بسیاری از کودکانی که داروهای مربوط به بیماری‌های روانی مصرف می‌کنند فقط ظرف 11 هفته بین 5/4 تا 9 کیلوگرم اضافه وزن پیدا می‌کنند.

تحقیقات نشان می‌دهد بسیاری از کودکانی که داروهای مربوط به بیماری‌های روانی مانند داروهای ضدافسردگی مصرف می‌کنند فقط ظرف مدت 11 هفته بین 5/4 تا 9 کیلوگرم اضافه وزن پیدا می‌کنند.

دانشمندان با انجام این بررسی‌ها به این نتیجه رسیدند که وزن کودکان با مصرف این داروها ظرف مدت بسیاری کوتاهی به مرز نگران کننده‌ای می‌رسد و حتی بعضی از آنها در دسته کودکان بسیار چاق قرار می‌گیرند.

دکتر کریستوفروارلی یک روان‌شناس از بیمارستان کودکان سیاتل در این باره گفت: در بعضی از موارد اضافه وزن آنقدر سریع اتفاق می‌افتد که همه ما را شگفت‌زده می‌کند. برای مثال من بیمارانی داشتم که در فاصله بین دو قرار ملاقاتی که به مطب پزشک آمده بودند آن‌قدر وزن اضافه کرده بودند که من قادر به شناخت آنها نبودم.

افزایش وزن یکی از اثرات جانبی معمول داروهایی هستند که برای درمان بیماری‌هایی مانند افسردگی ریال اسکیزوفرنی، توهم گرایی، کمبود توجه و کم‌حواسی و دیگر مشکلات رفتاری تجویز می‌شوند. معمولاً افرادی که این گونه داروها را مصرف می‌کنند بعد از مدتی به عوارض آن دچار می‌شوند، اما تحقیقات جدید نشان می‌دهد این عوارض اثرات جانبی خطرناک‌تری روی کودکان نسبت به بزرگسالان دارد.

دانشمندان با انجام این مطالعات متوجه شدند این داروها همچنین می‌توانند باعث افزایش میزان چربی‌های محلول در خون مانند کلسترول شده و در دراز مدت باعث بروز بیماری‌شوند. به همین دلیل بسیاری از کارشناسان نسبت به مصرف این داروها در کودکان احساس نگرانی کرده و احتمال می‌دهند ممکن است این کودکان در دوران بزرگسالی خود با مشکلات سلامت زیادی رو‌به رو شوند.

دکتر کریستوفر کورل از یک مرکز تحقیقاتی در نیویورک در این باره گفت: این اولین بار است که مطالعه‌ای با این گستردگی در مورد مصرف داروهای روان‌پزشکی روی کودکان انجام می‌شود و شواهد نشان می‌دهد اثرات جانبی این گونه داروها می‌تواند در برخی از مواقع برای سلامت کودکان گران تمام شود.

پزشکان هم از عوارض مصرف این داروها آگاه هستند، اما در بسیاری از مواقع حالت روحی و روانی بیمار به گونه‌ای است که چاره‌ای برای ما به جز تجویز دارو باقی نمی‌گذارد. در حقیقت ما برای بهبود وضعیت سلامت بیمار، او را ناخواسته با بیماری‌های دیگری درگیر می‌کنیم.

نویسنده این تحقیق در این باره گفت: برای این که عوارض مصرف این داروها را به حداقل برسانیم لازم است که وضعیت کودکان را بعد از شروع درمان‌های دارویی به دقت زیر نظر بگیریم تا حد ممکن از عوارض جانبی آنها بکاهیم. در برخی از موارد لازم است پزشک معالج به دلیل بالا بودن عوارض مصرف یک داروی خاص آن را با داروی دیگری جایگزین کند تا کم‌ترین آسیب را به کودکان برساند.

این تحقیق که در نشریات پزشکی آمریکایی به چاپ رسیده است با انجام مطالعاتی روی 205 کودک ساکن نیویورک که بین 4 تا 19 سال سن داشتند انجام شده است که به تازگی مصرف داروهای روان‌شناسی را آغاز کرده‌اند.

محققان در طول مدت مطالعه متوجه شدند به طور متوسط بین 10 تا 36 درصد از کودکانی که این داروها را مصرف می‌کنند دچار چاقی مفرط می‌شوند و ظرف مدت 11 هفته بعد از شروع درمان بین 5/4 تا 9 کیلو وزن اضافه می‌کنند.

اگرچه عوارض این داروها زیاد است اما به هر حال می‌تواند کمک زیادی به بیماران روحی کند و تا حدی آنها را به شرایط عادی زندگی بازگرداند.

تخمین‌زده می‌شود تعداد کودکانی که در بریتانیا از این داروها استفاده می‌کنند به بیش از دو میلیون نفر رسیده باشد که این نشان از روند رو به رشد بیماری‌های روحی در بین کودکان دارد.

جف بیشاپ یک داروساز از دانشگاه ایلیون در شیکاگو در این باره گفت: هنوز علت اصلی این موضوع که چرا داروهای ضد بیماری‌های روانی باعث بروز چاقی در میان کودکان می‌شود مشخص نیست. تعدادی از کارشناسان معتقدند این داروها می‌توانند با عث افزایش اشتها در بدن انسان شود و به این ترتیب به سرعت باعث افزایش وزن شوند. تعدادی دیگر بر این باورند که داروهای این‌چنینی می‌توانند باعث بروز تغییرات زیادی در متابولیسم و چرخه سوخت و ساز بدن شوند که این موضوع در نهایت می‌تواند منجر به انباشت بافت‌های چربی و چاقی شود.

همچنین در اکثر مواقع بیمارانی که این داروها را مصرف می‌کنند احساس رخوت و بی‌حوصلگی می‌کنند که باعث می‌شود تحرک آنها شدیداً کاهش پیدا کند.

MsnBc، 27 اکتبر

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 22326

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 1 =