زاینده رود مدتهاست خشکیده. البته از پس از سد یا بند کارخانه فولاد مبارکه واقع در غرب شهر مبارکه. پیش از آن، زاینده رود همچنان می غرد و می خروشد. ولی به این سد که می رسد، عمر بزرگترین رودخانه داخلی ایران تمام می شود.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، ته مانده نمی که در اصفهان از بستر تفتیده زاینده رود مانده بود، بخار شد و هوا رفت. اکنون زاینده رود باز هم خشکیده است. رودی که به اصفهان زندگی می بخشد باز هم نتوانست تا پاییز دوام نیاورد و دوباره بی آبی اش را به رخ مردم نصف جهان کشید. این بار فاجعه با مرگ‌ ماهی‌ها همراه بود.
ولی واقعیت این است که رودخانه زاینده رود از مسیر کوهرنگ تا شهر مبارکه، هنوز غران و خروشان است. ولی وقتی این رود به شهر مبارکه و به سد و بند کارخانه فولاد مبارکه می رسد، دیگر چیزی از آن باقی نمی ماند مگر کانال کوچکی که کشاورزی بخشی از جلگه مبارکه در منطقه نکو آباد و فلاورجان در منطقه پیربکران را مشروب می سازد. الباقی مسیر این رود، کاملا خشک شده است. به طوری که تنها ۵ کیلومتر پس از بند کارخانه فولادمبارکه، در بستر خشک این رودخانه، بچه های محلی فوتبال بازی می کنند.
مشاهدات میدانی دیروز خبرنگار ما از تونل کوهرنگ واقع در شهر چلگرد در استان چهارمحال و بختیاری نشان می دهد آب کف آلود و پرقدرت سرچشمه زاینده رود، همچنان در بستر این رودخانه ۳۶۰ کیلومتری جاری است. آبی که پس از گذر از دره ای ناهموار و پر پیچ و خم به سد زاینده رود واقع در شهرستان چادگان می رسد و پس از آن بار دیگر زمین های کشاورزی و باغات دو سوی این رود را سیراب می کند تا پس از گذر از دو استان به پشت سد کارخانه فولاد مبارکه واقع در شهرستان مبارکه برسد.
از اینجا به بعد است که زاینده رود خشک می شود. کشاورزان پایین دست این رودخانه، برای گذران معیشت و زندگی یا از آب چاه استفاده می کنند یا در زمین هایی که چاه ها خشک شده اند، کشاورزی را رها کرده و به دامان شهرها پناه برده اند. روند رو به رشد مهاجرت از روستاهای شهرستانهایی که پس از سد کارخانه فولاد مبارکه قرار گرفته اند، نشان می دهد خشکیدن این رود، علاوه بر تاثیرات محیط زیستی بر اقتصاد و مسایل اجتماعی صفحات پس از خود نیز تاثیر زیادی گذاشته است.
حسن حاج ابوالحسنی یکی از کشاورزان منطقه فلاورجان است که می گوید به خاطر خشکسالی زمین هایش پس از فاجعه ای که بر سر زاینده رود گذشت، زمین و کشاورزی را رها کرده به سوی کارهای ساختمانی و بنایی رفته است. او در این باره می گوید: زمانی که رودخانه آب داشت، برنجکاری و صیفی کاری در منطقه ما رونق داشت، ولی از وقتی که تکلیف آب مشخص نیست، ما زندگی خود را بر پایه اما و اگر بگذاریم. برای همین شغلم را عوض کردم و حالا برای مردم خانه می سازم.
مانند او، کشاورزان زیادی در پایین دست سد فولاد مبارکه هستند که برای قطع شدن آب رودخانه پس از این سد، اعتراضات زیادی کرده اند. برخی از این اعتراضات به خصوص در شرق اصفهان در سالهای اخیر به خشونت کشیده شده و پتانسیل مشکلات اجتماعی منطقه را با چاشنی سیاست، دوچندان کرده است.


مسئولان فولاد: برای هر قطره آب، هزینه می کنیم

مسئولان شرکت فولاد مبارکه می گویند تنها ۱.۵ درصد از آب زاینده رود را می خورند. (اینجا) ولی آنها هرگز حاضر نشده اند توضیح بدهند رودخانه ای که در چند کیلومتری بالادست سد آنها مثلا در اراضی زرین شهر، هنوز دبی آب بسیار بالایی دارد، چگونه پس از سدی که آنها روی رودخانه ایجاد کرده اند، خروجی چندانی برایش نمی ماند.
آنها به خبرآنلاین گفته اند در ابتدای احداث مجتمع فولاد مبارکه ما مجوز قانونی برداشت 40 میلیون متر مکعب آب برای تولید 2.5 میلیون تن فولاد در سال را دارند ولی در مجموع روزهای گذشته این کارخانه با تولید سالانه حدود 5.5 میلیون تن تولید فولاد، تنها 23 میلیون متر مکعب آب مصرف کرده است. به بیان دیگر آنها می گویند 68 درصد کاهش مصرف آب نسبت به سهم قانونی خود را داشته اند و از مصرف حدود 16 متر مکعب آب به ازای تولید هر تن فولاد به 5 متر مکعب آب در ازای تولید هر تن فولاد رسیده اند.
این آمار شاید از نگاه صنعتی، آمار قابل قبولی به نظر می رسد ولی از نگاه کشاورزانی که رودخانه را در بالادست سد فولادمبارکه خروشان و در پایین دست آن، خشک می بینند، دارای مفهوم نیست.
آنها می گویند بابت مصرف هر قطره آب رودخانه زاینده رود، به دولت پول پرداخت می کند و کنتورهای آب به صورت دقیق مصرف این کارخانه را اندازه گیری می کند و سهم و درصد فولادمبارکه از این رودخانه مشخص است.
تماسهای مکرر خبرآنلاین با مسئولان کارخانه فولادمبارکه برای بازدید و حضور در سد این کارخانه به روی رودخانه زاینده رود، تاکنون بی نتیجه مانده و به نظر می رسد مسئولان این کارخانه‌ ترجیح می دهند به جای نشان دادن واقعیات به خبرنگاران، به توضیحات رسانه ای برای پوشاندن سهم خود از خشکسالی زاینده رود، بسنده کنند.

 


23۲۳۱

 

کد خبر 444316

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۷
    2 2
    اون موقع که فولاد مبارکه را در بندرعباس جایابی کرده بودند و بظاهر دوستان اصفهان آن کارخانه را به شهرشان بردند فکر 40 سال بعد را نمیکردند که تیشه به ریشه استانشان با آلودگی و کم آبی و هزینه بالای تولید آهن می زنند
    • یه بی نام دیگه A1 ۰۳:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۵
      3 1
      بی نام محترم. اون موقع مکانیابی فولاد به خاطر مساله جنگ و مشکل امنیت مجتمع از نظر حمله خارجی تغییر کرد. دلیل ان حمیت استانی نبود. از سال 86 که یه مسئول در یک سفر استانی اش بدون در نظر گرفتن هیچ اصل فنی و اخلاقی مجوز برداشت بی رویه آب را در بالادست سد در چهارمحال و بختیاری صادر کرد. این مشکلات شروع شد. فیلم مستند در مسیر زاینده رود جزئیات ابن موضوع را نشون میده. هزینه بالای تولید آهن هم عوامل دیگه ای داره که تاثیرشون خیلی از آب بیشتره.
  • بی نام A1 ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۷
    3 1
    شما کشاورزا آب مملکتو تباه کردید
  • مصطفی A1 ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۷
    1 0
    حا لا هی بگید آب از سرچشمه های کارون و دز خوزستان خشکیده از بی آبی نمی بریم
  • بی نام IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۷
    0 3
    بهتره طرح های امایش سرزمین جدی گرفته بشه و کارخانه های که به صورت غیر قانونی در اصفهان زده شده انتقال پیدا کنن تا هم آب مصرفی این کارخانه ها به طبیعت برگرده و هم جمعیت مهاجرین کم بشه و انتقال غیر قانونی اب هم کنسل بشه تا ظلم مضاعف به مردم سایر استانها نشه
  • بی نام ES ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۷
    2 1
    دست گلهای احمدی نزاد
  • ناصر A1 ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۷
    0 2
    من از کارشناسان محیط زیست هستم متاسفانه علی رغم گزارش روزانه از آلودگی فولاد مبارکه مسئولان و مدیران سازمان محیط زیست رویه تساهل را در پیش گرفته اند و مانع پیگیری قانونی می شوند
  • شهرکرد A1 ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۷
    2 3
    همون بهتر که خشک باشه تو استان چهارمحال و بختیاری بیشتر از چهل روستا با تانکر ابرسانی میشن اونوقت شما هی مطلب بذارین اب تو اصفهان خشک شد
  • بی نام A1 ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۷
    0 0
    سلام کاری که ندارد استفاده از تصاویر هوایی و ماهواره ای همه چیز را روشن می کند.
  • بی نام A1 ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۷
    0 0
    اقلا ..به مردم بگویید قبلش که اب را می بندید ماهی ها را بگیرند .حرام نشه .ای مدیران نالایق .
  • پرهام IR ۰۳:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۹
    1 0
    فاجعه س انقد تو طبعیت دستکاری کردیم که همه چی داره نابود میشه
  • بی نام A1 ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۹
    1 0
    دیگه قاچاق آب ندیده بودیم والا جادو گری میشه خر پنداری ما است دلیلش آیا
  • فرزاد A1 ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۹
    1 1
    با سلام خشک شدن زاینده رود محیط زیست اصفهان را به خطر انداخته وموجب کاهش سفر توریست به این شهر زیبا شده .کارخانه فولاد مبارکه باید به شهر ساحلی انتقال یابد
  • فرامرز RO ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۹
    0 1
    خیلی ممنون از مقاله روشنگرتون .ولی باید یه نکته رو یاداوری کنم که اون مسیول عزیز یه ذره راجع بهش کم لطفی کردند.طبق امارهای موثق میزان اب استاندارد جهانی برای تولید 1تن فولاد حدود 285متر مکعب 75000گالنمیباشد نه 16متر مکعب.
  • محمدحسن A1 ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۰
    1 1
    باسلام ایکاش آنان که قلم بدست می گیرند و مطلبی در جهت مطالبات جامعه می نویسند ابتدا با آمار و اطلاعات از تراوشات ذهنی خود اطمینان حاصل می نمودند و آنگاه دست بقلم می شدند.وبراساس شنیده ها و انچه به بیان خودشان نتوانسته اند ببیند قضاوت نمی نمودند.باخواندن خبر فوق از بی طرفی تهیه کننده گزارش و حسن نیت خبرگزاری خبرانلاین بعنوان یکی از ارکان دمکراسی ناامید شدم وهرگزبه گزارشات این سایت اعتماد نخواهم کرد