سبب می‌شود که فقط در کشتی‌های بزرگ قابل استفاده باشند و به روز کردن کشتی‌های موجود برای نصب آنها بسیار سخت به‌نظر می‌رسد.

5454

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 563947

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =