غول داروسازی آمریکایی در ایران چه می‌کند؟/ دارو با کیفیت و البته ارزان می‌شود؟

در هفته ای که گذشت، خبر ورود غول دارویی آمریکا به ایران، زمینه های امیدواری برای حل بخشی از مشکلات بازار دارویی کشور را ایجاد کرد. اما با ورود این شرکت داروساز، چه اتفاقی در بازار دارویی ایران می افتد؟

محمد حسین نجاتی: ناصر ریاحی، رییس اتحادیه واردکنندگان دارو از ورود 
یک شرکت بزرگ داروسازی آمریکایی به صنعت داروسازی ایران خبر داد و گفت: قرارداد تولید تحت لیسانس شرکت بزرگ داروسازی MSD آمریکا در ایران امضا شده است. ایران کشور مستعدی برای سرمایه‌گذاری است. این استعداد به‌ویژه در حوزه صنعت داروسازی نسبت به سایر صنایع نیز بیشتر است، به همین دلیل پیش‌بینی می‌شود در آینده نزدیک شاهد حضور بسیاری از شرکت‌های بزرگ داروسازی جهان در ایران باشیم.

اما ورود غول داروسازی ایران، چه تاثیراتی می تواند بر روی بازار داروسازی ایران بگذارد؟

شرکت Merck Sharp & Dohme آمریکا یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های دارویی جهان محسوب می‌شود. این شرکت در سال 1891 به‌عنوان یکی از واحدهای زیرمجموعه شرکت مرک آلمان تاسیس شد. مجموع درآمد این شرکت داروسازی در سال 2011 میلادی بالغ بر 48‌میلیارد دلار بوده است. در همان سال این شرکت معادل 86‌ هزار نفر نیروی کار در سراسر جهان داشته است.

شرکت داروسازی ام‌اس‌دی آمریکا

 

داروسازی ایران متاثر از استاندارد های آلمانی

ورود شرکت داروسازی MSD در شرایطی است که بخش زیادی از استانداردهای تولید دارو در ایران تحت نظر شرکت های آلمانی است. به خصوص شرکت بایر آلمان. شرکت داروسازی آلمانی در زمینه تولید مواد شیمیایی نیز، فعالیت گسترده‌ای دارد. این شرکت، در سال ۱۸۶۳ توسط فردریک بایر، در بارمن (که امروزه بخشی از ووپرتال محسوب می‌شود) تاسیس شد. بیشترین شهرت شرکت بایر، به دلیل اختراع داروی آسپیرین، در سال ۱۸۹۷ است.

این شرکت کماکان بعنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان دارو در آلمان و جهان، شناخته می‌شود. دفتر مرکزی شرکت بایر، در شهر لورکوزن، آلمان قرار دارد. سهام این شرکت در بازار بورس فرانکفورت معامله می‌شود. شرکت بایر همچنین، بعنوان جزئی از شاخص یورو استاکس ۵۰ محسوب می‌شود.

در حال حاضر بخش زیادی از داروهای تولیدی در کشور، تحت لیسانس این شرکت و احتمال دارد، در صورت افزایش فعالیت های شرکت های آمریکایی، استاندارد های داروسازی در ایران، از شرکت های آلمانی به سمت شرکت های آمریکایی سوق پیدا کند.

 

احتمال کاهش قیمت دارو 

با ورود غول دارویی آمریکا به کشور، بیم و امید‌هایی برای بازار دارویی ایران دارد؛

امید از آنجا که شرکت داروسازی «ام‌اس‌دی» برای حسن‌نیت خود برای ورود به بازار دارویی کشور، قیمت محصولات خود را در بازار ایران بین 30 تا 40‌درصد نیز نسبت به قیمت‌های قبلی کاهش داده، می‌تواند زمینه‌ساز کاهش حداکثری قیمت دارو در بازار دارویی ایران در قدم اول شود و گرهی از کلاف گرانی دارو برای بیماران بگشاید و همچنین کیفیت محصولات تولید داخل را در فرآیندی رقابتی ارتقا دهد.

اما بیم از آنجاست که دولت «تدبیر و امید» قدم در جای پای دولت‌های قبل گذارد و با افزایش واردات، بازار دارویی را بیش‌ازپیش وابسته به بازار خارجی کند. این نگرانی، قابل رفع است البته مشروط بر آنکه سیاست‌هایی نظیر «محدودیت واردات داروهای ساخته‌شده خارجی» و «حمایت از تولید داخل» و «عرضه دارو به‌صورت ژنریک» نیز اعمال شود.

 

نوسازی شرکت های داروسازی ایرانی

از سوی دیگر براساس اخبار رسیده، شرکت داروسازی MSD، قصد دارد علاوه بر فعالیت های خود در بازار دارویی ایران، اقدام به خرید سهام شرکت سرم‌سازی شیراز و مشارکت در تولید این کارخانه کند. این مسئله با توجه به وابستگی بالای شرکت های داروسازی کشور به نهاد های دولتی، می تواند، شرایط امیدوار کننده ای را پیش روی بازار داروسازی کشور، ایجاد کند.

اگرچه از حدود یک دهه قبل دولت سعی کرده است با واگذاری شرکت های داروسازی دولتی پای خود را از صنعت داروسازی کشور بیرون بکشد، اما عملاواگذاری عمده این صنایع به سازمان های وابسته به دولت و شبه دولتی ها، در عمل این خصوصی سازی محقق نشده است. در حال حاضر مالکیت بیش از 70 درصد صنایع داروسازی در اختیار سازمان ها و نهاد های حقوقی وابسته به دولت و سایر ارگان هاست.

 

افزایش فرصت های شغلی برای داروسازان

کمبود نیروی انسانی ماهر و منابع مالی لازم از مهم ترین نقاط ضعف نظام دارویی کشور و به خصوص صنعت داروسازی است. در حال حاضر کمتر از شش درصد از داروسازان کشور در صنعت داروسازی فعالیت می کنند.

عدم دسترسی صنعت داروسازی کشور به خصوص در سال های اخیر به منابع مالی لازم ریالی و در نتیجه عدم بازسازی لازم در خطوط تولید و همچنین فراهم نشدن زیرساخت های لازم برای تولید داروهای جدید و با تکنولوژی بالاباعث عقب ماندگی این صنعت از پیشرفت های صنعت داروسازی در جهان شده است.

نتیجه این امر آن است که صنعت داروسازی کشور به دلیل عدم امکانات کافی قادر به تولید داروهای جدید و با تکنولوژی بالانیست و صرفا مجبور به تولید داروهای قدیمی و با ارزش افزوده پایین شده که نتیجه آن کاهش قابل توجه سهم صنعت داروسازی داخلی از بازار دارویی کشور است.

با این حال به نظر می رسد، در صورت ورود شرکت های داروسازی معتبر بین المللی به کشور، می توان افزایش فرصت های شغلی برای داروسازان کشور امیدوار بود. چرا که مشکل اصلی در فعالیت اندک داروسازان در شرکت های داروسازی، فرصت های اندک شغلی با توجه به پیشی گرفتن واردات نسبت به تولید است و اگر تولید دارو در ایران، سیر صعودی به خود بگیرد می توان نسبت به ارتقای جایگاه شغلی داروسازان نیز امیدوار بود.

۴۷۴۷

کد خبر 341382

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهدى IR ۰۴:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    100 1
    ما در همه زمينه ها نياز به سرمايه گذاري خارجيى داريم با دادن تضمين امنيت در فعاليت وايجاد فضاى با ثبات سياسي وقطع دست مافيا وانحصار طلبان ميتوان به جذب سرمايه هاى خارجى وسرمايه گذاران خارجى اميدوار بود
  • بی نام IR ۰۴:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    176 0
    انشااله به نفع مردم ايران باشد هم دارو باكيفيت ارزان و فراوان شود و هم اشتغال زايي براي جوانان ايجاد كند
    • بی نام A1 ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
      39 2
      من یک داروسازم، دکتر داروساز! علاقه مند به کار در شرکت داروسازی. با چند شرکت در حوالی محل سکونتم صحبت کردم دستمزدی که اونا میدن متاسفانه از حقوق کار در داروخونه هم کمتره! هر جا رفتم میگن تو صفر کیلومتری تا چند سال نباشی از حقوق مناسب خبری نیست! کارخونه های داروسازی ما از فقر داروساز رنج میبره. از ما که گذشت، امیدوارم روزی بیاد که داروساز و داروسازی در کشور به جایگاهی که حقشه برسه...
  • بی نام IR ۰۴:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    146 0
    تورو خدا کارشکنی نکنید داروهای ام اس وداروهای خاص بسیار گران هستند
  • الهام A1 ۰۵:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    88 0
    انشاالله كه دارو ارزون بشه واقعا تو اين اوضاع موجود در كشور زندگي كردن مشكل شده
  • يك اقتصاد خونده IR ۰۵:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    1 7
    مقاله بيشتر منافع توليد ككندگان رو در نظر گرفته و توجهي به منافع و مشكلات مصرف كنندگان نكرده بايد تو بحث اقتصاد بخش عمومي كه يكي از بخش هاي مهم آن نيز بحث بهداشت و درمان هستش بيشتر توجه به رفاه و حل مشكلات مصرف كننده كرد تا توجه به منافع اقتصادي و سود. اصولا اقتصاد بخش عمومي كه شامل 3 اصل كلي آموزش،بهداشت و امنيت ميشود بر پايه خدمت رساني و افزايش رفاه و سطح اميد به زندگي جامعه باشد نه صرفا جهت مقاصد اقتصادي. پس بهتر بود در اين مقاله الويت بر منافع مصرف كننده باشد !
  • اهوازی IR ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    43 2
    صنعت ایران اگر یک بازرس خوب داشته باشد بهترین صنعت است و به راحتی می تواند با بزرگترین صنایع رقابت کند اگر این شرکت و شرکتد های دیگر که صاحب نام هستند به ایران وارد شوند مطمئن باشید ابتدا به سود صنعت و کشور است و در ثانی به نفع آن شرکت ها خواهد شد که یک با یک شریک با استعداد همکاری و شراکت کنند
  • رحمت A1 ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    79 0
    خدایا شکرت
    • بی نام IR ۰۶:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
      16 95
      خوش خيال
  • بی نام A1 ۰۵:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    هیچ گربه ای محض رضای خدا موش نمیگیرد چه برسد به اینها که بیماری خلق میکنند تا با فروش داروی مربوطه سود ببرند تازه اگر منظورشان توسعه بیمارهای عمومی و عقیم زائی و ......... نباشد
    • بی نام A1 ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
      70 0
      توهم توطئه هیچ گاه ما را رها نمی کند
    • محسن A1 ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
      44 0
      واقعا متاسفم برات بخاطر این نظرت ... فردای قیامت جواب خدا رو چی می خواید بدید انقدر ناشکری می کنید !!!
    • عادل IR ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
      8 4
      خدا !!!!!!!!!!!! خوب معلومه که هدف آنها از سرمايه گذاری کسب درآمد می باشد !!! حتی بقالی سر محل هم جهت کسب درآمد مغازه زده !! تمام شرکت های بزرگ در پاسخ به تقاضای مردم اقدام به تحقيق وتوسعه و توليد می کنند !!! در بعضی موارد هم همانطور که شما گفتيد ممکن است يک تقاضای جديد برای مشتريان ايجاد کنند !!
    • بی نام FR ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
      12 0
      بیماری خلق کنی و داروشم بدی به مراتب بهتر از اینه که با هوای آلوده جون 75 میلیون آدم رو به خطر بندازی و دارویی هم واسش نداشته باشی!
  • بی نام IR ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    292 6
    صبر كنيم ببينيم صداوسيما برنامه اي چيزي در نفي و كوبيدن اين قضيه نميخواد بسازه
  • محی الدین IR ۰۶:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    37 0
    امیدواریم باورود شرکت های بنام خارجی مشکل دارو حل شود.
  • بی نام IR ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    28 0
    تو رو خدا قبل از هر کاری به فکر خانواده هایی هم باشید که بیمار سرطانی، ام اسی، دیالیزی و.... دارند. واقعا گرانی دارو بیداد میکنه. گرانی دارو و درمان کمر توانگران رو هم شکسته چه برسه به نود درصد قشر ضعیف!
  • نادر IR ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    21 1
    اگر هر اتفاقی که باعث خیر و رفاه مردم عزیز ایران باشه ما هم راضی هستیم اگر هم خیر نیست ما هم راضی نیستیم...
  • بی نام A1 ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    7 0
    من ویتیلیگو یا پیسی دارم نا شکریی نمیکنم ولی داروهام اصلا توی ایران نیست
  • بی نام NL ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    13 1
    تو رو خدا جان مردم رو قربانی به قول خودتان تولید داخل و حمایت از تولید داخل نکنید که خودروسازی و گوشی ایرانی حمایت از صنعت رو دیدیم بسه مونه
  • شايان A1 ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    14 0
    واي اين شركت بزرگ در نظر داره بياد شيراز سرمايه كنه. اين اتفاق مباركي برا ما شيرازي هاست صنايع پرسود و پاكي مثل داروسازي واقعا مي تونه به صنعتي شدن شيراز كمك كنه و هواي پاك شيراز رو آلوده نكنه
    • بی نام IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
      4 0
      اگر به سرنوشت کارخانه ی کمپرسور سازی دچار نشه
  • مجید IR ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    0 34
    اصلا" با امریکا مخالفیم حتی دارو و ماشین .بهترین شریک دارو هند و چین گرانمایه
  • بی نام A1 ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    11 0
    یاد اونروزای رسانه میلی افتادم...هی فرتو فرت از داروهای جدید رونمایی میکردند و میگفتند:ما نزدیک به 95 درصد داروها رو بومی کردیم! اره 95 درصد فقط کپی کردند.البته منهای کیفیتش و اسمشم گذاشتند ارزون مثلا!
  • بی نام IR ۱۸:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    4 1
    بازنده اصلي اين بازي تحريم ها شرکتهاي اروپايي و آسيايي هستند آمريکا با زور و تحريم و در آخر قراردادها جذاب بازار ايران و به تبع آن منطقه را خواهند گرفت و اروپا و ژاپن هم تازه خواهند فهميد چي شده

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین