شیرزاد عبداللهی

مقامات و مسئولان آموزش و پرورش برای ثبت نام در دوره دکترای پولی دانشگاه فرهنگیان، در صف ایستاده اند. در حالی که دانشگاه فرهنگیان هنوز مراحل تکوینی خود را می گذراند و ساختار آن شکل نگرفته است و به قول یک عضو هیات علمی پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش، نه به دار است و نه به بار است، عده زیادی از مدیران ارشد وزارت آموزش و پرورش از معاون وزیر تا مدیر کل خود را آماده می کنند که از این دانشگاه در شرف تاسیس مدرک دکتری بگیرند و بر اساس قانون از تولید به مصرف، عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان شوند.

مدیران اجرایی آموزش و پرورش با یک تیر دو نشان می زنند؛ هم مدرک دکتری می گیرند که کلی به اعتبار به یک مقام اجرایی در سیستم اداری می افزاید و هم با عضویت در هیات علمی برای خود جایگاه آکادمیک و برای آینده شغلی با اعتبار دست و پا می کنند.

این روزها خیلی از مقامات در ساختمان های ستادی وزارت آموزش و پرورش مشغول تهیه رزومه تحصیلی و علمی خود هستند . تا هفته گذشته 35 نفر از مدیران ستادی وزارت داوطلب تحصیلات تکمیلی در دانشگاه فرهنگیان شده اند و مدارک خود را ارسال کرده اند و تعداد داوطلبان همچنان در حال افزایش است. به این ترتیب دانشگاهی که قرار بود محلی برای دانش افزایی معلمان فوق دیپلم و دیپلم باشد در نخستین گام به منبع صدور مدرک دکتری برای مدیران ارشد وزارت تبدیل می شود.
بر اساس مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی، 70 مرکز تربیت معلم که تاکنون به جذب و تربیت دانشجو در دوره کاردانی مشغول بوده اند به دانشگاه فرهنگیان ارتقا داده شدند و قرار است طی سه مرحله، به جذب دانشجو در دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری بپردازند. آموزش و پرورش این مراحل را از آخر شروع کرده و در حالی که هنوز مرحله اول فعالیت این دانشگاه یعنی تربیت دانشجوی دوره کارشناسی شروع نشده است، دانشگاه فرهنگیان با یک خیز بلند، در دوره تحصیلات تکمیلی دکتری، دانشجو جذب و تربیت می کند.

برای انجام این کار تفاهم نامه ای بین پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش و دانشگاه فرهنگیان امضا شده است که بر اساس آن تعداد 30 نفر از دارندگان مدرک فوق لیسانس توسط پژوهشگاه، جهت تحصیلات تکمیلی دوره دکتری، به دانشگاه فرهنگیان معرفی می شوند تا دانشگاه فرهنگیان با استفاده از اساتید دانشگاه تربیت معلم (دانشگاه خوارزمی و دانشسرای عالی سابق)، دوره دکتری خود را راه اندازی کند. گفته می شود که هزینه تحصیل دوره دکتری مبلغی در حدود 30 میلیون تومان برآورد شده و باید توسط خود دانشجویان پرداخت شود.
قرارداد برای تحصیلات دوره دکتری با این توجیه صورت گرفته که آموزش و پرورش با پذیرش و تربیت دانشجوی دکتری، کادر علمی مورد نیاز برای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان را از میان نیروهای این وزارتخانه تامین کند. بعد از انعقاد قرارداد بین پژوهشگاه و دانشگاه فرهنگیان، تعدادی از مدیران اجرایی آموزش و پرورش به جنب و جوش افتاده اند تا تمام و یا بخشی از این سهمیه را به خود اختصاص دهند و با توجه به گزینش دانشجویان دکتری از طریق مصاحبه، شانس مدیران ارشد برای قبولی، بالا است.

در مورد هزینه تحصیلی هم پیشنهادهایی برای انداختن بارمالی آن به دوش آموزش و پرورش و در قالب اخذ تعهد خدمت پس از گرفتن مدرک، مطرح شده است. نکته جالب اینکه اغلب داوطلبان فاقد تجربه و سوابق آموزشی بوده و رشته تحصیلی آنها غیر مرتبط با آموزش و پرورش است. برخی از مدیران داوطلب تحصیلات تکمیلی، با 28- 29 سال سابقه خدمت در آستانه بازنشستگی به سر می برند و معلوم نیست که اخذ مدرک دکترای آنها به چه درد آموزش و پرورش می خورد؟
تعداد ثبت نام شده ها تاکنون به حدود 100 نفر رسیده و رقابت سختی بین کارکنان فوق لیسانس پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش و مسئولان ستادی در جریان است. یک راه حل میانه که برای راضی نگهداشتن همه داوطلبان مطرح شده ، افزایش سهمیه تحصیلات دوره دکتری از 30 نفر به صد نفر است تا هیچ کس از این امتیاز محروم نشود. نکته تاسف بار این است که این اتفاقات با دقت از چشم بدنه آموزش و پرورش پنهان مانده است.

بیش از 45 هزار دبیر فوق لیسانس در بدنه آموزش و پرورش حضور دارند که معلوم نیست به چه دلیل از این رقابت دور نگهداشته شده اند. البته معلمان معمولا از وجود چنین امتیاز هایی با خبر نمی شوند. هر چند کل این طرح یعنی تربیت دانشجوی دوره دکتری با استفاده از اساتید یک دانشگاه دیگر ، توسط دانشگاهی که هنوز روی کاعذ است به اندازه کافی گویای جنبه غیر علمی و طنزآمیز این طرح است و بیشتر به یک رانت می ماند، اما اگر منصفانه به موضوع نگاه کنیم دبیران فوق لیسانس شاغل اولویت بیشتری برای استفاده از رانت ادامه تحصیل و عضویت در هیات علمی دانشگاه را دارند.
بخشی از نگرانی های کارشناسانی که در زمینه اعطای اختیارات جدید در حوزه آموزش عالی به آموزش و پرورش هشدار می دادند، ناظر به بروز چنین اتفاق هایی است. بر اساس تجارب چندین ساله و شکست آموزش و پرورش در زمینه تربیت معلم، این وزارتخانه باید به جای تاسیس مراکز آموزش عالی با بنیه علمی ضعیف، نیروهای مورد نیازخود را از بهترین و برترین دانشگاه های کشور تامین کند.

آموزش و پرورش نه تنها توانایی تاسیس و اداره دانشگاه را ندارد و اصولا تاسیس دانشگاه در حوزه وظایف این وزارتخانه نیست، حتی توان برگزاری کلاس های آموزش ضمن خدمت معلمان با کیفیت استاندارد را هم ندارد. این هشدار باید جدی گرفته شود که این دانشگاه فرهنگیان تبدیل به کارخانه تولید انبوه مدرک بدون رعایت موازین و استانداردهای علمی نشود و در مدت سه، چهار سال، آن 40درصد کارکنان فاقد مدرک کارشناسی وزارت آموزش و پرورش ، به دریافت مدرک بالاتر نایل شوند.

ارتقای مدرک تحصیلی کارکنان آموزش و پرورش زمانی مفید است که توام با ارتقای دانش آنها باشد و گرنه گرفتن مدرک فاقد استاندارد علمی، فقط باعث افزایش هزینه های پرسنلی خواهد شدبدون آنکه شاهد تغییری واقعی در مدارس باشیم. این اتفاق نشان می دهد که سوء استفاده از این مرکز دانشگاهی در عمل قابل کنترل نیست و این مرکز به ظاهر علمی از همان آغاز به منبعی برای تولید رانت مدرک برای مدیران تبدیل شده است.

4547

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 183782

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۷
    21 3
    فاجعه است! دانشگاهي مي‌تواند تحصيلات تكميلي راه بياندازد كه حداقل چند سال در همان رشته مرتبط كارشناسي و سپس كارشناسي ارشد و در نهايت دكترا پذيرش نمايد!
  • حسن IR ۲۲:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۷
    15 4
    ایده تاسیس دانشگاه فرهنگیان بسیار مطلوب است به شرطی که هدف ارتقاء سطح علمی فرهنگیان باشد البته افزایش ناچیز حقوق پایین فرهنگیان نباید مورد انتقاد قرار بگیرد و آموزش و پرورش با راه اندازی دوره های تکمیلی انگیزه ای مضاعف به نیروهای کارآمد خود جهت ادامه کار خواهد داد.
  • بدون نام IR ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۸
    9 1
    سلام .دراین مورد بیشتر بنویسید.
  • محسن IR ۰۳:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۷
    3 11
    اگر قرار است کسی برای ادامه تحصیل دوره دکتری معرفی شود مدرسین فعلی مراکز تربیت معلم هستند که سالها سابقه تدریس را دارند و پس از فارغ التحصیلی هم می توانند دورههای تحصیلات تکمیلی دانشگاه فرهنگیان را راهاندازی کنند نه افراد فرصت طلب دیگر که فقط به فکر منافع شخصی خود بوده و هستند
  • محمود شفيعي كفراج IR ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۳
    4 2
    سلام.۱)بايدايرادهاي دانشسراها ومراكزتربيت معلم رادرنظرگرفت ونگذاشت دراين دانشگاه تكرارشود.۲)با تعين قوانين وروشهاي عملي درجهت بالابردن سطح علمي واخلاقي فرهنگيان باشد.۳)ساختمان اين دانشگاههادرنزديكي دانشگاههاي معتبرساخته شودتابشودازاساتيدودانشجويان بااستعدادبهره برد.۴)نبايدباهدف دادن مدرك دانشجوراجذب كردبلكه بايدقوانين علمي درنظرگرفت كه هركس تلاش كردومستعدبودقادربه گرفتن مدرك باشند.۵)كادرمديريتي اين دانشگاه بايدافرادي قوي ازنظرعلمي واخلاقي باشد.۶)ارتباط اين دانشگاه باحوزه جزو قوانين آن باشدوطريقه وهدف ارتباط راحوزويان متعهدتعين كنند.اين دانشگاه قراراست افرادي راتربيت كندكه آن افرادفرزندان اين خاك مقدس اسلامي راتربيت كننددراين راه كوچكترين اشتباه تبعات بدي رابه دنبال ذارد.موفق باشيد
  • بودردا US ۱۹:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۳
    14 1
    با سلام دانشجویان دکتری در آموزش و پرورش هستند که دبیر نیز هستند ودر دانشگاههای دولتی نیز تدریس می کنند و مقالات فراوان علمی پژوهشی دارند . اینها در مراکز تربیت معلم جایی ندارند . مراکز تربیت معلم اصولا مکانی برای آشنا بازی است و نه اهمیت دادن به سابقه علمی . ببینیم آیا دانشگاه فرهنگیان که درد آموزش و علم دارد آیا به این نخبگان علمی خود اهمیت خواهد داد یا نه و یا اینکه دانشگاه فرهنگیان باز مکانی برای مدیران کل و روسا خواهد بود . اگر چنین باشد باید به حال علم و اندیشه در آموزش و پرورش گریست . دانشجوی دکتری و دبیر
  • بدون نام IR ۲۱:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۳
    9 2
    اين آقايان كي ثبت نام كردند كه ما نفهميديم ؟؟؟
  • دانشجوی دکتری-دبیر IR ۲۱:۲۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۴
    18 2
    با سلام آیا چنین نیست که ما دبیران آموزش و پرورش که در مقطع دکتری مشغول به تحصیل هستیم ، و شرایط وکاری سخت (مخصوصا در سالهای اول) کار در اموزش و پرورش را پشت سر گذاشته ایم و تا کنون توان و تخصصمان را در اختیار آموزش و پرورش گذاشته ایم، باید در اولویت جذب هیات علمی دانشگاه جامع فرهنگیان قرار گیریم؟؟؟ وظیفه شما رسانه هاست که در صورت اطلاع از چنین اخباری آنها منعکس کنید و مسئولین را ملزم به پاسخگویی کنید . ممنون
  • قنبری IR ۲۲:۱۸ - ۱۳۹۰/۰۹/۱۹
    9 1
    اگرقرارباش دانشجویی در مقطع دکترا پذیرش شود معقول ترین راه پذیرش از بین معلمان اموزشی است چراکه روزانه بادرس وتدریس سروکاردارند نه عوامل اداری که ازکمترین زمان مطالعه برخوردارند وازدرس فاصله گرفته اند
  • مریم IR ۲۰:۱۳ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۱
    7 2
    متاسفانه مسئولین بخشنامه ها یی که منفعتی برایشان دارد را به مدارس نمی فرستند .هرچه بگندد نمکش می زنند وای به روزی که بگندد نمک
  • سپیده IR ۱۷:۳۴ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
    4 9
    من خودم رتبه اول کارشناسی ارشد بوده ام و بعد از چند سال درس دادن در دانشگاه سر از اموزش و پرورش در اوردم فقط به امید جذب و ادامه تحصیل در دانشگاه فرهنگیان امیدوارم زودتر دکترا بپذیرد و گزینش منصفانه داشته باشند ! لطفا بنویسید احتمال اوردن چه رشته ای است؟
  • سید مصطفی دولت آبادی از خوشاب IR ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۵
    0 5
    با سلام از این خبر خیلی خوشحال شدم امیدوارم در حد حرف نباشد از مسئولین تقاضا دارم رشته های ارشد هنر رو هم به دانشگاه فرهنگیان بیارن
  • مجيد درويش IR ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
    6 0
    سلام خيلي خوشحالم اگر جذب اساتيد ازبين دبيران فوق ليسانس و يا دانشجوي دكتري آموزش و پرورش انجام شوند كه به حق اولويت دارند نه مسيولين ستاد اجرايي واقعا تاسف بار است روند ارتقا و شان در اين وزارت خانه خداوند هدايتتان كند من و امثال همسرم بايد سالها محروميت بكشيم وامروز ....
  • حبیب IR ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
    7 0
    با سلام: در روزنامه مهر آموزش و پرورش نقل شده که دانشگاه فرهنگیان از بهمن ماه امسال دانشجو در مقاطع مختلف جذب می کند . لطفا اگه در حد حرف نیست و حنبه عملی دارد شفاف سازی کنید و توضیح دهید چگونه وسط سال بدون مقدمه می خوان دانشجو جذب کنند.
  • پارسایی IR ۱۹:۴۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۲
    11 1
    با سلام - من دبیر دبیرستان و دانشجوی دکتری در یکی از دانشگاه های دولتی هستم. امید است دانشگاه فرهنگیان راهی برای عرضه توانایی دبیرانی باشد که سال ها در کلاس درس دبیرستان و ... تجربه اندوخته اند و (علیرغم همه گرفتاری ها و کم لطفی مسولین آ. پ) با ادامه تحصیل، دغدغه افزایش دانش خود و مجموعه آموزش و پرورش داشته اند. بر فرهنگیان مبارک است مشروط بدانکه قانون را رعایت کنیم و اولویت ها را در نظر بگیریم.
  • بدون نام IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۳
    5 2
    دانشگاه فرهنگیان ایده مناسبی نیست به دلایلی که در بالا گفته شده تربیت معلم نیز یک رانت برای مناطق دور افتاده است همین کسانی که با استفاده از سهمیه مناطق محروم جذب اموزش و پرورش میشوند با گذراندن دوره های بی کیفیت ضمن خدمت و اخذ مدرک بی ارزش از اموزش و پرورش با استفاده از مافیای موجود به پستهای کلیدی رسیده اند والان به صرافت دکترای رانتی هم افتاده اند بهترین راه در نظر گرفتن یک رشته شهر در دانشگاههای ملی در مقاطع تکمیلی برای فرهنگیان از طریق سنجش و ازمون سراسری است تا حق به حقدار برسد من که با داشتن دو مدرک ارشد در رشته های شیمی و مدیریت صنعتی از این دستگاه قطع امید کرده ام و در به در دنبال انتقال به سایر سازمانها می باشم تا از این ناشایسته سالارترین دستگاه کشور نجات یابم
  • رضا زارعی IR ۰۳:۱۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۵
    8 1
    با سلام از این خبر خیلی خوشحال شدیم از مسئولین تقاضا دارم جهت جذب دانشجو رشته های دکتری شفاف سازی کنید.
    • اصغر سلیمانی IR ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۶
      0 0
      با سلام و خسته نباشید وعرض تبریک خدمت مسئولین محترم آموزش و پرورش به جهت تأسیس دانشگاه فرهنگیان. پیشنهاد می کنم برای آگاه کردن فرهنگیان محترم جهت ثبت نام در دوره های مختلف دانشگاه،با اعلام فراخوان واخذ مشخصات وتلفن همراه درسایت دانشگاه،با ارسال پیامک،همکاران را از اخبار دانشگاه مطلع نمایید.
  • دانشجوی دکتری دبیر IR ۰۰:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۳
    11 2
    با سلام: بنده دانشجوی دکتری یکی از داشنگاههای معتبر دولتی هستم. با هزار بدبختی و سختی تونستم به این مرحله برسم. با تاسیس دانشگاه فرهنگیان امیودوار بودم که بتوانم در آنجا جذب شوم و از تخصص خود استفاده کنم. ولی این چنین که پیداست فکر کنم باز ما گروه بدون پارتی و رابطه در جذب این دانشگاه جایی نخواهیم داشت.
  • ش-ب IR ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۱
    5 2
    باسلام من فکر میکنم دانشگاه فرهنگیان باید برای تحصیلات تکمیلی باشه از طریق آزمون بین دبیرا
  • محمد دبیر و دانشجوی دکتری MY ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    8 0
    در پاسخ به همه دوستان بالا، دوستان عزیز تلاش نکنید چون طبق معمول افرادی که نباید پیشاپیش انتخاب شده اند چون هدف از ابتدا همین بوده است.
  • حامد IR ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۳
    5 2
    خواهش میکنم مراکز تربیت معلم رو زیر سوال نبرید بنده هم در مراکز تربیت معلم و هم در دانشگاه دولتی دیگه تحصیل کردم.هیچ فرقی با هم نداشتند حتی محیط تربیت معلم از لحاظ سلامت و فرهنگ از خیلی از دانشگاهها بهتره،وضع علمی اکثر دانشگاهها بجز تعداد کمی داغونه
  • فرهنگ خدايارپور IR ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۱۴
    2 0
    باسلام لطفادرباره كارشناسي ارشد فرهنگيان نيز خبري داده شود نكنه ان نيز در وزارتخانه ياسازمان گير كرده
  • بدون نام GB ۱۷:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۶
    7 0
    در مورد پذیرش دانشجو در مقطع دکترا کوچک ترین اطلاع رسانی به معلمان نشده لطفا پیگیری کنید علت چیست
  • بدون نام IR ۰۱:۲۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۶
    5 1
    بی نصیب از سنبله میزان دهقان است و بس
  • معلم IR ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۳
    3 3
    چطور میتوان در مقطع دکتری اموزش وپرورش ثبت نام کرد؟
    • سیده خدیجه محمدی A1 ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
      0 0
      بسیار علاقه مندم که بتوانم در رشته ادبیات فارسی دکترابگیرم.این تنها لطفی است که آموزش وپرورش به نیروهای زحمت کش خود می کند.