ناگفته‌هایی حیاتی از دسیسه کریدور جعلی زنگزور

کارشناس ارشد حوزه آسیای میانه و قفقاز در گفتگویی با خبرآنلاین با تاکید بر اینکه کریدور جعلی زنگزور چشمداشت های ارضی و تاریخی علیه ایران دارد گفت: از همین ابتدا برای مواجهه با این موضوع باید با کار بردن کلمه جعلی و تاکید بر دالان موهوم تورانی موضع کشور را نسبت به این توطئه ژئوپلتیکی و ژئواستراتژی که علیه کشورمان در جریان است مشخص کنیم.

ابوالفضل خدائی: تحولات قفقاز جنویی وارد مرحله ای جدیدی شده است، اخیرا الهام علی اف رئیس جمهوری جمهوری آذربایجان بار دیگر تهدید کرد که به زور یک کریدور زمینی را باز خواهد کرد تا این کشور از سیونیک در ارمنستان به نخجوان متصل شود. موضوعی که با واکنش وزارت خارجه ارمنستان مواجه شد و در بیانیه ای تاکید کرد که اظهارات علی اف ناقض توافق صلح قرا باغ است. ارمنستان همچنین در این بیانیه از روسیه، سازمان پیمان امنیت جمعی، شورای امنیت سازمان ملل متحد‏، روسای گروه مینسک و جامعه جهانی درخواست کرد تا به این موضوع توجه کنند که دولت جمهوری آذربایجان با اظهارت جنگ طلبانه به تهدید علیه حاکمیت و تمامیت ارضی ارمنستان ادامه می‌دهد و با نقض مهمترین اصول سازمان ملل‏، امنیت منطقه را به خطر می‌اندازد. در آن سو وزارت خارجه جمهوری آذربایجان در بیانیه‌ای اعلام کرد که ارمنستان به گام‌های ما برای عادی سازی روابط پاسخ مناسب و مطلوب نمی‌دهد. باکو همچنین مواضع ایروان را تلاشی برای سرپوش گذاشتن به اقدامات غیرسازنده آن دانست. در این بین چیزی که برای ایران بیش از پیش اهمیت دارد حفظ مرز بین ایران و ارمنستان و جلوگیری از هرگونه تغییرات ژئوپلتیکی در منطقه است. در همین راستا دکتر احمد کاظمی کارشناس مسائل آسیای میانه و قفقاز ۴ عامل مهم و قابل توجه را در خصوص شکل گیری توطئه کریدور جعلی زنگزور بیان می کند که در ادامه مشروح آن را می خوانید:

شاهد تحرکاتی در منطقه قفقاز جنوبی و تلاش برای شکل کریدور جعلی زنگزور هستیم لطفا بفرمایید اساسا در خصوص ماهیت این کریدور و تهدیدات ناشی از آن برای ایران توضیحی بفرمایید.

نبرد ۴۴ روزه قراباغ پروژه ای بین المللی بود که با صحنه گردانی جمهوری آذربایجان، رژیم صهیونیستی و ترکیه در روی صحنه و با حمایت و نقش آفرینی انگلیس و آمریکا در پشت صحنه اجرا شد و تلاشی برای ایجاد یک دالان یا کریدور با نام جعلی زنگزور صورت گرفت. نکته ای که این مساله در ارزیابی ایران برای این موضوع اهمیت دارد این است که بدانیم ترکیه و جمهوری آذربایجان چه تعریفی از مطرح کردن بحث ایجاد دالان دارند و چه اهدافی را دنبال می کنند. از بُعد واژه شناسی اگر بخواهیم بحث دالان، کریدور و یا دهلیز و یا هر عنوان دیگری را که در این چارچوب به کار می رود را بررسی کنیم به طور عمومی دو مفهوم برای این واژه مطرح است.

ناگفته‌هایی حیاتی از دسیسه کریدور جعلی زنگزور

یکی مفهوم مرسوم و مصطلح آن است که به عنوان راه مواصلاتی مورد استفاده قرار می گیرد. برای مثال وقتی صحبت از دالان شمال به جنوب صحبت می شود هدف این است که یک سلسه خطوط مواصلاتی در چندین کشور و در راستای یک هدف ترانزیتی مشترک به صورت منطقه ای و بین المللی مورد استفاده قرار گیرد. در واقع در هر کدام از این کشورها خطوط مواصلاتی تابع قوانینی است که کشورها برای آن ترسیم کرده اند و از منظر حاکمیتی کشور مورد نظر حاکمیت مطلق نسبت به آن خطوط مواصلاتی دارد. این تعریف مرسوم و عرف دالان است.

دالان همچنین از مفهومی حقوقی نیز برخوردار است که به شدت متفاوت از آن چیزی است که از آن به عنوان خطوط مواصلاتی نام می بریم. دالان از منظر حقوقی کریدوری محسوب می شود که حاکمیت کشور میزبان نسبت به آن وجود ندارد یا اینکه بسیار محدود است. اگر بخواهیم از منظر تاریخی به مبحث نگاه کنیم، دالان ها به همراه اهداف سیاسی، امنیتی و عمدتا چشمداشت های ارضی از سوی کشور متقاضی مطرح می شود. مانند دالان دانزیک که در سال ۱۹۳۹ که هیتلر در رژیم آلمان نازی از لهستان درخواست کرد که آلمان از طریق دالان دانزیک به دریای بالتیک متصل شود. همین موضوع با چشمداشت های ارضی آلمان مواجه و یکی از دلایل جنگ جهانی شد.

بنابراین دالان به لحاظ حقوق بین المللی در چارچوب تنگه های بین المللی تعریف می شود. پس از آنکه حقوق دریاها در قالب کنوانسیون سال ۱۹۸۲ دریاها تکوین شد، بخش هایی از تنگه ها و آبراه های بین المللی که در محدوده سرزمینی کشورهای ساحلی قرار می گرفتند شامل یک رژیم حقوقی ویژه شدند که اصطلاحا به عنوان عبور بی ضرر یا عبور ترانزیتی نام برده می شد. منظور این بود که کشور ساحلی نمی تواند به سادگی مانع عبور در تنگه بین المللی شود و محدودیت حاکمیت آن کشور بر دالان یا تنگه بین المللی ایجاد می شد.

در مورد دالان جعلی زنگزور نیز به همین شکل است. اگر به اظهارات مقام های جمهوری آذربایجان و ترکیه دقت شود می بینیم که از آن به عنوان یک کریدور بین المللی نام می برند. این دالان جعلی که می توان آن را " دالان تورانی" نامید همراه با امیال تاریخی و ارضی است و مقامات آنکارا و باکو سعی بر آن دارند تا آن را ما به ازایی برای دالان لاچین مطرح کنند. این در شرایطی است که در هیچ توافقنامه ای بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان چنین توافقی وجود ندارد. پس از جنگ ۴۴ روزه و در توافقنامه نهم نوامبر ۲۰۲۰ و همچنین در بیانیه سه جانبه ای که یازدهم ژانویه ۲۰۲۱ بین روسای جمهور ارمنستان و جمهوری آذربایجان و روسیه امضا شد بحث دالان لاچین با عرض ۵ کیلومتر کاملا تکلیفش مشخص بوده اما بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان و نخجوان تنها خطوط مواصلاتی مطرح بود. یعنی بحث دالان به معنای حقوقی آن مطرح نشده است. در دیدار اخیری که روسای جمهور سه کشور در سوچی داشتند این موضوع از سمت طرف های روسیه و ارمنستان مورد تاکید قرار گرفت و جمهوری آذربایجان نیز موضع سکوت داشت ولی پس از این اجلاس به نظر می رسد که جمهوری آذربایجان آن چیزی که نتوانست در این نشست ها بدست آورد با شانتاژ و تهدید نظامی بار دیگر مطرح نماید.

در توافقنامه نهم نوامبر ۲۰۲۰ تنها بر خطوط مواصلاتی تاکید شده است. معنای خطوط مواصلاتی نیز این است که کالا و مسافر بین جمهوری آذربایجان با منطقه برونگان خود یعنی نخجوان، از طریق خطوط مواصلاتی که ارمنستان مشخص می کند می تواند ارتباط برقرار شود. می تواند در هر نقطه ای نیز باشد، لزوما به معنای اینکه باید در نقطه مرزی ایران قرار گیرد نیست، چرا که مکان و زمانی برای آن مشخص نشده است.

برخی از مقامات جمهوری آذربایجان پوپولیستی برخورد می کنند و می گویند در دوره شوروی این خطوط مواصلاتی وجود داشته و می خواهند آن را در این قالب به ارمنستان تحمیل کنند. خب خطوط مواصلاتی در دوره شوروی بین همه جمهوری های شوروی بوده و امروزه در ارتباط ارمنستان با گرجستان و یا قزاقستان با قرقیزستان، خطوط مواصلاتی قبلی به عنوان دالان برای کشور خواهان مطرح نمی شود. اینکه هر کشوری یک منطقه برونگان داشته باشد و برای آن دالان تعریف کند نه در حقوق بین الملل مشروعیت دارد و نه در عرف سیاسی دیده می شود. برای مثال علیرغم اینکه استان کالینگراد روسیه یک استان برونگان محسوب می شود و اتصال جغرافیایی با خاک روسیه ندارد، کشور روسیه با آن دالان ندارد و برای آن تعریف نشده است.

در حقیقت دالان جعلی زنگزور یک پروژه تورانی است که با اهداف منطقه ای و بین المللی دنبال می شود. عموما ۴ هدف اصلی برای این دالان جعلی تعریف شده که مهترین آن یکی بحث های ترانزیتی است که در آن جمهوری آذربایجان و ترکیه، همسو با امیال آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی برای اخلال در دالان شمال و جنوب و همچنین اخلال در کریدور ترانزیتی خلیج فارس به دریای سیاه به دنبال این هستند که نقطه اتصال مرزی بین ایران و ارمنستان را دچار مشکل کنند و یا از طریق دالان محدودیت هایی برای آن به وجود آورند تا در نتیجه آن کنترل دالان شمال و جنوب در مسیر ارتباط ایران و روسیه کاملا در دست محور به اصطلاح تورانی قرار گیرد. در عین حال و صرفنظر از دالان شمال و جنوب پروژه عظیم یک کمربند ـ یک جاده چین را دچار اخلال و آن را با شکست مواجه کنند. همانطور که می دانیم خطر پروژه یک کمربند ـ یک جاده چین به مراتب بیشتر از خطرات نظامی چین تعریف شده است. به همین دلیل است که در قالب دالان جعلی تورانی ترکیه کریدور لاجورد را مطرح کرده است. یعنی ارتباط ترکیه به نخجوان از طریق دالان جعلی به جمهوری آذربایجان و از آنجا به دریای خزر و از این دریا به ترکمنستان، افغانستان و پاکستان و در نهایت دسترسی به بند گوادر و دریای عمان. این یعنی آنکه ترکیه یک راهی را همراه با خواست و اراده آمریکا در منطقه دنبال می کند که هم بتوانند به طرح یک کمربند ـ یک جاده چین ضربه وارد کنند و هم دالان شمال به جنوب و اتصال به دریای سیاه و خلیج فارس.

یکی از کارکردهای دالان جعلی تورانی که به صورت مشترک علیه ایران، روسیه و چین وجود دارد بحث ترانزیتی است. دومین کارکرد این دالان جعلی مربوط به مباحث انرژی است. بدین معنا که دالان تورانی همسو با امیال شرکت بریتیش پترولیوم انگلیس قرار است شاهد یک خط لوله ای از سه کشور آسیای مرکزی یعنی قزاقزستان، ازبکستان و ترکمنستان از بستر دریای خزر به سمت جمهوری آذربایجان و از مسیر این دالان جعلی به ترکیه و اروپا باشد. از جمهوری آذربایجان تا اتحادیه اروپا خطوط لوله آماده است. خط لوله قفقاز جنوبی، "تاپ و تاناپ" هزینه ای بیش از ۳۰ میلیارد دلار داشته که بخش تاناپ آن نیز که توسط جمهوری آذربایجان در ترکیه احداث شده بیش از ۱۱ میلیارد دلار برایش هزینه شده است. این خط لوله در حال حاضر گاز کافی برای رساندن به اروپا را ندارد. مگر آنکه ترکمنستان، ازبکستان و قزاقستان نیز به آن بپیوندند. در واقع هدف دالان تورانی تحقق چنین امری است تا در این صورت اول گاز آسیای مرکزی به جای آنکه به سمت چین و روسیه گسیل بشود به سمت اروپا گسیل شود. دوم اینکه بحث انتقال گاز ایران به اروپا برای همیشه منتفی شود و سوم اینکه موضوع انتقال گاز ایران به نخجوان به ارمنستان و ترکیه نیز در آینده از بین برود. بنابراین از منظر انرژی نیز دالان جعلی تورانی یک توطئه مشترک علیه ایران، روسیه و چین محسوب می شود.

آیا فشار برخی از کشورها برای تصویب کنوانسیون دریای خزر را نیز می توان در راستای این پروژه ارزیابی کرد؟

بله دقیقا آن هم به خاطر نگرانی که از این موضوع دارند. تا زمانی که ایران در مجلس شورای اسلامی کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر را تصویب نکند، به لحاظ حقوقی کشورهای ترکمنستان و جمهوری آذربایجان حق کشیدن لوله از بستر دریای خزر را ندارند. بنابراین اصرار برای تصویب این کنوانسیون در راستای تحقق دالان جعلی تورانی صورت می گیرد.

کارکرد دالان جعلی تورانی را در مباحث مهم امنیتی چگونه ارزیابی می کنید؟

یکی دیگر از کارکردهای آن در همین مباحث امنیتی و حضور مستقیم ناتو در منطقه قفقاز، دریای خزر و آسیای مرکزی یعنی تا مرزهای غربی چین و مرزهای جنوبی روسیه است. به همین دلیل است که در هفته های گذشته شاهد ابراز نگرانی از سمت چین و روسیه بوده ایم. به این دلیل که با دالان جعلی تورانی و اتصال ترکیه به عنوان عضو با جمهوری آذربایجان عملا ناتو بدون هیچگونه محدودیتی می تواند در منطقه خزر و آسیای مرکزی حضور پیدا کند. در این صورت می توان گفت که حلقه محاصره کشورهای غربی علیه روسیه که از سمت دریای سیاه و علیه چین که از دریای چین جنوبی دنبال می شود تکمیل خواهد شد. از همه مهمتر اینکه بحث محاصره ایران نیز از شمال غرب و شمال شرق نیز پیگیری می شود.

با احتساب این موارد بعید نیست که دامن زدن به تحرکات قوم گرایانه بخشی دیگر از پروژه دالان جعلی تورانی باشد...

بله. هدف ایجاد دالان ایجاد یک موج قوم گرایانه در منطقه از طریق تقویت سازمان کشورهای به اصطلاح تُرک زبان است. با توجه به اینکه اخیرا دولت باغچلی رئیس حزب حرکت ملی ترکیه نقشه جهان ترک را به رجب طیب اردوغان هدیه کرد می توان دریافت که قرار است کلاب ترکی از دریای مدیترانه تا کشورهای آسیای مرکزی ایجاد شود و به نوعی به قوم گرایی در مناطق اویغورنشین چین و مناطق ترک نشین و تاتارنشین روسیه و همچنین مناطق آذری نشین و ترکمن نشین ایران دامن بزنند. چنین مسائلی هدف تقویت سازمان کشورهای ترک زبان است که ادعا می شود اما عملا هیچ پیوند فرهنگی، زبانی و یا قومی بین آنها وجود ندارد و در واقع شاهد هستیم که حتی با مترجم در نشست های خود حاضر می شوند.

با وجود اشتراکاتی که بین تهران و باکو وجود دارد چرا دولت جمهوری آذربایجان سیاستی عوام فریبانه را علیه ایران دنبال می کند؟

به کارکردهای دالان جعلی زنگزوز اشاره کردم و همانطور که می دانیم دولت جمهوری آذربایجان به ویژه پس از جنگ ۴۴ روزه قراباغ سیاستی پوپولیسیتی را در قبال ایران دنبال کرده است. بدین گونه که دالان جعلی زنگزور را به عنوان خطوط مواصلاتی عادی بین جمهوری آذربایجان و نخجوان تعریف کنند. متاسفانه در داخل ایران نیز عده ای چه از روی جهل نسبت به موضوع و چه از منظر تعلقات قوم گرایانه و یا بهره مندی از دیپلماسی دلاری جمهوری آذربایجان که در کشورهای منطقه به شدت رایج است در حال بازنمایی این موضوع در افکار عمومی هستند. یعنی در تلاش هستند تا یک تهدید ژئوپلتیک، ژئواکونومیک و حتی ژئوکالچرال در گسست فرهنگی ایران با قفقاز را به یک موضوع بسیار تقلیل یافته برسانند و خطوط مواصلاتی را مطرح کنند. به همین دلیل است که این افراد ادعا می کنند که نباید در بحث دالان از کلمه جعلی استفاده شود. چون به دنبال آن هستند تا این دالان را صرفا به عنوان یک راه مطرح کنند. این در شرایطی است که در خصوص راه های مواصلاتی اساسا نه تنها ایران مخالف نیست بلکه معتقد است که راه های مواصلاتی منطقه باید گشایش یابد. بحث بر آن است که راه ها باید در اختیار دولت میزبان باشد و هیچ رژیم حقوقی غیر از حاکمیت مطلق کشور میزبان نمی تواند برای این راه مطرح شود.

این نکته از اهمیت بسزایی برخوردار است و مهمتر از آن اینکه به نظر می رسد پس از اجماعی که در داخل ایران نسبت به دالان جعلی زنگزور پس از رزمایش فاتحان خیبر شکل گرفته بود، دوباره تحرکاتی جدید از سوی ترکیه و جمهوری آذربایجان صورت می گیرد که این موضوع را از دستور کار افکار عمومی مقامات کشور ایران خارج کنند و با تقلیل دادن موضوع، ایران را در برابر یک عمل انجام شده قرار دهند. با تهدیداتی که در خصوص دالان جعلی زنگزور عنوان شد باید در نظر داشت که با گرفتن هر امتیازی نمی توان با تحقق این دالان جعلی موافقت کرد.

این که عده ای به صورت خیلی ساده انگارانه سواپ گازی با جمهوری آذربایجان را بزرگنمایی می کنند نشان می دهد که درصدد آن هستند تا دالان جعلی زنگزور را در افکار عمومی تحقق ببخشند. کسانی که به دنبال تحقق این دالان جعلی هستند جز همان دسته از افرادی بوده اند که در ۲۰ سال گذشته مانع از آن شدند که در موضوع دالان شمال و جنوب، مسیرها از دو سمت جمهوری آذربایجان و ارمنستان تعریف شود. یعنی تلاش بر این شد که دالان شمال و جنوب صرفا به جمهوری آذربایجان محدود شود، چرا که اگر یکی از بازوهای دالان شمال و جنوب در ارمنستان ایجاد شود امکان انحصارگرایی و استفاده ابزاری از باکو از بین خواهد رفت.

همین حالا نیز از سوی همین گروهها شاهد هستیم که در بحث اتصال کریدور ترانزیتی خلیج فارس به دریای سیاه و علی رغم توافقات قبلی تلاش می کنند تا ارمنستان را حذف کنند و صرفا جمهوری آذربایجان را به عنوان محل این کریدور تعریف کنند. به این دلیل که هر گونه ارتباط راهبردی ترانزیتی بین ایران، ارمنستان، گرجستان و روسیه را به عنوان یک مانع بزرگ در تحقق دالان جعلی زنگزور می دانند. معتقدم که اینها نکات بسیار مهمی هستند که رسانه ها باید نسبت به آنها حساسیت داشته باشند.

آیا پس از جنگ ۴۴ روزه ما شاهد تغییر راهبرد در روسیه هستیم؟ آیا می توان گفت که مسیر بازی را تغییر داده است؟

بله پس از جنگ ۴۴ روزه رفتارهای روسیه از پیچیدگی های بیشتری برخوردار شده است. اساسا ما در رویکرد سنتی و کلیشه ای خود همه تحولات قفقاز و آسیای مرکزی را از دریچه و زاویه نگاه روسیه می نگریم که در اینجا بازنگری در سیاست ها یکی از ضروریات مهم برای ایران تلقی می شود. در دوران پساجنگ ۴۴ روزه و نگاه روسیه به قفقاز می توان دو رویکرد را مورد بررسی قرار داد. روسیه پس از سال ۲۰۰۳ که جریان انقلاب های رنگی که در منطقه شروع شد همواره تلاش کرده که اگر نتواند به صورت مستقیم وکامل در منطقه حضور داشته باشد به شکل نقطه ای اما در عمق راهبردی کشورها حضور داشته باشد. یعنی اگر موفق نشد که در گرجستان دولت روس گرا و یا متمایل به روسیه را سرکار بیاورد، حضور خود را در آبخازیا و اوستیای جنوبی به شکل سرزمینی کاملا تثبیت کند. کما اینکه پس از سال ۲۰۰۸ روسیه استقلال این دو منطقه را به رسمیت شناخت.

در مورد جمهوری آذربایجان نیز به همین شکل است. پس از جنگ دوم قرا باغ  توانسته اند به شکل قانونی و در قالب نیروهای صلح بان در منطقه قراباغ و کریدور لاچین حضور داشته باشند. طی این یک سال نیز به اقدامات متعددی از قبیل اعطای گذرنامه یا تابعیت به ارامنه قراباغ، بازسازی زیرساخت های ارامنه در قراباغ و رسمی کردن زبان روسی در آن منطقه روی آورده اند. چنین موضوعی ثابت می کند که روس ها به دنبال استقرار طولانی مدت در قراباغ و احتمالا تبدیل قراباغ به عنوان یکی از استان های خود مانند استان کالینگراد هستند.

در مبحث دیگر همکاری روسیه و ترکیه در موضوع انتقال انرژی را نیز باید مورد توجه قرار داد. به ویژه انتقال به اروپا که در چارچوب خط لوله ترکیش استریم صورت می گیرد. ملاحظاتی دیگر در روابط روسیه و ترکیه از جمله دریای سیاه و رژیم حقوقی آن و همچنین معاهده مونترو وجود دارد. با توجه به دغدغه های روسیه نسبت به این مسائل حساسیت آنها نسبت به ملاحظات ایران نسبت به دالان جعلی زنگزور کمتر است. حتی اشاره کردم که به لحاظ امنیتی، سیاسی، انرژی و قوم گرایی این دالان علیه روسیه نیز تهدید به شمار می رود. اما روس ها در حال حاضر به دنبال آن هستند که ایران در خط مقدم برخورد با این موضوع قرار گیرد و به صورت یک طرفه هزینه های آن را پرداخت کند. ضمن اینکه آنها سفت کردن جاپای خود در منطقه قراباغ را موقعیتی مهم برای بازی های مهم امنیتی خود در آینده این منطقه می دانند.

به عنوان سوال آخر راهکار شما برای اینکه ایران در این روند چگونه می تواند به عنوان بازیگر موثر عمل کند چیست؟

ایران علاوه بر اینکه باید سعی کند همکاری و همراهی روسیه و چین را برای مقابله با دالان جعلی زنگزور بدست آورد باید توجه کند که ممکن است این دو کشور به انداز ایران حساسیت های لازم را در این موضوع و در این مقطع زمانی نداشته باشند. از همین رو ایران برای مقابله با این دالان جعلی به توانایی های خود اتکا داشته باشد و مزیت های ژئوپلتیکی خود در منطقه را در نظر بگیرد. ضمن اینکه مقابله با این تهدید نیازمند یک اجماع ملی در داخل است. وجود تعریف مشترک از تهدید دالان جعلی زنگزور از ضروریات است. اگر بخواهیم خطوط تبلیغی رسانه ها و عملیات روانی رسانه های جمهوری آذربایجان و ترکیه در داخل جریان شناسی کنیم در می یابیم که هدف خودداری از بکار بردن عنوان تهدید برای دالان جعلی زنگزور است تا در نهایت یک اجماع و اقدام ملی برای مقابله با این دالان شکل نگیرد. به همین دلیل رسانه های کشورمان در این مقطع با رسالت بزرگ و مهمی مواجه هستند. اساسا از همین ابتدا برای مواجهه با این موضوع باید با کار بردن کلمه جعلی و تاکید بر دالان موهوم تورانی موضع کشور را نسبت به این توطئه ژئوپلتیکی و ژئواستراتژی که علیه کشورمان در جریان است مشخص کنیم. دسیسه ای که از سوی ترکیه و جمهوری آذربایجان در صحنه و در پشت صحنه توسط آمریکا و انگلیس هدایت می شود.

>>> این مطالب را هم بخوانید:
چرا اردوغان به سیاست‌های تهاجمی روی آورده است؟

پشت پرده یک مناقشه مرزی؛ چه توطئه‌ای علیه ایران در جریان است؟
رمزگشایی از یک تنش مرزی؛ هدف گرفتن امتیازی جدید از ایران است؟
ارمنستان: کامیون‌های ایرانی از جاده جدید استفاده کنند/عوارض هم نمی‌خواهیم

۲۳۳۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1580958

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 84
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    الهام خانم بدجوری پرروشده
    • IR ۱۷:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      نه فقط الهام بلکه خیلی ها در منطقه پر رو شده اند.
    • IR ۱۸:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      مزدوران اردوغان ریختن تو کامنت ها مثبت و منفی میدن
    • حسینی IR ۰۰:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
      اون بی غیرتهایی که کامنتهای وطن پرستانه رو امتیاز منفی میدن معلومه از کجا خط میگیرن
    • کرار IR ۲۳:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۴
      اونایی که درمقابل کامنت های ایرانی های باغیرت و عزیز منفی میدن یا بی وابستگان به اردوغان و الهام هستند یا آلبانی نشین های پیر و به دردنخورو وطن فروش هستن مگه میشه ایرانی بی غیرت باشه؟ نه هرگز ایرانی ازهرقوم و قبیله ای اعم ازترک و لر وعرب و عجم وبختیاری و کردوبلوچ و... حاضره جونشو برای ایران تقدیم کنه مثل شهدای عزیز مرگ بر منافق و وطن فروش . درود برایرانی باغیرت
  • IR ۰۸:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    جالب بود.دقیقا موقعی که ارمنستان نتواند بر دالانی که ار خاک آنها عبور می کند نظارت کند یعنی اینکه جمهوری باکو استان سیونیک را به دو نصف تقسیم کرده و آن منطقه غیر قابل نظارت اشغال شده است و این همان تغییرات ژئوپولوتیکی است .چطور ممکن است یک کشور نتواند بر جاده یا ریلی که داخل خاک آنها عبور می کند نظارت کند؟
    • IR ۱۸:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      هدف از بین بردن مرز ایران و ارمنستان و محاصره ی اقتصادی و نظامی ایرانه .
    • IR ۲۱:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      مزدوران را گل گفتی این مزدوران تحت نظر هستند و شناسایی شده هستند
  • سید IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    ملت را وارد یک مناقشه جدید نکنید اون کریدور ایجاد خواهد شد و ما نباید روابط خود را با کشورهای ترک و پاکستان قربانی این موضوع کنیم.
    • IR ۱۵:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      کشورهای ترک کجاست!!!؟
    • iran IR ۱۷:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      وطن فروش خائن کشورهای ترک کجاست ؟ به خواب ببینید چنین دالانی رو شتر در خواب بیند پنبه دانه
    • IR ۱۷:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      عجب نصیحت دلسوزانه ای!!!
    • IR ۱۸:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      برعکس نظر شما باید گفت که اگر اون کریدور جعلی ساخته بشه مملکت وارد مناقشه های جدید خواهد شد. ما قصد داریم با جلوگیری از ساخت این کریدور جعلی از بروز مناقشه های جدید جلوگیری کنیم.
    • آذری زبان IR ۱۸:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      آب و نون این مملکت رو میخوری اونوقت برای الهام دم تکون میدی؟؟ یاشاسین گوزل ایرانیمیز. ایران وار اولسون . دشمنی خوار اولسون.
    • حسینی IR ۰۰:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
      نصیحت کننده کی بودی تو بلا.چقدر پول گرفتی ناقلا
    • IR ۰۰:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
      شتر در خواب بیند پنبه دانه
    • IR ۰۱:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
      39 89
      تو مطمئنا سید نیستی
    • ایران RU ۰۱:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۵
      69 1
      کشورهای ترک همشون هم‌مرز و نزدیک ایران هستن
  • IR ۰۹:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    علی اف آرزو را به گور خواهد برد
  • نریمان IR ۰۹:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    کریدور جعلی زنگه زور هیچگاه عملیاتی نخواهد شد.
  • IR ۰۹:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    امیدوارم ایران سریعا مانع بشه
  • IR ۰۹:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    مطالب بسیار ارزنده و مفیدی بود و باید توجه ویژه به این خطر بزرگ داشت
  • محبی IR ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    تمام نکاتی که در این مصاحبه بیان شده عین واقعیت و ختم کلام هستند. ایکاش مقامات توجه بسیار ویژه ای به این موضوع مهم داشته باشند. مبادا کوتاهی کنند که ننگ آن تا روز قیامت برایشان باقی خواهد ماند.
  • محمد آذر IR ۰۹:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    اردوغان اخیراً گفته بود که در ایران مزدورانی دارد. این مزدوران در بدنه ی نظام هم رخنه کرده اند و روی تصمیمات مقامات تاثیرگزار هستند. در بحث کریدور جعلی زنگه زور هم این عوامل سعی می کنند موضوع نظام رو تغییر بدن و عملاً منافع ایران رو قربانی سیاست های اربابشون یعنی اردوغان کنن. امیدوارم مسئولین نظام به ویژه نهادهای امنیتی به این داستان ورود کنن. کسانی که به هر ترتیبی سعی می کنن مسئله ی کردیدور جعلی زنگه زور رو عادی و بی اهمیت جلوه بدن قطعاً پیاده نظام سیاست های اردوغانی و دشمن منافع ایران هستن و باید شناسایی و از بدنه ی نظام پاکسازی بشن.
  • هاشم اغلو IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    من نمیدونم مفهوم خیانت به کشور در قانون دقیقاً چیه . کسانی که در داخل از این کریدور جعلی دفاع میکنن و یا سعی میکنن جوری وانمود کنن که ساخت این کریدور خطری برای ایران نداره قطعاً خیانتکار هستن. دارن داد میزنن که ما دشمن منافع ملی ایران هستیم. چرا نهادهای امنیتی و اطلاعاتی برخوردی نمیکنن؟؟
  • IR ۱۱:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    امیدوارم دولت و شخص جناب رئیسی از چنین تحلیل گرانی که تنها به منافع ملی می اندیشند جهت مشاوره استفاده کنند.
  • م IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    تحلیل بسیار مفید و ارزنده ای بود باید تمرکز بشه بر روی تک تک موارد ذکر شده
  • IR ۱۱:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    هدف فقط محاصره ی ایرانه و بس . هم نظامی و هم اقتصادی .
  • IR ۱۲:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    تیتر این خیر «ناگفته های حیاتی» هست. سؤال من اینجاست که چرا در مورد چنین مسئله ی مهمی که آینده ی سیاسی و اقتصادی کشورمون رو به خطر میندازه تا الان ناگفته هایی وجود داشته؟ چرا رسانه ها به این مسئله به اندازه ی کافی نمی پردازن و اطلاع رسانی زیادی ندارن؟
  • سعید IR ۱۲:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    بهترین مستند ترین و مستدل ترین مطلب در مورد کریدور از یک کارشناس
  • حسن IR ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    به کوری چشمان علی اف و وطن فروشان دالان موهوم تورانی تحقق نخواهد یافت.
  • IR ۱۲:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    یکی از اهداف ساخت این کریدور جعلی راه پیدا کردن ناتو به دریای خزره که بسیار خطرناک خواهد بود.
    • IR ۱۸:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۴
      6 67
      ببخشید اشتباه منفی زدم
  • امیر IR ۱۲:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    آقای دکتر، خدا به شما خیر و برکت عطا کند که این تهدید ملی ایران را بسیار دقیق و علمی تشریح کردبد. همین چند روز پیش بود که سفیر اسبق ایران در آذربایجان سعی در ساده انگاری مسئله داشت و عملا به عنوان ستون پنجم دشمن عمل کرد.
    • IR ۱۸:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      به نکته ی دقیقی اشاره کردین. صحبت های سفیر سابق ایران در باکو به شدت بودار و عجیب بود.
    • IR ۲۰:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      نه تنها سفیر سابق بلکه سفیر فعلی در باکو هم بسیار در جهت منافع باکو حرکت میکند
  • A IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    مطمئنم ایران مانع خواهد شد. علی اف نادان روزی به التماس ایران خواهد افتاد. آن زمانی که دیر است.
  • IR ۱۳:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    بسیار تحلیل مفید و ارزنده ای بود استفاده کردیم
  • عماد IR ۱۳:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    احسنت و درود به شرف شما دید بسیار خوبی نسبت به این مسئله نشر دادید
  • مهدی IR ۱۳:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    با سلام مطلب بسیار علمی و خوبی بود که در رابطه این کریدور می توان گفت با استناد و با انصاف و کارشناسی بیان گردیده بود.
  • حسین IR ۱۴:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    ایران بایدرودروایسی راکناربگذارد ومحکم ازارمنستان دفاع شش دانگ کنددرغیراینصورت امروزارمستان فردانوبت ایران یازنگی زنگی یارومی رومی سیاست بایددراین زمینه مشخص شودایران بایددرارمنستان پایگاه زمینی وهوایی بزند همانطورکه ترکیه درجمهوری به اصطلاح آذربایجان زد ودرکنارش باروسها هم هم کاری تنگاتنگی داشته باشد
  • حزب الله IR ۱۴:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    علاوه بر رسانه ها و مطبوعات باید کمپین ضد بکارگیری کلمه جعلی دالان زنگزور براه اندازیم پس به#کلمه دالان زنگزور جعلی است بپیوندید
  • سپهر IR ۱۴:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    درود به جناب آقای کاظمی عزیز. خدا عمر با عزت به شما بده. امیدوارم همیشه سلامت و تندرست باشید. مسئولین باید یاد بگیرند و از افرادی که متخصص هستند و دغدغه وطن دارند حمایت کنند.
  • تبریزی US ۱۴:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    ان کریدور جعلی به ضرر ایران است ضرری جبران ناپذیر. از دکتر کاظمی سپاسگزاریم به خاطر روشنگری
  • جمشید IR ۱۴:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    در این موقعیت حساس ایران نباید به هیچ کشوری اطمینان کند حتی ارمنستان زیرا این کشور در نقطه ضعف قرار دارد دممکن است استان سیونیک را به آذربایجان بفروشد و ادعا کند بزور گرفته فقط تا دیر نشده ایران بایدبزرگراهی میان مرز ایران و ارمنستان بسازد و تا چند کیلومتر اجازه تاسیس تونل ندهد
  • IR ۱۵:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    اردوغان اگر کمک ایران نبود الان توسط کودتاچیان پوسیده بود. خودم کردم که لعنت بر خودم باد
  • marandi US ۱۵:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    به به شاهد حمله وطن فروشان و ایران ستیزان تو قسمت پیام ها هستیم. به پیام دوستانی که موافق به حق این مقاله هستن منفی میدن..شما وطن فروشان دیر یا زود چوب حماقت خود را خواهید خورد.
  • IR ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    ببینید از شهید باکری و آوینی... از ستارخان و باقر خان بزرگ و وطن پرست.. به کجا رسیدیم که بعضی از هم وطنان و برادران خودمون دارن از کشورهای دیگه طرفداری میکنن... واقعا متاسفم... برای هممون... 😑😔
    • هشترودی IR ۲۰:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      به نکته ی بسیار مهمی اشاره کردین.متاسفانه تبلیغات منفی دشمنان و تفرقه افکنی اونها تا حدی جواب داده. اونها سالیان طولانی سعی کردن با حربه ی مذهب بین شیعیان و اهل تسنن در ایران اختلاف بندازن، اما موفق نشدن. الان چند ساله که مذهب رو رها کردن و با حربه ی قومیت گرایی سعی دارن بین مردم ایران تفرقه ایجاد کنن. متاسفانه روشنگری و اطلاع رسانی از طرف نظام بسیار ضعیفه. بنده خودم متولد هشترود و ترک زبان هستم. اما با مطالعات بسیار دریافتم که اجداد من به زبان فارسی و لهجه ی آذری صحبت می کردند. اغلب مردم ترک زبان ایران در گذشته ترک زبان نبودند. این مسئله به راحتی قابل اثباته . مدارک و اسناد در این زمینه اونقدر زیاده که جای هیچ شک و تردیدی باقی نمیگذاره. اما دولت در شناساندن آن اسناد به مردم کاری نکرده و از اون طرف دشمنان با پمپاژ اطلاعات غلط و نادرست در فضای مجازی افکار برخی از قومیت ها رو به شدت مسموم و گمراه کردن.
  • محمد IR ۱۵:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    به نظر من ارمنستان هم دربرابر دادن این دالان تقاضای بک دالان در قسمت غربی نخجوان برای اتصال به ابران را بکند که مرز ترکبه با اذر بایجان حذف می شود .وهم ابنکه ا یران مانند علی اف مسئله تاریخی قره سو را پیش بکشد .
  • احسان IR ۱۷:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    توی این یکسال که مطالب مربوط به قفقاز جنوبی رو مطالعه میکنم فوری مزدوران اردوغان ، با منفی یا مثبت دادن ، خودشون رو نشون میدن و این شعر به یادم میاد که لشکر توران به قلب سرزمین ما رسید ... رستم و گودرز کو ؟ اسنفدیاران را چه شد ؟
  • IR ۱۷:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    ایران با ارمنستان متحد و از آن حمایت کند اشتراک دینی را ول کنید الان اقتصاد مهم هست بین برادر و....اقتصاد وپول حاکم هست تا بعدا پشیمانی فایده ندارد
    • IR ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      اشراکات دینی بین ایران و دولت باکو وجود نداره . دولت باکو به شدت شیعه ستیز و طرفدار صهیونیسمه . باکو مکانی شده برای ضد دین ها .
  • مردم IR ۱۸:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    بله دادا همین اذربایجان اونجا جلو ماشینا ایران گرفت وبدون مالیات یا عوارض سنگین اجازه عبور نمی داد حالا هم با جدیدیت تمام ایستادگی میکند و دالان زنگزور میخواهد بزند چرا ایران همیشه کوتاه می اید نمیدانم
    • IR ۱۸:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      چون اگه ایران کوچک ترین جوابی بده ،منطقه کلاً بهم میریزه.
  • عباس IR ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    این وسط چنان کلاهی سر ایران برود که تو فکر هیچ کسی نبوده باشد با همین دالان
  • فرهاد IR ۱۸:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    فقط یک دالان نیست. فقط بستن مرز نیست. فقط بستن راه ایران به اروپا نیست. دسیسه‌ای جدی علیه تمامیت ارضی ایران است. اسرائیل و ترکیه و روسیه پشت قضیه‌اند و علی‌اف عروسکی بیش نیست. ایران باید تحت هر شرایطی، ولو جنگی سنگین و پرهزینه، مانع این توطئه شود. این دالان ترکمنچای دیگری است. ای کاش برجام به نتیجه برسد و جنگ با غرب را تمام کنید. این گستاخی کشورهای همسایه نتیجۀ جنگ ما با غرب و آمریکاست. آیندگان ما را نخواهند بخشید.
  • IR ۱۸:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    آفرین به این تحلیل درست و شرافتمندانه که رشته های وطن فروشان خائن در عادی نمایی دالان جعلی زنگزور را پنبه کرد ترکیه و باکو و اسرائیل در حسرت تحمیل نظرشان بر ایران خواهند ماند و با این حسرت خواهند مرد
  • IR ۱۹:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    حیف است بخدا کشوری به این عظمت و بزرگی و تاریخ پرافتخار و سربلند در برابر زیاده خواهانی مانند صدام اینبار در برابر علیف کوتاه بیاید.نباید زمانی در تاریخ بنویسند مرز ایران و ارمنستان در فلان تاریخ با احداث کریدور جعلی زنگه زور از بین رفت آیندگان نفرین خواهند کرد.
  • ضد حال IR ۲۰:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    آقا از این خبرا کار نکنید، وطن فروشان به سوزش و جلز و ولز میافتن.
  • GB ۲۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    جنگ اصلی و پنهان در منطقه بین روسیه و چین با غرب است. محاصره روسیه از جنوب و ممانعت از راه های موجود تجارت چین. البته کنترل خطوط انرژی و خلع ید ایران
  • هموطن IR ۲۱:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    وجود نداریم یه تشر به این مردک بزنیم بتمرگه سر جاش چشم به سرزمین یه کشور دیگه نداشته باشه
  • محمود US ۲۱:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    اول باید از ستون پنجم اردوغان توی ادارات و نهاد ها و رسانه ها شناسایی بشوند و تحتِ نظر قرار بگیرن، اینا تهدید علیه امینت ملی هستن و معلوم نیست از اسرائیل و ترکیه پول می گیرن تا شلوغ کنن و بعد منافع ملی ما را حراج کنن بره.
  • ایرانی IR ۲۱:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    حقیقتا چرا منفی میدن یسری ؟؟؟؟؟؟؟ چه خبرتونهههه؟آلبانی نشینان گرامی اگه اجازه بدن اینو بگیم که هرگونه کاهلی و مسامحه تو این موضوع به ضرر تمام ایرانیها تمام خواهد شد چه آذری چه کرد و... ما همه ایرانی هستیم ولاغیر
    • مراغه US ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
      22 95
      دیگه خیلی ضایع دارن 100 تا 100 منفی میدن فکر کردن نمیفهمیم سایبری های الهام و اردوغانن
    • امیر IR ۲۰:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
      11 77
      دمت گرم، آلبانی نشین ها رو خوب اومدی.
  • IR ۲۱:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    این کریدور در مقابل کریدور لاچین است آنرا هم بفرمایید، بهتره هر دو از بین بروند
  • IR ۲۲:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    نخست باید سرسپردگان وطن فروش وخائن به ایران درداخل شناسایی وقلع وقمع بشوندوسپس به هرقیمتی شده جلواین کارگرفته شودحتی به قیمت جنگ،مافداییان ایران آماده نبردیم،جانم فدای ایران زیبا
  • بختیاری IR ۲۲:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    گزارش شما بسیار هوشمندانه و دقیق و صریح است
  • IR ۲۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    ما سیاست بلد نیستیم!منافع ملی هم نمی دونیم!وگرنه در جنگ نخست با جان و مال و... ودر جنگ دوم قره باغ از این الهام علیف حمایت نمی کردیم،فرزندان این آب و خاک خونشون در آنجا به زمین ریخته شد حالا اون مردک داره پاسخ میده،.تقصیر خودمونه....
  • علی IR ۲۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    ایران باید ارمنستان کمک کنه تا بتونه زمانیکه پهبادها وجنگندهای که به ارمنستان حمله بکنن سرنگون کنه اثوقت الهام خانم میشینه سرجاش اشتباه انموقع جنگ ۴۴روزه رو نکنید اینجا اسراییل این طرحها رو اجرا میکنه به روسیه اعتماد نکنین ضرباتیکه از روسیه میخوریم از امریکا شاید نخورده باشیم روسیه خود شیطانه
  • رحیم IR ۰۰:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    88 12
    سلام.هموطن فارس ایرانی.اوندموقعی که میشینید جکهای تورکی را به همدیگه میگید و هر توهینی میکنید و تک تکتان توطئه انگلیسی اشتقاق اقوام را تایید میکنید انتظار وحدت بین فارسها و ترکها را نباید داشته باشید.بهتر نیست کمی به همدیگر ارزش قائل شویم تا اجازه فرصت طلبی به کشورهای دیگر یا دشمنانمان را ندهیم.چرا اون موقع که به هم جک ترکی و لری و بلوچی و کردی و رشتی و... تعریف میکنید وطن پرستی یادتون میره!!!!! مقصر این همه رو کردن به قول شما همسایگان دشمن کیه؟ لعنت بر وطن فروش و اونی که بخواد به ایران چپ نگاه کنه.
  • IR ۰۰:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    17 87
    خود الهام علیف را توی همان دالان دفن خواهیم کرد!
  • عليرضا شیخ ویسی IR ۰۰:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    7 97
    سلام خدمت امام خامنه ای با توجه به تحرکات مهم منطقه خاورمیانه وسو استفاده ترکیه و دلالی از موقعیت بهم ریخته بن سلمان وپا در میسر اشتباه در قضیه دخالت درجنگ یمن وآذر بایجان وارمنستان وقره باغ ولیبی ومصر وسوریه وچهرهای چند منظوره لذا خاطر عالی را به این ام. ر مهم وسود جویی اردوغان باید راهکاری پیش گیرانه اعمال شود ودر مورد امارات که جزیره سقطری یمن را به پایگاهی جاسوسی در اختیار اسرائیل قرار داده وباعث درد سر زیادی در آینده خواهد شد و سیاست خارجه ما باید فعالیت بیشتری بکند وما باید بن سلمان را بایکوت وشاهزاده بن نایف را کمک کنیم به مقام خودش برگرده وهم پیمان ما بشود واونوقت همه اعراب هم پیمان ما ومنطقه عاری از مخاصمات وباعث رونق اقتصادی ما وکل منطقه خواهد شد قبل از اینکه جو بایدن با بن نایف به توافق برسه شما امر کنید وازرت خراجه ستاد فوری ومخصوص این راهکار تشکیل دهد وبا گرفتن عوامل داخلی عربستان و منطقه قطیف وافراد مخالف بن سلمان اقدام نمایند با توجه به اینکه اخبار کشو. های جنوبی خلیج فارس در جنوب شرق بدلیل رفت آمد بومیان لنچ دا.ر بیشتر محوس مباشد وجناب حاج حجت. الاسلام مسوی امام
  • سید IR ۰۲:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    مگه ما لرها مرده بشیم که الهام خانم این کار رو انجام بده .جانم فدای ایران
    • هرکجا کرد است آنجا ایران است IR ۱۸:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۴
      17 62
      دمت گرم هموطن لر با غیرت،مگر ما کردها مرده باشیم که کسی نگاه چپ به ایرانیان بکند جانم فدای هموطنان لر و بختیاری و آذری و گیلکی و مازنی و ارمنی و خراسانی و بوشهری و ...همه ایرانی ها
  • حسن IR ۰۵:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    16 91
    صبر ایرانم حدی داره الهام خانم، چوب تو لونه زنبور نکن بد میبینی ،از ما گفتن بود ،الکی باد شدی.
  • GB ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    15 86
    مرتیکه علی اف دم از اسلام میزنه اما عشق ارتباط با صهیونیست کورش کرده . دالان ارتباط و تبادل موشک صهیونیست در منطقه علیه ایرانی ها
  • IR ۱۹:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    کریدور لاچین چطور؟ مقابل زنگه زور لطفاً آنرا هم تحلیل بفرمائید تا موضوع روشن بشه هر دو لغو بشن تا بهونه ای نباشد
  • مهدی IR ۱۱:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۴
    7 93
    آخر آذر بایجان کار دستمون میده دست دوستی به سوی اینا دراز نکنید
  • رشید IR ۱۵:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۴
    7 163
    وقتی جمهوری اسلامی جانب باکو والهام علی اف میگرفت قره باغ خاک اسلام است ..حالا بگیره تحویل
  • IR ۰۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۶
    2 19
    با این اوصاف ادم یاد کلام امام خمینی می افته امریکا شیطان بزرگ و این توطئه بی شک دست انها وهم پیمانانش در میان است تا بیش از پیش ایران را در تنگنا قرار دهند پس مذاکره وبرجام نیز همین موضوع فشار حداکثری را دنبال میکند.
  • ایرانی IR ۰۰:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
    3 15
    ایران باید قره سو را پس بگیرد...که در زمان رضا شاه به ترکیه داده شد.اگه اون تاجه زمین رو میبردند الان ایران دو نقطه مرزی با ارمنستان داشت
  • IR ۰۴:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
    15 2
    علت اینکه ده بار این نظریه کذب و تفرقه انگیز را گذاشتید چیه