با پایان بیست و پنجمین جشنواره موسیقی فجر در شامگاه پنجشنبه 13 اسفند، قطار جشنواره‌های فجر بعد از حدود یک ماه‌ و ‌نیم به آخرین ایستگاه خود رسید.

به گزارش خبرآنلاین، شب گذشته تالار وحدت میزبان افرادی بود که آمده بودند به پایان رسیدن جشنواره بیست و پنجم موسیقی فجر را به تماشا بنشینند.

مثل سال گذشته دکتر آذر با لهجه شیرین اصفهانی و چانه‌ای بسیار گرم اجرای برنامه را به عهده داشت و در فاصله هر بخش میزان متنابهی شعر خواند و مثل تعریف کرد؛ جملات و مثل‌هایی که سال گذشته هم درست همان‌ها را گفته بود. چانه‌گرمی‌های آقای مجری گاهی آنقدر تو ذوق می‌زد و خسته‌کننده بود که اعتراض عده‌ای از حاضران را برانگیخت.

مراسم اختتامیه بیست و پنجمین جشنواره موسیقی فجر با حضور سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدحسین ایمانی خوشخو معاون هنری وزیر، محمدعلی خبری مدیرکل دفتر موسیقی ارشاد، بابک رضایی مدیرعامل انجمن موسیقی، عبدالوهاب شهیدی، حسن ناهید، فریدون حافظی و تنی چند از هنرمندان موسیقی کشور برگزار شد.

گروه تواشیح «اهل بیت» به رهبری هادی آرزم اولین گروهی بود که روی صحنه آمد و به ذکرخانی و تواشیح‌خوانی پرداخت.

سپس گروه موسیقی «مهتاب‌رو» به سرپرستی وصال عرب‌زاده موسیقی سنتی یا به قول دکتر آذر، مجری برنامه موسیقی ایرانی اجرا کرد.

تقدیر از هنرمندان پیشکسوت
در بخش دیگری از مراسم، با حضور حسینی، ایمانی خوشخو، مصطفی پورتراب و دکتر ریاحی از تعدادی از پیشکسوتان موسیقی ایران زمین تقدیر شد. عاشیق یوسف اوهانس نوازنده 83 ساله که حتی وقتی برای دریافت لوح و تندیس جشنواره به روی صحنه آمد هم سازش را در آغوش گرفته بود، اولین هنرمندی بود که تقدیر شد.

منوچهر صهبایی رهبر ارکستر سمفونیک تهران، آذر هاشمی بانوی آهنگسازی که موفقیتش را به همه خانم‌هایی که او را همراهی کرده‌اند، عبدالوهاب شهیدی خواننده و نوازنده پیکسوتی که معتقد است هیچ‌جا برای هنرمند مثل وطنش نیست و هنرمند باید برای مردمی باشد که تشویق‌هایشان شخصیت هنری او را ساخته است، دیگر هنرمندانی بودند که مورد تقدیر معاونت هنری و دفتر موسیقی وزارت ارشاد قرار گرفتند.  

نوروزخوانی و گل‌افشانی
اما یکی از جالب‌ترین قسمت‌های اختتامیه شب گذشته، اجرای مراسم نوروزخوانی توسط چهار هنرمند از چهار منطقه کشورمان بود. عاشیق یوسف اوهانس از آذربایجان، حاج محمد طاهونی از بیرجند، محمد حبیبی از تالش و ناصر وحدتی از گیلان یکی‌یکی در حالی که آواز می‌خواندند و یکی ساز می‌زد و یکی گل می‌ریخت به صحنه آمدند و به مناسبت ثبت جهانی نوروز مراسم آئینی نوروزخوانی را اجرا کردند.  

یاد فرهاد پس از سال‌ها غربت
از دیگر گروه‌هایی که در مراسم اختتامیه جشنواره موسیقی فجر برنامه اجرا کرد، گروه نیما مسیحا بود. نیما مسیحا و گروهش قطعات «مرد تنها» و «وحدت» را به یاد هنرمند غریب کشورمان فرهاد مهراد اجرا و یاد او را زنده کردند. امسال و در جشنواره موسیقی فجر هنرمندان سعی کردند بارها یاد فرهاد را که خواننده و نوازنده محبوب جوان‌های هر سه نسل اخیر مردم کشورمان است با اجرا و بازخوانی قطعاتی از او زنده کنند.

در بخش دیگری از مراسم اختتامیه جشنواره موسیقی فجر گزارشی تصویری از حضور کاروان «صلح و امید» به کشورهای اروپایی پخش شد. موسسه اکو یکی از حامیان معنوی بیست و پنجمین جشنواره موسیقی فجر و یکی از برگزارکنندگان این تور دور اروپا برای معرفی هنر موسیقی در ایران به مردم اروپا بود.

تصحیح نگاه به موسیقی
در ادامه این مراسم حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد در بخشی از سخنانش با اشاره به این که باید نگاهمان را تا حد زیادی به موسیقی تصحیح کنیم، گفت: «موسیقی آن است که دلت را بلزاند و چهره جانت را به سمت خود بگرداند. ساز مکمل است و با کلام کامل می‌شود. کلام و نوا، فرم و محتوا چونان دو بال هماهنگ باید باشند که روح را به پرواز درآورند.»

او همچنین افزود: «آنچه می‌تواند به تعالی روح کمک کند بیشتر از هر پدیده‌ای در معرض خطر است. دفتر موسیقی می‌بایست بیشتر از شکل به محتوا توجه کند چرا که موسیقی اعم از کلام و ساز، امروز در مواردی پاسخگوی نیاز جامعه ما نیست. موسیقی زیرزمینی اگر بتوان نامش را موسیقی گذاشت چرا باید در جامعه مسلمان ما بین جوانان مسلمان حتی طرفداران اندکی داشته باشد؟ ما باید به سمت موسیقی فاخر برویم.»

حاشیه‌های جشنواره و اختتامیه
اما این دوره از جشنواره موسیقی فجر و اختتامیه‌اش همچون دیگر جشنواره‌های فجر امسال حواشی قابل‌توجهی هم داشت.

در این جشنواره از دکتر آذر هاشمی تقدیر شد. کسی که خود در ستاد برگزاری جشنواره و نماینده شاخه موسیقی سنتی جشنواره موسیقی فجر بود. معمولا رسم بر این نیست که اعضاء ستاد از خودشان تقدیر کنند.

در بخش رقابتی جشنواره و در شاخه آواز جمعی گروهی حائز رتبه اول شد که سرپرست آن یکی از اعضاء هیأت انتخاب جشنواره بود. اگر چه خبری به عنون دبیر جشنواره در نشست مطبوعاتی پیش از آغاز جشنواره موسیقی فجر اعلام کرد این حضور در رقابت‌ها نقشی ندارد، اما ظاهرا خیلی هم بی‌ربط نبوده است.

در بسیاری از شاخه‌های بخش رقابتی جشنواره، از معرفی کاندیداها خودداری می‌شد و فقط نامزدهای چند شاخه اعلام شد. نکته جالب این بود که تعداد کاندیداها در بخش‌هایی که اعلام می‌شد بسیار محدود بود و مثلا از بین پنج یا شش نامزد در بهترین حالت، چهار گروه برتر می‌شدند که به صورت مشترک در جایگاه‌های اول، دوم یا سوم قرار می‌گرفتند.

محدود بودن تعداد نامزدها این حدس را در ذهن ایجاد می‌کرد که در بخش‌هایی که نامزدی برایش اعلام نمی‌شد، تعداد نامزدها با تعداد برندگان یکی بوده است. البته با توجه به شرکت نکردن بسیاری از گروه‌های برجسته موسیقی کشور در جشنواره امسال این اتفاق قابل پیش‌بینی بود.

نظم حاکم بر سالن و مدیریت برنامه هم که بسیار دیدنی بود. آنقدر که وقتی برندگان سومین شاخه بخش رقابتی معرفی شدند، مسئولان برگزاری مراسم تازه یادشان آمد که باید موسیقی بخش اعلام برندگان را پخش کنند و کمی به برنامه هیجان ببخشند.

جشنواره بیست و پنجم موسیقی فجر با تمام حرف و حدیث‌هایش به پایان رسید و دست‌اندرکاران برگزاری آن شب گذاشته توانستند بعد از یک ماه سر راحت بر بالین بگذارند. باید دید اتفاقات جشنواره امسال چقدر می‌تواند راهگشای برگزاری یک جشنواره کم حاشیه‌تر در سال آینده باشد.

خبر «برگزیدگان جشنواره موسیقی مشخص شدند» را اینجا بخوانید.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 47382

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • z IR ۲۰:۰۱ - ۱۳۸۸/۱۲/۱۴
    0 0
    جشنواره ینعی همین؟؟ که دست اندرکاران خودشان ویادوستانشان رابرنده اعلام کنند وبه هم نان قرض بدهند .راستی گفتیم نان ؟؟؟البته این جشنواره اگرچه خوب نبود ولی برای عده ای (مثل بابک رضایی) خیلی نان ونوشابه داشت.و.........