پیش بینی کواکبیان از مشارکت در انتخابات اسفند /محجوب:  از حضور کمرنگ نمایندگان کارگری در مجلس یازدهم ضربه خوردیم

دبیرکل حزب مردم‌سالاری گفت: بزرگترین مشکل مردم کشورمان معیشت و اقتصاد است و از مجلس دوازدهم انتظار است به این مسئله بپردازد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مصطفی کواکبیان نماینده سابق مجلس در برنامه فی‌المجلس با مجری‌گری بهروز افخمی که به موضوع درسها و عبرتها با نمایندگان ادوار پرداخت، گفت: بین مجلسی که باید در راس امور باشد با مجلس فعلی تفاوت وجود دارد.

آنگونه که ایسنا روایت کرده، وی ادامه داد: وظایف نظارتی و قانونگذاری و نماینده ملت بودن از اصلی‌ترین وظایف هر مجلسی است اما هر چه از ابتدای انقلاب فاصله گرفتیم کارآمدی مجالس در این سه حوزه گرفتار ضعف‌ها و نقایص بیشتری شد که مجلس یازدهم نیز در اوج آنهاست.

این فعال سیاسی در پاسخ به پرسش مجری که نظرش را درباره اصلاح قانون اساسی براساس نظام ریاستی یا جمهوری پارلمانی پرسید، پاسخ داد: نظام انتخاباتی ایران، لیستی است و نقش احزاب به روشنی مشخص نیست. در انتخابات‌ها صحبت از جبهه‌ها و تشکل‌ها می‌شود اما ردپای احزاب سیاسی دیده نمی‌شود. تا قبل از سال ۱۳۶۸ گفته می‌شد رییس‌جمهور ایران نیمه پارلمانی و نیمه ریاستی است اما در عمل این اتفاق نیفتاد و به نظر بنده در حالت سردرگمی و بلاتکلیفی است.

وی ادامه داد: جمهوریت سوم را شاهدیم. از ابتدای انقلاب تا سال ۱۳۶۸ جمهوریت اول، از ۱۳۶۸ تا ۱۴۰۲ جمهوری دوم و از ۱۴۰۲ به بعد نیز شاهد دوره جمهوریت سوم هستیم.

دبیرکل حزب مردم‌سالاری گفت: باور به وجود احزاب در حاکمیت وجود ندارد. هر چند که انتخابات خبرگان با انتخابات مجلس و انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا با انتخابات ریاست جمهوری انجام می‌شود اما باور جدی به تحزب در حاکمیت وجود ندارد. اصلی‌ترین شاخص انتخابات، رقابت است و اصلی‌ترین شاخص رقابت، حزب است اما وقتی شاهد چنین رویه ای نیستیم بنابراین نتیجه‌گیری می‌شود که نظام حزبی در ایران جایگاه و نقش روشنی برای تشکیل کرسی‌های پارلمانی یا انتخاب رییس‌جمهور ندارد.

کواکبیان با انتقاد به داوطلبان انتخابات مجلس و ریاست جمهوری مبنی بر انکار عضویت در تشکل‌ها و احزاب سیاسی برای جلب رای مردم، گفت: متاسفانه در نظام سیاسی کشور شاهد این مسئله هستیم در حالی که اگر انتخابات حزبی شکل بگیرد دغدغه مسوولان از بین می‌رود. عدم احراز صلاحیت واژه جدیدی است که در این دوره از انتخابات شاهدیم.

وی خاطرنشان کرد: نیروی انتظامی و ثبت احوال و وزارت اطلاعات و حفاظت اطلاعات سپاه و دادستانی از نهادهای تایید صلاحیت داوطلبان انتخابات هستند. اگر استعلامات داوطلبان از این پنج دستگاه مثبت بود خدا وکیلی نمایندگان اصلاح‌طلب تایید صلاحیت شوند تا برای تایید صلاحیت شدن به دل آنها ترس و لرز نیفتد.

دبیرکل حزب مردم‌سالاری در بخش دیگری از سخنانش به بیان خاطراتی از نحوه ورودش به سیاست در دوره پهلوی و فعالیتهای سیاسی در ابتدای انقلاب اسلامی پرداخت.

وی در تشریح تفاوت مجالس هشتم و دهم گفت: در مجلس هشتم با ۴۵ نماینده نقش فراکسیون اقلیت را داشتیم ولی در مجلس دهم به ۱۰۵ نماینده افزایش یافتیم. در این مجلس علی لاریجانی با تشکیل فراکسیون مستقلان ولایی حدود ۸۰ نفر از اعضای فراکسیون ما را جذب کرد و فراکسیون اکثریت را تشکیل داد. این فراکسیون هر تصمیمی می‌خواست می‌گرفت. ما در مسائل پالرمو و اف ای تی اف نقش‌آفرین بودیم اما در تحقیق و تفحص از شهرداری تهران یا استیضاح وزیر وقت کشور نتوانستیم تصمیم محکم بگیریم.

کواکبیان ادامه داد: طرح شفافیت را در مجلس دهم با مشارکت برخی نمایندگان اصولگرا دنبال کردیم. در آن زمان برخی دوستان اصلاح‌طلب به ما انتقاد کردند که چرا چنین طرحی را دنبال می‌کنید. این طرح ممکن است توسط شورای نگهبان بر ضد اصلاح‌طلبان مورد استفاده شود اما ما نظر آنان را قبول نداشتیم و بالاخره این طرح در مجلس تصویب شد.

وی مدعی شد: برخی آمارها نشان می‌دهد مشارکت مردم در انتخابات اسفند چندان زیاد نیست. اگر مشارکت مردم در انتخابات مجلس دوازدهم مثل مجلس یازدهم که ۴۲ درصد بود، باشد خیلی نمی‌توانیم بگوییم که مجلس قویی تشکیل می‌شود.

این فعال اصلاح طلب در پایان گفت: بزرگترین مشکل مردم معیشت است و از مجلس دوازهم انتظار است به این مسئله بپردازد.

همسان‌سازی بازنشستگان در گرو فرستادن نماینده به مجلس است

همچنین بنابر روایت ایلنا، نخستین مناظره سیاسی انتخاباتی با عنوان «مرا قانع کن تا در انتخابات شرکت کنم» در بیست‌وچهارمین نمایشگاه رسانه‌های ایران، عصر امروز یک‌شنبه، با حضور علیرضا محجوب، نماینده ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی و مالک شریعتی، نماینده مجلس یازدهم شورای اسلامی برگزار شد.

در ابتدای این مناظره، مالک شریعتی نیاسر، نماینده مجلس شورای اسلامی بر عوامل مؤثر بر شرکت گسترده مردم در انتخابات تاکید کرد و گفت: باید اثر تکانه‌های خارج از کشور را کم کنیم.

علیرضا محجوب، نماینده ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی نیز به عوامل تأثیرگذار در مشارکت بیشتر مردم اشاره و تصریح کرد: امام خمینی(ره) در وصیت‌نامه و کتاب‌ها و سخنرانی‌های خود با نمایندگان مجلس بسیار تأکید داشت نمایندگان باید از ثروت فاصله بگیرند و دستگاه‌های نظارتی مجلس باید بر ثروت افراد نظارت داشته باشند و آن را اعلام کنند.

وی ادامه داد: مردم تمایل دارند به کسانی رأی دهند که رابطه‌شان با ثروت ضعیف باشد یعنی دنبال اشرافی‌گرایی نباشند و هدف‌شان کوچک کردن فقر باشند و از کارگران حمایت کنند.

محجوب ادامه داد: اختلاف میان عملکرد و زندگی نمایندگان مجلس و مسولان با آنچه می‌گویند موضوع مهمی است زیرا مردم را در تشخیص دچار مشکل می‌کند.

دبیرکل خانۀ کارگر ایران افزود: من با تنوع و رقابت در قالب احزاب موافقم. امروز بسیاری در مورد فایدۀ انتخاب کردن و شرکت در انتخابات دچار مشکل شدند بنابراین باید یک حرکت اساسی در معرفی کاندیداها صورت بگیرد و با ارزیابی صحیح معرفی شوند و وزن‌کشی اقتصادی و مالی افراد مشخص شود. اثبات فساد مالی و مبرا بودن از این مطالب دفاع سختی است اما تا زمانی‌که این دفاع سخت انجام نشود بخش اعظم میانۀ مردم و انتخابات در جای خود واقع نمی‌شود. رسالت مهم موضوع مجلس آیندۀ آن است که شفافیت ایجاد کند و به این دغدغه‌ها پاسخ دهد و لازم است تا کارهای تکمیلی بسیاری در حوزۀ شفاف‌سازی صورت گیرد.

شریعتی نیز به نقش مؤثر احزاب اشاره و از بیانیه‌ای که ۱۱۰ نفر از اصلاح‌طلبان نوشته و دعوت به حضور از انتخابات داشتند تشکر کرد و گفت: انتظار داریم تا مجموعه‌های حزبی هم این دعوت را انجام دهند. در قانون اساسی چند اتفاق خوب افتاده است؛ یکی فرصت برای مشارکت بیشتر احزاب بود. دوم افزایش زمان پیش از انتخابات بود که توسعه پیدا کرد. سوم الزام شورای نگهبان به طرح دلایل رد صلاحیت‌ها در انتخابات است. اکنون شورای نگهبان الزام دارد تا دلایل رد صلاحیت هرکس را که تاییدغ صلاحیت نشده اعلام کند.

محجوب با بیان اینکه در حوزۀ قانون و اجرا مسائل فراوان در حوزۀ معیشتی و تامین اجتماعی وجود دارد گفت: ما انگیزه‌ها و دلایل بسیاری برای شرکت در انتخابات داریم. در دورۀ قبل که حضور نمایندگان کارگری کم‌رنگ شد متوجه شدیم که آسیب خوردیم برای همین دلیل موجهی هست که کاندیداهای کارگری وجود داشته باشند.

وی ادامه داد: هرکس با توجه به اولویت و دغدغه‌های خود باید نماینده‌ای را انتخاب کند تا نماینده آنها مسایلی مانند امنیت شغلی، مستمری بازنشستگان و اجرای برخی مسائل معطل‌مانده را پیگیری کند. وضع قوانین جدید مثل همسان‌سازی بازنشستگان در گرو فرستادن نماینده به مجلس است. ما ده‌ها موضوع داریم که می‌تواند انگیزه در بخش‌های مختلف باشد. کسی نباید خود را اسیر موضوعات فرعی نکند و باید موضوعات اصلی را هدف قرار دهند. ما به‌زودی دعوت عمومی خواهیم داشت و اگر قرار است کسانی را معرفی کنیم و اجازه آن کار وجود داشته باشد، کاندیداهای خاصی را از حزب خود معرفی می‌کنیم.

شریعتی هم در این مناظره به اقدامات مؤثر مجلس یازدهم اشاره کرد و گفت: یکی از موضوعاتی که با رفاه مردم مرتبط بود مسألۀ مجوزهای کسب‌وکار است که اکنون به‌صورت الکترونیکی و توسط قوانین مجلس انجام می‌شود و فضای رفت‌وآمد در ادارات و فیزیکی برچیده شده است. این مجوزهای ثبت محور باید زود صادر شود و یکی از تاثیراتع در کاهش نرخ بیکاری همین مورد بوده است.

وی افزود: جهش در شرکت‌های دانش‌بنیان خروجی دیگر این مجلس بود. آنقدر فرصت‌های خوب برای شرکت‌های دانش‌بنیان در نظر گرفته شده که ما نگران کلاهبرداری هستیم. سومین موضوع اسناد عادی است که کارگران با آن دست‌به‌گریبان بودند که مشکل آن حل شد.

این نماینده مجلس اضافه کرد: چهارمین اقدام مؤثر نیز قانون بانک مرکزی بود که سال‌ها تغییر نکرده بود و الان قانون جدید تغییر کرده و برخی چالش‌های اقتصادی حل شده است و پنجم قانون مالیات بر عایدی سرمایه بود که بخشی از مشکلات اقتصادی را حل می‌کند.

دبیرکل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی ادامه داد: اقدام مهم دیگر موضوع شفافیت و ضابطه‌مندشدن شرکت‌های نفتی کشور بود که جزو سیاست‌های کلی برنامۀ هفتم است و برای آن قانون گذاشتیم و تکالیفی داریم. از اتفاقات خوب مجلس اخیر هم بسته‌شدن سقف اعتبار نمایندگان مجلس است.

در انتهای این مناظره هر یک از مهمانان نشست بر مشارکت پر شور مردم در انتخابات تأکید کردند.

بیست‌وچهارمین نمایشگاه رسانه‌های ایران، که از امروز آغاز شد، تا چهارشنبه دوم اسفند در مصلی امام خمینی(ره) برپا خواهد بود.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1874592

برچسب‌ها