ایسنا نوشت:

جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی نامه‌ای به رییس جمهور کشورمان طرح پیشنهادی مطالعه و انتقال آب دریای خزر به شهر مقدس مشهد را ارائه کردند.

متن این نامه با موضوع «طرح پیشنهادی مطالعه و انتقال آب دریای خزر به شهر مقدس مشهد (استان‌های خراسان، سمنان، گلستان)» به شرح زیر است:

«جناب آقای دکتر روحانی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

سلام علیکم؛

نظر به تلاش قابل تقدیر و آینده‌نگرانه دولت یازدهم در پیشگیری از معضل کم‌آبی در مناطق مختلف کشور و پیش‌بینی راه‌حل‌های مناسب جهت حل مشکل کم‌آبی و بی‌آبی برای نسل‌های حاضر و آینده و با توجه به پیشنهاد برخی طرح‌های انتقال آب دریای خزر، عمان و خلیج فارس،‌ بر مبنای توانمندی متخصصان داخلی، پیشنهاد مطالعه و انتقال طرح شیرین‌سازی و انتقال آب دریای خزر از خلیج گرگان در دریای خزر، با محوریت مقصد مشهد مقدس (با 75% وسعت خراسان رضوی در وضعیت خشکسالی هیدرولوژیکی و پیش‌بینی مصرف سالانه 326 میلیون متر مکعب آب شرب در سال 1400) و مشروب نمودن استان گلستان به عنوان مبدا عملیات انتقال (مخصوصا در نواحی شرق استان که با وجود خاک حاصلخیز، نیاز به آب دارند) استان سمنان در جوار خط انتقال ، استان خراسان شمالی در مسیر خط انتقال و استان خراسان رضوی و جنوبی به عنوان مقصد نهایی انتقال (با هزینه تقریبی تمام شده 2500- 2000 تومان برای هر متر مکعب) به حضور تقدیم می‌گردد.

توجه به کاهش سالیانه سطح منابع آب‌های زیرزمینی و منابع آبی سدهای منطقه شرق و شمال شرق کشور، افزایش جمعیت و نیاز استان‌های هدف به ایجاد اشتغال و توسعه صنعتی که وابستگی کامل به تامین و مصرف آب دارد و در صورت عدم تامین آب، صنایع اندک فعال و نیمه فعال حاضر نیز به تعطیلی خواهد گرایید. علت پیشنهاد این مطالعه طرح و انتقال آب را توجیه می‌نماید.

همچنین بنابر نظر مرکز خزرشناسی، بالاآمدن سالیانه 3 تا 5 هزار متر آب دریای خزر در اثر افزایش ذوب توده‌های یخ قطب شمال به علت سوراخ شدن لایه ازن و تاثیر افزایش گازهای گلخانه‌ای 5 کشور اطراف دریای خزر را بر آن می‌دارد که در تخلیه آب مازاد آن کوشا باشند.

از نظر فنی، برداشت آب از مخزن 78 هزار میلیارد متر مکعبی دریای خزر از وسعت 42 کیلومتر مربع کل سطح آن و بازگرداندن سالانه حدود 6/2 میلیون متر مکعب نمک حاصل از شیرین‌سازی آب دریای خزر (که با شوری حدود 13 میلی گرم در لیتر، معادل یک سوم شوری آب‌های آزاد خلیج فارس و دریای عمان است) به درون دریای خزر که حدود 10 هزار میلیارد تن نمک دارد، از نظر زیست محیطی اشکالی ایجاد نمی‌کند.

قابل ذکر است که این انتقال از خلیج گرگان به شهر مشهد مقدس شامل 600 کیلومتر مسافت (که احتمالا تمام این مسافت نیاز به لوله‌گذاری نخواهد داشت و برخی نقاط با احداث کانال دنبال می‌شود)، با عبور از ارتفاع 200-170 متری از سطح دریا در شهر مراوه تپه واقع در استان گلستان به کمک پمپ‌های موجی (اختراع داخلی)، امکان استفاده از حریم 20 متری طرفین خط لوله اصلی گاز کشور موجود در مسیر، منجر به تامین آب شرب، صنعتی و کشاورزی صنعتی (حاصل از پساب‌های صنعتی) در وسعت حدود یک چهارم کشور در شرق و شمال شرق، و 12-10 میلیون نفر جمعیت، ایجاد اشتغال و توسعه پایدار در مناطق فوق‌الذکر که فاقد ظرفیت‌های معدنی هستند و تعادل بخشی به سفره‌های زیرزمینی، با کمترین مشکل زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی، اقلیم شناسی، هواشناسی و دفاعی- امنیتی خواهد شد، همچنین مقایسه طرح‌های مشابه پیشنهادی دیگر با مبدأ و مقصدهای متنوع از دریای خزر، خلیج فارس،‌دریای عمان و کویر مرکزی، یزد، کرمان و ... از نظر مسافت، هزینه تمام شده، ارتفاع موانع طبیعی تا حدود 2900 متر از سطح دریا و برخی مشکلات دیگر مزیت این طرح را بیشتر نشان می‌دهد.

شایان ذکر است واحد پتروشیمی خراسان شمالی در حال حاضر و پیش از هرگونه اجرای طرح توسعه، سالیانه 5 میلیون متر مکعب آب و پس از اجرای طرح توسعه 18 میلیون مترمکعبRO و DM با قیمت تمام شده مترمکعبی 3800-3000 تومان مصرف می‌نماید و در صورت شیرین سازی و انتقال آب دریای خزر، برای توسعه این واحد یا احداث واحدهای جدید نیازی به احداث کارخانه تولید آب RO نخواهد بود و با توجه به منابع گازی خانگیران سرخس و امکان احتمالی سوآپ نفت و گاز ترکمنستان، قابلیت احداث واحدهای پتروشیمی و پالایشگاه و سایر صنایع جهت ایجاد اشتغال پایدار و نزدیک نمودن آن به متوسط توسعه کشوری، در این مناطق محروم و جلوگیری از روند مهاجرت منفی فعلی به علت بیکاری و کمک به افزایش نرخ رشد جمعیت وجود خواهد داشت.»

 

23503

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 382939

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۷:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۷
    70 8
    طرحی برای خشک کردن دریای خزر
  • امیر A1 ۱۷:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۷
    60 8
    می خواهند دریای خزر به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار شود؟
  • حامد A1 ۱۹:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۷
    تا شمال ایران رو مثه بقیه جاهای ایران کویر نکنن این نماینده ها راضی نمیشن، یکی طرح میده البرز رو جابجا کنیم، یکی طرح میده خزر رو جابجا کنیم، اصن چرا این واحدهایی ک نیاز ب آب دارن رو نمیبرین کنار خزر و خلیج فارس مگه ما ها ایرانی نیستیم ک تمام طرح های صنعتی رو بردین تو دل کویر؟ اجرای این طرح کنار سواحل کم هزینه تره ما شمالی ها نمیذاریم با آینده مون بازی بشه نمایندگان عزیز، در ضمن خزر دریاچه است چرا درک نمی کنید هر طرح انتقال آبی باید با رضایت 4 تا کشور دیگه همراه باشه
    • سعید A1 ۲۰:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۷
      75 5
      جان هر کی رو دوست دارین این صنایع رو نیارین مازندارن. سابقه شما نشون میده شدیدا محیط زیست ستیزید. اگه هوا رو آلوده کنین دیگه مثل تهران و اصفهان نیست یه باد مشکلو حل کنه مازندران گردشگری، کشاورزی و شیلات رو برای درآمد داره و باید روی اینا سرمایه گذاری بشه. ببینین صنایع چه بلایی سر اصفهان و تهران آوردن. صنایع درست و درمون با استاندارد که بلد نیستیم بزنیم. فقط محیط زیست رو نابود میکنیم
  • حامد A1 ۱۹:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۷
    93 4
    خدا پدر احمدی نژاد رو بیامرزه 15 ماهه خلیج فارس رو به دریای خزر وصل کرد.دریاچه ارومیه رو قابل کشتی رانی کرد.کوهرنگ به اصفهان رو 4برابر کالیبره کرد.حالا برای طرح به این سادگی که اصلا هم پوپولیستی نیست باید این همه نماینده 10 بار نامه بدند....................................
  • مجید A1 ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۷
    79 4
    به جای این کار غیر علمی بهتر نیست اب را از تاجیکستان خریداری کنیم وبا خط لوله ای 1500کیلومتری اب شیرین و قابل شرب و صنعت از این کشور وارد کنیم تا ضمن حفظ منابع ملی با این کار مناطق بیشتری را سرسبز کنیم
    • طاهریان A1 ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۵
      11 9
      دوست من این طرح رو من برای رییس جمهور و وزیر نیرو ارسال کردم.یکی از بهترین راه همین طرح انتقال آب از رود جیحون به سمت خراسان شمالی هست.این عمل با تهاتر نفت و گاز در برابر آب قابل اجراست. من خودم با سفیر جدید تاجیکستان در این خصوص هفته گذشته گفتگو کردم و دولت تاجیک موافق این طرح هستش.
  • بی نام A1 ۱۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۷
    97 2
    خدا به دریای خزر رحم کنه و گرنه با ندبیر نمایندگان شاخص و با تفکر ملت اون هم خشک میشه . واقعا اینها فکر می کنند بقیه کشورهای ساحلی اجازه این کار را می دهند؟؟؟؟؟؟؟؟
  • بی نام IR ۲۱:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۷
    28 0
    بر فرض هم که میخوان آب رو انتقال بدن باید از آب های آزاد انتقال بدن نه از دریاچه
  • مجید A1 ۲۱:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۳
    12 6
    مطرح کردن این طرحهای غیر ممکن سالهاست که صورت میگیرد و هدف آن هم فقط انحراف افکار عمومی از بلایست که بر سر کارون میاورند. زمانی. که کارون را به طور کامل به اصفهان منتقل کردن سر وصدای این طرحها هم میخوابد.
  • طاهریان A1 ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۵
    1 7
    مدیریت محترم سایت. چرا مطالب منو که چند روز پیش گذاشتم درج نکردید؟
  • مخالف A1 ۲۳:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۲
    1 0
    فعلا که مرکز مطالعات خزر گزارش داده ده سال اینده سطح آب بطور میانگین 1 متر کاهش خواهد داشت