ترکیب سنی جمعیت به دلیل کاهش باروری وافزایش امید به زندگی نگرانی های زیادی را بوجود آورده است

با وجود هشدار صریح مقام معظم رهبری درخصوص لزوم تجدید‌نظر در «سیاست کنترل جمعیت» متاسفانه شاهد اقدامی عملی از سوی نهادها و دستگاه‌های ذی‌ربط نبوده‌ایم و این در حالی است که پیش از این و در راستای اجرای سیاست‌های کنترل جمعیت که به مدت بیش از 20 سال به‌صورت منسجم و سازمان‌یافته به اجرا درآمد، تمام توان و امکانات ارکان‌های مختلف نظام در راستای عملی شدن سیاست کاهش جمعیت به کار گرفته شد به گونه‌ای که شعار «فرزند کمتر زندگی بهتر» در تمام ابعاد زندگی و باور‌ خانواده‌های ایرانی رسوخ کرد. آمارهای سازمان ثبت احوال کشور نشان می‌دهد که سن ازدواج برای مردان و زنان نسبت به سال‌های گذشته افزایش یافته و به میانگین 27.2 سال برای مردان و حدود 23 سال برای زنان رسیده که این آمارها زنگ خطری برای افزایش تجرد قطعی در جامعه است. رهبر معظم انقلاب و دغدغه ایشان نسبت به روند کاهش جمعیتی ایران اسلامی در سخنرانی‌های اخیر‌، نشان از این دارد که بی‌توجهی به این مهم می‌تواند مشکلات بزرگ امنیتی، اقتصادی و فرهنگی برای پیشرفت نظام اسلامی به بار آورد. معمولا کشورهای توسعه‌نیافته یا در حال توسعه پرجمعیت و جوانند و بعد از رسیدن به مرزهای توسعه، به بحران کاهش جمعیت فعال و سالمندی دچار می‌شوند. آنچه مسلم است، این است که جمعیت ایران در سال 1420 به سالمندی می‌رسد، در حالی که ایران هنوز «در حال توسعه» بوده این مطلب بسیار زود است چرا که برای رسیدن به اهداف بلندمدت به جمعیت جوان و فعال نیاز داریم. در سال 1372 قانون تنظیم خانواده به تصویب رسید که نتیجه آن ورود کشور به مرحله سوم گذار جمعیتی و کاهش شتابنده جمعیت در مقایسه با کشورهای جهان‌، آسیا و منطقه شده است. اهداف برنامه نخست توسعه در سال‌های 1371 و 1372، محقق شد این در حالی است که طبق این برنامه مقرر شده بود تغییر تعداد فرزند از 5 و 6 به چهار فرزند در دهه 80 رقم بخورد و بنابر این در سال 72 دیگر نیازی به ادامه دادن سیاست‌های کاهشی نبود. طبق پیش‌بینی‌ها باید انفجار دوم جمعیتی را بر اثر ازدواج و فرزندآوری متولدین دهه 60 شاهد می‌بودیم، اما با شیب نزولی موالید مواجه شده‌ایم به‌طوری‌که میزان موالید در سال 90 یک میلیون و 380 هزار بود و این در حالی است که این رقم در دهه 60 بیش از 2 میلیون بود و این به معنای سقوط آزاد جمعیت است. از نظر نرخ رشد جمعیت در میان 26 کشور منطقه رتبه 23 و از نظر نرخ باروری نیز رتبه 25 را در سال 2010 میلادی داشته‌ایم، این در حالی است که برای تحقق اهداف چشم‌انداز 1404 نخستین اصل تقویت زیرساخت‌های جمعیتی است. کشور با چالش‌های جمعیتی در حوزه مدیریت جمعیت کشور روبه‌روست. آنچه که در کشور ما به لحاظ جمعیتی معضل محسوب می‌شود، کاهش رشد جمعیت نیست. دغدغه مهم، تحول در باروری کل است که با کاهش باروری مواجه هستیم.
سید حسن موسوی چلک
رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران
منبع: تهران امروز،11/8/92

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 320469

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۳
    27 1
    هدف نهایی تان از افزایش جمعیت در شرایطی که نمیتوانید نیازهای 75 میلیون نفر را تامین کنید چیست؟ کمی بیشتر توضیح دهید.
  • بی نام A1 ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۳
    16 1
    جامعه پیر یعنی جامعه مرفه تر و جامعه قانونمند تر....جوانی جامعه نیازهای فراوان و خسارات و بحران هایی به همراه خود دارد که مسولان ما در حل آنها عاجز بوده اند...
  • بی نام A1 ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۶
    18 1
    دلتون خوش شما هم ما که 30 سال کار کردیم و مثلا بازنشسته شدیم هشتمان گرو نهمان است آنوقت با این بیکاری افزایش کرایه خانه ها ارزاق گران لوازم خانگی گران و نبودن نشاط در جامعه بخاطر همین مشکلات کی دیگه حال داره که بخواد تشکیل خانواده بده و بچه دار بشخ تازه ما پدرومادرها هم با این چندرغاز حقوق بازنشستگی بی از این نمیتوانیم به جوانانمان کمک کنیم آقایان کنار گود نشستن میگن لنگش کن خجالت هم خوب چیزیست !ما مثل شماها چند تا آپارتمان تو تهران و ویلای خارج از شهروماشین های آنچنانی و حساب پراز پول نداریم!
  • جمشید A1 ۲۰:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    10 0
    برای افزایش جمعیت ابتدا باید به رفاه عمومی فکر کرد ماچقدر دراینباره موفق عمل کرده ایم؟ایااصلا اقدامی کرده ایم ؟ یااینکه منظورشما افزایش بیش ازپیش خیل بیکاران وفقر درجامعه است ؟؟
  • نیما A1 ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    15 0
    برای افزایش جمعیت کافیست برای جوانان فعلی ایجاداشتغال ومسکن رادربرنامه فوری دولت قرارداد
  • حمید RO ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۶
    1 0
    اول شما و دوستان بفرمایید که چه گلی به سر ما نسل جوان امروز زده اید که بخواهید به سر فرزندانمان بزنید.دوم نسل جوان امروز به شما و برنامه های پوچتان هیچ اعتمادی ندارند چون بدجوری امتحانتان را بین مردم پس داده اید.