۱۰ نفر
۲۵ تیر ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۷
قصه تلسکوپ جیمز وب و یافته‌هایش

تصاویر تلسکوپ جیمز وب چشم‌ها را خیره کرده است.

جامعه‌شناس فضای مجازی پر از موعظه‌های دینی و اخلاقی تا تحلیل‌های کیهان‌شناختی بر مبنای تصاویر ارسالی از جیمزوب است. گویی همه دارند از نگاه جیمز وب به جهان می‌نگرند اما بیایید از نگاهی دیگر به خود جیمز وب نگاه کنیم، از نگاه قصه.

پیش از هر چیز بگویم من می‌فهمم که علم برای علم مهم است، سرریز فناوری تحقیقات فضایی در سایر صنایع اهمیت دارد و کاربرد یافته‌های مطالعات فضایی در سایر عرصه‌ها مهم است. بنابراین این نوشته، نفی اهمیت جیمز وب و تصاویرش نیست، بلکه موضوع دیگری را مطرح می‌کند و به همین دلیل عنوانش هست «به بهانه تصاویر جیمز وب».

حرفم این است که سازندگان تلسکوپ جیمز وب، پیش از آن‌که تصاویر ارسالی از آن‌را به جهان ارائه کنند، قصه این تلسکوپ و یافته‌هایش را به مردم فروخته‌اند. چرا؟ چون ناسا مثل هر سازمان دیگری باید هزینه کردن پول برای کارهایش را توجیه کند. هزینه کردن ده‌ها میلیارد دلار برای تهیه تصاویری از پدیده‌ای متعلق به چند میلیارد سال پیش، توجیه لازم دارد.

جیمز وب قبل از این‌که تلسکوپ باشد (بخش واقعی قضیه)، یک قصه است. قصه، روایتی از جیمز وب است. ناسا موفق شده این قصه را به مردم جهان بفروشد و آن‌را مهم جلوه دهد. نه این‌که برای علم، فناوری یا قدرت نرم آمریکا مهم نیست، هست، اما مهم‌تر این است که این مهم بودن باور شود.

صدها میلیون یا شاید میلیاردها انسان تصاویر را به هم نشان می‌دهند و بدون آن‌که چیزی از اهمیت کیهان‌شناختی و فیزیکی آن بدانند، در این تصاویر غرق می‌شوند، درس‌های اخلاقی و مذهبی می‌گیرند، یا مدهوش پیشرفت فناوری ناسا می‌شوند و داستان‌ها حول قصه جیمز وب گفته می‌شود و حتی منازعات اندیشه‌ای بر سر آن شکل می‌گیرد.

ناسا توانسته است نقطه لاگرانژ (جایی از فضا که تلسکوپ در آن مستقر شده)، کیفیت آینه تلسکوپ، باز شدن سپر گرمایی تلسکوپ، لنز گرانشی، نوردهی به تلسکوپ برای تصویربرداری و خیلی چیزهای دیگر که احتمالاً ۹۹ درصد مردم جهان هیچ چیزی از آن‌ها نمی‌دانند را به ذهن‌ها بفروشد. این کاری است که برای گرفتن بودجه بیشتر، توجیه کردن وجود یک سازمان، جلب حمایت اجتماعی از تحقیقات فضایی و بسیاری کارهای دیگر ضروری است.

نتیجه‌گیری

قصه نقش مهمی در زندگی آدمی دارد. هر کنش تأثیرگذاری، هر حرکت اجتماعی مؤثری، بسیج شدن برای انجام هر کار مهمی یا جلب توجه کردن برای انجام هر کاری که نیازمند کمک و همیاری هزاران یا میلیون‌ها نفر است به قصه نیاز دارد.

آدم‌ها، شرکت‌ها، سازمان‌ها، سیاستمداران و حکومت‌ها به دیگران علاوه بر محصولات یا سیاست‌ها و اقدامات‌شان، قصه می‌فروشند. بزرگ‌ترین نویسندگان تاریخ به مردم قصه تحویل داده‌اند. فردوسی بزرگ، هومر، گوته، سروانتس؛ فیلم‌سازان؛ استیو جابز، وارن بافت و ایلان ماسک؛ کارل مارکس یا جان لاک؛ همه و همه برای دیگران قصه‌ای باورکردنی تعریف کرده‌اند.

مسأله واقعی یا غیرواقعی بودن قصه‌ها نیست. قصه‌های واقعی هم زیاد هستند. #قصه‌های_مجید اثر هوشنگ مرادی کرمانی یکی از هزاران هزار قصه واقعی جهان است، اما مهم این است که مرادی کرمانی این قصه‌ها را باورپذیر و جذاب بیان کرده است. مولانای بزرگ هم استاد این قصه گفتن‌ها و استخراج گوهرهایی از درون آن‌هاست.

نکته مهم این است که در هر کاری هستید، تا وقتی قصه‌ای جذاب و باورکردنی نگفته‌اید، و تا وقتی قصه‌تان را جمع زیادی یا آن‌ها که باید باور کنند، باور نکرده‌اند، ظرفیت مهمی برای کنش نخواهید داشت و به هدف‌تان نخواهید رسید.

نقش قصه در زندگی آدمیزاد آن‌قدر هست که بشود گفت ما آدم‌ها هر چه هستیم، حیوان قصه‌گو هم هستیم. داستان آدم با قصه شروع می‌شود، قصه به زندگی و کنش‌های آدمی معنا می‌دهند، و هر موجودیتی از زندگی آدمی وقتی پایان می‌گیرد و زوال می‌یابد که جذابیت و باورکردنی بودن قصه‌اش پایان بگیرد.

شاید سؤال مهم زندگی هر آدمی، شرکتی، سیاست‌مداری، حزبی و حتی کشوری این باشد که چه قصه‌ای برای جهانیان تعریف می‌کند. شاید هم برای هر آدمی که قصه‌ها را می‌شنود این پرسش کلیدی است که «چه قصه‌ای را باور می‌کنم و بر اساس آن چه کنشی را انجام می‌دهم؟»

چه قصه‌ای تعریف می‌کنید؟ چه قصه‌ای را باور می‌کنید؟ مسأله این است.

* جامعه شناس

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1651626

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 32
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    3 0
    اصلا متوجه منظور واقعی نویسنده محترم نشدم!
  • IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    2 0
    جالب بود ولی بوی حسادت میده،قبل از قصه فروش قصه شما هزینه اونو ناسا گرفته بود و خرج کرده بود و موشک بالابرنده شاید منفجر میشد و هیچ ،پس قصه شما کاملا از روی حسادت بود، علم قصه نیست
  • IR ۱۱:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    0 0
    این هم قصه ای بود از منظر جامعه شناس یعنی ناسا با پول ملتها داره فضا پیما وموشک میسازه که برای مردم جهان قصه درست کنه وپول مردم جهان رو داره بیهوده میخوره
  • IR ۱۱:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    3 0
    مثل قصه های که شما تعریف میکنین و دروغ میگوین
  • IR ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    4 0
    خوب، منظور؟
  • محسن IR ۱۲:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    1 0
    الان ما قصه واقعي تو و قصه هاي مجيد رو باور كرديم.اينقدر ..... هستي كه عظمت و بزرگي عالم و تصاوير رو با قصه هاي مجيد يكي ميكني.آخه چي بايد به تو بگن.اگه فكر ميكيني لازمه كه با دانشمندان ناسا بحث بكني و اونها رو به چالش بكشي خوب برو با اونها بحث كن چرا اين همه زور ميزني كه ما رو وادار بكني چيز ديگه اي از تصاوير برداشت بكنيم.
  • IR ۱۲:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    0 0
    شما واقعیت را قصه فرض کن و پبشرفتهای بشری را به سخره بگیر. نتیجه اخلاقی این است که کنم هستم
  • ناشناس IR ۱۲:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    4 0
    چرا قصه!؟ عین حقیقت هست
  • IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    4 0
    عجب قصه ای؟!
  • RO ۱۳:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    5 0
    متنی تماما از روی حسادت و ناتوانی
  • محسن FR ۱۴:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    5 0
    جالب بود. البته در حد و اندازه یک آبدارچی که در دانشگاه جامعه شناسی مشغول به کار است. خیلی دوست دارم قصه نحوه درس خواندن و مدرک گرفتن این جامعه شناس را بشناسم. آنجا از ناسا توضیح میخواهند که در این بیست سال و با ده میلیارد دلار بودجه چه کردی؟ مثل اینجا نیست که در طول چهل سال، هزاران میلیارد دلار نفت فروخته شود و مردم زباله گردی کنند و هیچکس هم حق سوال نداشته باشد. تقدیم به جامعه شناس کور و کر و مغرور و بی اختیار.
  • علی IR ۱۵:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    3 0
    هر جا پیشرفت میخاد شکل بگیره اینا شروع میکنن ازین زر مفت ها میزنن. چرت چرا میگی. نوش جونشون این پولا.
  • محمود IR ۱۶:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    2 0
    بابا، استاد، شما هم بیا پول بزار یه قصه مثل جیمز وب بسازو پول پارو کن. استاد، قصه، فهم و درک منو توئه که از خلق تکنولوژی، و اثرات اون جا مونده برادر
  • هنگامه صمصامی US ۱۶:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    0 0
    سلام. قصه همان خودت تو. خود من و خود ما هستیم . باور کردنش بخشی از ساختار اوست . اما بیانش همه گوشها را درگیر میکند . قصه گو کاری به باور ندارد . او با گوشها کار دارد . و آن گوشها هستند که مابقی قصه را به سلیقه خود میسازند
  • مهدي IR ۱۷:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    5 0
    شما هم اگر ميتوانيد همچبن قصه هايي بسازيد..لطفا با شعور ادمها بازي نکنيد.....علم قصه ندارد
  • میلاد IR ۱۸:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    4 0
    لابد سوادم داری
  • IR ۱۹:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    4 0
    حرف مفت میزنی تحقیقات علمی را با قصه مقایسه میکنی
  • Ali US ۱۹:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    4 0
    کلا هی میگه قصه قصه.... اقا ب چی میخوای برسی ؟ مبخوای بگی دروغه؟؟؟ نه دلار ۳۳ تومنی دروغه
  • نوری IR ۲۲:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
    1 2
    غرب هر وقت در رقابت اقتصادی و نظامی کم میاره دنبال سوژه خیالی می‌رود تا مردم دنیا را مرعوب کند بعد از گذشت چند سال اعلام میکنه فلان موضوع دروغ بود مثل رفتنشان به ماه که بعد اعلام کردند فیلمبرداری در یک استدیو بود این را داشته باشی ده سال بعد می‌گویند مردم را گذاشتیم سر کار بدلیل مشکلات اقتصادی دنیا و تصاویر جمیز وب فتوشاپ بوده
  • IE ۰۰:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
    0 0
    دست مریزاد!‌ واقعا متن جالبی بود! بایدن در رونمایی از این تصاویر اولیه گفت این تصاویر قدرت آمریکا رو نشان می دهد و آمریکا هر کاری بخواهد میتواند انجام دهد!
  • IR ۰۷:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
    0 0
    متاسفانه در طول تاریخ ،شما جامعه شناسان همیشه عقده عقب ماندگی نظریات نخ نما شده خودتان در طول تاریخ را با بی ارزش کردن طرف علوم تجربی خواسته اید بگشایید،امروز علوم تجربی سلطه نظریات مختلف را که اکثرا از روی بخارات معده تان بوده را به چالش کشیده است وانرا قصه گویی مینامید.من حاضرم نیمی از درامد اندکم را به ناسا بدهم ،دستشان درد نکند
  • IR ۱۲:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
    0 0
    نویسنده محترم ابتدا باید به این نکته توجه کنند که در خود آمریکا بچه های ابتدایی با خیلی از مفاهیم نجوم آشنا هستند و ناسا بخش ویژه ای دارد برای کودکان! ناسا ویژگی های جیمز وب را با زبان ساده ابتدا برای مردم آمریکا بیان می کند و حالا به لطف فضای مجازی همه دنیا می شنوند! اما قصه اصلی این است که علم جذاب است و قدرت می آورد و صاحبان علم می توانند کارهای جالبی انجام دهند و قصه و سرنوشت خیلی چیزها را تغییر دهند!
  • پارسا IR ۱۲:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
    0 0
    حتی اگر اینکه تصاویر جیمز وب نیاز به قصه ای برای جلب توجه مردم دارد تا هزینه های اینکار بزرگ تامین شود ، هیچ اشکال ندارد، چون هزینه و بودجه ناسا رو دیگر کشورهای بهره برنده نمی‌دهند، شما دقیقا سعی دارید چی بگید ؟ چون چندبار واقعی بودن تصاویر رو تایید کردید ولی بعد با قصه های غیرواقعی مقایسه کردید !!
  • IR ۱۶:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
    0 0
    که چی
  • حق طلب US ۱۸:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
    0 0
    اگر چیز دیگری جز منفی بافی و ساز مخالفت نوشته می‌شد تعجب میکردیم. آره تصاویر از کیهان دور مهم نیست‌ و قصه است. آیا جرئت دارید راجع به میلیارد ها دلاری که خرج حوزه علمیه قم میشه هم چیزی بگید؟ احکام بول و منی و قائط و وارد شدن به مستراح با پای چپ حتما قصه مناسب سلیقه شماست که چیزی نگفتید تا حالا.
  • AF ۱۹:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
    0 0
    هر پدیده ای در جهان پرسش ها و تفسیر های خاص خودش را دارد بدون اینکه دستی از بیرون در صدد آرایش و جهت دهی به این پرسش ها و تفسیر ها باشد. ذهن شما در برخورد با هر پدیده ای لاجرم تحلیل و تفسیر خاص خودش را دارد و آنچه هم که در ارتباط به موضوعات و رویداد های مختلف در رسانه نمود پیدا می‌کند باز تابی از پرسش ها و تحلیل های انسانی است و باید هم همینطور باشد. البته باز تاب رویداد ها در سطح جامعه بسته به میزان اهمیت آنها میتواند کم و یا زیاد باشد و جیمز وب یکی از رویداد های علمی است که میتواند دید بشریت را در ارتباط به کاینات و راز هستی خیلی خیلی باز تر نماید به همین علت بازتاب جهانی خیلی وسیعی داشته است.
  • بیدار IR ۲۰:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
    0 0
    شما هم قصه خودتون رووبفروشید از تولید کرونایاب مستعان تا تولید شغل با یک میلیون تومن تا...‌‌.
  • فرهاد IR ۱۱:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۸
    1 0
    سلام استاد جامعه شناس برادر ، من کاری با این تلسکوپ کذایی ندارم فقط یه سوال از خدمتتان دارم. شما که اهل چون و چرا در امور جاری هستید و قبل از اینکه مستندات متقن و باورپذیر به دستتان نیامده قبولش نمیکنید (که صد البته باید چنین باشد) خدا وکیلی نسبت به اعتقاداتت که از بچگی تو مغزتان کردند اینقدر چون و چرا کردید؟ یا می تونید داشته باشید؟ چطور میشه در موضوع تلسکوپ وب در این اوج پیشرفت علم و فناوری شک میکنید (که خیلی هم خوبه و اصل البته که باید اول تردید بکنید) ولی دو نیم شدن ماه را در 1500 سال پیش به راحتی می پذیری و چون و چرا هم نمیکنی؟
  • گلادیاتور IR ۲۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۹
    1 0
    ایول - خوب بود - مردم ساده لوح هم فکر میکنن که شق القمر شده همین عکس ها رو هم 30 سال پیش هابل فرستاده بود و این قصه ادامه داره و لالایی
  • ایرج US ۰۰:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    0 0
    آدم چقدر باید احمق باشد که چنین دستاورد بزرگ علمی را قصه پندار د
  • IR ۱۷:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    0 0
    این هم قصه شما بود تا باور کنیم نظرتان را!
  • IR ۱۵:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۱
    1 0
    خیلی خوب بود - از مردم هم بپرسید این عکس ها چه مشکلی رو حل میکنه - از جواب دادن عاجز هستن