قائم مقامی: اردوغان منطقه را به بحران می کشاند/  روابط ایران و ترکیه بدون مشکل نخواهد بود

یک کارشناس مسائل ترکیه به خبرآنلاین می گوید: رفتارهای متکبرانه اردوغان، هم ترکیه و هم منطقه را به تنش می کشاند.

سعید جعفری پویا - رجب طیب اردوغان پس از سه دوره نخست‌وزیری به آرزوی دیرینه خود رسید و حالا در کاخ چانکایا روی صندلی عبدالله گل خواهد نشست. او البته سودای تغییر قانون اساسی دوباره و حزب جایگاه نخست‌وزیری را هم در سر می پروراند و می‌خواهد خود به عنوان قدرت یگانه در سپهر سیاسی ترکیه حضور داشته باشد؛ اتفاقی که رخ دادنش به این سادگی‌ها میسر نیست. علی قائم‌مقامی کارشناس مسائل ترکیه معتقد است، رفتارهای پوپولیستی اردوغان ترکیه و حتی منطقه را وارد بحران خواهد کرد. این کارشناس برجسته هم تایید می‌کند که حذف جایگاه نخست‌وزیری اتفاقی دشوار خواهد بود.

  
پیش از برگزاری انتخابات هم اکثر نظرسنجی‌ها حاکی از این بود که آقای اردوغان انتخاب خواهد شد، شرایط را چطور می‌بینید؟ وضعیت آقای اکمل الدین احسان اوغلو به چه ترتیبی بود؟

پیش از انتخابات به نظر می‌رسید آقای احسان اوغلو به صورت بالقوه می‌تواند 40 درصد آرا را به دست آورد. اما چند مورد احتمالاً در آرای پایین ایشان موثر بوده است. نخست اینکه در انتخابات خارج از ترکیه از 5 میلیون تبعه این کشور که در سراسر دنیا حضور دارند، مشارکت بسیار پایین بود و این میزان حتی پایین تر از 15 درصد بود. در خصوص انتخابات داخل کشور هم برخی آرای خاموش وجود دارد که می‌تواند مسیر انتخابات را تغییر دهد. بخشی از علویان گفته بودند در این کارزار شرکت نمی‌کنند، حدود 20 نماینده حزب جمهوری خلق با اکمل الدین احسان اوغلو که نماینده این حزب در انتخابات بود، مخالفت کردند، گروه‌های پ.ک.ک و ملی گرای کرد هم به دو دسته تقسیم می‌شوند. دسته نخست که بیشتر اسلام گرا هستند به اردوغان متمایل بودند و دسته دوم هم به اکمل الدین. در مجموعه علوی‌ها، کردها و دیگر اقلیت‌های مذهبی و قومی آرای خاموشی بودند که ظاهراً بیشتر به سمت اردوغان گرایش پیدا کرده‌اند. البته باید توجه کرد که اردوغان در این مسیر برای کسب رأی از هر وسیله‌ای استفاده می‌کند.

سیاست خارجی ترکیه پس از پیروزی اردوغان به چه سمتی پیش خواهد رفت؟ این روزها مجادلات این کشور افزایش یافته است و ترکیه با همسایگان خود به مشکل خورده است.

اصلی‌ترین مسئله در سیاست خارجی منطقه‌ای ترکیه، موضوع عراق و سوریه است. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد 80 درصد مردم ترکیه مخالف دخالت‌ها و حضور ترکیه در سوریه و عراق است. این در حالی است که هم اردوغان و هم داوود اوغلو مدعی شده اند در سوریه و عراق جنگ مذهبی در جریان است. بر این اساس باید تاکید کرد که پیروزی اردوغان نشانه افزایش درگیری های منطقه‌ای خواهد بود.  آقای داوود اوغلو در اظهارات خود تاکید کرده بود آنچه در عراق می‌گذرد درگیری مذهبی است و اقدامات داعش حاصل نارضایتی‌های گروه‌های اهل سنت از اقدامات مالکی است، همین اظهارنظر باعث شد تا داعش مدعی شود که ترکیه به ما ایمان آورده است. ضمن اینکه به نظر من چالش‌های ترکیه و اردوغان با ایران هم افزایش خواهد یافت و باید منتظر اقدامات بی‌ثبات کننده ترکیه در منطقه باشیم.

در حوزه داخلی وضعیت آقای اردوغان چگونه خواهد بود؟ در یک سال اخیر حجم مخالفت‌ها در جامعه ترکیه نسبت به عملکرد آقای اردوغان افزایش یافته است

من فکر می‌کنم درون ترکیه هم وارد مشکلات اساسی خواهد شد. آقای اردوغان با شخصیت لات منش و پوپولیستی خود سعی دارد همه رقبا و مخالفین را تخریب کند. به عنوان مثال او در یکی از سخنرانی‌هایش خطاب به کمال قلیچ دار اوغلو، رهبر حزب جمهوری خلق ترکیه گفت: من سنی هستم و تو ای کمال قلیچ داراوغلو، تو علوی هستی و چرا خودت را پنهان می‌کنی و اعتراف نمی‌کنی که سنی نیستی؟ در پاسخ کمال قلیچ هم گفت من هم مسلمان هستم و همه ما زیر پرچم واحد و کتاب یگانه و اهل‌بیت هستیم و من هرگز اعتقادم به اهل‌بیت را منکر نمی شوم. اصولاً آقای اردوغان برای پیشبرد اهدافش دست روی همه چیز می‌گذارد و از مسائل دینی و مذهبی استفاده ابزاری می‌کند. از آن طرف او صلاح الدین دمیر تاش دیگر نامزد انتخابات را با لحنی تحقیرآمیز خطاب قرارداد و گفته بود تو زازا هستی ( قومی از کردها) و با این ادبیات می‌خواهد بین طرفداران او تفرقه بیندازد و کردهای اهل سنت را به سمت خود جذب کند.

زمزمه‌هایی مبنی بر تغییر قانون اساسی ترکیه به گوش می‌رسد و گفته می‌شود آقای اردوغان می‌خواهد پست نخست‌وزیری را حذف کند. شرایط برای این کار مهیا است؟

وزیر اقتصاد ترکیه گفته است بعد از انتخابات ریاست جمهوری ما دیگر نخست‌وزیر نخواهیم داشت و رئیس کابینه خواهیم داشت. این به این معناست که ترکیه می‌خواهد از نظام نیمه ریاستی نیمه پارلمانی به نظام ریاستی مطلق حرکت کند. اما حقیقت ماجرا این است که قانون اساسی فعلی این اجازه را نمی‌دهد و تعداد نمایندگان حزب عدالت و توسعه هم کافی نیست که قانون اساسی را تغیر دهند. راه حل دیگر برگزاری رفراندوم است که برای آن هم باید دستکم 330 نماینده به برگزاری رفراندوم رأی مثبت دهند که آن هم در شرایط فعلی امکان‌پذیر نیست. در سال 2015 انتخابات مجلس ترکیه برگزار می‌شود آن موقع باید تقریباً 367 به تغییر قانون اساسی رأی دهد در آن صورت اردوغان می‌تواند قانون اساسی را تغییر دهد. اما به نظر می‌رسد با آرایی که در این دوره هم تقسیم شده است، و در دوره بعدی این تقسیم بیشتر هم خواهد شد، اردوغان نمی‌تواند چنین کاری را پیش ببرد.

به نظر شما رابطه ترکیه جدید با جمهوری اسلامی ایران چگونه خواهد بود؟

اردوغان فردی لات منش و با تعصبات قومی و مذهبی بالا است. در ضمن او به شدت متکبر است و شخصیتش به نحوی است که با توهین کردن به دیگران خود را بالا می‌برد. این رویه او با انتخاب به عنوان رئیس‌جمهور تقویت هم خواهد شد و احتمالاً در روندهای منطقه‌ای ترکیه هم تأثیرگذار خواهد بود. بر این اساس من فکر می‌کنم روابط ایران و ترکیه بدون مشکل دنبال نشود و تفاوت دیدگاه‌های اساسی او با ایران در مسائل مختلف باعث می‌شود چالش‌هایی اساسی در روابط تهران و آنکارا بروز پیدا کند.

با این تفاسیر چشم‌انداز وضعیت ترکیه را چگونه می‌بینید؟ آیا تضادها و اختلافات در این کشور بیشتر خواهد شد و افزایش اقتدارگرایی اردوغان شرایط را برای شهروندان ترکیه دشوار تر خواهد کرد؟

من فکر می‌کنم همین طور خواهد بود. چرا که شخصیت اردوغان و آنچه او طی سال‌های اخیر از خود بروز داده نشان می‌دهد که رجب طیب در مسیر اقتدارگرایی روزافزون قرار گرفته است. به باور من ترکیه و جریان‌های داخلی این کشور مخالفت‌های بیشتری را با شیوه حکومت‌داری اردوغان در پیش خواهند داشت، اما درعین‌حال انتخابات آتی پارلمان و آرای حزب عدالت و توسعه که احتمال ریزش آن بسیار زیاد است، می‌تواند نوعی عنصر کنترل‌کننده و محدودکننده برای رئیس‌جمهور باشد.  

23308

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 369530

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۸:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    15 23
    حقیقتا دلایل مخالفت شما با اردوغان را نمی فهمم، مثلا چه کسی بیاد به نفع ایران خواهد بود یا شما خوشحال می شوید؟ یا اینکه خوشحالی شما در وجود یک آدم ضد دین در راس کار ترکیه است؟ البته این خوبست که از اقتدارگرایی انتقاد بشود، و صد البته در همه حال و شرایط اما با تحلیل مغرضانه مسئله را نه بطور کلی بلکه فقط از یک بعد می بینید. این اشتباه 90 درصد رسانه های ایران است که بعدا مجبورن با توهمات دخالت دشمنان بیگانه و ... اشتباه خود را توجیه کنند...
    • ابوذر A1 ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۱
      7 1
      آقای نسبتا باهوش ٬واقعا هنوزمتوجه نشدی رفتارهای دولتمردان ترکیه ماجراجویانه و برای ایران می تونه یه خطر بالقوه تلقی بشه
  • رضافروتن A1 ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    69 57
    اردوغان فردی لات منش و با تعصبات قومی و مذهبی بالا است. در ضمن او به شدت متکبر است و شخصیتش به نحوی است که با توهین کردن به دیگران خود را بالا می‌برد. جناب کارشناس محترم بااین نظرت کاملامخالفم خبرانلاین درج کن
    • بی نام US ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
      15 7
      شرمنده اشتباهی منفی زدم
    • لیلا US ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
      11 36
      اشتباه مثبت دادم. اخبار ترکیه رو دنبال می کنم و اردوغان یکی از بدترین سیاستمدارهایی هست که تا حالا در ترکیه روی کار اومدن.
  • بی نام A1 ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    10 1
    جاي نگراني نيست چون هرگونه افراط وافراطي گري محكوم به نابودي است .وكل عالم هستي بااعتدال ونظم برقرار و پاينده است.
  • محمد IR ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    15 10
    اتفاقا کاملا درست گفتی آقای کارشناس سیاست های خصمانه اردوغان باعٍث شعله ور شدن شدید اختلافات مذهبی منطقه شده همین سیاستا باعٍث شده داعش و امثالشون پشتشون به امٍثال اردوغان گرم باشه..خدا ازش نگذره...
  • بی نام IR ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    9 7
    مخالف نظرکارشناس ادب بالاتر از نسب است .
  • بی نام IR ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    11 13
    رجب طیب اردوغان شاید ورژن ترکی رییس جمهور سابق خودمون باشه با این تفاوت که اردوغان تعصب فوق العاده مذهبی هم دارد
  • بی نام A1 ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    16 6
    باالاخره همین آدم با این مختصات و مشخصات از طرف مردم ترکیه انتخاب شده، حالا این همه تخریب شخصیت اون به چه کار ما میاد؟
  • بی نام IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    17 16
    واقعا باید تاسف خورد برای شما که در مورد شخص اول یک مملکت و انتخاب قانونی مردم اون کشور از واژه " لات منش " استفاده می کنید همین کافیه برای شناخت شما و نیت شما و اصلا ارزشی نداره آدم وقت بذاره مطلب شما رو بخونه. و تاسف بیشتر رو باید برای خبرآنلاین خورد که همچین توهینی رو منتشر می کنه. شایع شده پس از پیروزی اردوغان 3 روز عزای عمومی بوده در خبرآنلاین.
  • بی نام A1 ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    4 0
    دوست گرامی، نظرت اصلاحی خودت را بیان می کردی تا نظر مخالف، که نظر شماست هم بیان میشد.
  • ستاره IR ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    17 13
    جناب کارشناس این لحن حرف زدن جناب عالی لات منشانست.بنده از نزدیک شاهد اوضاع اقتصادی ،اجتماعی وفرهنگی ترکیه بوده وهستم.رفتار اردوغان تابع منافع ملی ترکیه ست.
  • بی نام IR ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    15 12
    جناب به اصطلاح کارشناس مردم ترکیه به اردوغان اعتماد دارند دلیل مخالفت شما و همفکران شما با اردوغان به خاطر مسائل سوریه است و چون اردوغان مشی ایران را در ترکیه دنبال نمی کند شماها از او نفرتی عجیب در دل دارید در واقع شما بیشتر نگران متحد فکری خود یعنی بشار اسد هستید و از همین منظر به آقای اردوغان میتازید.خبر انلاین لطفا نظرمو سانسور نکن
  • مصطفی A1 ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    16 18
    ولی من به عنوان کسی که چنین سال در ترکیه زندگی میکنم و لااقل 100 سخنرانی اردوغان رو گوش دادم در لات بودن و دو رو بودن این موجود ذره ای شک ندارم
  • بی نام A1 ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    4 7
    ما هم شخصیتی بمراتب پوپولیست تر از اردوغان بر مسند قدرت داشتیم که اتفاقا"همدوره اوست و دیدیم که چالشی با ترکیه پیدا نکردیم
  • سعید IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    12 15
    خداوکیلی تحلیل کارشناس ما رو ببین هرچی از دهنش دراومده گفته من نمیدونم اردوغان به اینم چیزی گفته که اینجوری داغون شده؟
  • حجت A1 ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    10 16
    منظور از لات منش و و به شدت متکبر و با رفتار پوپولیستی که با توهین به دیگران خود را بالا می برد یعنی یک چیزی تو مایه های احمدی نژاد فقط با کلاس تر
  • ناشناس IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    12 13
    وقتی فردی مثل رضا ضراب رو میفرستند اونجا که پول نفت وگاز ملت ایران رو سرازیر میکنه به جیب حاج رجب بایدم ایشان متکبر بشه .
  • بی نام IR ۱۷:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    21 12
    اردوغان هزارچهره یک روزبرعلیه اسرائیل یک روز بااسرائیل یک روزباحماس یکروزبرعلیه حماس .اصلا این شخص نه ثبات اخلاقی دارد نه ثبات شخصیتی
    • کامی DE ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۳
      11 4
      خیلی خوب توصیف شخصیت ناپایدار و منافق ایشان را که پرورش دهنده داعش خبثث است را شرح دادید. خبر مثل همیشه یکم سانسور کن
  • سارا TR ۲۲:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    13 13
    واقعا تحلیل کاملا درستی بود اقای جعفری پویا.
  • ایرانی IR ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۲
    17 19
    والبته خائن بالفطره که خود را نواده چنگیز وحشی با عرضه هم میپندارد
    • بی نام A1 ۱۸:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۵
      4 10
      نواده چنگیز؟ احیانا عضو گروهک تروریستی پ ک ک نیستی؟ادبیاتت بیشتر شبیه اوناس
  • مسعود IR ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۲
    6 12
    پیروزی اردوغان واقعا آتیشی زده به جون بعضیها. عزیزان من نظر شما به خدا هیچ اهمیتی نداره. مهم نظر مردم ترکیه در باره او هست که باز هم قاطعانه بهش رای دادند.
  • کامی DE ۱۴:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۳
    11 7
    وقتی اردوغان را با سبیل و ظاهر و اعمالش را میبینم یاد هیتلر می افتم. ایشون پدر داعش است و اگر کمکهای او نبود سگ هاری به اسم داعش وجود نداشت. ایشون و آمریکا پدر و مادر داعشی هستند که در قساوت و ددمنشی اش روی هر چی جنایتکار تاریخ بشریت را سفید کردند. خدایا این خباثت و ظلم را به خودشون بر گردان،مانند صدام گرفتار عمل خو شون، بگو آمین.