۱ نفر
۵ فروردین ۱۳۹۲ - ۰۸:۰۰

محمدرضا نوروزپور

از زمان روی کار آمدن باراک اوباما، یکی از سوالاتی که همواره با کارشناسان حوزه بین الملل مطرح کرده ام تعیین میزان اهمیت خاورمیانه برای رئیس جمهور آمریکا و برنامه او برای این منطقه بوده است.مشخصا از کارشناسان و متخصصان این حوزه درباره رویکرد جدید آمریکا و شخص باراک اوباما نسبت به خاورمیانه سوال کرده ام و پاسخ های مختلفی شنیده ام. از جمله سوالات مهمی که خواسته ام پاسخی برای آن بیابم این بوده است که آیا خاورمیانه هنوز آن اهمیت سابق را برای آمریکا دارد؟
سفر باراک اوباما به منطقه اولا اهمیت این سوال و سوالات دیگر پیرامون آن را معلوم کرد و ثانیا تا حد زیادی به آن پاسخ داد. به نظر می رسد این پاسخ البته منفی است.
پدید آمدن این احساس که خاورمیانه دیگر آن اهمیت فوق العاده گذشته را برای آمریکا ندارد و یا دست کم دیگر در اولویت اصلی و اولیه سیاست خارجه آمریکا قرار ندارد به قبل از آغاز دور دوم ریاست جمهوری اوباما باز می گردد، یعنی پیش از آنکه او در سخنرانی سالانه خود از اهمیت آسیا برای واشنگتن سخن بگوید و شاید به همین دلیل در چند سال گذشته شاهد تحرکات وسیع قدرت های منطقه ای برای کسب امتیاز بیشتر از حوادث بوده ایم. دولت های همپیمان با آمریکا در منطقه مدتی است که کاملا نقش مقاطعه کاران سیاسی، نظامی و اقتصادی را بازی می کنند و گاهی حتی خواسته یا ناخواسته بر سر منافع خود دست به قمار زده اند. در این شرایط آمریکا با کمترین هزینه همیشه برنده است و بازیگران منطقه ای با هزینه خود اهداف آمریکا را اجرا می کنند و آمریکا می تواند با فراغت بیشتر منافع بیشتری را در سایر نقاط جهان و این بار در آسیا پیگیری کند.

سفر اوباما به منطقه این الگو را به شدت تقویت خواهد کرد. عمده کارشناسان غربی، منطقه ای و فرامنطقه ای براین باورند که این سفر تقریبا تشریفاتی و بی روح، اتمام حجتی برای طرف های درگیر در مناقشه خاورمیانه بود به این معنی که خاورمیانه دیگر اولویت اصلی و همه دغدغه آمریکا نیست و واشنگتن به دنبال صید ماهی های بزرگتری است.
در واقع اوباما به اسرائیلی ها اطمینان داد که امنیت آنها را به هر نحو تامین می کند اما در عین حال به آنها این پیام را داد که حاضر نیست تا ته جهنم با آنها بیاید و این خود آنها هستند که باید باب تعامل با کشورهای منطقه را که از قضا شرایط آنها روز به روز علیه اسرائیل پیش می رود باز کنند و بی دلیل نبود که اسرائیلی ها اولین گام را برای نشان دادن اینکه پیام، خوب دریافت شده را برداشتند و با ترک ها از در آشتی در آمدند.
اما در اینجا یک سوال دیگر پیش می آید. چرا منطقه خاورمیانه از نگاه استراتژیک و ژئوپولیتیک برای آمریکا دیگر آن اهمیت گذشته را ندارد؟
کارشناسان حوزه بین الملل، البته آن دسته ای که این تحلیل را قبول دارند، باید پاسخ هایی را برای این سوال بیابند، چرا که هرپاسخ احتمالی به این سوال می تواند در رویکرد آینده سیاسی، اقتصادی و نظامی کشورمان در منطقه تاثیر گذار باشد.
سوای از اهمیت آسیا که یکی از پاسخ هاست و اوباما نیز صریحا به اهمیت و رویکرد تازه آمریکا به آن اشاره کرده، و سوای از پاسخ های دیگری که می توان به این سوال داد، موضوع نفت می تواند حائز اهمیت فوق العاده ای در مواجهه با این سوال باشد.
آمریکایی ها دیگر مانند سابق محتاج نفت نیستند و این بی نیازی نسبت به نفت که منبع و ماخذ آن در خاورمیانه است به سرعت در اروپا و به زودی در سایر نقاط جهان پدید می آید. روزگاری اگر این سوال مطرح می شد که چرا خاورمیانه برای غربی ها و خصوصا آمریکایی ها از اهم واجبات و اولویت های استراتژیک و ژئوپولتیک است، بلافاصله یک پاسخ آماده وجود داشت: چاه های نفت.
حالا شرایط فرق کرده است. حتی اگر برای آمریکا سوای از چاه های نفت مراقبت شش دانگ از اسرائیل هم مطرح بود، این سفر نشان داد که موضوعات جدیدی برای آمریکا مهم شده اند. تا ده سال آینده آمریکا به طور مشخص و بخش بزرگی از کشورهای اروپایی به صورت نسبی از نفت خاورمیانه مستغنی می شوند. کشورهای بزرگ آسیایی از جمله هند و چین بعنوان بزگ ترین مصرف کنندگان نفت خاورمیانه اگرچه هنوز در قیاس با غرب راه زیادی در پیش دارند اما به سرعت در حال سرمایه گذاری روی انرژی های جایگزین هستند و مسیر بی نیازی و یا دست کم وابستگی کمتر به نفت را سپری می کنند.
آینده تیره و تار نفت و گره خوردگی آن به سیاست از یکسو و مجموعه عواملی که سبب شده تا اسرائیل از اهمیت سابق در نگاه آمریکا برخوردار نباشد از سوی دیگر، موضوعات بسیار مهمی هستند که مستقیما با سرنوشت و آینده کشورما در ارتباطند و رهبر معظم انقلاب در سخنرانی اولین روز سال جدید در مشهد مقدس اشاره حکیمانه و ظریفی به هر دو موضوع داشتند. از این منظر لازم است نگرشی بسیار جدی و نو به جایگاه خاورمیانه در جهان و نقش کشورهای این حوزه بدون احتساب نفت و بها دادن بیش از اندازه به رژیم صهیونیستی در میان روشنفکران، نخبگان و کارشناسان مسائل سیاسی، نظامی و اقتصادی پدید آید.

4949

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 283767

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 13 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • دانیال IR ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۱/۰۵
    17 2
    تحلیل خوب و متفاوتی بود
  • ehsan US ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۱/۰۵
    24 3
    ای کاش ایران هم لااقل از همین الان به فکر سوخت و انرژی جایگزین بود!!
  • روح ا... IR ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۰۵
    32 6
    این تحلیل اشتباهست. با وقوع انقلاب های مردمی در خاورمیانه و رخدادهای سوریه و بحرین، بی ثباتی سیاسی و امنتی در عراق، بحران برنامه هسته ای ایران، اهمیت ژئوپولتیک و استراتژیک تنگه هرمز و جزایر خلیج فارس، امنیت اسرائیل و و جود ناوگان های امریکا در این منطقه، خاورمیانه هنوز از اولویت امنیتی برای ایالات متحده برخوردار است. اتفاقا اولین سفر خارجی اوباما به این منطقه نشان دهنده اهمیت والای آن برای امریکاست. اگر خاورمیانه از اولویت امنیتی برخودار نیست، چرا 90درصد مناظره دو کاندیدای راست جمهوری امریکا به امنیت اسرائیل و برنامه هسته ای ایران اختصاص یافت؟ . سعی نکنید با تحلیل های غیرکارشناسی مطالب اشتباه رو به مخاطبان القا کنید. اگر دیدگاه کارشناسی رو سایت می ذارید، سعی کنید با ارجاع به منابع اصلی باشه
    • احسان US ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۰۵
      10 4
      به همین دلایلی که شما شمردید دیگه خاورمیانه جای مناسبی برای کاسبی نیست برادر. نگاهت رو عوض کن کمتر هم صدا و سیما تماشا کن. امریکا داره می ره به سمت اقتصاد و پول در آوردن در ضمن هرگز 90 در صد از مناظره دو کاندیدا درباره خاورمیانه نبود. مسائل خارجی در کل سه مناظره نامزدهای ریاست جمهوری امریکا 10 در صد هم جایگاه نداشتند و از این ده درصد بخش زیادیش درباره خاورمیانه و البته موضوع ایران و افغانستان بود که تازه افغانستان هم خاورمیانه نیست
  • روح ا... IR ۱۸:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۰۵
    16 4
    اقای احسان عزیز، خوشبختانه من صداوسیما نگاه نمی کنم. ولی دلایل اهمیت روزافزون خاورمیانه رو براتون شرح میدم: در سال 2020، میزان وابستگی به انرزی نسبت به سال 2000، 75درصد افزایش خواهد یافت و امریکا مجبورخواهد بود 60درصد از نفتش را از خارج تامین کند. بیشترین امار فروش سلاح امریکا به کشورهای خاورمیانه اهمیت دارد. اهمیت امنیت و جلوگیری از رشد تروریسم، امریکا رامجبور به اولویت بخشی خاورمیانه خواهد کرد. اسرائیل اساسی ترین متحد امریکا در جهان است و رهبران ایالات متحده خود را ملزم به حمایت از این متحد می دانند. در ضمن مناظره ای که به سیاست خارجی اختصاص داشت، عمدتا به خاورمیانه اختصاص داشت. به نظر نمیاد شما از اهمیت خاورمیانه اگاه باشید، وگرنه اصطلاحات بازاری مانند کاسبی رو به کار نمی بردی.
    • نویسنده IR ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۱/۰۵
      7 1
      جناب آقای روح الله ممنون از کامنت پرمغز شما. اگر دقت بفرمایید حقیر در یادداشت فوق ادعا نکرده ام که خاورمیانه برای آمریکا بی اهمیت شده است. قطعا فرمایشات شما درباره اهمیت دائمی و همیشگی خاورمیانه درست است. ادعای من در یادداشت بالا این است که کارشناسان حوزه بین الملل تحرک بیشتری پیدا کرده و دریابند که آیا همچنان خاورمیانه برای آمریکا اولویت اول است ؟ آنگاه نظر شخصی خود را براساس برخی تحلیل های به دست امده از کارشناسان منطقه ای و فرامنطقه ای ارائه کرده ام به این شرح که خاورمیانه دیگر اولویت اول امریکا نیست. و این کاملا روشن است و تضادی با فرمایشات شما ندارد. اولویت اول نبودن به معنی بی اهمیت بودن نیست. در کل به نظر می رسد دیگر نه نفت برای امریکا اهمیت سابق را دارد و نه اسرائیل مانند گذشته دغدغه اصلی
    • احسان US ۱۹:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۱/۰۵
      9 1
      آقای روح الله خان شما اگر صدا و سیما نمی بینی پس حتما سخنرانی های اوباما رو به زبان اصلی در بیت المقدس برای جهودها شنیدی. بسیار صریح و روشن گفت که ما مجبور نیستیم هر کاری که دولت شما می کنه ازش حمایت کنیم گفت که امریکا امنیت اسرائیل رو تضمین می کنه اما لزومی نمی بینه که همه هم و غم خودش رو برای اسرائیل بگذاره . گفت که دولت شما مسئول گرفتاری های شماست و شما باید دولتتون رو مجبور کنید که راه درست رو بره و راه درست اینه که اگر امنیت می خواید باید به فلسطینی ها امنیت بدید اگر رفاه میخواید باید به اونها رفاه بدید. در دیدار با عباس هم به صراحت گفت از امریکا بیش از این انتظار نداشته باشید و مشکلاتتون رو با اسرائیل حل کنید. در ضمن آمریکا تا سال 2020 صد در صد از نفت خاورمیانه بی نیاز می شه
    • نویسنده IR ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۰۵
      3 1
      دوستان در صورت تمایل با ای میل های ذیل در ارتباط باشید noroozpoor@gmail.com world@khabaroline.ir
  • بدون نام US ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    1 0
    بی نیازی از نفت خاورمیانه از منظر علمی و عملی ممکن نیست. قیمت نفت بصورت جهانی تعیین میشود و هر اتفاقی در خاورمیانه قیمت های جهانی را تغییر میدهد بازار نفت بازار رقابتی و دارای کشش قیمتی عرضه پایین است و تا سال 2020 وابستگی آمریکا و چین به نفت خاورمیانه و آسیای مرکزی افزایش می یابد لطفا گزارش ای آی ای را برای 2013 بخوانید Energy Information Agency 2013 report: http://www.eia.gov/forecasts/aeo/er/pdf/0383er(2013).pdf و سپس نظرات مشعشع خود را ارایه بفرمایید
  • دد US ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    3 1
    ما گلا دیگه ابروی کبک رو بردیم دنیا دار به جلو می ره و ما خوابیدیم اگه واقعا میخواید با امریکا رقابت کنید در عمل اینکار رو انجام بدیم نه با حرف ما گلا غرور ملی مون خیلی بالاست دم تا موشگ مال عهد دقیانوس درست میکنیم اونم اگه واقعا درست خودمون کنیم. صد بار نشون می دیم امریکا کجا ما کجا تنها دل خوشیمون. نفت بود اونم دارن از بین می برند خدا حافظ ایران مهد دلیران سلام امریکا مهد دانشمندا و صنعت گران