افزایش نرخ بهره چه پیامی برای بازارهای مالی دارد؟/ چشم‌انداز طلا تیره و تار است؟

تورم افسارگسیخته در بزرگترین اقتصاد دنیا منجر به افزایش دوباره نرخ بهره شد؛ اقدامی که بازارهای مالی را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد.

نگارعلی_ بانک مرکزی ایالات متحده یک افزایش غیرمعمول بزرگ دیگر نرخ بهره را در حالی اعلام کرد که در تلاش برای مهار افزایش قیمت ها در بزرگترین اقتصاد جهان است.

فدرال رزرو اعلام کرد که نرخ بهره خود را ۰.۷۵ درصد افزایش می دهد و محدوده ۲.۲۵٪ تا ۲.۵٪ را هدف قرار می دهد.

این بانک از ماه مارس هزینه های استقراض را افزایش داده است تا بتواند اقتصاد را منقبض کند و تورم قیمت ها را کاهش دهد.

اما نگرانی ها در این خصوص که این اقدامات آمریکا را وارد رکود خواهد کرد نیز شدت گرفته است.

گزارش های اخیر کاهش اعتماد مصرف کننده، کندی معاملات در بازار مسکن، افزایش مطالبات بیکاری و اولین انقباض در فعالیت های تجاری از سال ۲۰۲۰ را نشان می دهد.

بسیاری انتظار دارند که ارقام رسمی این هفته نشان دهد که اقتصاد ایالات متحده برای دومین سه ماهه متوالی کوچک شده است.

افزایش نرخ بهره چگونه با تورم مبارزه می کند؟

نرخ های بهره بالاتر با افزایش هزینه استقراض و تشویق مردم و کسب و کارها به استقراض کمتر به کاهش حجم پول در گردش و در دست مردم کمک می‌کند و از طرفی تقاضا مصرف‌کننده را کنترل می‌کند و مانعی در برابر رشد افسارگسیخته قیمت‌ها است با این وجود احتمال وقوع رکود اقتصادی را بالا می‌برد.

اما افزایش نرخ بهره تنها به ایالات متحده آمریکا محدود نمی‌شود و کشورها در برابر تورم افسارگسیخته سیاست مشابهی را اتخاذ کرده‌اند؛ در اوایل ماه جاری، بانک مرکزی اروپا افزایش غیرمنتظره نرخ بهره را اعلام کرد که برای اولین بار در ۱۱ سال گذشته بود. بانک انگلستان از دسامبر نرخ بهره را افزایش داده است و ده ها کشور دیگر نیز اقدامات مشابهی را انجام داده اند.

صعود نرخ بهره و سقوط قیمت طلا

بسیاری از سرمایه گذاران و تحلیلگران بازار بر این باورند که، از آنجایی که افزایش نرخ بهره، اوراق قرضه و سایر سرمایه گذاری های با درآمد ثابت را جذاب تر می کند، پول به سمت سرمایه گذاری های با بازده بالاتر مانند اوراق قرضه می‌رود و از بازار طلا خارج می‌شود؛ بنابراین، هنگامی که فدرال رزرو نرخ بهره معیار خود را افزایش می دهد، ضعف در طلا را به دنبال خواهد داشت.

با این حال شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد همبستگی طلا و نرخ بهره فدرال رزرو مطلق است؛ رابطه بین قیمت طلا و نرخ بهره نامطمئن و ناپایدار است، زیرا طلا در بازارهای جهانی تحت تأثیر نیروهای بسیار فراتر از دسترس فدرال رزرو معامله می شود.

بررسی قیمت‌ها در بازار جهانی طلا حاکی از آن است که ارزش این فلز گران‌بها از زمانی که فدرال رزرو در سال ۲۰۲۱ برای اولین بار از سال ۲۰۱۸ نرخ بهره را بالا برد، کاهش پیدا کرده است و از هزار و ۸۵۰ دلار امروز به هزار و ۷۶۵ دلار و ۳۲ سنت رسیده است.

افزایش نرخ بهره چه پیامی برای بازارهای مالی دارد؟/ چشم‌انداز طلا تیره و تار است؟

بازار رمزارز به کدام سو می‌رود؟

در حالی که داده های تاریخی به وضوح نشان نمی دهد که بازارها در آینده چه واکنشی نشان خواهند داد، به ویژه در بازار بی ثبات و غیرقابل پیش بینی کریپتو، کارشناسان تا حد زیادی موافق هستند که سرمایه گذاران باید منتظر نوسانات جدید در این هفته پس از اعلام افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو باشند.

احساسات در بازار کریپتو برای شروع هفته کمی نزولی به نظر می رسید، اگرچه قیمت کریپتو بلافاصله پس از اعلام افزایش نرخ بهره افزایش یافت؛ بیت کوین از بعدازظهر پنجشنبه بالای ۲۳۰۰۰ دلار و اتریوم بالای ۱۷۰۰ دلار معامله می شود که هر دو بیش از ۱۰ درصد گران شدند و روند صعودی را تا امروز ادامه دادند به طوری که بیت کوین در حال حاضر به قیمت ۲۴ هزار و ۸۴ دلار رسیده است و اتریوم نیز به قیمت هزار و ۷۲۴ دلار رسیده است.

با این حال افزایش نرخ بهره برای بازار رمزارز مثبت نخواهد بود؛ دارایی‌های پرریسکی مانند سهام و کریپتو از ابتدای سال ۲۰۲۲ به شدت با یکدیگر مرتبط بوده‌اند. هر دوی آنها به طور هماهنگ حرکت می‌کنند زیرا سرمایه‌گذاران در واکنش به افزایش نرخ‌های بهره، تورم فزاینده و رکود بالقوه در این بازارها به طور مشابه رفتار می‌کنند. اگر بازار سهام به دلیل افزایش نرخ بهره در این هفته کاهش یابد، احتمالاً بازار کریپتو نیز سقوط خواهد کرد و بالعکس.

افزایش نرخ بهره فدرال رزرو در ماه ژوئن یکی از بسیار عواملی بود که به ویژه بازار ارزهای دیجیتال را تکان داد، بازاری که در حال حاضر در حالت "زمستان کریپتو" قرار دارد و ارزهای دیجیتال در کف قیمتی خود هستند. بیت کوین و اتریوم از زمان اوج روند صعودی سال گذشته بیش از ۷۰ درصد سقوط کردند.

در هر صورت، این یادآوری برای سرمایه گذاران است که دارایی های کریپتو با ریسک و نوسانات بیشتری همراه هستند، به خصوص در زمان عدم اطمینان اقتصادی و سیاسی.

با توجه به سابقه نوسانات کریپتو، قیمت‌ها به همان اندازه احتمال دارد که به روند صعودی خود ادامه دهند و یا کاهش پیدا کنند و پیش‌بینی قطعی اینکه آنها در کجا قرار خواهند گرفت، بسیار دشوار است.

نرخ‌های بهره بالاتر چگونه بازار سهام را تحت تاثیر قرار می‌دهند؟

در بازار سهام، نرخ‌های بالاتر می‌تواند سرمایه‌گذاران را برای فروش دارایی‌ها و کسب سود تشویق کند، به‌ویژه در زمان‌هایی مانند اکنون که برای سالیان متوالی بازدهی سهام دو رقمی بوده است؛ تصمیمات سرمایه گذاران مانند این می‌تواند قیمت سهام را کاهش دهد.

علاوه بر این، اگر نرخ بهره به اندازه کافی بالا رود، دیگر ابزارهای پس انداز مانند حساب های پس انداز با بازده بالا یا گواهی سپرده ممکن است برای برخی از سرمایه گذاران محافظه کار جذاب تر به نظر برسند.

۲۲۳۲۲۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1656220

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 10 =