مروری بر فعالیت صنعت کارت و پرداخت در ایران/ چه کسی باید قیمت تراکنش را تعیین کند؟

با توجه به اینکه در ایران کارت اعتباری مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و کارت‌های نقدی مورد استفاده است، و همین طور کیفیت سرویس، به نظر می‌رسد مبلغ 150 تومان برای کارمزد بالا باشد.

رضا قربانی: 

این ادعای بزرگی است که کسی بگوید در ایران صنعت کارت و پرداخت شکل نگرفته است. صنعت را اگر مجموعه شرکت‌هایی تعریف کنیم که می‌توانند جایگزین هم شوند، با این تعریف ما صنعت کارت و پرداخت داریم. در این صنعت حداقل 12 شرکت زیر نظر شاپرک فعالیت می‌کنند و تعداد زیادی منتظر این هستند که مجوز شاپرک برای فعالیت در این صنعت پرسود را بگیرند؛ بنابراین اینکه بگوییم صنعت پرداخت نداریم با این تعریف قابل ‌قبول نیست؛ اما از طرف دیگر اگر صنعت را وابسته به این بدانیم که متکی‌به‌خودش باشد و صرفاً از طریق یارانه‌ها اداره نشود، ما صنعت کارت و پرداخت نداریم. هرچند در بسیاری از صنایع دیگر هم‌ چنین وضعی داریم و صنایع مختلف در ایران با این تعریف در طیفی قرار می‌گیرند که یک سر آن وابستگی مطلق به منابع بیرون از صنعت است و سر دیگر طیف صنایعی هستند که خودکفایند. در ایران احتمالاً وزنه به سمت صنایع وابسته، انحصاری و رانتی سنگینی می‌کند و ما صنایع کمی را سراغ داریم که بتوانند متکی‌به‌خودشان باشند و از منابع نفتی ارتزاق نکنند یا حداقل یارانه‌بگیر دولت یا نهادهای غیردولتی نباشند. صنعت کارت و پرداخت در ایران، دچار اشتباهی تاریخی شده است. احتمالاً کسی نشنیده که بگویند برای گسترش تلویزیون لازم به فرهنگ‌سازی است یا مثلاً ما باید فرهنگ‌سازی کنیم که مردم از اتومبیل استفاده کنند. به شکل عجیبی تمام صنایعی که در آنها صحبت از فرهنگ‌سازی می‌شود، یک جای کارشان می‌لنگد. معمولاً در صنایعی صحبت از فرهنگ‌سازی است که به نقطه پایدار درآمدی نرسیده‌اند. در صنعت پرداخت الکترونیک فرهنگ‌سازی چنان بلایی بر سر این صنعت آورده که ما امروز با صنعتی ظاهراً سرپا و در باطن شکست‌خورده مواجهیم که به منابع یارانه‌ای وابسته است. چرا چنین شد؟

خشت اول چون نهد معمار کج

قصه احتمالاً باید از اوایل دهه 50 شمسی شروع می‌شد. زمانی که برای اولین بار، بانک‌های ایرانی اقدام به واردات و نصب دستگاه‌های خودپردازی کردند که ظاهراً شبیه همین دستگاه‌های خودپرداز امروزی بودند؛ اما آنها یک تفاوت بزرگ داشتند و آن این بود که آن دستگاه‌ها آفلاین کار می‌کردند و شبکه‌ای پشت آنها نبود. قدرت سیستم پرداخت امروز ایران شبکه‌ای فوق‌العاده قوی است که پشت آن وجود دارد. امروز مردم در هر لحظه می‌توانند از طریق ابزارهای مختلف به اطلاعات مالی خود دسترسی داشته و تراکنش بزنند. دهه 50 دو بانک تهران و بیمه بازرگانان دستگاه‌هایی نصب کردند که مردم از آنها اقبال نکردند و قصه بانکداری الکترونیکی در نطفه خفه شد. خودشان به این دستگاه‌ها می‌گفتند باجه‌های اتوماتیک و آن را بزرگ‌ترین ابتکار در تاریخ بانکداری ایران می‌دانستند و می‌گفتند با این سیستم کامپیوتری در هر ساعت از شبانه‌روز در 10 ثانیه می‌شود پول گرفت.

آفلاین بودن این دستگاه‌ها آنقدر عیب بزرگی بود که به جایی نرسند. بعد از انقلاب هم به دلیل وارداتی بودن این تجهیزات و اینکه برخی این دستگاه‌ها را مظاهر زندگی غربی می‌دانستند، پارچه‌ای بر روی آنها کشیده شد و به تاریکخانه‌ها سپرده شدند. می‌گویند اولین بار در اوایل دهه 70 چند بانک بزرگ دولتی مانند صادرات دست‌به‌کار شدند و گردوخاک‌ها را زدودند و آغازگر مسیری شدند که امروز خودشان هم حداقل ازنظر تعداد تراکنش و تجهیزات در بالای جدول ایستاده‌اند. شاید یکی از اشتباهاتی که همان زمان با نیت خیر صورت گرفت ورود بانک‌ها به این عرصه بود. بانک‌های ایران که حداقل 20 سال از فضای فناوری دور بودند به‌یک‌باره تلاش کردند در زمینه‌های مختلف این عقب‌ماندگی‌ها را جبران کنند. تلاش‌های پراکنده شروع شد. حتی طرح‌هایی در خارج از سیستم بانکی مانند ثمین کارت هم کلید خورد که سرانجام مطلوبی نیافت.

اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80 بانک مرکزی سعی کرد به این حوزه جدی‌تر ورود کند و به‌مرور با طراحی و تولید زیرساخت‌هایی مانند شتاب و دعوت از بانک‌ها برای پیوستن به آن، تلاش کرد شبکه فراگیر بانکی را تشکیل دهد. امروز همه بانک‌ها افتخار می‌کنند که عضو شتاب هستند و باورکردنی نیست که بانک مرکزی اوایل برای ترغیب بانک‌ها به استفاده از شتاب مشکل داشت. نقطه عطف سیستم کارتی را باید در پرداخت یارانه‌ها جست‌وجو کرد. احتمالاً یادتان هست که بانک‌های کشور بعد از تحمل بار شدید برداشت نقدی یارانه‌ها از دستگاه‌های خودپرداز مورد تقدیر بانک مرکزی قرار می‌گرفتند. به‌مرور مردم یاد گرفتند که می‌توانند از سرویسی به نام پرداخت الکترونیک استفاده کنند. پرداخت قبوض تا همین چند سال پیش یکی از خدمات معمول بانک‌ها بود؛ ولی به مرور بانک‌ها شروع کردند به هزینه برای جا انداختن و فرهنگ‌سازی استفاده از فناوری. ابتدا مردم را تشویق به استفاده از دستگاه‌های خودپرداز کردند و بعد از آن ابزارهای نوآورانه‌ای مانند تلفن همراه مورد توجه قرار گرفت. در تمام این مدت کمتر کسی پرسید که چنین شبکه فراگیری احتمالاً باید هزینه زیادی داشته باشد. پس چه کسی هزینه آن را می‌پردازد؟

ادغام نامبارک بانکداری و پرداخت

تصور معمول در ایران این است که هزینه‌های پرداخت الکترونیک را دولت می‌پردازد. در این مورد بانک‌ها برای صرفه‌جویی در هزینه‌هایشان گونی‌گونی خرج توسعه فناوری اطلاعات کردند. نتیجه چه شد؟ مردم عادت کردند این حق‌شان است که از خدمات پرداخت الکترونیک به‌صورت رایگان استفاده کنند و استدلال غالب هم این است که پول‌مان در بانک‌هاست و بانک‌ها با آن تجارت می‌کنند. در حالی که یک اشتباه این وسط اتفاق افتاده بود و آن ادغام نامبارک صنعت بانکداری و پرداخت بود. صنعت پرداخت در همه جای دنیا از بانکداری جداست و معروف‌ترین برندهای آن ویزا، مستر کارت، یونیون‌پی، آمکس و پی‌پال هستند. این اواخر شرکت‌هایی مانند گوگل، آمازون، ای‌بی و البته اپل تلاش کرده‌اند نقش مهمی در این صنعت بازی کنند. این شرکت‌ها بانک نیستند و بابت خدماتی که می‌دهند از خدمت‌گیرنده‌ها کارمزد می‌گیرند. این کارمزد هم آنقدر جذاب است که شرکتی مانند اپل را مجبور کرده وارد جنگ پرداخت شود؛ اما در ایران پول صنعت پرداخت از کجا می‌آید؟ پول صنعت پرداخت از صندوقی می‌آید که بین بانک‌ها مشترک است و بانک‌ها آن را بابت هزینه‌های استفاده از خدمات همدیگر و شبکه شتاب پر می‌کنند؛ بنابراین صنعت پرداخت به‌شدت به صنعت بانکداری وابسته است. با این روند دو اتفاق در حال رخ دادن است.

یکی افزایش هزینه‌های صنعت بانکداری و دیگری وابستگی شدید به منابع یارانه‌ای. حالا نهاد ناظر بر پرداخت الکترونیک ایران یعنی شاپرک و بانک مرکزی تصمیم گرفته‌اند از ابتدای آبان حداقل بخشی از هزینه تراکنش را از صاحبان کسب‌وکارها بگیرند. برخی می‌گویند این موضوع تیر خلاصی است به صنعت پرداخت و مردم دوباره به استفاده از اسکناس روی می‌آورند. این ادعای درستی نیست و مردم شاید اوایل با این موضوع مشکل داشته باشند که باید کارمزد پرداخت کنند، اما به مرور همه‌چیز تغییر می‌کند. اگر از ابتدا صداوسیما برای فرهنگ‌سازی تلویزیون مجانی به مردم می‌داد، امروز شرکت‌های بزرگ تلویزیون در ایران باید فکر می‌کردند که چطور می‌توانند به مردم بقبولانند که برای تلویزیون باید هزینه پرداخت کنند. فروش تراکنش در دنیا صنعتی جاافتاده است؛ اما در ایران مردم آن را حق طبیعی خود می‌دانند. چه باید کرد؟ با مردم حرف بزنیم و آنها را قانع کنیم و این چه‌کار سختی است.

* اگر کارت اعتباری توسعه‌یافته بود

در اسناد بالادستی متعددی به توسعه کارت اعتباری در ایران اشاره شده است. به دلایل مسایل فقهی که متخصصان و اهل‌فن برای آن چاره‌اندیشی هم کرده‌اند هنوز کارت اعتباری مورد اقبال بانک‌ها و مردم واقع نشده است و کارت اعتباری در صنعت پرداخت الکترونیک ایران جا نیفتاده است. شاید اگر امروز و با برنامه‌ریزی مناسب شاهد گسترش کارت اعتباری بودیم این چنین در زمینه کارمزد مشکلات متعدد نداشتیم. سی و چند ماه پیش، شرکت شاپرک زیر نظر بانک مرکزی شکل گرفت تا بتواند سروسامانی به وضع پرداخت الکترونیک ایران بدهد. اما هنوز اوضاع بسان نیست. همین که در بسیاری از فروشگاه‌ها تعداد زیادی دستگاه کارتخوان وجود دارد و هنوز درباره موضوع کارمزد بحث‌های متعدد وجود دارد، یعنی اینکه صنعت پرداخت الکترونیک ایران به نقطه تعادل نرسیده است. طبیعتاً در ادامه کارمزدها باید گرفته و این صنعت غیریارانه‌ای شود و روی پای خودش بایستد. اما یک سوال بی‌پاسخ باقی می‌ماند و آن این است که با توجه به انحصاری بودن صنعت پرداخت در ایران چه کسی باید قیمت تراکنش را تعیین کند؟ آیا بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار می‌توانند در یک صنعت انحصاری که خودشان بخشی از آن هستند قیمت‌ها را تعیین کنند یا نهادی بی‌طرف مانند شورای رقابت باید برای تعیین قیمت تراکنش وارد میدان شود؟ با توجه به اینکه در ایران کارت اعتباری مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و کارت‌های نقدی مورد استفاده است، و همین طور کیفیت سرویس، به نظر می‌رسد مبلغ 150 تومان برای کارمزد بالا باشد. شاید سوال اساسی این نباشد که کارمزد گرفته شود یا گرفته نشود؛ بلکه سوال اساسی این است که چقدر گرفته شود که عادلانه باشد؟

*نویسنده حوزه بانکداری و پرداخت الکترونیک 

3939

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 379713

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • میرزا IR ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    4 0
    مرد مومن اصلا نباید کارمزد بگیرن، این کارمزد هیچ توجیه منطقی نداره به نظرم
  • بی نام A1 ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    5 0
    یک آدامس پی.ک قیمتش پانصد تومنه سودش برای من فروشنده 50 تومناونوقت آیا بانک مرکزی میخواد برای فروش این آدامس که 50 تومن برای من سود داره 150 تومن پول بگیره؟ممکنه دوستان بگن که خب اجازه نده مشتریها اجناس کم بهایی مثل این رو با کارتشون پرداخت کنن جواب به اونها هم اینه که مگر قرار نبود این دستگاههای معضلاتی مثل کم بود پول خرد رو رفع کنند؟اصلا فرضا که مشتری به جای ادامس 500 تومنی یک جنس 10 هزار تومنی رو بخره که برای من فروشنده بیش از 1000 تومن سود نداره آیا درسته که دولت از سود فروش من 15 درصد مالیات بگیره در حالیکه بنده 35 درصد از این سود رو بابت کرایه مغازه بپردازم حدود 15 درصد رو هم برای هزینه برق و آب و تلفن و ضایعات کنار بذارم و حدود 10 درصدش رو هم اخر سال مالی به عنوان مالیات بدم؟
  • سعید A1 ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    3 0
    والا من الان ۴ ساله کارت بانکی دارم. یعنی از اول که به سن قانونی رسیدم که بتونم حساب باز کنم. تو این مدت هر سال خدمات الکترونیکی نسبت به سال قبل افت داشته و تازه امسال همراه افت هزینه هم ازم میگیرن فکر کنم از این لحاظ تو دنیا تک باشیم
  • سالار ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    4 0
    حرف شما در مورد جاهاي ديگه دنيا درسته اما تو ايران آيا بانك ها كارت اعتباري با سود ٢ درصد دارند؟آيا بانك هاي ما براي تسهيلات خود سودهاي بالاي ٢٥ درصد نمي گيرند؟تو ايران بانك ها در واقع بنگاه هستند نه بانك. چرا همينا كه به گرفتن كارمزد از ترانكش ها مثل جاهاي ديگه دنيا اصرار دارن به اين نميرسن كه يه بانك واسه تسهيلاتش ٢٧ درصد سود مي گيرن؟بله اگه كارمزد بگيرن من به شخصه به استفاده مجدد از اسكناس روي ميارم
  • بی نام A1 ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    0 1
    سوال اساسی دیگر اینست که چه کسی باید کارمزد را پرداخت کند؟ فروشنده کالا؟ یا خریدار کالا؟ آیا فقط دارنده دستگاه کارت خوان فروشگاهی از مواهب پرداخت الکترونیک بهرهمند میشود؟ چرا در انتقال کارت به کارت کارمزد از حساب مبدا کسر میگردد اما در پرداخت فروشگاهی حساب مقصد باید کارمزد را تقبل کند؟ با کسر کارمزد از فروشنده سرنوشت دستگاه های کارت خوان در پمپ بنزین، پمپ گاز، سوپر مارکت های کوچک، عطاری، بزازی، و سایر اصنافی که فروش هایی با تعداد بالا و مبالغی در حد 10 و 5 هزار تومان دارند چه میشود؟ بانک مرکزی دستور میدهد تا آنها فقط با پول نقد معامله کنند و در صورت عدم تمکین خریدار به پرداخت نقدی وی را به مراجع ذی صلاح رسیدگی به تخلفات مالی مثل شورای پول و اعتبار و ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی معرفی کند؟
  • بی نام IR ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    3 0
    حرف شما درست است اما بخواهیم یا نخواهیم،درست یا نادرست شبکه های پرداخت با بانکها گره خورده اند.یعنی مردم این دستگاه ها را به نام بانکها میشناسند و مامورین فنی خدمات رسان به این دستگاه ها را نیروهای فن آوری اطلاعات آن بانک میدانند نه شرکت ... که پیمانکار خدمات پرداخت به بانک ... است.از طرفی ما در کشور تورم داریم و بانکهای کشور به بهترین شکل ممکن از این تورم های 2 و 3رقمی سواستفاده میکنند.مثلا تورم در کشور 100 تا 300 درصد است ولی بانک مرکزی آن را 40 درصد عنوان میکند از آن طرف نرخ سود سپردها ها در بانکها 22 درصد است و نرخ بهره وام ها بیش از 40 درصد و از طرف دیگر خود بانکها بنگاه دار هستند و منتفع از تورم پس سود بانکها چندده برابر هزینه هایی است که صرف تراکنش ها می شود و مردم این را خوب می دانند
  • پای ثابت A1 ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    3 0
    چرا ما رو با دستگاههای استکبار جهانی مقایسه میکنید حالا که حرف از دریافت پول از مردم هست
  • ناشي A1 ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    1 0
    اون كرديت كارته نه مثل اينا كه دست ما هست اينا دبيته دبيتتتتت،اون اول ميخري بعد پول ميدي يعني سود پولشو حساب ميكنه،نه مثل ما كه پول ميديم بانك بعد واسه استفاده از پول خودمون هزينه ميديم
  • جلیل IR ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    1 0
    بانک از این پولها استفاده می کنه طبیعی هست که باید کارمزدی نباشه این هست عاقبت رای به کارگزاران
  • علی IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    2 0
    اگر قرار باشد برای هر خرید 150 تومن بدم. از فردا خود پرداز رو خالی میکنم و نقدا حساب می کنم.
  • بی نام US ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    0 0
    بانک سپه نخستین عابر بانک را در ایران بعد انقلاب را ه اندازی کرد
  • بی نام A1 ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    3 0
    وقتی من از دستگاه کارت خوان بانک ایکس استفاده میکنم هر پولی که با این کارت خوان واریز بشه میره روی حسابم توی بانک ایکس.و بانک ایکس از این گردش مالی سود میبره.در این حالت حتی اگر سیستم دریافت از بانکداری جدا باشه باز هم دلیل نداره خریدار یا فروشنده دارای دستگاه کارت خوان کارمزد رو بپردازه.بانک ایکس که داره از این نقل و انتقال سود میبره وظیفه شه کارمزد رو بپردازه.اگر غیر منطقی گفتم بگین.
  • بی نام A1 ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    3 0
    سر گردنه هم اینطور نیست 150 تومان با گردش پولی که روزانه از این کارت ها می مونه روزی میشه چقدر کسی بلده حساب کنه ؟
  • بی نام A1 ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    0 0
    واقعا که نویسنده محترم اتم شکافته اند
  • امين IR ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    0 0
    بانكههههههههههههههههههااااااااااا
  • سجاد A1 ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    3 0
    تلویزیوم مجانی .؟ صدا و سیما سالیانه کلی از مجلس و بودجه کشور میگیره و کلی هم پول آگهی . این سازمانی چون دولتیه باید به اندازه هزینه اش درامد داشته باشه درصورتی که چندین برابر سود می ده و به کسی هم پاسخگو نیست که پولا کجا میره نمونه اش تحقیق و تفحص های چند سال اخیر . اما بانک های ایرانی وقتی تو یه فروشگاه کارت می کشی و پولش نیمه شب به حساب یارو می ره خب سود این پولی که خوابیده چی میشه . تو ایران بانک داری اسلامی یه شعار برای پوشوندن کلمه ربا ست و متاسفانه تو همه کارها اسلام قران سر نیزه ست و ایمان مردم هم هر روز کمرنگ تر رضایت مردم هم کشکه و سازمان دفاع از حقوق مصرف کنندگان هم پول مفت می گیره و طرف مقابل رو حمایت می کنه
  • حسین A1 ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    2 0
    خسته نباشی ، چقدر از بانک مرکزی گرفتی که اینطوری سر مردم رو شیره بمالی ، مردم صبح تا شب عرق میریزند کار میکنند پولشون تو بانکه بعد برای گرفتن همون حقشون باید کارمزد بدن ، بابا خیلی باحالی اون 10 هزار تومنی که تو حسابا باقی میمونه و بانکها با اون همه 10 هزار تومن کاسبی میکنن رو نمیگید ، کارشناس فقهی زندگی مردم تو ربا دستو پا میزنه شما میگین کارشناسس فقهی قران بالاتره یا کارشناس فقهی چرا نمیگویید که ایت ا... مکارم شیرازی و جوادی املی در مورد سیستم بانک چی میگن ؟ مرد باشید حقیقت را بگویید.
  • علی EU ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    4 0
    من مغازه دارم اگر کارت خوان ها مالیاتی بشه دیگه استفاده نمیکنیم.یااگرمجبور شدیم از مردم 200 تومان اضافه میگیریم.در نهایت خرید با دستگاه کمتر میشه و سود بانک ها کاهش چشم گیری پیدا میکنه مغازه دار ضرری نمیکنه ضررش اول مردم و بعد بانک ها میبینن
  • بی نام A1 ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    0 3
    خلی خوب بود کمتر مقاله‌ای به این خوبی در خبرآنلاین خوانده‌ام ...
  • بی نام US ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    2 0
    بانک ها و مخصوصا بانک مرکزی باید از خداشون باشه که مردم از اسکتاس استفاده نکنن چون با توجه به افت شدید ریال هزینه چاپ اسکناس بسیار بالاست.مشکل بعدی اینه چون اقتصاد ما ناسالمه هر جور هزینه ای از این دست به روی دوش مردم می افته پس بهترین روش اینه که این شرکتها هزینه های ریخت و پاششان را کم کنند و بعد بانک مرکزی ساپورتشان کنه
  • جواد IR ۱۶:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    0 0
    ایا شما که همه جا دنیا را مثال می زنی این دسته چکهای برگشتی که بانک صادر میکند را چه کسی جواب میدهد و . . .
  • مشهدی رجب IR ۱۸:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    2 0
    مردم باید روبه پول کاغذی بیاورند تا مسولان سالانه میلیاردها تومان خرج چاپ اسکناس کنند تا قدر جا افتادن دستگاهای کارت خوان رو بدانند ،شاید هم کسری بجه آوردند ویا اختلاسی پیش آمده میخواهند از جیب مردم تامین کنند؟؟؟
  • شما خودتون جواب سوالتون رو دادید A1 ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    1 0
    خب همین که شما گفتید پاسخی بود به تمام حرف های خودتون. چون صنعت پرداخت در دست بانکهاست اصلا سوال این نیست که کارمزد چقدر گرفته شود. باید خود بانکها آنرا پرداخت کنند دقیقا به همین علت که پول ما در دست آنهاست
  • بی نام IR ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    0 1
    مطلب بسیار قابل توجهی گذاشتید بسیار منسجم نوشته شده سپاس
  • بی نام A1 ۲۰:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    2 0
    نوسنده مقاله : مردم شاید اوایل با این موضوع مشکل داشته باشند که باید کارمزد پرداخت کنند، اما به مرور همه‌چیز تغییر می‌کند. نوسنده محترم مقاله میداند مردم شریف ما سر مبارک را مثل بچه خوب پایین می اندازند . همانطور که برای موجودی گرفتن از مشتریان هزینه دریافت کردند و اب از اب تکان نخورد اگر بیشتر از 150 تومان هم بگیرند کسی حرفنخواهد زد بانکها کار خودشان را بکنند
  • رضا US ۲۱:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    1 0
    شما 200 بگیر ولی مبلغ رو بلا فاصله به حساب فروشنده واریز کن. والا به خدا بسیاری از مراجع فتوا دادن که اگر بلافاصله مبلغ منتقل نشود شرعا حرام است و اشکل دارد.
  • جواد A1 ۲۱:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    3 0
    بیچاره مردم.آبونمان.مالیات 8درصدو.....دلم برای مردمم میسوزد که فقط باید عوارض بدهند وهیچ دریافت نکنند.
  • احمد از هلند NL ۲۲:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    1 0
    در کشوری که من زندگی میکنم، بابت پرداخت الکترونیکی هیچ کارمزدی کسر نمیشود. حتی در فروشگاههای تمام کشورهای حوزه یورو هم کارمزدی از کارت من کم نمیشود. خیلی از فروشگاه ها صندوق مخصوص پرداخت الکترونیک دارند که پول نقد قبول نمیکنند و خلوت تر از صندوق معمولی هستند برای تشویق مردم به استفاده از کارت مردم حتی برای مبالغ کمتر از 1 یورو هم از کارت استفاده میکنند
  • حسام A1 ۰۵:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۸
    1 0
    از زمان تاسيس شاپرک خدمات دستگاه های کارت خوان کم شده و براي تامين هزينه هاي آن دائما و به بهانه های مختلف از مردم کارمزد گرفته مي شود