دستاورد پژوهشگران ایرانی در اسکن نسخ خطی و نفیس / 1500 تصویر در ساعت

با توجه به اهمیت حفظ و نگهداری از نسخ خطی و اسناد مهم، پژوهشگران مرکز رشد دریا اسکنرهایی را طراحی کردند که بدون تابش امواج ماورا بنفش قادر به اسکن نسخ خطی و نفیس است.

خبرگزاری مهر نوشت:

با توجه به آسیب‌های احتمالی برای حفظ و نگهداری از نسخ خطی و نفیس و همچنین اسناد و مدارک مهم، پژوهشگران مرکز رشد دریا اسکنرهایی را طراحی کردند که بدون تابش امواج ماورا بنفش قادر به اسکن نسخ خطی و نفیس است.

بهنام سعادت- از محققان این طرح با بیان اینکه این اسکنر با عنوان اسکنر "حفیظ" طراحی و ساخته شده است، گفت: اسکنرهای طراحی شده به 3 حالت اتوماتیک، نیمه اتوماتیک و دستی عرضه شده است.

وی با اشاره به عملکرد این دستگاه اظهار داشت: در حالت دستی، با فشار دادن پدالی صفحه بر روی کتاب قرار می‌گیرد و پس از اسکن و تصویر برداری کردن به بالا بر می‌گردد و در حالت نیمه تصویر برداری به صورت اتوماتیک صورت می‌گیرد.

سعادت، با بیان اینکه اسکنرهای تولید شده در دو نوع یک و دو دوربین و با صفحه زاویه دار طراحی و عرضه شده است، خاطر نشان کرد: با توجه به حساسیت نسخ خطی این دستگاه به گونه‌ای طراحی شده است که هیچ گونه آسیبی به کتب وارد نمی‌کند ضمن آنکه این دستگاه مناسب برای اسکن اسنادی با ابعاد متوسط چون اوراق اداری و پرونده‌ها است.

این محقق عدم آسیب رسانی به شیرازه و جلد کتب و مجلدات را از ویژگی‌های این دستگاه نام برد و یادآور شد: از آنجایی که فرآیند اسکن در صفحه با رحل زاویه‌ای 120 درجه صورت می‌گیرد، آسیبی به شیرازه و جلد کتاب‌ها وارد نمی‌کند.

وی با اشاره به سیستم نوری اسکن طراحی شده، ادامه داد: نورUV (اشعه ماوراء بنفش) به نسخ خطی نفیس آسیب وارد می‌کند از این رو در سیستم طراحی شده از نور LED بدون تابش UV و IR (امواج رادیویی) استفاده شده است.


سعادت اسکن بیش از هزار و 500 صفحه در ساعت را از دیگر قابلیت‌های این اسکنر نام برد و اضافه کرد: "حفیظ" قادر به اسکن مجلدات با تعداد زیاد و قطع بزرگ تا سایز بیش از A3 است.

وی همچنین با تاکید بر اینکه این دستگاه قادر به تشخیص خودکار صفحات و برش قسمت‌های اضافی با استفاده از فناوری پردازش تصویر است، ادامه داد: با استفاده از این اسکنرها کاربر قادر به تولید همزمان فرمت‌های TIF، JPG و CR2 است ضمن آنکه امکان ایجاد فایل Pdf سند پس از انجام اسکن در آن پیش بینی شده است.

محقق طرح اسکنر حفیط میزان رزولوشن اسکن را 300 DPI اپتیکال دانست و اظهار داشت: به دلیل کاهش آسیب به اوراق نسخ خطی و نفیس تعویض صفحات به صورت دستی انجام می‌شود ولی می‌توان به صورت اتوماتیکی و با استفاده از دستگاه‌های مکنده اقدام به تعویض صفحات برای انجام فرآیند اسکن کرد.

سعادت از کاربردی شدن اسکنرهای طراحی شده خبر داد و گفت: اسکنرهای طراحی شده در کتابخانه ملی، بنیاد شهید و آموزش و پرورش کاربردی شده است.

5353

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 331599

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 7 =