امید کریمی: روز گذشته سردار موسی کمالی، جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح اعلام کرد کارت های معافیت قدیمی کلا اعتبار ندارند و البته دارندگان کارتها هم فقط تا ابتدای تیرماه 92 مهلت دارند تا برای تعویض کارتهایشان اقدام کنند وگرنه آنها سرباز غایب و فراری محسوب می شوند و مطابق قانون با آنها رفتار می شود.
به گفته او این قاعده برای دارندگان کارت های پایان خدمت که پس از سال 85 صادر شده اند هم صدق می کند. (این خبر را بخوانید)
در زیر همین خبر مخاطبان خبرآنلاین واکنش های مختلفی به محتویات آن داشتند، اینکه این نوع خبررسانی و تهدید کردن درست نیست و اصلا چرا کارت های قبلی با تعویض شود و یا چرا از مردم بابت این کارها پول می گیرند؟
درباره این ابهامات و نظرات مخاطبان خبرآنلاین، با سردار کمالی گفت و گو کردیم. او البته گفت که تحکمی در کار نیست، اما همه افراد ذکور باید تکلیف پایان خدمت و معافیت خود را مشخص کنند.
گفت و گوی خبرآنلاین با جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح را بخوانید؛
سردار، مخاطبان خبرآنلاین از نوع اطلاع رسانی مهلت تعویض کارت های معافیت و پایان خدمت گلایه کرده اند. می گویند الان سرباز نیستند که با این لحن تحکم آمیز از آنها خواسته شده که کارت هایشان را تعویض کنند.
تحکم آمیز نیست. برابر قانون خدمت ظیفه عمومی تمامی افراد ذکور از 18 سالگی تا 50 سال تمام مشمول قانون خدمت وظیفه عمومی هستند. از این مدت، دو سال به عنوان سربازی یا دوره ضرورت است بقیه سالها هم تقسیم شده که به عنوان دوره احتیاط و ذخیره اول و دوم گفته می شود.
سوالی که از ابتدای طرح تعویض کارت های معافیت و پایان خدمت همیشه مطرح بوده، لزوم این طرح است. چرا باید کارت ها تعویض شوند؟
طبق بررسی هایی که کردیم دیدم در چند سال گذشته به دلیل تعدد و تنوع کارتهای پایان خدمت که نهادهای نظامی مختلف (ارتش، سپاه و نیروی انتظامی) صادر می کردند به صورت دستی بود و امکان جعل در آنها وجود داشت. ضمن اینکه جعل هم اتفاق افتاده بود. مشکل دیگر این بود که کارت ها قابل شناسایی نبود. درواقع در سیستم الکترونیکی این کارتها قابل استفاده نیستند.
تعویض و هوشمند شدن کارتها چه سودی برای مردم دارد؟
الان سیستم مکانیزه شده و خدمات الکترونیکی به مردم داده می شود. پس از تعویض کارت ها، در جاهایی که خدمات به مردم می دهند مثل استخدام، گرفتن و تمدید گذرنامه، گرفتن و تمدید گواهینامه، گرفتن وام و ... نیازی به ارائه کارت پایان خدمت نیست؛ سیستم اعلام می کند که طرف کارت پایان خدمت یا معافیت دارد و نیاز به استعلام و نامه آوردن نیست.
چرا مهلت گذاشتید که تا ابتدای تیرماه 92 همه اقدام کنند وگرنه سرباز غایب و فراری محسوب می شوند؟
ابتدا فرصتی که دادیم دو تا شش ماه بود؛ تا ابتدای تیر 91. یک عده نیامدند. بخشی از اینها بخشی کسانی هستند که کارت جعلی و غیرقانونی دستشان است. برای اینکه آنها را شناسایی کنیم باید بیایند تا بفهمیم چه کسانی هستند. به همین دلیل تا اول تیرماه 92 فرصت دادیم. اما نمی شود که همیشه زمان بگذاریم. باید مردم به ما حق بدهند که اگر کسی همکاری نکرد و به قانون احترام نگذاشت، تکلیفش را مشخص کنیم.
اگر کسی تا پایان مهلت کارتش را تعویض نکرد چه می شود؟
از آن تاریخ از نظر ما کسانی هستند که تکلیف سربازی شان مشخص نیست و مطابق قانون با آنها رفتار می شود.
برای تعویض کارت های پایان خدمت چه مهلتی وجود دارد؟
کسانی که کارت پایان خدمت آنها از اول فروردین 85 به بعد صادر شده، تا ابتدای تیرماه 92 فرصت دارند. از ابتدای خرداد 92 هم آنهایی که از ابتدای سال 70 تا ابتدای سال 85 کارت پایان خدمت گرفته اند، می توانند به پلیس 10+ مراجعه و برا یتعویض کارت اقدام کنند.
مخاطبان ما به هزینه ای که بابت تعویض کارت می دهند هم اعتراض دارند. می گویند چرا باید برای این کار پول بدهند و اصلا این پول کجا می رود؟
نیروهای مسلح هیچ پولی بابت استعلام و صدور کارت از مردم نمی گیرند. تنها هزینه های شرکتی است که کارت را صادر می کند.
تاکنون چند نفر کارت معافیت خود را تعویض کرده اند؟
حدود دو میلیون نفر که به نظر ما خیلی بیشتر از این تعداد باید باشد.
چه تعداد هنوز تعویض نکرده اند؟
مشخص نیست. یکی از مشکلات ما دررابطه با کارت های قدیمی همین بود که چیزی در در سیستم وجود ندارد. نمی دانیم چه کسانی کارت دارند یا ندارد. به همین دلیل آنهایی که کارتشان را تعویض نکرده اند خودشان را به شبهه انداخته اند و مشکوک هستند به داشتن پایان خدمت و معافیت جعلی. پس باید سیستمی باشد که اینها را تشخیص دهد.
گفته شده کارت ها یک ماه تا 45 روز صادر شود. اما برای تعدادی که اتفاقا کم هم نیستند تا 3 ماه و حتی بیشتر هم طول کشیده است. دلیل این تعلل چیست؟
سعی می شود در مدت یک ما تا 45 روز صادر شود. اما برخی کارت ها مشکلاتی دارد و به همین دلیل طول می کشد تا صادر شود.
چه مشکلی؟
مثلا کارت هایی که در یک سازمانی بوده و در لیستی نبوده است. یا ممکن است پرونده ای گم شده است.
اگر کسی برای تعویض کارت اقدام کرد، می تواند گذرنامه بگیرد یا تمدید کند؟
اگر فردی اقدام کند برای تعویض کارت، همان زمان برگه ای می گیرد و می تواند گذرنامه تمدید کند یا بگیرد. چون اسمش در سیستم وارد می شود.
اعتبار گذرنامه که دراین صورت فرقی ندارد؟
فرقی نمی کند، گذرنامه را که بگیرید 5 سال اعتبار دارد.
برای گواهینامه یا کارهای دیگری که به کارت پایان خدمت نیاز دارد چطور؟
در مدتی که تا تحویل کارت قدیمی و صدور کارت جدید وجود دارد، با نامه ای که از سازمان نظام وظیفه می گیرد، می تواند همه این کارها را انجام انجام دهد.
4747
نظر شما