هم زمان با عادی شدن روند فنی پرونده هسته ای ایران که بسیار بسیار مهم و حیاتی ست جامعه جهانی بی شک شاهد تحولاتی بی سابقه در مناسبات تهران و واشنگتن هم خواهد بود. هم زمان ،اگر گزارش های مربوط به تداوم فعالیت های دیپلماتیک پادشاهی عمان میان ایران و آمریکا که تا کنون تکذیب نشده درست باشد، با جرات بیشتری میتوان ادعا کرد تحولاتی بس مهم در انتظار دیپلماسی ایران است.

واقعیت آنست علی رغم مشکلات پیش روی پرونده هسته ای ایران که سناتور هائی مانند "مندنز و تد کروز" و لابی  ایپک  در پی افزایش آن هستند، مسیرتاکنون طی شده دیپلماتیک میان تهران - واشنگتن، متاثر از مذاکرات هسته ای ، برای روحانی و اوباما تا بدان حد جاذبه ایجاد کرده  است که آنها واقع گرایانه به خودفرصت بیشتر و بهتری برای تعمیق این جذابیت ها داده و ترجیح میدهند به مشکلات  توجهی نداشته باشند. مذاکرات اتمی توانست فرصتی واقعی تر به تهران - و اشنگتن برای نگاه به یکدیگربدهدو آنها به قول ریچارد نیکسون "فکر کردن به آنچه تا کنون فکرنکردنی بود" را آغاز کرده اند.یا به قول این حکایت ایرانی ها " آنها اکنون میتوانند با نگاه خرید به هم نگاه کنند".  یک دیپلمات مقیم تهران میگوید" شکی باقی نمانده تبعات ناشی از هرگونه توافق هسته ای یک فرصت تکرار نشدنی در اختیار ایران و ایالات متحده برای رفع سوءتفاهم های 35 ساله قرارمی دهد. شاید نباید خیلی صبر کرد، علائم آن اکنون دیده میشوند". باربارا اسلاوین تحلیل گر ارشد مسائل ایران و عضو ارشد شورای آتلانتیک ضمن بیان نظر مشابهی میگوید "باید خوشبین بود من معتقدم اوباما در مسئلهٔ دستیابی به توافق دائم با ایران کاملا صادق و خواهان آن است. جمهوریخواهان تنها به خاطر مقاصد سیاسی با رئیس جمهور مقابله می کنند".
شاید بگوئید بیان چنین سخنی عجولانه است ، اما فکر میکنم به دلیل تبعات اجتناب ناپذیر توافق هسته ای، به مروراز اهمیت کنونی  و غیر معمول این بحران بین المللی به نفع وقوع تغییرو تحولاتی معنا دار میان ایران و ایالات متحده کاسته خواهد شد.این کاستی بیشترخواست تهران است، چون بی صبرانه در انتظارطبیعی بازگشت پرونده خود به شرایط عادی ست . به باور من  جامعه جهانی نیزحتما  ازچنین تحولی دیپلماتیکی استقبال کرده و از آن حمایت میکند.
نمیتوان زمان دقیقی را مشخص کرد اما با توجه به اظهارات اخیر وزیر خارجه کار کشته ایران که بزرگترین شانس روحانی در عرصه بین المللی تلقی میشود، مبنی بر امیدواری نسبت به توافق طی 3 ماه آینده ، سخنان حیرت آور روز گذشته صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با یک شبکه خبری بین المللی عرب زبان ایرانی مبنی بر کاهش سطح اورانیوم 20 درصدی و رقیق کردن 103 درصد باقی مانده آن وکاهش 1/5 (یک پنجم)پلوتونیوم تولیدی راکتور اراک ، اظهارات دیپلمات های غربی نزدیک به هیات های مذاکره کننده و نیز گزارش مثبت آمانو به شورای حکام آژانس ، از ماه جولای که توافق به صورت مدالیته ی توافقی  عرضه خواهد شد، به احتمال قوی اما مشروط و به سختی ،طی پروسه ای 18 تا 24 ماهه، هم زمان با عادی شدن روند فنی پرونده (امری  بسیار بسیار مهم و حیاتی) جامعه جهانی شاهد تحولاتی بی سابقه  و رو به جلو در مناسبات تهران و واشنگتن خواهد بود.اگر گزارش های مربوط به تداوم فعالیت های دیپلماتیک پادشاهی عمان میان ایران و آمریکا که تا کنون تکذیب نشده درست باشد، با جرات بیشتری میتوان ادعا کرد این زمان کوتاه ترخواهد شد . این  تحولی بس مهم در دیپلماسی  از نوع ایرانی ست . به هر حال زمان انتظار خیلی طولانی نخواهد بود.

matinmos@gmail.com

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 350428

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • انصاری 1 A1 ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۱
    6 0
    صحبتهای جناب صالحی در شبکه العالم درمورد نیروگاه آب سنگین اراک در حد پیشنهاد ایران به 51 بوده.هنوز طرف مقابل نظرش رو در این خصوص اعلام نکرده.ضمنا ایشان از پیشنهاد حفظ سانتریفیوژها در همین حد فعلی به مدت چند سال و پس از آن افزایش پلکانی این تعداد ظرف 5 سال آینده و رسیدن به ظرفیت تولید 30 تن اورانیوم غنی شده برای راکتور بوشهر صحبت کردند. هنوز معلوم نیست که آیا این پیشنهاد مورد قبول طرف مقابل قرار میگیرد یا خیر. آنچه که در گفته های جناب صالحی مشخص نیست این است که منظور ایشان حفظ 9000 سانتریفیوژ در حال کار است یا اینکه ایشان 10000 سانتریفیوژی را که تولید شده و هنوز راه اندازی نشده را نیز مد نظر دارند. به گمانم هنوز باید تا پایان اردیبهشت منتظر بود تا اخبار جدیدی را دریافت کنیم. بقیه درکامنت بعد
  • انصاری 2 A1 ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۱
    5 1
    فرض میکنیم که پیشنهاد ایران مورد قبول طرف مقابل قرار بگیرد. آیا بعد گذشت 4 الی 5 سال, ایران میتواند تولید اورانیوم غنی سازی شده را افزایش دهد؟چون آنگونه که جناب صالحی پیشتر اعلام کردند ایران برای تولید 20 هزار مگاوات برق به 600 تن اورانیوم غنی سازی شده نیاز دارد و تاسیسات بوشهر فقط میتواند 1000 مگاوات تولید کند. تصور میکنم در مذاکرات جاری, باید 10 سال آینده را نیز در نظر داشت تا بعدا به مشکل برخورد نکنیم. درانتخابات آینده آمریکا ممکن است جمهوریخواهان آمریکا به خصوص شخص جب بوش رای بیاورد و اگر مذاکرات امروز محکم نباشد این شخص میتواند مانند اخوی اش گرفتاریهای جدیدی برای ما درست کند. در هر صورت یک توافقی که بعدها جای بهانه تراشی برای آمریکا نگذارد نیز اهمیت دارد.ممنون از مقاله جناب مسلم.
  • ایرانی 1 A1 ۰۱:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۲
    3 1
    نویسنده از تحولی بس مهم در دیپلماسی از نوع ایرانی صحبت میکنند. بنده برام یه چیز جای سواله. آمریکاییها در طول 3 ماه گذشته در رسانه هاشان از عقب راندن برنامه هسته ای ایران صحبت کرده اند و تا جاییکه در رسانه های ما منعکس میشه هنوز به تعهداتشان عمل نکرده اند. 5 قسطی را که قرار بود پرداخت کنند تا هفته گذشته واریز نشده. مجوز خرید قطعه صادر میکنند اما این قطعه ها به دست ما رسیده و وزارت خزانه داری آمریکا فقط مجوز خرید قطعه برای هواپیماهای خریداری شده قبل از سال 1979 را صادر کرده اند. آخه هواپیمای متعلق به 35 سال گذشته چقدر قابل تعمیره و تا چه اندازه میتونه در ناوگان هواپیمایی ما مورد استفاده قرار بگیره؟ در توافق ژنو خرید قطعه برای هواپیما مشروط نبوده .حالا چرا سال ساخت رو شرط میذارن؟ کامنت بعد
  • ایرانی 2 A1 ۰۱:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۲
    3 1
    از طرفی میبینیم که برای سفیر پیشنهادی ایران ویزا صادر نمیکنند در حالیکه این موضوع از مواردی نیست که دولت آمریکا بخواد دخالت کنه. من میبینم که آمریکاییها بهره خودشون رو از مذاکرات بردن اما آثار مذاکرات رو در فضای ایران نمیبینم. تقاضا میکنم لا اقل شما برای من توضیح بدید که آمریکا همین تعهداتی را که نسبت به ایران برطبق توافق ژنو داشته عملی کرده؟؟ متاسفانه مرتب درگیر هیاهو هستیم و از هیچیک از جناحهای داخل ایران من توضیحات به دور از احساس ندیدم. نگرانیم از آن است که این پرونده هسته ای هم مثل پرونده جنگ 8 ساله بشه که تا همین امروز هم معلوم نشد چرا به آن شکل و بعد 8 سال بدون دستاوردی تمام شد. تا امروز هم 1 ریال غرامت نگرفته ایم. کامنت بعدی
  • ایرانی3 A1 ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۲
    3 3
    تا همین امروز هم هر جناحی ,دیگری را متهم به مقصر بودن در پذیرش قطعنامه 598 میکند. و اصل ماجرابرای عامه مردم روشن نیست. آیا تاریخ دوباره در حال تکرار شدن است؟ بعد ازپذیرش قطعنامه 598 هم خیلی تبلیغ شد که ایران برنده ماجرا بود. این چه برنده ای هست که ریالی غرامت هم دریافت نکرده؟؟؟به نظرم امروز هم داریم راجع به توافق هسته ای اغراق گویی میکنیم. آمریکا همین تعهدات نصفه و نیمه اش را اجرا نکرده .چگونه میتوانیم امیدوار باشیم که به تعهداتش در یک توافق فراگیر عمل میکنه. به نظرم حتی پرداخت 4.2 میلیارد دلار را تا ماههای آینده به تاخیر میندازن فقط به این منظور که اگر به توافق فراگیر نرسیدن همین مبلغ را نیز پرداخت نکنن. تقاظا میکنم منتشر کنید چون این یه موضوع ملی برای ایرانه. من به آمریکا اعتماد ندارم.