چرا پوتین به جای ایران، طرف اعراب را گرفت؟/ مساله‌ای که باعث نادیده گرفتن منافع ایران از سوی روسیه شد

اکو ایران نوشت: اخیراً گزارش‌های زیادی منتشر شده که نشان می‌دهد چگونه ایران از روسیه به دلیل جانبداری آشکار از امارات متحده عربی بر سر جزایر سه‌گانه عصبانی است.

اکوایران، بیانیه ۱۰ ژوئن نشست مشترک شورای همکاری خلیج فارس و روسیه خواستار مذاکرات دوجانبه یا حل مسأله جزایر سه‌گانه از طریق دیوان بین‌المللی دادگستری و مطابق با قواعد حقوق بین‌الملل و منشور سازمان ملل متحد شد.

به نوشته شورای آتلانتیک، این بیانیه احتمالا از نگاه روس‌ها زیاد بد به نظر نرسد، اما در ایران با واکنش‌های بسیار منفی مقامات و حتی برخی از مردم مواجه شد. در ۱۲ ژوئن، الکسی ددوف - سفیر روسیه در تهران - به وزارت امور خارجه ایران احضار شد. تهران از مسکو خواست تا «موضع خود را اصلاح کند». بسیاری از ایرانیان از توییت عربی وزارت امور خارجه روسیه درباره نشست روسیه و شورای همکاری خلیج‌فارس اظهار انتقاد کرده و تذکر دادند که باید از نام «خلیج فارس» استفاده شود، نه نام جعلی «خلیج عربی».

پس از سال‌ها تنش، روابط بین امارات و ایران در آگوست ۲۰۲۲ بهبود یافت. دو کشور توافق کردند روابط دیپلماتیک کامل را از سر بگیرند؛ روابطی که در سال ۲۰۱۶ (پس از حمله به نمایندگی‌های دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد) تضعیف شده بود. با این وجود، ایران مالکیت خود بر جزایر سه‌گانه را یک واقعیت خدشه‌ناپذیر می‌داند و مایل به مذاکره با امارات نیست و به دیوان بین‌المللی دادگستری اجازه نمی‌دهد که در این مورد تصمیم بگیرد. با توجه به اینکه ایران تا چه اندازه از روسیه از زمان آغاز جنگ اوکراین حمایت کرده است، حمایت مسکو از موضع امارات متحده عربی و شورای همکاری خلیج‌فارس بسیار دلخراش بود.

چرا مسکو این کار را کرد؟ یک احتمال این است که روسیه که تحت تحریم‌های بین‌المللی قرار دارد، امیدوار است صادرات خود به امارات و سایر کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس را افزایش داده و سرمایه‌گذاری‌های آن‌ها را جذب کند؛ چیزی که ایران به دلیل مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم‌های غرب، نمی‌تواند به مسکو بدهد. تجارت روسیه و امارات متحده عربی در سال ۲۰۲۲ با ۶۸ درصد افزایش به ۹ میلیارد دلار رسید که عمدتاً از صادرات روسیه به امارات (۸.۵ میلیارد دلار) تشکیل می‌شود. ممکن است طرفداری مسکو از بیانیه شورای همکاری خلیج‌فارس مبتنی بر محاسبات سرد روسیه باشد. در حالی که امارات و سایر کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس می‌توانند با غرب یا روسیه همکاری کنند، لازم نیست از چشم‌انداز افزایش همکاری ایران و غرب هراس داشته باشند. حتی اگر روسیه به کمک‌های نظامی ایران وابسته باشد روسیه می‌تواند منافع ایران را نادیده بگیرد.

در مقابل، امارات متحده عربی و سایر کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس بحرین، کویت، عمان، عربستان سعودی و قطر بسیار خوشحال هستند که مسکو از موضع آنها در موضوع جزایر سه‌گانه حمایت کرده است. آنها همچنین می‌توانند به این اقدام مسکو به‌عنوان دلیلی برای مقاومت در برابر خواست آمریکا از کشورهای عربی خلیج‌فارس برای فاصله‌گرفتن از روسیه و همراهی با غرب در اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه مسکو استفاده کنند.

با این حال، بیانیه مشترک روسیه و شورای همکاری خلیج‌فارس شاید چندان اثرگذر نباشد. همان‌طور که مسکو و تهران کاملاً آگاه هستند، ایران وارد مذاکره با امارات نخواهد شد، چه رسد به اینکه به دیوان بین‌المللی دادگستری اجازه دهد تا در مورد اختلاف آنها داوری کند. بیانیه مشترک روسیه و شورای همکاری خلیج‌فارس هیچ تغییری در این واقعیت ایجاد نمی‌کند که ایران همچنان کنترل این جزایر را در دست دارد و احتمالاً همین‌طور باقی خواهد ماند.

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1792104

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 37
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ناشناس IR ۱۲:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۳۰
    98 41
    آنقدر از این موضوع میفهمم که هر نوع نفاق با همسایگان مستقیما کهر نفوذهای اسرائیل جعلی در منطقه است بلاشک
    • فرهنگی از اهواز IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۳۰
      چرا اینقدر ماله کشی روس را میکنید ؟ چرا کور و کر هستی؟ روس دشمن ابدی ایران زمین است ... صهیونیسم کجا بود؟ ننگ بر روس و روس پرست
    • ناشناس IR ۱۳:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۳۰
      41 85
      باسلام و احترام موضوع نفاق و دشمنی با همسایگان وجود نداشته ولی این روس ها ی نامرد ضربه مهلکی و نفاق بوجود آوردند هرچند شاید ناجوانمردی خودشان را توجیه کنند ولی نباید هیچ گونه اعتماد بهشون کرد.
  • ناشناس IR ۱۲:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۳۰
    93 48
    مواظب مکر صهونیستهای پولدار باشیم این فقط یک لفاظی خطا بود اسرائیل در تمام دنیا با پول و رانت نفوذی الرد
  • IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۳۰
    13 35
    کو گوش شنوا
  • حسین IR ۱۳:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۳۰
    62 5
    ماازیک سانت ازخاک وسرزمینمان تحت هرشرایطی،که باشیم نمیگذریم شیخنشینهای جنوب خلیج پارس که عددی نیستند بزرگترآنهاصدام بودامروزکجاست تازه مابحرین مان رامیخواهیم ماشمال ارس راکه آنزمان امثال پوتین ازماجداکردندرامیخواهیم
  • IR ۱۳:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۳۰
    سوال بسیار سطحی و عجیبه که چرا روسیه طرف اعراب و گرفت و نه ایران رو .جواب بسیار روشنه . در یک کلمه منافع ملی . در سیاست همه به استثناء ایران دنبال منافغشون هستند و هیچ کشوری منافعش رو فدای دیگران نمیکنه کمااینکه چین هم نکرد اما متأسفانه متوهمان در ایران تصوری غیر این دارند و روسیه و چین رو شریک و هم سطح ایران میپندارند. کاش بیشتر از این منافع مملکت رو در پای روسیه قمار نکنند
  • ناشناس IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۳۰
    39 51
    الان که روسیه به وضوح نامردی خود را نشان داد بهترین موقع است تا زمین بازی اکراین را که در آن گرفتار شدیم تغییر دهیم تا بیشتر ایرانی خار نشود اگر عقلی در میان سیاستمداران ما باشد
  • IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۳۰
    43 55
    به این پوتین وروسهای بدتر ازغرب نباید اعتماد کرد
  • IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۳۰
    38 54
    روسیه خودش کشور کشور در حال الحاق به خودش است جالبه برای جزایر ایران نسخه لین المللی میپیچه واقعا چطور ما یک کشور اسلامی هستیم دستمون رو در دست یک کشور زور گو و مکار گذاشتیم و مرتب ازش در همه جا دفاع میکنیم این سادگی دولت مردان ما را نمیرسونه