زاینده رود امسال در حالی جان گرفت که بعد از گذشت تنها یک ماه جریان آب آن کند و ثابت شده است.

طهورا شهبازی: زاینده رود آبان ماه امسال جان گرفت تا جاری شود اما بعد از یک ماه آنچه بیشتر به چشم آمد و به گوش رسید تنها جان گرفتن موقتی بود نه جاری شدن.

سابقه خشک شدن زاینده رود برای ماه های متمادی در سال، به 6سال قبل می رسید. رودخانه ای که از ارتفاعات زردکوه بختیاری و از رشته کوه کوهرنگ سرچشمه می گیرد. خشکسالی اش اما، از 13سال پیش کلید خورد. زمانی که توسعه صنعت، رشد جمعیت، سرانه مصرف آب بیش از حد، الگوی کشت پرمصرف در بخش کشاورزی و تاثیر بهره برداری بیش از حد از منابع آب زیر زمینی آنقدر گلوی زاینده رود را فشرد تا آب خوش از آن پایین نرود. نرفت تا خشک شد.

بعد از این فاجعه که بر زاینده رود رفت چاره اندیشی هایی شد تا زمانی که ذخیره آب در مهر ماه کم شد، رهاسازی از مخزن در فصول پاییز و زمستان کنترل شود و این امکان به وجود بیاید که مخزن برای تابستان بعد آبگیری شود. اما این تعادل سال های بعد به هم خورد.

این عدم تعادل چنان سایه ای بر زاینده رود گستراند که ذخیره مخزن سد در سال 90 به حدی کمتر از سال های قبل از خود کاهش پیدا کرد و سرنوشت متفاوتی را برای زاینده رود رقم زد. این امر منجر به کاهش ذخیره آب در سال 91هم شد به صورتی که امکان توزیع آب برای کشاورزان شرق اصفهان فراهم نشد و آنها یک سال را بی آب به سر کردند.

تا اینکه به قول مدیر دفتر بهم پیوسته حوضه آبریز زاینده رود: «برنامه ای را پیاده کردیم که حداکثر صرفه جویی در توزیع و مصرف آب داشته باشیم. در همه بخش ها این اتفاق افتاد تا بتوانیم در پایان سال آبی ۹۲-۹۳ حدود ۴۰۰ میلیون متر مکعب پشت سد زاینده رود ذخیره کنیم.» و اینگونه در 15آبان امسال زاینده رود طعم آب را چشید.

حالا بعد از یک ماه سیراب شدن زاینده رود آنچه بیش از همه نگاه را به سمت این رودخانه می برد ساکن بودن آب این رودخانه است. این درحالی است که مقصد نهایی زاینده رود تالاب گاوخونی است و توقف آب در قسمتی از شهر و زیر سی و سه پل نقض طبیعت آن است.

مسافران این روزهای اصفهان دیده و شنیده اند که آب در محدوده رودخانه و بین پل ها ساکن مانده است. حتی رنگ آب نیز تغییر کرده. هرچند که بساط قایق های تفریحی دو نفره و چهارنفره این روزها در زاینده رود دوباره راه افتاده است. اما ظاهرا آب در مقاطعی در رودخانه جریان ندارد؛ قبل از پل های درون شهر.


برداشت ها، بیشتر از جریان رودخانه

حمید ظهرابی، مدیر کل محیط زیست استان اصفهان ثابت ماندن این آب را غیر ممکن می داند و معتقد است برداشت هایی که از این آب شده است، جریان آب را به حداقل رسانده.

او در این باره به خبرآنلاین می گوید: «بخش عمده ای از این آب در شرق اصفهان و توسط کشاورزان استفاده می شود و تا پایین دست از این رودخانه برداشت می شود که همین عوامل ممکن است جریان را به حداقل رسانده باشد. به این معنی که در بعضی مقاطع خاص امکان دارد برداشت ها از رودخانه از جریان آن بیشتر باشد. بنابر این همین برداشت هاست که آب زاینده رود را کم و حرکت آن را آهسته می کند.»

ظهرابی در ادامه می گوید: «حتی گاهی ممکن است ساکن بودن زاینده رود ناشی از آب هایی باشد که توسط کشاورزان برگردانده می شود. در این قسمت تا حدود 70-80 کیلومتری شرق اصفهان هم آب داریم اما در بندهای انتهایی رودخانه یعنی در ورزنه این مقدار آب به حداقل می رسد. مجددا به سمت شرق که می رسیم و زهاب ها رها می شود جریان آهسته می شود.»

مدیر کل محیط زیست اصفهان می گوید: «از ارتفاعات که به سمت پایین تر می رویم به دلیل رسوب گذاری سرعت رودخانه کاهش پیدا می کند که این امری طبیعی است.»

زاینده رود مهم ترین رودخانه ای است که در مرکز ایران جاری است. از ارتفاعات زرد کوه بختیاری و از رشته کوهی به نام کوهرنگ سرچشمه می گیرد و از مغرب به مشرق تا باتلاق گاوخونی جریان دارد.

ظهرابی اما هرگونه متوقف شدن این رودخانه را انکار می کند و می گوید:«حتی در بازدیدی که از تالاب گاوخونی داشتم کاملا بیانگر جاری بودن این رودخانه بود و بیش از 20 مترمکعب در ثانیه آب در شرق جریان داشت.»

او البته درباره ساکن شدن آب این دلیل را می آورد: «ممکن است در قسمتی از شهر مانند سی و سه پل به دلیل زیبایی شهر شاید جریان آب را کم کرده باشند. و نکته دیگری که مطرح است حفظ سازه های تاریخی است تا آنها هم توان مقاومت داشته باشند. اما از وزارت نیرو تقاضا دارم که این رودخانه به صورت پایدار در جریان باشد.»


پیش بینی استاندار به وقوع پیوست

در مهر ماه سال 90 حدود 70درصد مخزن زاینده رود خالی بوده است، رهاسازی آب در فصول پاییز و زمستان این سال به بیش از 470 میلیون مترمکعب رسید که در 13سال اخیر یک رکورد بوده است. این امر باعث شد در ابتدای سال 91 ذخیره مخزن به حدود 200میلیون متر مکعب کاهش یابد که حتی از مقدار ذخیره در مهر ماه 90نیز به میزان 100میلیون متر مکعب کمتر بود. این امر منشا بحران های متعدد در سال 91 شد که از جمله آن حمله کشاورزان شرق اصفهان به خط انتقال آب به یزد بود.

استاندار اصفهان در اوایل آذر ماه ۹۳ کاهش جریان آب را پیش بینی کرد و گفت: از ۱۵ آذر ماه فشار آب به ۲۰ تا ۲۵درصد وضع موجود می‌رسد، که تشکیل كميته پنج نفره برای حل مشكلات بحران آب از اقدامات سودمندی بوده كه انجام شده و نتايج بسيار مثبتی داشته است.

زرگرپور به مستمر بودن جريان آب در بستر زاينده رود اشاره كرده و گفته بود: آبی كه هم‌اكنون در زاينده رود جريان دارد حاصل رها شدن آب با سرعت ۹۰ تا ۱۰۰ متر مكعب بر ثانيه است كه البته اين جريان بعد از ۱۵ آذر ماه كاهش می‌يابد و بعد از اين زمان فشار آب به ۲۰ تا ۲۵ درصد وضع موجود می رسد و ما شاهد يک جريان حداقلی در بستر رودخانه هستيم.

اکنون اما جریان آب به کمترین میزان خودش رسیده است. هرچند که در بخشی از رودخانه در شهر اصفهان، آب وجود دارد. 

47233

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 388374

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ali A1 ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    65 31
    روحانی مچکریم
  • بی نام IR ۰۶:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    59 23
    فعلا بايد با همين بسازيم تا کم کم درست بشه. همين که توجه به مسائل زيست محيطي زياد شده جاي خوشوقتيه
    • بی نام A1 ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
      39 9
      کم کم درست بشه؟ زهی خیال باطل.این تازه شروع سومالی شدن کشوره.
    • بی نام A1 ۰۶:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
      1 14
      خوشوقتیه
  • بی نام US ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    71 3
    مطمئن باش اگر جاری میموند جای تعجب داشت خشک شدنش که تعجبی نداره بالاخره همه چیزمون باید به همه چیزمون بیاد دیگه
  • بی نام A1 ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    هیچ چیز مفت به دست نمیاد.اگر شهرداری به فکر محیط زیست شهر اصفهان هست باید هزینش را بپردازه.ابی که نتیجه بارش در کوههای چهارمحال اسن نباید مفت و مجانی باعث زیبایی شهر اصفهان بشه. تازه کلی از همین اب صرف خنک کردن سیستم های صنعتی فولاد مبارکه و ذوب اهن میشه.
  • بی نام A1 ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    عزیزان سفری به اصفهان بروید و سری به ذوب آهن بزنید. و ببینید که این زاینده رود زیبا قبل از ذوب آهن چه جوش و خروشی دارد و بعد از ذوب آهن تبدیل به یک رود معولی می شود . مصرف آب ذوب آهن اصفهان باور کردنی نیست .
  • بی نام A1 ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    الان تو خیلی از شهرها مناطق کم اب کشور اکثر رودخانه ها فصلی شدن و تو فصول گرم خشک میشن "که کاش نمی شدن " و اهمبت بودن اونا برا شهرشون کمتر از زاینده رود برا اصفهان نیست حالا چرا فقط برا این رودخونه اقدام به ارائه طرحهای انتقال اب عجیب غریب و حساسیت زا میشه اوینقدر مسله بزرگ میشه الله و اعلم
    • بی نام A1 ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۵
      2 0
      دوست عزیز اگر تو شهرای دیگه رودخونه ها تو فصول گرم خشک میشن، توی اصفهان 4 فصل سال خشکه. بعد از 15 ماه خشکی یک ماه آب داشت...
  • بی نام A1 ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    62 4
    آب هم در این مملکت سیاسی شده است.
  • مجید IR ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    سرماشا ما شهردکیا بخوریم آبش را ببرن برا یزد و اصفهان اصفهان با قدرت سیاسی که داشت تونست اب را ببره ولی..............
  • بی نام A1 ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    73 5
    یعنی مملکتی داریم را، ادم احساس می کنه کاملا به حال خودش رها شده و هیچکس ذره ایی دلسوزی ندارد.
  • بی نام IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    16 1
    توروبه خدا به این پرنده ها رحم کنید .
  • حسین A1 ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    کشاورزی کنن با این اب بهتره ، همینطوری ول شه ، ی عده روش قایق سواری کنن حداقل کشاورزی ی سودی داره
  • بی نام A1 ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    53 8
    چرا کسی به فکر هامون سیستان نیست؟
  • كارون IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    دست از سر من برداريد اصفهاني ها ... از طرف : كارون
  • سعید A1 ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    13 2
    علت اصلی خشکی زاینده رود انتقال آب به یزد و بقیه شهرها است که طرح غلطی بوده. چرا هیچ کس این دلیل به این مهمی را نمی بینه؟ قبل از افتتاح طرح انتقال آب، اصفهانی ها و شهرکردی ها و خوزستانی ها هیچ مشکلی با هم نداشتن و سال های سال این آب را مشترک اسنفاده می کردند. ذوب آهن و فولاد مبارکه هم کار می کردند زاینده رود هم آب داشت. چرا علت اصلی این خشکی را بررسی نمی کنید و این سه استان را انداختید به جون هم؟
  • بی نام A1 ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    4 0
    همه مسولان خبر انلاین خدایی هم هست که جوابتون رو بده ایشاالله که بذترین بلاها بسرتون میاد
  • امید A1 ۱۹:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    15 10
    اصفهان را نیمه خوانند در جهان.......صد جهان من دیده ام در اصفهان شهر توریستی و زیبای ایران را از بین نبرید
  • بی نام IR ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۴
    1 2
    یک سوم اب زاینده رود رو ذوب اهن و فولاد مبارکه بر داشت میکنن
  • بی نام IR ۲۱:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۵
    0 1
    مشکل اصلی زاینده رود خشکسالی و مدیریت آن است.برخی از مسئولان درحالی از مدیریت یکپارچه صحبت میکنند که اصلا نگاه یک پارچه به این حوزه نداشته و برای توجیه کارهای غلط خوداز جمله توسعه غیر اصولی ذوب آهن و فولاد مبارکه ،انتقال به سایر استان هاو شهر ها در حالی که آب کفاف همین شهر ها را هم نمیدهد،عدم مدیریت صحیح ذخیره سد و . سعی در اختلاف افکنی بین مردم چهارمحالخوزستان و اصفهان دارند.از طرفی با اجرای طرح های غیر اصولی نظیر تونل بهشت آبادکه در حقیقت مثل قناتی عمیق در عرض چندین سال چهارمحال را تبدیل به بیابان کرده و باعث خشک شدن دائمی زاینده رود میشود همچنین تونل گلابکه با انتقال آب در تونل مخالف فلسفه زاینده رود که همانا زایش آب در مسیر است در آینده زاینده رود و مردمش را نابود می کنند.
  • محمد IR ۰۷:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۶
    0 0
    بیایید منطقی باشیم ومساله رو اینقدر قومی قبیله ای نکنیم این یه موضوع تخصصی که باید فقط کارشناسان امر نظر بدند ومسئولینم اجرا کنند آب یه موضوع ملی است که باتوجه به مسائل اقتصادی، معیشتی مردم شکل گرفته در طول سالیان دراز ،محیط زیست وغیره باید بصورت کارشناسی وصرفنظر از تعصب حل وفصل شود.