ماجرای قتل رومینا چگونه با «خانه پدری» گره خورد؟

شباهت ماجرای قتل رومینا اشرفی با داستان فیلم «خانه پدری» بار دیگر نام این فیلم را بر سر زبان‌ها انداخت.

فاطمه پاقلعه‌نژاد - عصر دوشنبه بود که یک خبر کوتاه و جان‌گداز در فضای مجازی منتشر شد و کمتر از چند ساعت بعد تمام شبکه‌های اجتماعی فارسی‌ را درنوردید. خبر تلخ قتل یک دختر نوجوان توسط پدرش در روستایی در حاشیه یکی از شهرستان‌های شمالی کشور دل هر انسانی را به درد آورد و هر کسی به نوعی به آن واکنش نشان داد. در این میان، خیلی زود شباهت داستان رومینای ۱۵ساله با ملوک فیلم کیانوش عیاری نام این فیلم را دوباره بر سر زبان‌ها انداخت.

قصه «خانه پدری» روایت دختری است که توسط پدر و برادرش به قتل می‌رسد و نتیجه خونی که به ناحق ریخته می‌شود سرنوشت این خانواده را تا چندین نسل تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. فیلم عیاری اما نه با این نتیجه‌گیری که با بعضی المان‌های دینی که در پس‌زمینه خانه کبل‌حسن پدر دختر قرار داشت سنجیده شد و از طرف یک گروه فکری به محاق توقیف رفت. گروهی که بارها و بارها در توجیه حقانیتشان از این گفتند که اتفاقی که عیاری به تصویر کشیده برای صد سال قبل است و مشکل جامعه امروز ایرانی نیست و آمار و ارقام فعالان مسائل اجتماعی که از رقم ۴۰۰قتل ناموسی در هر سال خبر می‌دادند را هم قبول نداشتند.

«خانه پدری» پس از حدود یک دهه رفع توقیف شد اما بار دیگر و پس از شروع اکرانش در مدت کوتاهی چندین بار توقیف و رفع توقیف شد و در نهایت پس از سه هفته اکران آن در تعداد محدودی سینما با حدود ۱۰۱هزار و۴۰۰ مخاطب به پایان رسید. اما قتل رومینا یک بار دیگر نام این فیلم را به صورت گسترده مطرح کرد و کاربران شبکه‌های اجتماعی بارها و بارها از آن یاد کردند. 

آذر منصوری فعال سیاسی اصلاح‌طلب از اولین کسانی بود که با یاد کردن از این فیلم خبر قتل رومینا اشرفی را منتشر کرد. منصوری در حساب شخصی تویئترش نوشت: «بای ذنب قتلت؟  در خبرها آمده؛ رومینا دختری ۱۴ساله به دلیل فرار با دوست پسرش توسط پدرش در خواب و به شکلی فجیع تر از روایت «خانه پدری» به قتل رسید. فرق واقعیت تلخ مرگ رومینا با روایت «خانه پدری» چیست؟ نام پدر را درصدر اعلامیه ترحیم ببینید. چه چیزی عوض شده است؟ ریشه این خشونت کجاست؟»

این توئیت با واکنش ابراهیم داروغه‌زاده روبه‌رو شد. دبیر سه دوره پیشین جشنواره فیلم فجر و معاون نظارت و ارزشیابی سابق سازمان سینمایی نوشت: «آن متدینین عزیزی که چند سال اجازه اکران فیلم «خانه پدری» را نمی‌دادند و این فیلم‌ها را باعث تخریب دین و سنت و هویت ایرانی می‌دانستند، وجدان خود را قاضی کنند که آیا سینما نمی‌تواند با برجسته کردن آثار تخریبی خرافات و تعصب‌های کور و سنت‌های غلط از تکرار این فجایع در جامعه جلوگیری کند؟»

محمود صادقی نماینده سابق مجلس فرد دیگری است که به این موضوع واکنش نشان داده و از زمان تلاش برای رفع توقیف «خانه پدری» یاد کرده. او نوشته است: «وقتی برای رفع توقیف از «خانه پدری» پیگیری می‌کردیم می‌گفتند صحنه قتل دختر را خیلی فجیع به تصویر کشیده است. بااینکه ماجرای فیلم مربوط به قدیم است، اما خانواده مذهبی در جامعه امروز را سیاه‌نمایی کرده است.»

واکنش کیانوش عیاری و درخواست رسول صدرعاملی

در این میان اما شاید همه دوست داشتند بدانند کیانوش عیاری در واکنش به این اتفاق و شباهتش به داستان «خانه پدری» چه می‌گوید. کارگردان مطرح سینمای ایران اما ترجیح داد سکوت کند و تنها یک جمله بگوید. او که با سوال خبرنگاری درباره این موضوع روبه‌رو شده بود گفت: «من باور نمی‌کنم در ایران چنین اتفاقی رخ بدهد. اینها شایعات است.» واکنشی که کنایه‌ای بود به تمام مخالفان نمایش فیلم «خانه پدری» که می‌گفتند چنین اتفاقاتی در ایران امروز رخ نمی‌دهد و کیانوش عیاری سیاه‌نمایی کرده است.

این جمله کارگردان «خانه پدری» با واکنش رسول صدرعاملی روبه‌رو شد. کارگردانی که «من ترانه ۱۵سال دارم»، «دیشب باباتو دیدم آیدا»، «دختری با کفش‌های کتانی» و «سال دوم دانشکده من» را با موضوعات مربوط به دختران نوجوان ساخته است. رسول صدرعاملی در صفحه توئیترش نوشت: «طعنه نزن کیانوش و روشن و واضح بگو که در همه دوران‌های پشت سر گذاشته چگونه سانسورها و ممیزی‌های متحجرانه ریشه فهم و شعور خانواده و جامعه‌مان را خشکانده است و حالا حالاها باید تاوان بدهیم! و بگو که با بر لبه بازی کردن‌هایمان چقدر مقصریم، یا جیغ زدیم و فحش دادیم و یا سکوت کردیم، و ندانستیم که فاصله بین جیغ و سکوت، فضایی مقدس و مسئولیت‌آور است که می‌تواند سرشار از حرف‌ها و نظرات درست و تاثیرپذیر باشد.»

صدرعاملی در توئیت دیگری نوشته بود: «اگر «خانه پدری» به درستی اکران شده بود و با خودش نقد و بحث و بررسی و گفت‌وگو آورده بود، شاید امروز رومینا زندگیش را می‌کرد و بسیاری از رومیناهای دیگر نیز در امنیت بیشتری بودند.»

عیاری که این روزها مشغول فیلمبرداری سریال «۸۷متر» برای پخش از تلویزیون است اما همچنان ترجیحش بر این است که سکوت کند و اظهارنظری در این زمینه نداشته باشد.

۲۵۸۲۵۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1392920

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ناامید IR ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
    29 1
    واقعا همینطوره صدرعاملی و عیاری و ...عزیز
  • IR ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
    4 29
    بالاخره این دختره چند سالش بوده؟ یه جا نوشتین ۱۳ سال یه جا ۱۴ یه جا ۱۵
    • IR ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
      31 4
      مثلا خیلی فرق میکنه؟؟؟ اینکه چند سالش بوده الان دغدغه شماست؟؟ حتما اگر 15 ساله بوده ، کار پدرش رو توجیه می کنه
  • عباس IR ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
    13 1
    تا وقتی همه چیز در این فدای این میشود که پخش خبر باعث می شود در جامعه بحث نا امیدی و نا امنی می شود باید شاهد این باشیم که این گونه خبرهای از طریق رسانه های مجازی و خارجی اعلام شود که باعث به وجود آمدن بی اعتمادی به رسانه داخلی و دولت می شود همچنین امکان جلوگیری از بروز این گونه اشتباهات گرفته می شود یعنی دیگر کار از کار گذاشته تا به حال کدام رسانه ریشه واقعی این گونه جرم ها را مورد بررسی واقعی و رسانه ای کرده است که از نتایج ان بتوان اقدام اصلاحی مناسب برای جلوگیری از بروز آن اتفاق بی افتد
  • IR ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
    8 13
    درسته که دیدن فیلم خانه پدری میتونه برای جامعه عبرت آموز و بازدارنده باشه ، ولی باید قبول کنیم برای بعضی هم تبدیل به الگو میشه متاسفانه
    • AT ۱۵:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
      10 0
      این الگوی غلط در جامعه زیاده و کسی نیست که ازش خبر نداشته باشه. باید آگاهانه در موردش صحبت کرد و فرهنگ سازی درست کرد.
  • شایا IR ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
    7 9
    بعضی مسایل وقتی قبح آن شکسته شود همچین مسایلی را شاهدیم پرداختن در سینما به ایم موضاعات که اتفاقات آن شاید یک در میلیون بود در گذشته الان با بازشدن این مسایل و ترویج و شنیدن و دیدن این مسایل آدم ها را به این کار وادار میکند. هنوز از تاثیر سریال 5کیلومتر تا بهشت که خودکشی نوجوان را بوجود آورد فراموش نشده. پرداختن به موضع خانواده و همبستگی و تحکیم باید باشه نه این مسایل زرد و حاشیه ای وقتی روابط یک خانواده خوب باشه هیچ وقت همچین اتفاقاتی رخ نمی دهد.وقتی فرهنگ ایرانی اسلامی خانواده نابود بشه و فرهنگ غرب و مدرنیته و تاثیر فضای مجازی و شبکه های معاند قوی تر باشه همینه!! از ماست که برماست
    • US ۱۹:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
      9 2
      قتلهای ناموسی از قدیم الایام بوده و هنوز هم هست ولی چون رسانه ها و خبرگزاری ها به اون نپرداختن دلبل بر عدم وجودش نبوده ، اتفاقا تفکر افرادی مثل شما خطرناک هست، که بجای آموزش ، بجای پرداختن به این موضوعات ، بجای درخواست از مسئولین برای تغییر قوانین و تصویب قوانین حمایت از کودکان و خانم ها در مقابل خشونت ، قانون برای زندانی کردن برای افرادی که با افراد زیر سن قانونی رابطه برقرار میکنن ترجیح میدهید این موضوعات در خفا بمونه ! شما صورت مسئله رو پاک میکنی ! اینکه شما در مورد خودکشی در جوانان و نوجوانان و یا در مورد تجاوز مطلب نخوندی یا بهش پرداخت نشده دلیل بر نبودش نیست !
  • IR ۱۸:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
    12 5
    حالا فرض کنیم این فیلم هم به موقع اکران می شد مثلا الان باعث جلوگیری از قتل می شد اگر ابنطور بود که این همه فیلم و سریال در نکوهش اعتیاد قتل تجاوز به زنان دزدی ساخته شده ولی کی می دونه ایا تاثیری در جلوگیری ان داشته است ؟؟ بماند که باعث الگوبرداری انسان های هم مریض شده پس بیخودی سازندگان ژست نگیرند همون مدت هم که اکران بود چقدر برای دیدن فیلم رفتند با اون تبلیغ
  • IR ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
    8 17
    چرا نمیگید پدر مقتوله از فیلم سخیف خانه پدری در تنبیه دختر خطاکار خود الهام گرفته؟
  • DE ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    7 0
    این فیلم ها را شهری ها می بینند اما در روستا و شهرهای عقب افتاده گاهی نه سینمائی هست و نه نمایش داده می شوند . برای جلوگیری از این فجایع ، کار فرهنگی بزرگی به مرور زمان + تغییر فوری قوانین .... لازم است ....
  • IR ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۱
    4 0
    این قانون نا به حق ولی دم باید تغییر کنه