علی پاکزاد: بورس به عنوان یکی از شاخص های ارزیابی و ضعیت اقتصادی کشور عمل می کند، اما آیا طی سالهای گذشته با وجود رشد بودجه های عمرانی مورد تاکید دولت و افزایش نجومی درامدهای نفتی می توان گفت وضعیت بورس کشور بهبود پیدا کرده و شاهد رونق یکی از شفاف ترین و مولد ترین بازارهای کشور بوده ایم؟
نگاهی گذرا به آنچه به عنوان تعداد سهام و ارزش مبادلات صورت گرفته در بورس نشان می دهد که طی سالهای اخیر بازار سهام کشور از رونقی بسیار زیاد برخوردار بوده است.
نگاهی به این آمارها نشان می دهد در حالی که ارزش کل سهام مبادله شده در بورس اوراق بهادار کشور طی سال 83 معادل 5.6 هزارمیلیارد تومان بوده است، این رقم در سال 89 به حدود 4 برابر افزایش پیدا کرده و به رقمی معادل 21.8 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است و در همین دوره می بینم تعداد سهام مبادله شده نیز از رقمی معادل 14.5 میلیارد برگه سهم به 101.9 میلیارد برگه افزایش پیدا کرده است.
روندی قابل ستایش در حالی که می دانیم در همین دوره در بورس های جهان شاهد افت و خیز های شدید بوده ایم ولی این روند نشان از رشد بازاری دارد که به عنوان شاخصی در ارزیابی وضعیت اقتصادی کشور مورد مثال قرار دارد.
اما در پس این ارقام روایت دیگری در جریان است که نشان از افت و خیرهای واقعی بورس دارد، نگاهی به ارزش هر سهم مبادله شده طی سال 83 تا سال 89 نشان می دهد ارزش هر سهم مبادله شده در بورس به قیمت جاری معادل 70 درصد افت پیدا کرده است به طوریکه قیمت هر سهم از حدود 732 تومان به 214 تومان نزول کرده است. این نزول ارزش سهام در صورتی که به قیمت ثابت (سال83) قیمت هر سهم مبادله شده از 732 تومان سال 83 به 93 تومان در سال 89 رسیده است.
نگاهی به روند قیمت هر سهم در بورس به قیمت ثابت نشان می دهد که بهترین عملکرد سهام مربوط به سالهای 77 تا 83 بوده است که قیمت سهام در یک روند سینوسی بین 603 تا 732 تومان نوسان داشته است و روند کلی جریان ارزش سهام سیر صعودی داشته است و دوره بین 74 تا76 و 84 تا89 روند نزولی قیمت سهم نشان می دهد که ارزش واقعی ارزش سرمایه گذاری های صورت گرفته در بورس رو به کاهش بوده است.
/22231
نظر شما