۲ نفر
۲۷ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۹
تهاجم امواج، تهاجم افکار

امروز دنیا طور دیگر شده است و عصر اطلاعات و به ویژه اطلاعات دیجیتال همه را به جهانی دیگر فراخوانده و چهره جهان به گونه ای دیگر ترسیم کرده است.

در این شرایط باید دنیای جدید را درک کرد. مبارزه با این دستاورد بزرگ بشری که هر روز بر دامنه آن افزوده می شود فایده ای ندارد بلکه باید با شناخت دقیق آن به آسیب شناسی آن پرداخت. سیر حضور فناوری و پیشرفت، و مقابله با آن در بعضی موارد و مناطق و سپس پذیرش آن در طول تاریخ همچنان وجود داشته و دارد. ملت هایی که پیشاپیش به استقبال تغییر می روند و آن راقبل از درک و دستیابی به آن فرهنگ سازی می کنند موفق تر اند.

 لازمة درک آن این است که آسیب های آن شناخته شود. بدواً باید پذیرفت که هیچ پیشرفت علمی ای نیست الا اینکه عوارضی دارد. فناوری های جدید که چهره جهان را تغییر داده:

1. یا برای آبادانی و پیشرفت است

2.  یا برای تفنن است

3. یا برای ماجراجویی است

4. یا برای برون رفت است

5. یا برای سودآوری است

6. یا مقاصد دیگر از جمله نابودی بشر.

طبیعی است که رفتن به سوی هر یک، یا مجموعه ای از آنها به انگیزه بر می گردد. انگیزه مهم ترین است و از ارزش حکایت می کند.

همانطورکه اشاره شد اکنون اوضاع عوض شده است و دنیای مجازی دنیای حقیقی شده و در تار و پود زندگی ما رخنه کرده و امکان رسیدن به اهداف، ملزوماتی را می طلبد.

 حال باید خود را با آن تطبیق داد و به فواید و استفاده درست از آن و آگاهی نسبت به آسیب های آن هم توجه کرد. اگر چه می توان فواید و آسیب ها را به دسته های گوناگون تقسیم کرد ولی در یک نگاه کلی به آسیب ها می توان به دو بخش از آن اشاره کرد که من از آن به تهاجم یاد می کنم تهاجم امواج و تهاجم افکار:

هجوم امواج  یکی از مسایل مهم درجهان امروز است. متخصصان در باره امواج بحثهای فراوان داشته اند و اینکه اصلاً وجود و پدیده چیزی فراتر از موج هست یا نه، بحثها داشته اند. اما نکته قابل توجه این است که امواج با طول موج های خاص می تواند با سلامت جسم ما همنوا باشد و اگر از آن بالاتر یا پایین تر باشد اثرات مخرب دارد. در باره بروز پدیده کرونا بحث های زیادی شد و اینکه اصلاً آیا واقعیت آن با فناوری الکترونیکی فایو جی مرتبط است یا نه بسیار نوشته شد. درهرحال این احتمال قوی وجود دارد که با توسعه امواج سلولهای بدن تخریب می شود و آن را مستعد برای پذیرش بیماریها می کند.
در هرحال بدون اینکه ما بدانیم یا بخواهیم، با میل و رغبت خود داریم سلولهای بدن خود را فرسوده می کنیم و در معرض انواع آسیبها قرار می دهیم.

اما مهم تر تأثیر بر افکار است و فناوری اطلاعات راه را برای گسترش افکار و انتشار آن بسیار فراهم کرده است و یا بهتر است گفته شود که فناوری اطلاعات بستری ساخته است تا افکار و عقاید انتشار حد اکثری یابند. من در اینجا از تولید و اشاعه موارد خلاف اخلاق، یا ترویج فساد و بزهکاری سخن نمی گویم که خود داستان بسیار مفصل و غمباری است که مجال بحث آن در اینجا نیست. من از محتواهایی سخن می گویم که جنبه علمی و یاشبه علمی دارند و تولید کنندکان یا انتشار دهندگان آن به ظاهر قصد خیر دارند.  به تعبیر دیگر تولید محتوا است که به فناوری اطلاعات هویت می بخشد و ضرورت و توسعه آن را توجیه پذیر می کند. افکار هم جنبه مثبت دارد و هم جنبه منفی. در جنبه مثبت آن بحثی نیست و اگر سازندگان فناوریهای اطلاعاتی با قصد خیر و نیز تولیدکنندگان محتوا به خاطر اهداف بشر دوستانه اقدام می کردند چیزی بالاتر از آن نبود اگر چه تأثیر منفی و مخرب امواج بر روی بدن به جای خود محفوظ است. اما اگر محتواهای تولید شده منفی باشد یا از جانب مغرضان برای استثمار و استعمار مردم جهان باشد آنوقت آسیبها بسیار زیاد خواهد بود. از جمله آثار منفی تهاجم افکار چه مثبت یا منفی آن این است که:

-  علم کاذب به انسان می دهد. امروزه داشتن اطلاعات به قدری است که ما حاضریم سلامت خود را فدای آن کنیم. البته اگر اطلاعات سازنده و مستند باشد چاره ای از آن نیست و ما برای کسب علم باید چنین کنیم و مخاطرات را به جان بخریم. اما وقتی اطلاعات مستند نباشد یا به قصد تخریب توزیع شود و ما به منبع آن توجه نکنیم خود را عالم و آگاه می دانیم، در حالیکه این چنین نیستیم. شبه علم بسیار خطرناک است و این نیاز به قدرت تحقیق و مستند سازی و تجزیه و تحلیل دارد و این کار هر کس نیست. اشکال توزیع و انتشار اطلاعات به این صورت به گونه ای است که بی نیازی به پرسش از دیگران را القا می کند و هر کس سر در گوشی یا رایانة خود دارد و خود را عالم فرض، و از مشاوره با دیگران پرهیز می کند.

_  تردید را بالا می برد. آسیب دیگر اینکه در انسان در مواردی شک ایجاد می کند. توزیع اطلاعات بی سند یا با سند ضعیف یا دریافت بریده هایی از سخن یا نوشته ها، با غرض خاص، انسان را دچار تردید می کند. در صحنه فعالیت های سودآورانه یا اجتماعی آدمها برای بیرون راندن رقیب از صحنه به هر وسیله ای متوسل می شوند. در هر کشور به هنگام انتخابات هر گروهی برای تبلیغ نامزد خود از هر وسیله ای استفاده می کند.

_  تحیر را می افزاید . پس از شک، حیرت افزایی نتیجة دیگر اطلاعات بی سند و یا با سند ضعیف است. فناوری اطلاعات در دست همه است و همه از آن استفاده می کنند. بدیهی است سوء استفاده کنندگان انگیزه بیشتری برای سودآوری یا تخریب دیگران دارند و از این باب موفق ترند. و افراد خوش خیال یا خوش بین فارغ از تلاش دیگران، تلاشی برای آگاهی بخشی نمی کنند و به کار خویش مشغول اند. نتیجه اینکه سوء استفاده کنندگان بسیاری را در هاله ای از حیرت فرو می برند.

_ قدرت تصمیم گیری را کم و انتخاب ها را سخت می کند. شما در انتخاب اگر مواجه با دو گزینه باشید سریع تصمیم می گیرید، اما اگر تعداد گزینه ها بیش از صد تا شد قدرت تصمیم گیری شما سخت خواهد شد. این در صورتیست که همه گزینه ها به راستی تبلیغ کنند و راست بگویند. اگر خلاف واقع هم در بین باشد، معلوم است که فرایند و نتیجه این تصمیم گیری چه خواهد بود

- بدبینی و دشمنی ایجاد می کند. سرانجام وقتی در امور سیاسی و اجتماعی و فرهنگی شایعات و تبلیغات دروغین زیاد شد و شما مراحل پیشین را پشت سرگذاشتید به ناگزیر سرخورده و گرفتار بدبینی و سپس دشمنی می شوید. و در نتیجه،

-  آنکس که هدف سوء دارد برنده می شود. زیرا در امور اجتماعی و سیاسی و فرهنگی آنکس که هدف سوء خاصی را دنبال می کند می خواهد شما را در تصمیم گیری مردد کند و همین تردید فرصت خوبی برای برنده شدن وی خواهد بود. به عنوان مثال همینکه دانش آموزان را نسبت به تلاش واقعی درجهت کسب دانش مردد کند کافی است و برای آنان هدف تلقی می شود. گرفتاری هایی که اعتیاد به بار آورده و جوانان و نوجوانان ما را گرفتار کرده حاصل همین تبلیغات سوء و ناتوانی کارگزاران و خیرخواهان در جلوگیری از آن است.

افکار راست و دروغ، و تبلیغات بی حد وحصر در فضاهای حقیقی و مجازی تأثیر خود را می گذارد و در اینجا است که ضرورت مشاوره با افرادآگاه و مسئول بیشتر می شود. پس باید افراد و به ویژه سازمانهای مسئول خود را آماده کنند. نظامات به ویژه آنانکه رسالت فرهنگی  اجتماعی دارند نقش آفرین اند.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1526160

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 2 =