به گزارش خبرآنلاين، حجت الاسلام محمدرضا میرتاج الدینی معاون رئیس جمهور در امر قانون اساسی و محمدحسین فرهنگی عضو هیات رئیسه مجلس مهمانان اين مناظره بودند.
در ابتداي اين مناظره، ميرتاجالديني در تعريف يک مناظره خوب به بحث بدون جدل اشاره کرد که منجر به روشن شدن مسائل ميشود. فرهنگي نيز خروجي مناسب و پرهيز از بحثهاي کليشهاي را به تعريف وي افزود.
معاون رئيس جمهور که ميگفت انتظار دولت از مجلس نهم، تعاملي بالاتر از مجلس هشتم بود، افزود: اما متاسفانه نه تنها تعامل بيشتر نشد که کمتر هم شد و ما از سطح تعامل کنوني راضي نيستيم. به گفته وي هرچه تعامل ميان دولت و مجلس بيشتر شود، خدمت به مردم نيز بيشتر خواهد شد.
وي با تاکيد بر رويکرد همکاري و تعاملي در روابط ميان دو قوه، ادامه داد: براي بهبود شرايط کنوني نيازمند اصلاح رويکردها هستيم. حمايت و پشتيباني از دولت بايد با رويکرد مثبت باشد. نه اينکه هر کسي که از دولت حمايت کند را «وکيل الدوله» بخوانند! چرا برخي حمايت از دولت را امر مذمومي مي دانند؟ مگر دولت نماينده مردم نيست؟ نمايندگان مجلس، نماينده مردم هستند. رئيس جمهور هم نماينده مردم است که با اکثريت مطلق آراي مردم انتخاب ميشود. اعضاي هيات دولت را هم نمايندگان مردم انتخاب ميکنند.
ميرتاجالديني با اشاره به تنفيض حکم رياست جمهوري از سوي رهبر انقلاب، خاطرنشان کرد: از اين رو رئيس جمهور يک امتياز بيشتر از نمايندگان مجلس هم دارد.
فرهنگي نيز که تاييد ميکرد تعامل خوبي ميان دولت و مجلس برقرار نيست، متذکر شد: البته اين رابطه در مجلس هفتم و هشتم هم خوب نبود. هرچه دولتها به آخر دوره خود نزديک ميشوند هم معمولا روابط به اين سمت پيش ميروند و تعاملات کمتر ميشود.
وي افزود: القاي اينکه قواي سه گانه در کشور درگير هستند، وجهه خوبي براي نظام ما در عرصه بين المللي ايجاد نميکند.
عضو هيات رئيسه مجلس در واکنش به اظهارات ميرتاجالديني که راي مردم به رئيس جمهور را در مقامي بالاتر از راي مردم به نمايندگان مجلس، ميدانست ادامه داد: بر اساس قانون اساسي نمايندگان مردم پس از حضور در مجلس، نماينده همه ملت ايران هستند نه فقط نماينده حوزه انتخابيه خود. نمايندگان مجلس هم نماينده کساني هستند که به آنها راي داده اند و هم نماينده کساني که راي ندادهاند و ميتوانند در تمامي امور کشور، اظهارنظر کرده و تحقيق و تفحص کنند.
به گفته وي، مشکل جايي بوجود مي آيد که نمايندگان ميخواهند در کار اجرا دخالت کنند يا دولت بخواهد که مجلس، پيرو آنها باشد و هرچه به مجلس فرستاده شد؛ تمام و کمال پذيرفته شود. کما اينکه پيش از اين هم از سوي دولت اعلام شد که چرا مجلس در لوايح ما تغييراتي ايجاد ميکند.
فرهنگي رابطه مجلس و دولت را به رابطه ميان بنا و مهندس اجرا تشبيه کرد و گفت: مجلس بنا است که برنامه ريزي ميکند و بر حسن اجرا نظارت دارد و مهندس اجرا هم دولت است. اگر در اين ميان بين دولت و مجلس ناهماهنگي ايجاد شود، بيگانگان سوء استفاده کرده و فشار مضاعفي بر کشور وارد مي آورند. کما اينکه پس از انتخابات 88، نخستين تحليلي که در عرصه بين الملل ايجاد شد اين بود که بايد با نظامي که از چنين پشتوانه مردمي اي برخوردار است، تعامل داشته باشيم. اما به محض اينکه اختلافاتي در داخل ايجاد شد، دشمنان هم به حمايت از اين اختلافها پرداختند.
در ادامه اين مناظره، ميرتاجالديني تاکيد بر اينکه «رئيس جمهور نماينده مردم است» را به دليل رفع اين «توهم» دانست که برخي همکاري با دولت را برنميتابند و رئيس دولت را نماينده مردم نميدانند. برخي نمايندگان فکر مي کنند که به واسطه نمايندگياشان بايد مدام از دولت انتقاد کنند. من رد نمي کنم که نمايندگان حق اظهار نظر درباره همه مسائل را دارد اما قانون صراحت ندارد که هر نماينده اي نماينده کل ملت باشد.
معاون رئيس جمهور در ادامه به تصحيح سخنان احمدينژاد درباره اينکه «الان زمان قاجار نيست» پرداخت و با بيان اينکه بخشي بخشي از سخنان رئيسجمهور تحريف شده است، ادامه داد: ايشان گفته بودند که «دولت دولت قاجار نيست که نمايندگان مجلس مشروطه هر روز با آن مقابله کنند». يعني اينگونه نيست که مجلس، دولت را منتخب مردم نداند و مدام در کار وي دخالت کنند. نگاه دولت به مجلس هم اين نيست که هر چه دولت بخواهد، مجلس انجام دهد. در همان چارچوب قانون اساسي، دولت، اختيارات مجلس را پذيرفته است. اما مجلس در امر قانون گذاري خود نبايد در کار اجرايي دخالت کند. مجلس مثلا براي پنج سال ريل گذاري ميکند اما يکسال نشده، ريل را عوض ميکند! مثل همين موضوع ادغام وزارتخانهها!
فرهنگي در پاسخ به وي گفت: اينگونه نيست که تصور شود مجلس همواره از موضع لج و لجبازي با دولت روبرو ميشود. البته برخي کنشها، طبيعتا واکنشهايي را هم برميتابد.
وي با اشاره به سوالات اخير نمايندگان از وزراي آموزش و پرورش، ورزش و صنعت؛ در هفتهاي که گذشت، ادامه داد: پاسخهاي وزراي ورزش و آموزش و پرورش، نمايندگان را قانع نکرد اما نمايندگان از سخنان وزير صنايع قانع شدند. پس اينگونه نبود که نمايندگان بخواهند راي منفي به دولت بدهند تا پيغامي داشته باشند.
عضو هيات رئيسه مجلس بر همين اساس، ادامه داد: واکنش مجلس به ادغام وزارتخانهها و جلوگيري از اجراي فاز دوم قانون هدفمندسازي، از سر لجبازي نبود. بلکه به دليل شرايطي بود که در کشور به دليل شوک اقتصادي و تورم بوجود آمده بود. ضمن اينکه اين قوانين لغو هم نشده اند، بلکه اصلاح شدند.
بخش دوم اين مناظره متعاقبا ارسال ميشود.
/2929
نظر شما