۱۳ نفر
۱ مهر ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۶
لبخندهای بشار و اسماء در پکن

بشار اسد نشان داد که به موضوع پیش پا افتاده ای همچون حفظ ظاهر، اعتنایی ندارد. او در عمل نشان داده که الگوی «رجحان حفظ بقا بر همه چیز» برایش اهمیت حیاتی دارد.

سفر بن حافظ مقام اول حکومت جمهوری عربی سوریه به چین، از بسیاری نکات جالب توجه است. او چنان سرحال و باطراوت بود که گویی در سرزمین او، از پس تابستانی سوزان و آتشین، نه خزانی اندُهبار و سرد و زردی آور که بهاری باشکوه، رحل اقامت افکنده است!

آنان که دستی بر آتش تحلیل روابط بین الملل دارند، خوب می دانند که چین، چه درکی از رقابت در نظام جهانی دارد و برای قدرت نمایی در برابر آمریکا و رقابت برای ضعیف نگه داشتن روسیه و هندوستان، از چه ابزارهایی سود می جوید. در عین حال، واضح و روشن است که رویکرد چین به توسعه ی روابط با کشورهای جهان اسلام و به ویژه کشورهای عربی، بیش از هر چیز انرژی محور است.

چین با عربستان سعودی، امارات، عراق و قطر، روابط ویژه دارد تا در تامین نفت با مشکل مواجه نشود و بدون شک در این میان، دعوت محمود عباس به پکن و برقراری روابط متوسط رو به پایین با ایران و ترکیه، به هیچ وجه با روابط خلیج فارسی چین، قابل مقایسه نیست. موقعیت مدیترانه ای سوریه و نیاز شدید این کشور به سرمایه گذار قدرتمند خارجی، برای چینی ها جالب توجه است و بشار هم به اتفاق حاج خانم مربوطه، راهی لانه اژدهای کمونیستی شد، تا نشان دهد منزوی نیست و علاوه بر روسیه و ایران، از حمایت چین هم برخوردار است. همه ی اینها مسائلی هستند که از حیث انگیزه های متقابل دمشق – پکن، بدیهی به نظر می آیند و فارغند از بحث و حجت آوری. اما من، ورای تمام این فاکتورهای دلاری، به دنبال یک تحلیل نشانه شناسیک ساده هستم از عکس بشار بن حافظ و همسرش اسماء خانم در فرودگاه پکن.

عنوان و عبارت فتوآنالیز یا تحلیل نشانه شناسیک عکس به عنوان یک سند و نشانه ی سیاسی و دیپلماسی، نوعی فن و مهارت ارزیابی بصری است که اگر چه حامل سنگینی و کاریزمای علمی «روش تحقیق» مرسوم در علوم اجتماعی و به ویژه روابط بین الملل نیست، اما کدها و نشانه هایی از روانشناسی فردی و سیاسی را به نمایش می گذارد که توجه بدانها؛ نه تنها خالی از لطف نیست، بلکه می تواند راهگشا باشد برای آغار مباحثی جذاب در مورد کردار و رفتار رهبران سیاسی. از این منظر، می خواهم تجربه و برداشت فردی خودم از عکس و ژست بن حافظ و همسرش را با شما به اشتراک بگذارم. باشد که برایتان جالب باشد. چرا هی میگویم بن حافظ؟ معلوم است جانا. ما در اغلب بلاد جهان عرب، شاهد تکرار الگوی قدیمی انتقال قدرت هستیم؛ از پدر به پسر، از برادر به برادر و خلاصه انتقال خاندانی و خودی به خودی! بر همین قیاس، همچنان که می توان جناب ولیعهد و پرنس عربستان سعودی را بن سلمان خواند و در امارات و قطر هم از آل نهیان و آل ثانی و آل شکلات سخن به میان آورد، در مورد آقازاده ی چشم پزشک شام یعنی جناب بشار اسد هم صادق است. فرزند برومند خلبان و ژنرال کودتاگری به نام حافظ اسد که کشور را با کودتا و جوی خون و ساخت سازمانهای موازی امنیتی در دست گرفت و سی سال حکمرانی کرد و سپس تاج بر سر فرزند نهاد و او نیز از سال ۲۰۰۰ میلادی بدین سو، همواره با به دست آوردن صد و چند درصد آراء، در راس قدرت مانده است! القصه ... خاورمیانه است جان برادر! البته خدا را شکر بسیاری از کشورهای آسیای میانه هم، وفادارانه بر همین پاشنه میچرخانند دروازه را تا دلمان، خیلی به حال منطقه نسوزد!

لبخندهای بشار و اسماء در پکن

بنگرید این عکس را! چه می بینید؟ تصویری از رئیس جمهور کشوری که از پس ده سال جنگ و فلاکت، هنوز هم یک چهارم جمعیت آن، آواره ی کشورهای دیگر هستند و بیش از دو میلیون نفر هم در داخل، آواره شده اند؟ این لبخند زیبا بر پهنای صورت شاد بن حافظ، لبخند مردی است که میلیون ها شهورند آن حتی برای تامین نان دچار دردسر هستند و از سرمای پاییز و زمستان، بیشتر میترسند تا ملک الموت؟ کفش های زیبای سرخرنگ، کیف آنچنانی، دامن و پیراهن سیلک بانوی اول و گوشواره و موهای سشوارشده ی او را بنگرید؟ آیا کوچکترین شباهتی دارد با تصویر بانوی اول کشوری که صدها هزار کشته و میلیون ها آواره داده و داعش و النصره و چندین گروه تروریستی، جان هزاران زن و دختر هم میهنش را گرفته اند؟ این زوج خوشبخت، شباهتی دارند به دو مقام مهم کشوری که بخشی از آن در اشغال آمریکا و بخشی در اشغال ترکیه است و مناطق نفتی و استراتژیک آن در دست یک نیروی کُردی - عربی تحت حمایت آمریکا است؟ نه به گمانم... من شباهتی ندیدم... امیدوارم ایراد از چشمان ضعیف من نیست و لازم نباشد به گیرنده های خود، دست بزنم؟

ممکن است نخستین استدلال حامیان و ماله کشان این کردار و این پوشش عجیب، چنین باشد که دنیای دیپلماسی و پروتکل های آن، رسم و رسومات و چهارچوب های خود را دارد و اتفاقا این لبخندها و این پوشش گران قیمت و نمایشی، به این دلیل است که اسد و همسرش، خودشان و کشورشان را از موضع شعف و مصیبت نشان ندهند و وانمود کنند که هنوز قوی هستند، در غنا به سر می برند و همه چیز عادی است! زهی استدلال! واقعا می توان چنین توجیهی آورد؟ مگر بین وانمود و وانموده و به عبارتی بین دال و مدلول، رابطه ی خاصی برقرار نیست؟ به خاطر بیاوریم تیپ زلنسکی را. اتفاقا او نیز مانند بشار اسد با شغل و تحصیلات نامرتبط، به دنیای سیاست و قدرت قدم نهاده است. منتها با این تفاوت پیش پاافتاده که این آقای کمدین، پدر باعرض های نداشته و با سوسول بازی های عجیبی به نام انتخابات و رای مردم، بر صدر نشسته است! اما بنگرید تیپ او را. از زمان آغاز حمله ی روسیه به اوکراین، زلنسکی را با صورت تراشیده و کت و شلوار ندیده ایم. ندیده ام بانویش هم به قول قدیمی ها، با چسان فسان آنچنانی در برابر دوربین ظاهر شود. چرا؟ چون کشورشان مورد حمله قرار گرفته، میلیون ها هموطن آواره شده اند، هزاران سرباز در دفاع از مام میهن جان سپرده اند و اگر بخواهند مانند بشار و اسماء بگردند و حال کنند، شهروندان تف توی صورتشان می اندازد و بعث و استخباراتی هم نیست که نجاتشان دهد. به همین سادگی! آیا زلنسکی مظهر فرشته است و بن حافظ نماد شیطان؟ خیر. به هیچ وجه. سخن از اسلوب و قالب است. اسلوبی که برساخته از نوع مردم، بها دادن به حب و بغض مردم و اراده ی مردم است. در یک سو، رئیس جمهوری داریم که حتی در نشست سران کشورهای ناتو، با یک ژاکت نظامی وار حضور دارد و تصویر و ایماژی به نمایش می گذارد که حاکی از همدلی او با سربازان و مردم کشورش است و در سوی دیگر، یک سیدالرئیس عرب میبینیم که چنین مفاهیمی نزد او به شدت مضحک و خنده دار به نظر می رسند بر اساس همین الگوی مبتنی بر ارزیابی رفتاری و بصری، به سادگی می توان دریافت که بشار، غیر از حفظ قدرت خود و حزب متبوعش، دغدغه ای ندارد و اساسا نزد او مفهومی به نام «نگاه مردم»، واجد هیچ معنا و دلالت خاصی نیست. آن چه که برای بن حافظ اهمیت دارد، تامین نفت و نان مردم و تلاش بریا بازسازی کشور و بازگرداندن بیش از ۶ میلیون آواره نیست، آزادسازی ادلب و عفرین و اینجا و آنجا نیست، حفظ بقا است. همین. بشار اسد نشان داد که به موضوع پیش پاافتاده ای همچون حفظ ظاهر، اعتنایی ندارد. او در عمل نشان داده که الگوی «رجحان حفظ بقا بر همه چیز» برایش اهمیت حیاتی دارد. همچنان که در عکس پکن دیدیم، او همچون مجسمه ی مرمر سر پا ایستاده است. تا کی؟ تا زمانی که حامیان خارجی و محافظین مسلح داخلی او را سر پا نگه دارند. او از سر احترام به پدر و بر اساس یک سنت قدیمی خاورمیانه ای، نام پدرش را بر فرزندش نهاده است و حالا خاندان اسد، یک حافظ دیگر دارد. آقازاده ای به نام «حافظ بشار اسد» دارد که در رشته ی ریاضیات محض از دانشگاه مسکو مدرک گرفته است. اگر پدر به مرگ طبیعی از دنیا برود، یحتمل او نیز روزی با صد درصد آراء رئیس جمهور کشورش خواهد شد و به اتفاق همسرش در سفر به یک کشور خارجی، به سنت پدر رفتار خواهد کرد.

پی نوشت: پوزش می طلبم از روح دو عاشق مشهود عالم ادب پارسی یعنی عالیجنابان وامق و عذرا که تیتر «بشار و اسماء» از حیث طنین موسیقایی، شباهتی دارد به نام آن دو بزرگوار.

۳۱۱۳۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1816555

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 28
  • نظرات در صف انتشار: 37
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • همرزم هادی IR ۱۲:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    حالا شما چرا تااین حدبهت فشارآمده بشاراسدوخانمش اگراین سفربرای کشورش سودی نداشت نمی رفتند چین برای سوریه بعداز جنگ برنامه دارد تواگه ناراحت هستی به مسئولان کشورت بگو حواستان به سوریه باشدقرارنیست مافقط درمصیبت کنارشماباشیم
    • IR ۰۲:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۲
      2 3
      از مثبتای فیکی که روسوفیل ها بهت دادن معلومه که به کی فشار اومده
  • محمد IR ۱۲:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    چقدر جوان کشته دادیم تا این اقا در قدرت بماند ای داد و صد داد
    • IR ۲۲:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
      2 1
      و چقدر دیگه باید کشته دهیم تا تو و امثال تو بفهمند برای چه می‌جنگیم
  • IR ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    15 8
    راستش نمی دانم سرداردلها که برای دفاع از حاکمیت این آقای بن حافظ خیلی تلاش کردپس لابد آدم خوبیست دیگر این حافظ شاه هم اگر شخصیتی مانند بن حافظ داشت ودوستانی مانند او شایدالان پسرش داشت درچین لبخند می زد ویا اگر می شدایرانژاپن دوم شود شایدالان لازم نبود کسی تا چین برود برای اینکه لبخند بزند
  • IR ۱۳:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    میگما... همسر آقای اسد حجاب نداره!!!!!سانسور نمیکنید!؟بد نشه یهو از بی حجاب دفاع کردید و جنگ بیخود راه انداختید!!!!بالاخره هرچی نباشه بی حجابه
  • ali IR ۱۳:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    ای کاش این تحلیل ها در زمان عقد برجام توسط دولت مردان و خنده های تا بنا گوش وزرا و سیاستمدارن وقت در مواجه با کشور های غربی هم انجام میشد
    • IR ۰۲:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۲
      0 0
      دیدم از برجام خیلی گذشته به جاش رفتم سراغ نشانه شناسی مصاحبه فرست لیدی مون با شبکه ای بی سی بر مبنای مدل نشانه شناختی جان فیسک و به نتایجی هم رسیدم که بخشی از اون رو در کامنت ها با خبرآنلاین در میون گذاشتم اما ظاهراً قابل انتشار نیست که منتشر نشد
  • IR ۱۳:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    14 1
    و خدایی که به شدت بیناست
  • IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    28 57
    اسما خانم چرا حجاب ندارد؟
  • بانام IR ۱۴:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    32 95
    دقیقا بر خلاف چهر زلنسکی که انگار غم تمام عالم را دارد
  • بهنام IR ۱۴:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    27 71
    لذت بردم از متنتون عالی بود
  • IR ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    91 24
    اگر از دید ملت ومردم سوریه نگاه شود وی بهترین و شایسته ترین شخص برای اداره کشورشان است که میتواند سوریه را از هم پاشیدگی و از دست گروههای داعشی و غیرداعشی تا دندان مسلح نجات دهد و قطعا" در آینده بهترین روابط را ( به نفع کشورش) با کشور های مختلف جهان برقرار خواهد کرد. لفاظی های بکار گرفته شده در مقاله فوق حاکی از نفرت شخصی نویسنده نه تنها از بشار اسد بلکه از خاندان اوست.
    • IR ۰۱:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۲
      3 2
      شماازطرف مردم سوریه صحبت نکن اگه مردم سوریه این طور فکر میکردن الان تمام قد درداخل سوریه پشتش وایساده بودن نه این که فرار کنن برن خارج
  • بینام IR ۱۵:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    عاااالی نوشتید
  • عبداله IR ۱۵:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    83 7
    توضیح بده ببینم چی نوشتی
    • IR ۰۲:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۲
      1 1
      کتابای مدرسه ات رو جلد کردی عموجان؟
  • ج IR ۱۶:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    96 11
    آقای دستمالی سلام این لبخند از روی شادی که تو وامسال شما فکر می کنند نیست .
    • IR ۰۲:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۲
      2 5
      جیمی جان این قدر گوشت تلخ نباش تا تمرکز داشته باشی و «امثال» رو «امسال» ننویسی. نشانه شناسی در چارچوب تحلیل گفتمان انتقادی حتی از اینی که جتاب دستمالی نوشتن تندتر میشه و ایشون تازه رعایت خطوط قرمز رسانه را کرده اند وگرنه باید بیایی سر درس نشانه شناسی در رشته علوم ارتباطات بشینی تا ببینی به کجاها ختم میشه نشانه شناسی
  • ایرانی IR ۱۶:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    ااین همه ایرانی را بخاطر این زن بی حجاب در سوریه قربانی کردید؟!
  • فرهنگ IR ۱۶:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    32 87
    زن بشار اسد نیمه لخت توی چین می گرده اونوقت مردان ما در سوریه به خاطر حجاب کشته می شوند
  • IR ۱۶:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    38 4
    برای کشور خودتان تعصب نشان دهید
  • IR ۱۶:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    99 18
    آمریکا کشورشو به این روز انداخت، این بدبخت چیکار کنه
  • زهیر IR ۱۷:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    0 1
    اما بعد؛چه شده است که نوشته ای تند با این متن نسبتا قوی و منطبق با موارد اشاره شده در آن را در ضمن ولابه لای اخبار وخبرها مبینیم اما متاسفانه در صدر اخبار قرار داده نمی شود البته گنجاندن این مطلب در گوشه ای از اخبار به طور غیر محسوس هم جای شکرش باقیست! !!
  • سمیه GB ۲۱:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    0 1
    بسیار به جا و به موقع
  • علی IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
    3 1
    بیشتر عقده گشایی نویسنده بود
  • پژمان IR ۰۲:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۲
    7 2
    از متن مشخص است که نویسنده چقدر فشار خورده. تسلیت بهت میگم که اسد در سوریه برخلاف میلت پیروز شد!
  • IR ۰۹:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۲
    1 5
    سیاست ایران از ابتدا در حمایت از این فرد اشتباه راهبردی بود