۱ نفر
۳۱ مرداد ۱۳۹۱ - ۲۱:۳۰

سعید معیدفر

مخاطب سخنان این روزهای افزایش جمعیت، جوانان هستند و الا از سالمندان و میانسالان گذشته است که بخواهند تعداد موالید را افزایش دهند. اگر به هرم سنی جمعیت کشور در سال 1385 نگاه کنیم، مشاهده میشود که جای این گروه سنی که در دو مقطع انقلاب و جنگ (یعنی از سال 57 تا 61 و 62 تا 66) به دنیا آمده اند بسیار متورم و بی قاعده است. در کلیه شرایط انقلاب و جنگ و در همه کشورهای درگیر این حوادث، این واقعه چند سالی اتفاق می‌افتد و پس از فروکاستن شرایط دوران انقلاب و جنگ، بتدریج رشد جمعیت به حالت عادی برمیگردد و زمانی که این گروه سنی به مرحله باروری میرسد، فرایندی معکوس اتفاق می‌افتد و باروری در میان این جمعیت به‌شدت کاهش می‌یابد، درست همین اتفاقی که در سالهای اخیر در ایران رخ داده است. این یک قانونمندی است، درست مانند قوانین زمین‌شناختی. بنابراین چیزی خارق‌العاده در ایران امروز اتفاق نیافتاده است که دم از فاجعه کاهش باروری زده می‌شود. پایین بودن نرخ باروری این گروه سنی، در رقم کل نرخ باروری کشور تاثیر گذاشته است. اگرچه بدلیل تورم جمعیتی این گروه سنی، امروز نرخ رشد جمعیت کشور بحرانی است، یعنی رقم سه و یک دهم. علت این پدیده چیست و چه باید کرد؟

نسلی که در سال‌های انقلاب و جنگ به دنیا آمده‌اند، محصول دو دوره بحران سیاسی، اجتماعی عظیم‌اند. این گروه سنی در شرایطی غیرعادی به‌ دنیا آمده‌اند، زمانی که مردم به‌دلیل وضعیتی خاص، در شرایطی آرمانی قرار داشته و تمام همً آنان و مدیران، مصروف این شرایط آرمانی بوده است. در این شرایط، کسی به فکر اقتضائات زیستی و معیشتی و این که آیا کشور برای چنین رشد بحرانی جمعیت آمادگی دارد یا نه نیست. کسی در این فکر نیست که آیا زیرساختهای زیستی، اقتصادی و اجتماعی کشور آماده پذیرش این جمعیت مازاد هست یا نه؟ در نتیجه، دیر یا زود این جمعیت مازاد بر زیرساختهای موجود، خود را بر کشور تحمیل می‌کند و جامعه، مرحله به مرحله با بحران ظرفیت و امکانات مدرسه ابتدایی، راهنمایی، دبیرستان، دانشگاه برای تربیت و آموزش و بحران اشتغال، مسکن، ازدواج و تشکیل خانواده و فرزندآوری روبرو میشود. این بحران در سال‌های بعد نیز در رشد میزان افسردگی، طلاق، خشونت‌ها و آسیب‌های اجتماعی و در مرحله سالمندی با فشار بر منابع مالی و اقتصادی کشور و نیز بحران‌های روحی و اجتماعی و نیز مشکل سلامتی جمعیت سالمند ادامه می‌یابد. در واقع، گریزی از این بحرانها هم نیست، زیرا علت اصلی یعنی رشد جمعیت گروه سنی مزبور، دور از اراده جامعه و مدیران بوده است و وقتی علت موجود باشد گریزی از پیامدهای آن نیز نیست. تنها آمادگی مردم و مدیران برای پیش‌بینی و سیاستگذاری علمی به‌منظور تخفیف بحران‌ها، کارساز است و الا با مداخله‌های بیجا بحران چند برابر شده و بحران‌های دیگری نیز برآن افزوده می‌شود.

توضیح بیشتر اینکه، عمده جوانان امروز که در سالهای انقلاب و جنگ به دنیا آمده‌اند از آغاز، و مرحله به مرحله درگیر مشکل ظرفیت مدرسه و دانشگاه، و فرصتهای شغلی و مسکن بوده‌اند و زمانی که آنان وارد هر مرحله شده‌اند، تازه مردم و مسئولین به فکر چاره افتاده‌اند، که البته برای این گروه سنی فایده نداشته و عملا این نسل تاوان بی‌برنامگی را در هر مرحله داده است، همچنان که امروز دارد تاوان کمبود فرصتهای شغلی و سکونت را میپردازد. بنابراین، این نسل حق دارد که نسبت به بی‌کفایتی نسل پدرانی که فقط زاد و ولد کرده‌اند، اما در فکر مشکلات آنان نبوده‌اند معترض باشد و به خاطر تردیدها و نگرانی‌های جدًی نسبت به آینده و ثبات شغلی خود، مانند پدرانش بی‌گٌدار به آب نزند و به نوبه خود بر مشکلات آتی کشور نیفزاید. این نسل هم نگران است و هم از بابت کوتاهی‌های جدًی در حقش، معترض و درگیر بحران روحی. به دلایل پیشگفته و نیز به دلیل عدم استقلال مالی و نیز زندگی سرتاسر مشکل و توام با تورم و بیکاری شدید، بدیهی است او یا از ازدواج طفره رود، یا به زندگی بدون فرزند اکتفا کند و یا حداکثر برای خالی نبودن عریضه یک فرزند بیاورد و یا به بهانه‌ای کانون خانواده از هم بپاشد. به نظر می‌رسد برخلاف پدرانش، دست به انتخابی عقلانی زده است. انتخابی متناسب با شرایطی که او در آن واقع است.

اما خطر اصلی کجاست. اگر با طرح شعارهایی مانند خطر میزان باروری، به سیاستهایی در تنظیم خانواده روی آوریم که توام باشد با کمبود وسایل پیشگیری از بارداری بویژه در میان اقشار کم درآمد (منظور کمبود وسایل رایگان پیشگیری از بارداری ناخواسته است)، از آنجا که علت اصلی کمی باروری جوانان پدیده‌ای ضروری و در پاسخ به مهیا نبودن زیرساختهای اقتصادی و اجتماعی در کشور و نگرانی از آینده است، به زودی با سیل عظیم نوزادان ناخواسته در جامعه روبرو میشویم و فجایع بزرگی در کشور مانند افزایش هولناک سقط جنین و کودکان سرراهی رخ می‌دهد که آبروی جهانی جامعه ایران را در معرض تهدید جدی قرار می‌دهد. ضمن آنکه در چنین شرایطی، نیاز به موسسات فراوان دولتی خواهد بود برای نگهداری از خیل عظیم کودکان سرراهی و نیز کودکان مورد خشونت واقع شده توسط والدینی که به هر دلیل آمادگی تعدد فرزندان را نداشته‌اند. تکلیف این نوع کودکان نیز در آینده معلوم است و آنان مهمل آسیب‌ها و مسائل اجتماعی گسترده در جامعه خواهند بود.

آگاه باشیم که در پس سیاست‌های نابجای جمعیتی چه فجایعی برای کشور رخ خواهد داد. بنابراین بیاییم به جای برخوردی نادرست و غیرکارشناسانه، با پیش‌بینی بحرانهای آتی این نسل، برای کاهش آلام آنان که خود را بعضا نسل سوخته میدانند و نیز برای جلوگیری از آثار منفی این بحرانها بر کل جامعه، خود را آماده سازیم تا بیش از این در برابر جوانان فعلی و میانسالان و سالمندان آتی این مرز و بوم شرمنده نباشیم. مسلما اگر جوانان، مانند نسل ما بر سرنوشت خود حاکم باشند بهتر از ما خواهند توانست بر مشکلاتی که ما برای آنان ایجاد کرده‌ایم فائق آیند. خداپسندانه است که آنان را باور کنیم و بگذاریم آنان فرزند زمان خود باشند و با اقتضائات زمانه خود پیش روند و نه با آنچه ما برای آنان می‌پسندیم.

*عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران

45234

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 237332

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۲:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۳۱
    53 1
    درود بر تو . صدای خودت رو به تمام کشور برسون .
  • محمد IR ۲۳:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۳۱
    6 45
    با سلام.به نظر من یکی از راهکارهای بسیار مهم در این زمینه تشویق جوانان به ازدواج برای جلوگیری از بالا رفتن سن ازدواج وافزایش موالید است وبهترین تشویق معافیت مشمولان متاهل غایب دارای فرزند میباشد تا بقیه جوانان هم تشویق به ازدواج بشوند.
  • lpln IR ۲۳:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۵/۳۱
    19 10
    اقایان محترم مسولین.وقتی شما هیچ امتیازی در نظام وظیفه به مشمولین متاهل دارای فرزند قایل نمیشوید بقیه جوانان هم از ازدواج و فرزند فرار میکنند.
  • شروین IR ۲۳:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۳۱
    42 1
    اینکه فقط به افزایش جمعیت فکر کنیم کار درستی نیست باید به وضع اقتصادی خانواده ها هم فکر کرد. مسئولانی که نسخه میپیچند آیا تابحال برای اجاره خانه سری به املاک مسکن زده اند که چه شروطی میگذارند آیا با حقوق کارگری زندگی خود را اداره میکنند اگر مردم پول داشته باشند همه چیز درست میشود و جای نگرانی هم نیست
  • بدون نام IR ۲۳:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۳۱
    36 2
    خدا خیرت بده...حرف حساب زدی...
  • بدون نام IR ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۳۱
    29 2
    دشمن دانا که غم جان بود بهتر از ان دوست که نادان بود
  • بدون نام IR ۰۰:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۱
    34 2
    تیتر روزنامه ها و سایت ها پارسال این بود: سالانه 300 هزار کودک ناخواسته در ایران متولد میشود. 300 هزار کودک ناخواسته در هر سال. اینها بزرگ بشوند همان کودکان سر چهار راه و بزه کاران و زنان خیابانی میشوند. چرا باید از 1 میلیون و 300 هزار نفری که پارسال به دنیا آمده اند 300 هزار کودک نا خواسته باشند. مگر پدر و مادر ها به وسایل پیشگیری مجهز نبودند؟ حالا دولت میخواد بودجه پیشگیری تنظیم خانوداه رو حذف کنه تا جمعیت نا خواسته ها اضافه بشه؟
  • بدون نام IR ۰۰:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۱
    34 0
    بحران پیری جمعیت 50 سال دیگر با پیر شدن دهه پنجی و ششی ها به وجود میاید که از الان فرصت داریم صندوق های بازنشستگی و پس انداز را توسعه دهیم. راهش اضافه کردن جمعیت بیشتر نیست.
  • بدون نام IR ۰۰:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۱
    28 1
    فعلاً که افزایش قیمت برای کل جمعیت اجرا شده است.
  • علی IR ۰۰:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۱
    31 1
    بسیار زیبا بود متنتون. واقعا لذت بردم که به نفر حرف دل ما دهه 60 را زد.
  • بدون نام IR ۰۲:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۱
    31 2
    الزامات افزایش حمعیت =ارتقاء فرهنگی و اقتصادی و سیاسی جامعه که فعلاً هیچکدوم دیده نمیشه . اجرای عجولانه افزایش جمعیت = پاکستان - بنگلادش و ...
  • بدون نام IR ۰۶:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۱
    35 2
    كاملا موافقم .
  • رضا A1 ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۱
    27 1
    عالی بود . پس از مدت ها تحلیلی درست و حسابی خواندم و لذت بردم . اما آیا مسئولین ما هم این تحلیل درست و بجا را درک خواهند کرد یا نه ؟ چرا مسئولین با افرادی مانند نویسنده ی مذکور مشورت نمی کنند ؟
  • بدون نام IR ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۱
    29 1
    آدم خوشحال میشه میبینه توی یه سایت داخلی هنوز امکان بازتاب نظر یک کارشناس عاقل و نه جوگیر وجود دارد. با همه مسایل که نمیشود هیاتی برخورد کرد. نتیجه اش میشیم ماها. همین نسلهای سوخته ای که بجای اینکه بچه داشته باشیم. تمام پول 10 (و بیشتر) سال کار خودتو و همسرتو بدی یه خونه 60 متری بخری و بعد خوشحال شی فکر کرده باشی چه کردی.
  • بدون نام IR ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۱
    29 1
    ما نسل سوخته ها چه گناهی کردیم که شماها (نسل های شاد و سرحال گذشته) همچنان میخواین برای ما تصمیم بگیرین؟؟؟؟!!!! لازمه که یه کم از توقعات خودتون بکاهین و ما سوخته هارو به حال خود بذارین
  • سهیل IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۱
    17 0
    دیگه ماشالله همه مردم عقلشون میرسه با این وضعیت اقتصادی فکر ازدیاد جمعیت نباشن - مسئولینی که فکر ازدیاد جمعیت هستین نمیخواد اینقدر به مغزتون فشار بیارید اوضاع اقتصادی مردم و ازدواج جوانان رو درست کنید خود بخود جمعیت هم میره بالا به همین سادگی به همین خوشمزگی
  • بدون نام IR ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۱
    17 1
    خدایا ...... من بچچچچچچچچچچه می خوام ...ولی پول نداریم آخه ما چی کار کنیم دیگه دارم کم کم مادربزرگ می شم.
  • هستی IR ۱۵:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۱
    29 2
    وضعیت اقتصادی من و همسرم بسیار عالی است اما ابداً حاضر نیستم بیش از دو فرزند داشته باشم!چون آینده ی اقتصادی کشورم مبهم است و غیر از آن امنیت اجتماعی و بزهکاری در جامعه بسیار زیاد است! همچنین تربیت کودکان امر بسیار مهمی است ! فقط فرزند اوری مهم نیست مهم این است که این فرزندان در آینده افراد مفید و سالمی باشند!
  • دور باطل IR ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۱
    21 1
    با این اوضاع ورم ماها که بچه نمی تونیم داشته باشیم، حداقل یه کاری کنیم بچه هامون انگیزه بچه دار شدن داشته باشند!
  • علی CH ۲۰:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۱
    21 1
    پیر شدن جمعیت راهکارش افزایش جمعیت و تولید موالید نیست. این راهکار(!) بر اساس عقاید دوران قلقله میرزاست که معتقد بودند بچه عصای دست برای روزهای کوری و پیری است. امروز داریم در قرن 21 زندگی میکنیم نه عهد شاه وزوزک!! بجای راهکارهای صدمن یک غاز، بروید برنامه ریزی اصولی برای مشکلات سالمندان و بهبود سطح زندگی اونها انجام بدید.
  • نیکی IR ۰۱:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۲
    25 0
    فعلا که امکانات برای خودمان هم وجود ندارد. همین تعدادی هم که هستیم به سختی داریم می گذرانیم، زیاد شدن پیشکش.
  • بدون نام IR ۰۶:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۲
    24 1
    با کمال تاسف ضمن تائید گفته های این کارشناس محترم بایستی بعرض برسانم اینجانب با 3 فرزند اگه سنم وعمرم به گذشته برگردد حتی حاضر نیستم زن بگیرم چه برسه به ازدیاد نسل بخدا تو این مملکت بعلت سیاستهای نادرست بچه ها اصلا اطاعت پذیری ندارن وهیئت متوسلین به جیب بابا هستند تازه هیچگونه مسئولیتی قبول نمیکنند همه یا در حال چت کردنن یا در حال خواب جاکردنند بگذریم که تعدادیشون خوب درمیان .
  • مجتبی IR ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۵
    11 0
    شما کار و ازدواج رو جور کنید، جمعیت پیش کش.
  • بدون نام IR ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۳
    5 1
    خودم الان35 سال دارم و از گذشته ام و فشار ان دوران اسیب روانی دیده ام و منبعد این اقدام را تکرار نخواهم کرد. فکر کنم سایر نیز این موضوع را تائید کنند.