شکنجه‌های علمی: 5 آزمایش روان‌شناسی که ممنوع شده‌اند

در طول قرن بیستم و با پیشرفت علم روان‌شناسی، آزمایش‌های متنوعی برای درک هرچه بهتر سازوکار روان انسان انجام شد که امروزه برخی از آنها به خاطر مسایل اخلاقی ممنوع شده است.

نسیبه خانلرزاده: در دهه 1960 / 1340، روان‌شناسی به نام استنلی میلگرام «آزمایش‌ شوک الکتریکی» معروف خود را اجرا می‌کرد. یک «آزمایشگر» به هر شرکت‌کننده آموزش می‌داد تا به شخصی که در اتاق مجاور بود و دیده نمی‌شد، از طریق یک پنل کنترلی، شوک الکتریکی فزاینده‌ای اعمال کند. به شرکت‌کنندگان گفته شده بود که این آزمایشی است تا اثر تنبیه کردن را روی یادگیری نشان دهد. آنها در پاسخ به هر بار شوک که وارد می‌کردند، صدای آشکار فریاد از روی درد را می‌شنیدند، اما واقعیت این بود که کسی از این شوک‌ها آسیب نمی‌دید.

میلگرام مجذوب این شده بود که چقدر شرکت‌کنندگان از دستورات غیرانسانی آزمایشگر پیروی می‌کنند. نتایج او نشان داد که افراد معمولی زیادی هستند که اگر شخصی به آنها اجازه و اختیار چنین کاری دهد، آماده‌اند چنین کارهای وحشتناکی را انجام دهند.

به گزارش نیوساینتیست، آزمایش‌های نمایشی میلگرام اثر گذار بوده و هنوز هم هستند، اما بی‌هزینه هم نبودند! شرکت‌کنندگان در آزمایش، استرس هیجانی زیادی را تجربه می‌کردند و به همین دلیل این آزمایش در زمره غیراخلاقی‌ترین آزمایش‌هایی قرار می‌گیرد که تا به حال انجام شده است. استاندارهای علمی تغییر کرده‌اند و روان‌شناسان حرفه‌ای نمی‌توانند آزمایش‌های میلگرام را تکرار کنند. برخی پژوهش‌های دیگر نیز در قرن بیستم انجام شده که هرچند جذابیت علمی بالایی داشتند، اما تکرار آنها نیز از لحاظ اخلاقی غیر ممکن است. در ادامه با 4 مورد دیگر از این آزمایش‌های ممنوع آشنا می‌شوید.

سه مسیح اپسیلانتی
در سال 1959 / 1338 روان‌شناسی به نام میلتون روکیچ سه بیمار روانی را که هر کدام فکر می‌کردند مسیح هستند، گرد هم آورد تا برای دو سال با هم در بیمارستان ایالتی اپسیلاتی در میشیگان زندگی کنند. هدف روکیچ این بود که ببیند آیا این کار می‌تواند هذیان‌گویی آنها را تغییر دهد. البته نتیجه این آزمایش هم چیزی جز شکست نبود!

پروژه ماورای MK
سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده (سیا) در این برنامه تحقیقاتی که در دهه‌های 1950 / 1330 و 1960 / 1340 جریان داشت، حالت‌های ذهنی شرکت‌کنندگان را (که اغلب بی‌اطلاع بودند) با استفاده از داروهای تغییردهنده ذهن ، هیپنوتیزم و محرومیت از خواب دستکاری می‌کرد. جزئیات دقیق این پروژه را نمی‌توان به سادگی مشخص کرد، زیرا بسیاری از اسناد آن عمدا از بین رفته، اما ثابت شده که برخی از آزمایش‌های آن مهلک بوده‌اند. به طور مشخص، یکی از دانشمندان سیا به نام فرانک اوسون در رویدادی اسرارآمیز بعد از مصرف یک نوشیدنی حاوی ‌LSD مرد.

آلبرت کوچولو
در آزمایش مشهور سال 1920/1299 که درباره شرایط هیجانی بود، پسری 9 ماهه به نام «آلبرت B» اولین نفری بود که در معرض محرک‌های گوناگون از جمله خرگوش و موش که از هیچک‌دام نمی‌ترسید، قرار گرفت. زمانی که ظاهر حیوان همراه با یک صدای بنگ بلند همراه بود، خیلی سریع آلبرت در پاسخ به این تنها محرک بی‌ضرر، ترس را نشان داد.
نه تنها این آزمایش به طور ذاتی بی‌رحمانه بود، بلکه به آلبرت هم کمک نشده‌ بود تا بر ترس شرطی خود غلبه کند.

غار دزدان
برای آزمودن اینکه چطور رقابت بین گروه‌ها روی ارتباطات اجتماعی تاثیر می‌گذارد، روان‌شناسی به نام مظفر شریف در حد فاصل سال‌های 1949 / 1328 تا 1954 / 1333، یک سری پژوهش را در کمپ‌های تابستانی پسران واقع در پارک ایالتی غار دزدان اوکلاهاما انجام داد. او پسرانی را که باهم دوست بودند، در گروه‌های متفاوت تقسیم کرد و گذاشت که آنها بر سر منابع اندک رقابت کنند. بخشی از آزمایش شامل یک سری برخوردهای خشونت‌بار بین گروه‌ها بود (هرچند در ادامه آزمایش، اعضای گروه‌ها توانستند از بروز خشونت جلوگیری کنند).

مشکل غیر اخلاقی اصلی در اینجا این بود که پسرها از اینکه در آزمایشی شرکت کردند که در آن دنیایشان به طور عمدی دستکاری شده است، بی‌خبر بودند.

53271

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 377177

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حقیقت گو IR ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
    جالبه که هر پنج آزمایش روانشناسی بی رحمانه در ایالات متحده آمریکا انجام شده است.
    • بی نام A1 ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
      ایلات متحده پیشتاز در علم هست....عمده نخبگان جهانی جمع هستند در انجا
    • حقیقت گو IR ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
      جناب بی نام. بر منکرش لعنت. من که نگفتم ایالات متحده پیشتاز در علم نیست. یکبار دیگه کامنت من رو بخون. بنده در مورد عقب ماندگی یا پیشرفته نبودن کشور آمریکا حرفی نزده ام که شما اینطوری جواب من رو داده اید. آمریکا کشور اول دنیا در فن آوری و تکنولوژی است. ولی ....
    • بی نام A1 ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
      31 74
      چرا منفی می دین؟؟؟ باید این واقعیت رو قبول کرد که علم نوین روی آزمایش های غیر انسانی بنا شده. باور ندارین تاریخ علم رو بخونین. واقع بین باشید. بدون تعصب قضاوت کنید.
    • بی نام A1 ۱۹:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
      به خاطر شرایط مناسب محیطی اونجا و اقتصاد آروم و بی مشکل اونجا اکثر دانشمندان دنیا از سال پیش مخصوصا بعد از جنگ جهانی دوم به آمریکا مهاجرت می کنند
    • عبدالله قریشی A1 ۱۹:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
      ایلات متحده پیشتاز در جنایت هست....عمده جانیان جهانی جمع هستند در انجا
    • بی نام A1 ۲۰:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
      17 49
      خیلی از آزمایش های اینطوری بعد از جنگ جهانی و توسط روانشناسای یهودی انجام شد. چون می خواستن ببینن که چطور می شه فجایعی مثل بلاهایی که سر یهودیها اومد توسط یه همنوع سر همنوع دیگه بیاد. البته جدای از اینکه این آزمایشها غیرانسانی بود و در عین حال هم به پیشرفت روانشناسی خیلی کمک کرد اما درهر حال اشتباهاتشون رو پذیرفتن و قوانین رو اصلاح کردن. این هم شجاعته.
    • بی نام IR ۰۵:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۳
      40 1
      احتمالا ابن متن رو هم از یک نشریه آمریکایی ترجمه کردن
    • ali sadr A1 ۰۷:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۳
      14 33
      چرا منفى ميديد؟ خواهش مي كنم ٢ يا ٣ نفر كه منفي دادن توضيح بدن ما بفهميم
    • بی نام A1 ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۳
      47 4
      ازمایش وحشتناک ؟ اگر اینها وحشتناک هست داعش که سر می بره فراتر از هولناک هست
    • بی نام A1 ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۴
      22 3
      اولا که این فقط چندموردشه و قطعا توو کشورهای دیگه هم بوده ازجمله آلمان. ثانیا داره درباره ی دهه40میلادی حرف میزنه. فکرمیکنی توو اون دهه کلا چندتاآزمایش روانشناختی توو ایران انجام شده؟
  • شانلی IR ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
    لطفا انواع طرحهای آزمایشی اقتصادی را هم ، که در اون از مردم کشور به عنوان نمونه های بیخبر آزمایشی استفاده سوء استفاده میشه و روان ملت را به بازی میگیره ، ممنوع اعلام کنین.
    • مجید US ۱۹:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
      0 43
      هه هه
    • book EU ۲۲:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۳
      66 2
      علم روانشناسی در ایران مضحک هست...حداکثر کاری که میتونند بکند این هست که میگند به نکات مثبت زندگی فکر کن و اعتماد به نفس داشته باش...به جرات میشه گفت 99 درصد شون دکان باز کزدند......
  • بی نام IR ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
    56 1
    خیلی از برنامه ها هم اینجا ، مردم رو موش آزمایشگاهی فرض میکنه، بعد از شکست خیلی از برنامه ها تازه میگن جمعش کنیم بهتره
  • اتنا A1 ۲۰:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
    3 27
    یعنی باید باور کنیم عایا؟؟؟؟؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
    12 5
    آزمایش زندان استنفورد هم یکی از همین آزمایش هاست. جالبه که اینطور که ارتش آمریکا می گه بعد از حوادث ابوغریب, برای نیروهای ارتش امریکا دوره می ذارن تا مستندات این آزمایش رو ببینن تا دیگه اینجور حوادث تکرار نشه. سایتش هم هست. البته خب مثل اکثر سایتای دیگه ....
  • گیلانی A1 ۲۱:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
    19 1
    خبر نمیدونی 10 آزمایش ممنوع شده / یه سرچ به زبان انگلیسی بکن میبینی 10 تا آزمایشه نه 5 تا
  • فرهاد A1 ۲۲:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
    50 1
    ذكر نكردن منبع هم بسيار غيراخلاقيه.
  • بی نام A1 ۲۳:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
    50 2
    ما هم از این کارهای خطرناک و مضر کم نداریم. بطور نمونه در برنامه مستند شوک صدا و سیما ، برای نشان دادن خطرات انندگی به مردم، گزارشگر با دوربین مخفی بر ترک یک موتور سوار میشه و به راننده موتور میگه در ازاء پرداخت 20 هزار تومان خیابانها رو ورود ممنوع بره و در خط ویژه از بین اتوبوسها رد بشه و بعد پلیس متوقفش کنه آیا این گزارشگر و برنامه ساز فکر نکرده که اگر در حال ضبط این دوربین مخفی که بسیار پر خطر بود، حادثه ای اتفاق می افتاد و منجر به جرح یا حتی فوت گزارشگر و یا موتور سوار میشد،هرگز خودشان را نمی بخشیدند و صدا و سیما هم به دردسر می افتاد؟ فیلم در یوتیوب موجود هست، می تونید ببینید.
  • بی نام A1 ۰۴:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۳
    18 1
    در آزمتيش اول واقعيت اين بود كه كسي كه ظاهرا به او شوك وارد مي شد همدست روانشناس بود و اصلا شوكي به او وارد نمي شد.
    • بهنام بچه خوی A1 ۲۱:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۳
      16 1
      شاید به این علت این کار غیر اخلاقیه که اونی که داره شوک میده، با وجود اینکه میدونه یه انسان دیگه به خاطر شوک دادنش داره زجه میزنه ولی با این وجود بازم به کارش ادامه میده. و خب این یعنی اینکه این آزمایش نوعی از جنون و مشکل روانی اون فرد رو داره اثبات میکنه و به نوعی شاید این آزمایش سلامت روانی اینجور افراد رو زیر سوال میبره.
  • sia IR ۰۵:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۳
    114 1
    به نظر من ازمايش روغن پالم و سوسيس و كالباس تو ايران راحت جواب داد.فقط روانيمون نكرده هنوز
  • دیکاپریو IR ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۴
    8 9
    یاد shutter island افتادم
  • محمد IR ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۲
    16 0
    لطفا نتایج سری آزمایشات "سکه" و "دلار" رو که در چند سال اخیر اجرا شد و پول مردم از جیبشون دزدیده شد رو هم منتشر کنید