نیوساینتیست در یک نظرسنجی با معرفی 25 کتاب علمی تاثیرگذار که دانشمندان برای مخاطب عام نوشته بودند و توانستند دنیا را تغییر دهند، از مخاطبان خود خواست برترین این کتاب‌ها را انتخاب کنند.

مجید جویا: نیم قرن پیش، زیست‌شناسی به نام ریچل کارسونیک کتاب علمی عامه‌پسندی (پاپ‌ساینس) نوشت که تاثیر آفت‌کش‌های شیمیایی را بر محیط‌زیست طبیعی فاش کرد و باعث مجادلات خشم‌آلودی در سطح جامعه شد. «بهار ساکت» (Silent Spring) جزو پرفروش‌ترین کتاب‌های سال شد و به رغم این که کارسون در کمتر از 2 سال پس از انتشار کتاب درگذشت، میراث او باقی ماند؛ این کتاب به آغاز جنبش زیست محیطی در امریکا کمک کرد و هنوز هم الهام بخش مردم است.
این کتاب تنها یک مثال از تاثیر عمیق کتاب‌های علمی به زبان ساده است. دانش قدرتمندترین ابزاری است که ما برای تحلیل و دریافتن منطق حاکم بر جهان در اختیار داریم، و این تاریخ غنی کتاب‌هاست که به درک عمیق‌تر آن کمک می‌کند. برای پاسداشت این سنت، و به یاد پنجاهمین سالگرد انتشار «بهار ساکت» در ماه سپتامبر/شهریور، مجله نیوساینتیست تاثیرگذارترین این کتاب‌ها بر مردم را انتخاب کرده که در ادامه این مطلب به 10 کتاب اول این فهرست 25 تایی می‌پردازیم. بخش دوم این گزارش را فردا در خبرآنلاین مطالعه کنید


1- تاریخچه زمان (A Brief History of Time) نوشته استیفن هاوکینگ (1988/1367)
این احتمالا شناخته شده‌ترین کتاب کیهان‌شناسی از شناخته‌شده‌ترین دانشمند جهان است. از آن‌جاکه این کتاب اولین بار نزدیک به ربع قرن پیش منتشر شد، به دست‌کم 40 زبان ترجمه شده و تاکنون 9 میلیون نسخه از آن فروخته شده است.

 

 

 

 

2- مقاله‌ای در اصل جمعیت (An Essay on the Principle of Population) نوشته توماس رابرت مالتوس (1798 / 1177)
کتاب بسیار مجادله‌برانگیز مالتوس از دل بحثی با یک دوست در مورد «پرسش عمومی رشد آینده جامعه» زاده شد. به رغم این‌که این چاپ اول این کتاب در سال 1798/1177، به منظور رد تصور کمال‌پذیری انسان بود، با توجه به این که افزایش جمعیت یکی از مهم‌ترین مسائل قرن 21 است، خللی بر ایده او وارد نشده است.

 

 

 

3- سیاه‌چاله‌ها و انحنای زمان (Black Holes and Time Warps) نوشته کیپ تورن (1994/1373) :
شروع کار این کتاب با یک سری محاسبات روی کاغذپاره‌های دم‌دستی بین او و دوستش کارل ساگان بود که در آن زمان روی داستان علمی‌تخیلی «تماس» (Contact) کار می‌کرد و می‌خواست که شیرزن قهرمانش با استفاده از میان‌برهایی در سیاه‌چاله‌ها در زمان سفر کند. ولی این کار برای کیپ تورن که فیزیکدان نظری بود، از یک کنجکاوی ابتدایی فراتر رفت. آن‌گونه که ساگان بعدها در مصاحبه‌ای گفت: «من یک نامه طولانی از کیپ دریافت کردم که تقریبا 50 خط معادلات منطقی داشت». این نامه بعدها به کتاب «سیاه‌چاله‌ها و انحنای زمان» تبدیل شد که توضیح می‌دهد سفر زمان در دنیای واقعی فیزیکی چگونه می‌تواند کار کند. این کتاب تبدیل به کتاب پرفروشی تبدیل شد و «تماس» هم خیلی بد نفروخت: در سال 1997/1376 فیلم درخشانی با بازی جودی فاستر از روی آن ساخته شد.

 

 

 

4- روشن‌تر از هزار خورشید: تاریخ شخصی دانشمندان اتمی (Brighter Than a Thousand Suns: A personal history of the atomic scientists)نوشته رابرت جانگ (1956/1325)، چاپ اول در آلمان
رابرت جانگ، تاریخ‌دان و روزنامه‌نگار در حال مصاحبه با دانشمندان اتمی برای یک فیلم مستند در مورد ساخت بمب‌های اتمی بود که دریافت هرآن‌چه را برای نوشتن یک کتاب روشنگرانه لازم دارد، در اختیارش است. «روشن‌تر از هزار خورشید» تاثیر عمیقی بر جنبش ضد تسلیحات اتمی در سراسر جهان داشت و در کل، چشم‌های دنیا را به آغاز عصر اتمی و مسابقه تسلیحاتی باز کرد.

 

 

 

5- آشوب: ساختن دانشی جدید ( Chaos: Making a new science) نوشته جیمز گلیک (1987/1366) :
کتاب آشوب جیمز گلیک، اولین کتاب علم به زبان ساده بود که به حوزه نوظهور نظریه آشوب پرداخته بود و برای نویسنده روزنامه‌نگارش، جایزه پولیتزر را به ارمغان آورد. این کتاب نه فقط این مباحث پیچیده فیزیکی را به میان عموم آورد، بلکه به ورود آن به دیگر حوزه‌های علم نیز کمک کرد.

 

 

 

6- آشفتن دنیا ( Disturbing the Universe) نوشته فریمن دایسون (1979/1358)
«آشفتن دنیا» که ترکیبی از اتوبیوگرافی، اندیشه‌ای در شعر و فلسفه و کاوشی در فیزیک و تاریخ جنگ سرد بود، با هر چیز دیگری متفاوت است. فریمن دایسون مرد عنکبوتی فیزیک است: در اتوبیوگرافی خود، او خود دانشمندان را تبدیل به مسئله می‌کند: هر چه قدرت بیشتر باشد، مسئولیت بیشتر می‌شود.

 

 

 

7- گایا: نگاهی تازه به زندگی روی زمین (Gaia: A new look at life on Earth ) نوشته جیمز لاولاک (1979/1358)
چهار سال پیش از این که کتابی منتشر شود که جهان را با نظریه گایا آشنا کند (نظریه‌ای که بیان می‌دارد هر چیزی بر روی زمین بخشی از یک سیستم درهم تنیده، رو به تکامل و خودکنترلی است) ، جیمز لاولاک این ایده را در نیوساینتیست مطرح کرده بود. تخریب سیستم‌های زیست‌محیطی یا گونه‌ها، می‌تواند پایداری کل سیستم را تحت تاثیر قرار دهد.

 

 

 

8- گودل، اشر، باخ: یک جهش طلایی ازلی (Godel, Escher, Bach: An eternal golden braid) نوشته داگلاس هافستدتر (1979/1358)
این کتاب که به طور خلاصه GEB نامیده می‌شود و برای داگلاس هافستدتر یک جایزه پولیتزر به ارمغان آورده بود، به علایق و هوس‌های هم‌پوشاننده سه مرد بزرگ پرداخته بود: کرت گودل ریاضی‌دان، ام‌سی اشر هنرمند گرافیست و یوهان سباستین باخ موسیقی‌دان. این کتاب که ترکیب جالبی از علم و هنر است، بر نسلی از اندیشمندان تاثیر گذاشته است. ما به بیشتر از این‌ها احتیاج داریم.

 

 

 

9- تفنگ‌ها، ریشه‌ها و فولاد ( Guns, Germs and Steel) نوشته جارد دایموند (1997/1376)
این کتاب پرفروش برای نویسنده‌اش که زیست‌شناس دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس است، یک جایزه پولیتزر به ارمغان آورد. «تفنگ‌ها، ریشه‌ها و فولاد» بررسی می‌کند که چرا جوامع مدرن انسانی تا این حد با هم تفاوت دارند و در آن‌ها برخی از فرهنگ‌ها وابسته به فرایندهای صنعتی هستند در حالی که دیگران تا همین اواخر از ابزارهای ساده‌تری استفاده می‌کردند.

 

 

 

 

10- درباره منشا انواع (On the Origin of Species) از چارلز داروین (1859/1238)
چارلز داروین طبیعت‌شناس انگلیسی بیش از 150 سال پیش نظریه تکامل خود را برای خوانندگان عامی نوشت. توماس هنری هاکسلی در همان زمان نوشت: «از پیرزنان تا فلاسفه، همه می‌توانند کتاب آقای داروین را بخوانند». به رغم آنکه منشا انواع همه را به دو دسته موافقان و مخالفان خود تقسیم کرد، اما تردیدی نیست که «عصر جدیدی را در تاریخ طبیعی» آغاز کرد. انتشار این کتاب در سال 1859 نحوه درک مردم از منشا خود را تغییر داد و بنیاد جدیدی برای زیست‌شناسی تکاملی بنا نهاد.
53271

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 238272

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام AE ۱۸:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۴
    مثلا جه جيز دنيا تغير كرد؟ هنوز كه انسانها زنده هستند! بس تا بعد كه كتاببم منتشر شد.
    • با نام IR ۲۱:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۴
      91 14
      آقای آی کیو دنیا از لحاظ علمی وتوسعه رشد کرده وتغییر ...........
    • بدون نام IR ۲۲:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۴
      62 14
      خنگ ! منظور دیدگاه مردمو عوض کردند !
    • آلیسا IR ۱۹:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۵
      63 7
      عزیز دلم ! منظورشون تغییر در دیدگاه انسانها بود.
    • بدون نام IR ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۰
      25 13
      به جای اینکه فقط صدا و سیما نگاه کنی، یکم تاریخ سیاسی و تاریخ صنعت بخون، بفهمی دنیا چه تغییراتی کرده. همین 100 سال پیش تو ایران ملت با الاغ و درشکه رفت و آمد میکردند و شما در همین تهران مجبور بودید از جوی آب، آب آشامیدنی خودتان را تهیه کنید.
  • بدون نام AU ۰۳:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۵
    29 8
    تاثیر این کتابها هم بر شناخت بهتر جهان و پدیده های آن و هم بر تصمیم گیری ها و رفتار آتی انسانها می باشد.
  • منصور IR ۰۴:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۵
    13 7
    سر مقاله های روزنامه .... و آقای .... رو یادتون رفت!!!
  • باران IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۵
    17 39
    حالا بنده خدا متوجه مفهوم تیتر و متن نشد؛ چرا فحشش میدین دیگه؟!
  • بدون نام IR ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۵
    کتاب فقط قرآن کریم که همه علوم در آن هست.
    • انسان IR ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۳
      59 29
      ضمن احترام به همه عقاید مذهبی آیا در قرآن نحوه ساخت هواپیما یا درمان بیماریها یا هزاران مطلب و دانش دیگر وجود دارد؟
  • بدون نام US ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۶
    8 5
    کتاب شماره 9 را اشتباه ترجمه کردید. ترجمه صحیح آن تفنگ ها میکرب ها و فولاد است که چند سال پیش به زبان فارسی نیز ترجمه شده است.
  • بدون نام IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۶
    18 3
    در خصوص كتاب شماره 10، بهترين ترجمه براي عبارت The Origin of Species، «منشاء گونه‌ها» است. زيرا محتواي اصلي اين كتاب چگونگي تكامل گونه‌هاي مختلف موجودات زنده و به وجود آمدن آنها از يكديگر است. ترجمه‌هايي از قبيل «بنياد انواع»، «ريشه‌ي انواع» و «منشاء انواع» نارسا هستند.
    • سجاد IR ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۶
      4 11
      دوست عزیز شما هم یه اشکال بسیار بزرگ در مفهوم کتاب داروین داشتید. اونی که شما اشاره کردی تکامل نیست فقط تغییر گفته می شه بهش
  • بدون نام IR ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۷
    6 3
    چی شد پ 3 روز گذشتا ادامه مطلب کجی موند ؟!!!
  • فرید IR ۲۳:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۸
    5 4
    من الان خیلی گشتم کتاب گایا و گودراشل باخ به فارسی ترجمه نشده یا شده؟ اگه شده میشه معرفی کنین؟ یا سیاهچاله ها و انحنای زمان؟
  • بدون نام IR ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۷
    13 4
    لطفا در صورتيكه از ترجمه شدن اين كتابها بهمراه 15 كتاب سري دوم يعني مجموعا 25 كتاب علمي خبري داريد اطلاعاتي راجع به ناشر و مترجم و سال نشر بنويسيد اگر از ebook اين كتابها حبري داريد در اينجا اطاع دهيد.
  • ننتم IR ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    7 9
    ... چرا دعوا میکنید مثل آدم حرفاتونو بزنید
  • آرمین A1 ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۸
    16 34
    قرآن از 1400 سال پیش راجبه خیلی از کشفیات امروز گفته....مطالعه کن....پیامبر1400 سال پیش از کارایی که برای تناسب اندامو طول عمر حرف زده....تازه کشف کردن که باید چیکار کنن که به این هدف برسن
  • بی نام A1 ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۳
    9 8
    این کتابها خیلی با اهمیت هستند زیرا اینها مارا از خاب نادانی یا بی آگاهی از جهان اطرافمان بیدارکردند. ما نیز باید انهارا بخانیم تا بتوانیم بهتر از ان که از این کتابها فهمیدیم بدانیم زیرا باید هر روز بهتر و بیشتر بفمیم و بدانیم. قران نیز خیلی با اهمیت هست ولی الان درکما از جهان بیشتر از قبل هست و باید ب این مسیر ادامه بدیم. اگه از لحاز مزهبی نیز به قران نگاه کنیم باید بدانیم که باید خیلی چیزها رو از بین ببریم و بعزی چیزهای جدید را بجای انها بگزاریم، برای این که درک بهتری از مزهب داشت به مقالات و کتابهای دکتور سروش مراجعه کنید. و برایه همه مطالبها باید تغیراتی ب وجود اورد و بجای چیزهای جدید گزاشت. ببخشید فارسیم خیلی خوب نیست.
  • بی نام A1 ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    6 3
    این کتاب ها خیلی عالی هستند ولی ای کاش ترجمه شده هایش را به ما می گفتید .....