۰ نفر
۱۰ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۸:۰۰

شهر کاشان از شمال به آران و بیدگل، از جنوب به نطنزو اردستان، از غرب به کوه کرکس و سیاه کوه و شهرستان محلات و اراک و از شرق به کویر مرکزی ایران محدود است.

این شهر به واسطه داشتن معماری خاص ایرانی مشهور است و دیدنی های فراوانی دارد

مدرسه آقا بزرگ

این ساختمان قدیمی دارای چهار ایوان و یک گنبد زیبا با دو مناره گچ کاری شده می باشد. اتاقها وحیاط آن که در روی سطح پایین تری قراردارند،منظره بسیار جالبی را نشان می دهند. درزیر این اتاقها، استخرومنطقه نمایش شبانه وجود دارد که در تابستانها از آن استفاده می کردند.
گنبد بر روی یک سکوی هشت وجهی قرار گرفته و با دو لایه پوشیده شده است. پوشش پایینی، وزن سقف را تحمل می کند وآنرا به ستونها مرتبط می سازد وپوشش دیگرکه پوشش بیرونی می باشد، باعث می شود که گنبد بزرگتر به نظر برسد.
پنجره های سقفی به گنبد چسبیده اندکه در تضاد با شیوه مذهبی که دراطراف گنبد قرارگرفته اند، اتصال متوازنی را درقسمتهای مختلف ساختار ایجاد کرده اند. سقف نواحی نمایش شبانه، زمستانی وغربی با گچ پوشیده شده است که با خطوط ساده ای در کنار کتابخانه طراحی شده اند.
ایوانها، کاشیکاریهای پیچیده ای را نشان می دهند که نمایانگرهنرسنتی وفرهنگ این سرزمین است ومقبره های متولیان مختلف آن را می توان درایوان غربی ملاحظه کرد. این بنا درسال 1268 هجری شمسی ساخته شده است.

باغ فین

باغ شاه در فین، قصری مرکب از شاخصهای معماری صفویان، زندیان و قاجاریه است. این بنا به خاطر ذخیره فراوان آبش (چشمه سلیمانی)، باغی با درختان ستبر، یک استخر با فواره های بسیار و یک حمام تاریخی ( جاییکه امیرکبیربه قتل رسید ) بسیارمشهوراست.
ساختمان اصلی پارک وصوفه به زمان سلطنت شاه صوفی و شاه سلیمان ( پادشاه صفویه ) نسبت داده می شوند که بعدها، دیگر شاهان صفوی آن را گسترش داده و به مرمت آن پرداخته اند.
بنای باقیمانده فعلی مرکب از دوصوفه است که به شاه عباسی وفتحعلی شاهی شهرت دارند ویک بنا که آنرا کریم خانی می نامند و حمام معروف که در قسمتی از پارک واقع شده و ساختمانی که هم اکنون موزه است.
صوفه شاه عباسی درحقیقت یک ساختمان دو طبقه است که درمرکز پارک واقع گردیده و روبروی دروازه باشکوهی قرار دارد. درمرکز صوفه استخر زیبایی نیز وجود دارد. بر روی دیوارها و سقف صوفه، اثرهایی از نقاشیهای رنگی دوران صفویه رامی توان مشاهده نمود. این نقاشیها شامل منظره هایی از صحنه های شکار وتصاویر شاهزادگان وغیره است.
کتیبه صوفه ازسنگ مرمر ساخته شده که تنها تعدادی ازقطعات آن باقی مانده اند. صوفه دیگر که مشهور به فتحعلیشاهی است رادر سال 1226 هجری شمسی ساخته اند ودرقسمت داخلی این ساختار نقاشیهای دیگری وجود دارند که منظره های مختلفی را همچون کتیبه های گچی با دست نوشته های نستعلیق نشان می دهند اما بیشتر نوشته های آن از بین رفته اند.
شاعری به نام خاوری و خطاطی به نام محمد تقی حسینی این شاهکارها را در سال 1226 هجری شمسی انجام داده اند.

 

تپه های سیلک کاشان

دانشمندان قدیمی‏ترین خاستگاه تمدن بشری را سیلک در کاشان عنوان می‏کنند یعنی اولین جایی که شهرنشینی شکل گرفت آنجا که آریایی‏ها اولیه تمدن شهرنشینی را ایجاد کردند.قدمت این تپه‏ ها به 7هزار سال می‏رسد.
تا حالا 32 تا زیگورات در ایران و عراق طبق متون تاریخی شناسایی شدند .که 5 تا زیگورات در ایران و 27 تا هم در عراق شناسایی شدند که کهنترین آنها همین زیگورات سیلک کاشان هست .و این اثار تاریخی بیانگر تمدن ما ایرانیان است.

در حدود 4500 سال قبل از میلاد مسیح، اجتماعی با یک تمدن جالب توجه در این منطقه مستقر شد که ابزارهای آنها سنگ و استخوان بود. این امکان وجود دارد که ساکنان قبلی این ناحیه به فاتحانش تسلیم شده بودند.
در این مکان لوح هایی رسمی از ایلامیان پیدا شده است، زیرا این اقوام بر اثر پیوندهایی که با تمدن شوش پیدا کرده بودند، درحدود 5500 سال پیش، نوشتن را آموختند. در نتیجه، این لوح های رسمی یافت شده با قدیمیترین دستخطهای ایلامیان، نشانه هایی از این دوران به شمار می روند.
شواهدی که در قبرستانی بین دو تپه کوچک به دست آمده است، مربوط به مهاجران جسور تپه سیالک می باشد که شباهت زیادی به کشفیات در تپه « گیان نهاوند » و « خوردین » در ساوج بولاک دارند.

 

خانه بروجردی ها

این خانه در محل سلطان امیر احمد کاشان در خیابان علوی واقع است. این خانه توسط بازرگانی به نام حاج سید حسن نطنزی در حوالی سال 1275 قمری در دوره قاجاریه ساخته شده است. چون صاحب خانه مال التجاره از بروجرد وارد می کرده، لذا به حاج آقا حسن بروجردی مشهور شده و خانه ای هم که متعلق به وی بوده است به خانه بروجردی موسوم است.
در قسمت جنوبی بنا، تالار سرپوشیده ای به چشم میخورد که بر پیشانی آن می توان هنرنمائی استادکارایرانی را نظاره گر بود، به طوری که منافذ مشبکی که جهت تهویه هوای تالار در این قسمت تعبیه گردیده با گچ بری جالب و دیدنی درآمیخته و دلربائی می کند.
در بام تالار نیز نورگیرها و بادگیرهای فوق العاده جالب و منحصر به فرد خود نمائی می نماید که از نظر طرح و اجرا در زمره آثار بدیع معماری سنتی است.

 

ابیانه

ابیانه روستای زیبایی در 70 کیلومتری جنوب کاشان است. این روستا نمونه زنده ای از شیوه های معماری، آداب ورسوم ومثال جالبی ازسازگاری انسان با طبیعت به شمارمی رود. این روستا با داشتن کوچه های سراشیب وباریک، بسیار متراکم است وخانه های واقع شده درسراشیبی آن، همچون مسیر پلکانی است.
دراینجا سقفهای برخی از خانه ها به عنوان حیاط خانه های بالاتر درسراشیبی به کارمی روند. دراین روستا تعدادی ساختمانهای اسلامی وزرتشتی هم وجود دارند که همه اینها ارزش یک بازدید دقیق را دارند. این روستا درسراشیبی شمالی کوه کرکس ودر 28 کیلومتری شهرنطنز واقع شده است.
ابیانه دارای آب وهوای معتدل است.
آداب و رسوم وسنتهای مردم این منطقه همجون ساختمانهایش، تصویری زیبا ازایران قدیم را نشان می دهد. یونسکو، ابیانه را به عنوان یک روستای تاریخی ثبت کرده است.


 

خانه طباطبایی‌ها
این خانه در زمینی به مساحت 4730 مترمربع و در حدود سال 1250 قمری به وسیله استاد علی مریم کاشانی، سازنده خانه بروجردی‌ها، ساخته شد.
خانه طباطبایی‌ها شامل 4 صحن و حیاط است که حیاط مرکزی متعلق به قسمت بیرونی و 2 حیاط متعلق به اندرونی و یک حیاط متعلق به خدمه بوده.
قسمت اندرونی خانه شامل اتاق 5 دری ساده در مرکز و 2 حیاط در 2 طرف آن و دارای سرداب‌هایی است که این قسمت محل زندگی خانواده مرحوم طباطبائی بوده است.
حیاط ضلع شمال غربی بزرگتر و تعداد اتاق‌های آن بیشتر است. در زیر قسمت اندرونی مخصوصا اتاق مرکزی، سرداب بزرگی قرار دارد که دارای مشخصات منحصر به فردی است.
قسمت بیرونی شامل تالار بزرگ (اتاق شاه نشین) در مرکز با نورگیرها و پنجره‌های مشبک رنگی و پنجره‌های کناری دوجداره که عمودی باز و بسته می‌شود، است.


این اتاق دارای تزئینات نقاشی و آیینه‌کاری و گچبری‌های جالب از جمله پنچره‌های مشبک گچی است. در دو طرف اتاق شاه نشین اتاق‌های گوشواره‌ای بنا شده است. در جلوی اتاق شاه‌نشین ایوانی با آیینه‌کاری و گچبری‌های جالب دیده می‌شود.

47301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 205499

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 13 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۹:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۰
    14 1
    آب انبارهای جالبی هم داره
  • بدون نام IR ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۰
    13 0
    بسیار عالی بود ولی دیر... با این حال خیلی ممنون
  • بدون نام IR ۲۲:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۰
    13 2
    کاشان کامل ترین شهر برای گردشگری
  • بدون نام IR ۲۳:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۰
    0 5
    همه جاها را یک ساعته بازدید میکنید
  • محمد عباسی IR ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۱
    7 0
    من تقریبا بیشتر شهرهای ایران گشتم وعکاسی کردم از طبیعت ومعماری کاشان که بگذریم واقعا مردم با فرهنگ اصیل و مهمون نوازی هستند. من پیشنهاد میدم اخر اردیبهشت یک هفته برای کاشان(برای خودتون) وقت بگذارید
  • مهدی IR ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۱
    5 0
    از همه مهمتر کاشان آرام ترین و ریلکس ترین و صبورترین مردم ایران رو در خودش جای داده.
  • بدون نام IR ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۱
    3 0
    شهر زیر زمینی نوش آباد هم واقعا دیدنی است.
  • سها IR ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۱
    4 1
    خیلی هم ارزون نیست ما از مشهد پارسال کاشان رفتیم توی هتل تاریخی احسان اتاق گرفتیم شبی 140 هزار تومن!!!
  • جابر IR ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۲
    1 0
    کاشان شهر خوبی ها