۲ نفر
۱ آبان ۱۴۰۱ - ۱۲:۵۷
یک گام بزرگ به سوی درمان طاسی / عکس

دیجیاتو نوشت: دانشمندان به تازگی برای نخستین بار توانسته‌اند با استفاده از رویان موش در آزمایشگاه فولیکول‌هایی بسازند که قادرند مو تولید کنند.

دانشمندان توانسته‌اند فولیکول‌های سالم موی موش را به تعدادی از اندام‌های این موجود که در آزمایشگاه پرورش یافته بود، اضافه کنند. آن‌ها برای اولین بار موفق شدند این دستگاه‌های تولیدکننده مو را از رویان موش‌ها بگیرند و با اعمال تغییراتی در آن‌ها، باعث تولید مو در بدن این جانداران شوند.

محققان در این پژوهش توانستند روی رنگدانه‌های مو هم تاثیر بگذارند و وقتی فولیکول‌ها در بدن موش‌های بدون مو کاشته شدند، فعالیت آن‌ها در طی چند چرخه رشد مو ادامه پیدا کرد. دانشمندان می‌گویند این دستاورد می‌تواند در درمان ریزش مو به کمک انسان‌ها بیاید.

فولیکول‌های مو در دوره جنینی شکل می‌گیرند. لایه بیرونی پوست با لایه ارتباطی بافت کنار آن با هم تعامل دوطرفه برقرار کرده و فرآیند ریخت‌زایی را به وجود می‌آورند. دانشمندان تاکنون درباره این تعاملات که منجر به تشکیل فولیکول‌ها می‌شود، اطلاعات زیادی نداشتند. ولی اخیرا گروهی از محققان به رهبری «تاتسوتو کاگه‌یاما» از دانشگاه ملی یوکوهامای ژاپن تصمیم گرفتند نگاه دوباره‌ای به این مبحث داشته باشند.

آن‌ها دو نوع سلول مزانشیم و بافت پوششی (پوست) را از رویان موش‌ها برداشت کردند. برخی از این سلول‌ها با ماده‌ای موسوم به ماتریژل ترکیب شدند. این ماده که از غشاء موش‌ها به دست می‌آید به سلول‌ها کمک می‌کند ساختارهای لازم را به وجود بیاورند.

یک گام بزرگ به سوی درمان طاسی / عکس

در ادامه سلول‌های فاقد ماتریژل ساختاری شبیه دمبل پیدا کردند و نتوانستند به فولیکول‌های کارآمد تبدیل شوند. اما زمانی که ماتریژل در فاصله شش ساعت از آغاز پرورش سلول‌ها به آن‌ها اضافه شد، در این ساختارها، سلول‌های بافت پوششی و پوسته‌ای از سلول‌های مزانشیم قابل مشاهده بود.

موفقیت ۱۰۰ درصدی در تولید مو از فولیکول‌های آزمایشگاهی

محققان می‌گویند این ارتباط منطقه تماس بین این دو نوع سلول را افزایش می‌دهد و بستر شکل‌گیری فولیکول را تسهیل می‌کند. آن‌ها در نهایت مشاهده کردند که این فولیکول‌ها با نرخ موفقیت ۱۰۰ درصدی به فولیکول‌های سازنده مو تبدیل شدند و پس از ۲۳ روز یک موی ۲ میلی‌متری به وجود آوردند.

آن‌ها همچنین دارویی را آزمایش کردند که تولید ملانوسیت، یعنی همان سلول‌های دخیل در رنگی شدن را شبیه‌سازی می‌کند. افزودن این دارو به فرآیند رشد سلول‌ها، مویی را به وجود آورد که رنگدانه‌های بیشتری نسبت به نمونه‌های قبلی داشت.

دانشمندان در آخر این فولیکول‌ها را به موش‌های بدون مو تزریق کردند و متوجه شدند که با این روش می‌توانند حداقل در ۱۰ ماه در چند چرخه رشد باعث تولید مو در این موجودات شوند. نتایج این پژوهش در مجله Science Advances منتشر شده است.

۵۸۵۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1686764

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 14 =