اعتماد نوشت:٢٤ میلیون نفر، ١٠ میلیون نفر، شش میلیون نفر یا سه میلیون نفر؟ یارانه چه تعداد ایرانی در سال جاری حذف خواهد شد؟

 اين سوالي است كه افكار عمومي با وسواس و دقت پاسخ‌هاي متفاوت به آن را پيگيري مي‌كند.
در حالي كه طبق مصوبه مجلس شوراي اسلامي قرار است يارانه ٢٤ ميليون نفر در سال جاري حذف شود اما بررسي‌ها نشان مي‌دهد در پايان سومين ماه سال، برنامه‌ريزي‌ها بر حذف يارانه تعدادي به مراتب كمتر از اين رقم استوار است. عمليات حذف يارانه‌ها از ابتداي فعاليت دولت يازدهم كليد خورد. هرچند دولت در ابتداي فعاليت خود تلاش كرد با راه‌اندازي كمپين و همراه كردن مردم يارانه برخورداران را حذف كند اما در عمل به دليل عدم توفيق در پيشبرد اين سياست مجبور شد دست به شناسايي افراد زده و يارانه كساني كه برخورداري‌شان محرز مي‌شود را حذف كند.
 عدم همراهي بخش‌هايي از جامعه با اين تصميم دولت و مانور منتقدان بر اين مساله سبب شد سياست دولت در همان ابتداي اجراي فاز دوم هدفمندي يارانه‌ها با شكست مواجه شود. بر اساس اين گزارش حذف يارانه برخورداران از ابتداي سال گذشته در دستور كار قرار گرفت و برآوردها نشان مي‌دهد در اين دوره زماني يارانه بيش از سه ميليون و ٢٠٠ هزار نفر حذف شد. مقامات دولتي معتقدند در بهترين شرايط يارانه همين تعداد از برخورداران در سال جاري قابل حذف باشد اما مجلس شوراي اسلامي كه خود زماني بر چرايي حذف يارانه‌ها مانور مي‌داد، در قالب لايحه بودجه سال جاري دولت را مكلف كرد نسبت به حذف يارانه ٢٤ ميليون نفر در سال جاري اقدام كند.
وزير كار، تعاون و رفاه اجتماعي درباره تصميمات تازه اتخاذ شده در خصوص حذف يارانه‌ها گفته است: قرار است كميسيوني مشترك ميان مجلس و دولت شكل بگيرد تا عمليات حذف يارانه برخورداران را سامان دهد.
 براساس گزارش‌هاي رسيده از سوي وزارت كار، تعاون و رفاه اجتماعي مقرر است از ابتداي تيرماه سال جاري مجددا عمليات حذف يارانه برخورداران كليد بخورد. پيش از اين برخي مقامات مسوول تاكيد كرده بودند در سال جاري نيز در بهترين شكل احتمال حذف يارانه سه ميليون نفر فراهم است اما تمهيدات انديشيده شده بر اين نكته استوار است كه حذف يارانه ١٠ ميليون نفر اجرايي است.
شيوه‌ها تغيير كرد
 اگر تا پيش از اين پس از حذف يارانه برخورداران فرد يارانه‌بگير از قطع يارانه مطلع مي‌شد، امسال وزارت متولي اين اقدام تدابيري جديد انديشيده است. بر اين اساس ابتدا از سوي سازمان هدفمندي يارانه‌ها با سرپرست خانوار تماس گرفته شده و دلايل قطع يارانه به اطلاع وي مي‌رسد و سپس توضيحات وي ضبط و ثبت شده تا مجددا مورد بازبيني قرار بگيرد. اين اقدام براي كاهش ضريب خطاي حذف يارانه‌بگيران است چرا كه بررسي‌ها نشان مي‌دهد در صورت بالا بودن ضريب خطا اين احتمال وجود دارد كه تبعات اجتماعي منفي اين طرح از مزاياي اقتصادي آن بيشتر باشد.
يارانه‌هاي نقدي از سال ١٣٨٩ تاكنون هر ماه ٤٥ هزار و ٥٠٠ تومان به ازاي هر نفر بوده است. هر چند از ابتداي اجراي اين طرح مقرر بود كه يارانه‌هاي نقدي در دوره‌اي پنج ساله پرداخت شود اما برآوردها نشان مي‌دهد نه‌تنها اهداف پيش‌بيني شده در اين حوزه محقق نشد بلكه يارانه‌هاي نقدي به عارضه‌اي جدي براي اقتصاد ايران بدل شده است.
دولت دهم با هدف هدفمند كردن يارانه‌ها نسبت به اجراي اين طرح اقدام كرد اما در عمل يارانه‌هاي نقدي بي‌هدف، برابر و يكسان ميان مردم توزيع مي‌شود و همين امر سبب شده است هيچ كدام از دستاوردهاي اوليه نيز در قالب اين طرح محقق نشد و برآوردها نشانگر آن است كه اقتصاد نه‌تنها رقابتي شد بلكه با ركودي سخت و سنگين روبه‌رو شده است.
برخي پيش‌بيني‌ها بر اين نكته استوار است كه در بهترين شرايط امسال يارانه ١٠ ميليون نفر حذف شود. پيش‌بيني‌ها دلالت بر آن دارد كه حذف يارانه‌ها با همين روش تا زماني كه تنها نيازمندان واقعي در فهرست يارانه‌بگيران باقي بمانند، تداوم يابد. آنچه مشخص است اينكه نيازمندان واقعي كه استحقاق دريافت يارانه را دارند از سوي دولت، نهادهاي ذي‌ربط و نهادهاي ناظر كساني اعلام شده‌اند كه تحت پوشش نهادها و بنيادهاي حمايتي مانند كميته امداد، بهزيستي و... قرار دارند. زنان سرپرست خانوار نيز در اين گروه قرار مي‌گيرند.
 از سوي ديگر پيشنهاداتي درباره اعمال شيوه يا هدفمند براي اعطاي يارانه‌ها نيز ارايه شده كه هنوز مراحل اوليه بررسي را طي مي‌كند. از آن جمله مي‌توان به اعطاي يارانه هدفمند درمان، آموزش و پرورش به كساني كه فرزند در حال تحصيل دارند و همچنين خوراك به كساني كه زير خط فقر غذايي قرار دارند، اشاره كرد.
 يارانه‌ها در حالي به معضلي مهم براي اقتصاد بدل شده‌اند كه پيش از هدفمندي نيز برآوردها نشان مي‌داد ميزان يارانه غيرمستقيم اعطايي، اقتصاد را از سرمايه‌گذاري در بخش‌هاي نوين و همچنين رقابتي شدن در عرصه بين‌الملل بازداشته است.
سناريوهاي مطرح براي حذف يارانه‌ها
 حذف يارانه ٢٤ ميليون نفر طبق مصوبه مجلس
حذف يارانه ١٠ ميليون نفر طبق برنامه جديد وزارت رفاه
 تعيين تعداد حذفي‌ها در كارگروه مشترك دولت و مجلس
 شيوه‌هاي تازه براي اعطاي يارانه غيرمستقيم
 اعطاي يارانه تحصيل به كساني كه فرزند در حال تحصيل دارند
 اعطاي يارانه درمان به كساني كه با بيماري روبه‌رو هستند

افزايش سقف يارانه كساني كه تحت پوشش نهادهاي حمايتي هستند 

3535

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 551166

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۵:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۹
    2 13
    اگر دولت می خواهد یارانه را حذف کند باید سریعتر این کار را انجام دهد. ممکن است مردم یک مدت سرو صدا کنند اما به سرعت خودشان را با وضعیت جدید عادت می دهند. با تورم 40 درصدی هم خودشان را تطبیق دادند. اینکه عددی نیست. هر چه به تعویق بیندازد معضلات سیاسی بیشتر دامان دولت را خواهد گرفت. بعدش هم بگوید که دستور نماینده های خودتان است و به دولت مربوط نیست. اگر به نیمه دوم سال برسد سخت تر خواهد شد و دامنه اش تا انتخابات آتی خواهد رفت.
  • مهدی IR ۰۵:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۹
    14 1
    همه چیو گرون کردن حالا یارانه رو هم قطع کننمگه چی میشه؟؟؟ما که برای زندگی کردن افریده نشدیم
    • بی نام A1 ۰۶:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۹
      0 3
      کار می خوای یا یارانه چندرغازی؟ اگر کار داری که یارانه نیاز نداری و امسال دولت دستمزدتان را بیشتر از نرخ تورم افزایش داد. اگر کار نداری که باید امکانی در حد خودت فراهم کنی تا دولت کار ایجاد کند. الان مبلغ یارانه ها چند برابر بودجه عمرانی ست. به قول امام راحل اینقدر نگویید دولت برای ما چه کرده. یکبار هم بگویید ما برای دولت چه کردیم. دولت که از ما جدا نیست. خودمان آنرا انتخاب کرده ایم. یک قدم هم ما مردم برداریم. شده ایم یک عده آدم نق نقو.
  • بی نام A1 ۰۵:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۹
    8 1
    5زار یارانه میدن مردم هر روز یه منت میذارن
  • بی نام A1 ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۹
    0 1
    آقای روحانی. شما که مسئول تصمیمات مجلس نیستید بلکه مسئول اجرای تصمیمات مجلس هستید. حالا می توانید شهرها یا استان ها را بر اساس جمعیت و میزان رفاه طبقه بندی کنید و درصدی از افراد را در هر شهر یا استان در لیست حذف یارانه قرار دهید. اگر نماینده های مردم فله ای تصمیم گرفته اند که خودشان باید پاسخگو باشند و یا با برقراری ارتباط با نماینده های جدید به آنها بگویند چند نفر در هر حوزه واجد شرایط دریافت یارانه نیستند. بالاخره این عدد را نماینده ها باید از یک جایی آورده باشند و حتما باید از دولت بهتر بدانند مردم واجد شرایط دریافت یارانه حوزه خودشان چند نفر بوده. یعنی الکی این عدد را گفته اند بی اینکه تحقیق کرده باشند؟ حالا هم خودشان جواب مردم را بدهند. شما باید فقط اجرا کنی.
  • بی نام A1 ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۹
    1 0
    من از آقای لاریجانی شروع می کنم با همه احترامی که برای ایشان قائلم. آقای لاریجانی برآورد شما که هم در دوره قبل و هم در این دوره نماینده مردم قم بودید و هستید از تعداد کسانی که در حوزه شما فاقد شرایط حذف یارانه هستند چند نفر است و چطور به این رقم رسیدید؟ آقای لاریجانی را مثال زدم چون هم چهره عاقلی ست و هم می دانستم نماینده کجاست. ولی فی الواقع بقیه نماینده ها هم باید پاسخگو باشند.
  • اهل منطق US ۰۷:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۹
    2 0
    اقتصاد که غلط باشد تا ابد گرانی و تورم و بی ارزش شدن پول ملی ادامه دارد تا وقتیکه انحصار و رانت و اختلاص باشد وضع همینه ماکه امیدی به بهبود اوضاع نداریم تمام طرحها و لوایح هم برای دوره ای کوتاه تصویب میشوند و بعد خودشان میشوند معضل تا کی میخواهیم به تجربیات ملل پیشرفته اهمیت ندیم خدا داند
  • بی نام A1 ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۹
    0 2
    دولت. شما حذف کن و روی سایت بنویس هر کسی اعتراض داره به نماینده قبلی حوزه خودش که این قانون را تصویب کرده مراجعه کنه. دولت که نمی تونه وضعیت فقر و رفاه 70 میلیون نفر را کنترل کنه. پس نماینده مجلس این وسط چکاره است؟
  • نحیف A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۹
    1 3
    بهتر است یارانه شهرهای بزرگ مانند تهران، مشهد و اراک حذف شود و آن را به یارانه شهرهای کوچک اضافه کنند. در این صورت مهاجرت معکوس خواهیم داشت.
    • مهدی IR ۰۶:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۲
      0 0
      دوست عزیز یادت باشه اینا بیخود مهاجرت نکردن. شما هم فکر کنم صدات از جای خوب در میاد که مهاجرت نکردید. مشکل ما اینه که دولت وضعیت فقر و رفاه 70 میلیون نفر را کنترل کی تو فقره کی تو رفا. شده حتی طرف مستاجر بیکار حتی یکماه هم بیمه نداره یارانه اش قط شده چندین مورد اینطور داشتیم. من نمیدونم اینا اطلاعات غلط رو از کجا یا از کی میگیرن.