اگر پوتین با قطع گاز پاسخ دهد چه می‌شود؟

چشم انداز جنگ تمام عیار روسیه علیه اوکراین، وابستگی اروپا به انرژی روسیه را نمایان ساخته و سبب کشمکش ها بر سر جایگزین ها شده است.

به گزارش خبرآنلاین، جیمز مک براید تحلیلگر شواری روابط خارجی آمریکا در تازه‌ترین مقاله خود با اشاره به بحران اوکراین و وضعیت آینده انرژی در اروپا نوشت:

تهدید تهاجم گسترده روسیه به اوکراین، ایالات متحده و متحدان اروپایی اش را تا حدی به دلیل احتمال اختلالات عمده در بازار انرژی اروپا که به شدت به نفت و گاز روسیه وابسته است، در حالت آماده باش قرار داده است. حمله روسیه می تواند باعث لغو پروژه های معلق از جمله خط لوله نورد استریم ۲  به آلمان شود، در حالی که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه تهدید کرده است که صادرات انرژی را محدود خواهد کرد. در تلاش برای کاهش چنین بحرانی، کاخ سفید در حال پیشبرد تلاش‌ها برای هدایت مجدد منابع انرژی به اروپا است، اما کارشناسان می‌گویند هر راه‌حلی با هزینه‌های دردناکی همراه خواهد بود.

وضعیت انرژی روسیه

روسیه یک غول انرژی است – سومین تولیدکننده بزرگ نفت و دومین تولیدکننده بزرگ گاز طبیعی در جهان. بر اساس برخی برآوردها، سوخت های فسیلی ۱۴ درصد از تولید اقتصادی کشور را تشکیل می دهند. درآمد این بخش بیش از ۴۰ درصد از بودجه فدرال را تشکیل می دهد. در سال های اخیر، روسیه از درآمد انرژی برای انباشت ۶۳۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی استفاده کرده است. برای مثال، در سال ۲۰۲۱، کرملین بودجه خود را با انتظار قیمت نسبتاً پایین نفت ۴۵ دلار در هر بشکه متعادل کرد. در آن سال قیمت ها به طور متوسط نزدیک به ۷۰ دلار در هر بشکه بود.

همانطور که آدام توز، مورخ اقتصادی اشاره می کند، این رویکرد مالی محافظه کارانه، به پوتین اجازه داد تا دولت خود را تا حد زیادی از اثرات تحریم های اقتصادی اعمال شده پس از الحاق کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ مصون نگه دارد. بخش عمده ای از تولید انرژی روسیه صرف برآوردن تقاضای اروپا می شود، به ویژه گاز طبیعی که از طریق شبکه خطوط لوله دوران شوروی از اوکراین و سایر کشورهای اروپای شرقی ارسال می شود. مسکو به دنبال ساخت خطوط لوله جدید، از جمله خط لوله بحث برانگیز نورد استریم ۲ برای دور زدن شبکه های قدیمی است. این کشور همچنین یک خط لوله گاز جدید به چین را تایید کرده است، اگرچه فروش آن هنوز کسری از فروش اروپایی آن خواهد بود.

بیشتر بخوانید:
پوتین تکلیف اوکراین را در فوریه یکسره می‌کند؟
مساله مرگ و زندگی برای کرملین؛حیات روس‌ها به این کشور وابسته است
پوتین فکر می‌کند غربی‌ها اهل ونوس و روس‌ها اهل مریخ هستند

اروپا چقدر به انرژی روسیه متکی است؟

یک وابستگی متقابل وجود دارد: کرملین به درآمد اروپا بستگی دارد، در حالی که اروپا به انرژی روسیه وابسته است. اما بسیاری از تحلیلگران می گویند اتکای اروپا به این معناست که اعمال تحریم های شدیدتر بر روسیه خطر آسیب جدی در تامین انرژی این کشور را به همراه دارد. به طور کلی، روسیه حدود یک سوم مصرف گاز طبیعی اروپا را تامین می کند که برای گرمایش زمستانی و همچنین تولید برق و تولید صنعتی استفاده می شود. اتحادیه اروپا همچنین برای بیش از یک چهارم واردات نفت خام خود که بزرگترین منبع انرژی این بلوک است، به روسیه روی می آورد.

اگر پوتین با قطع گاز پاسخ دهد؟

برخی از کشورهای اتحادیه اروپا بسیار بیشتر از سایرین وابسته هستند. پرتغال و اسپانیا از انرژی روسیه کمی استفاده می کنند، در حالی که آلمان، بزرگترین اقتصاد اروپا، بیش از نیمی از گاز طبیعی و بیش از ۳۰ درصد نفت خام خود را از روسیه تامین می کند. فرانسه بیشتر برق خود را از انرژی هسته‌ای تامین می‌کند، اما همچنان برای تامین نیازهای خود به سوخت فسیلی به واردات روسیه متکی است. تحلیلگران می گویند طرح هایی در آلمان و دیگر کشورها برای حذف تدریجی انرژی هسته ای و زغال سنگ می تواند این وابستگی را افزایش دهد.

نورد استریم ۲ چگونه می تواند این رابطه را تغییر دهد؟

نورد استریم ۲ توسعه خط لوله اصلی نورد استریم است که در سال ۲۰۱۱ تکمیل شد و گاز طبیعی را از شمال غرب روسیه از طریق دریای بالتیک به طور مستقیم به آلمان منتقل می کند. این خط لوله در سال ۲۰۱۸ توسط دولت آلمان تأیید شد و ساخت آن در سپتامبر ۲۰۲۱ به پایان رسید. با این حال، راه اندازی آن با تاخیرهای نظارتی و بررسی مجدد سیاسی در بحبوحه افزایش تنش های غرب با روسیه مواجه شده است.

در صورت تصویب، نورد استریم ۲ به بیشتر صادرات گاز طبیعی روسیه به آلمان اجازه می دهد تا اوکراین و سایر کشورهای ترانزیت فعلی را دور بزند. این موضوع از ابتدا بحث برانگیز بوده است. منتقدان، از جمله واشنگتن، هشدار داده اند که این امر به مسکو نفوذ بیشتری بر کشورهای اروپایی خواهد داد و به طور بالقوه اختلافات سیاسی را در مورد چگونگی پاسخ به تجاوز روسیه افزایش خواهد داد. در همین حال، کشورهای اروپای شرقی مانند لهستان و اوکراین نگران هستند که این خط لوله آنها را از میلیاردها دلار هزینه ترانزیت سالانه محروم کند و آنها را بیش از پیش تحت سلطه روسیه قرار دهد. برای بسیاری از ناظران، این خطرات دوباره در اواخر سال ۲۰۲۱ تشدید شد، زیرا روسیه از تحویل گاز اضافی در بحبوحه افزایش تقاضای انرژی خودداری کرد. نتیجه سه برابر شدن قیمت ها و تهدید کمبود در سراسر اروپا بود. برای فرانسه، این مسئله، حمایت طولانی مدت آن از انرژی هسته ای را تایید کرد.

اگر پوتین با قطع گاز پاسخ دهد؟

چه خواهد شد؟

رهبران ایالات متحده و اروپا به خصوص در مورد اختلالات عمده در عرضه  مورد تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین نگران هستند. دولت آلمان گفته است که اگر این اتفاق بیفتد، می تواند نورد استریم ۲ را به طور کامل لغو کند. با این حال، چنین اقدامی یک چالش بزرگ را به همراه خواهد داشت: چگونه می توان سوخت اروپا را تامین کرد و در عین حال روسیه را نیز مجازات کرد. جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، قول داده است که «هزینه‌های سنگین» را برای تهاجم روسیه تحمیل کند - از جمله قطع ارتباط بانک‌های روسیه از سیستم مالی جهانی. اما اگر پوتین با قطع گاز پاسخ دهد، این امر می تواند قیمت انرژی را افزایش دهد، تورم را افزایش دهد و بهبود اقتصادی اروپا را تضعیف کند.

تلاش‌هایی برای رفع نیازهای انرژی اروپا در حال انجام است. اروپا به ارزش حدود یک ماه گاز ذخیره یا حداقل گازی که معمولاً برای نگهداری در انبار لازم است  دارد که در مواقع اضطراری می‌تواند از آن استفاده کند. علاوه بر این، تقاضای تقریباً ۹ هفته‌ای وجود دارد که معمولاً توسط تأمین‌کنندگان تجاری نگهداری می‌شود و کاخ سفید در تلاش است تا ذخایر اضافی گاز طبیعی مایع (LNG) را جمع‌آوری کند. رویکردی مشابه به ژاپن پس از فاجعه هسته‌ای فوکوشیما کمک کرد.

اما تحلیلگران می گویند که در اینجا درباره بیشترین عرضه جهانی صحبت می شود و حتی اگر چنین اقداماتی بتواند بحران کوتاه مدت را کاهش دهد، هزینه های بالایی خواهد داشت. امی مایرز جاف، عضو ارشد سابق شورای روابط خارجی و کارشناس انرژی دانشگاه تافتس استدلال می‌کند که در صورت قطع کامل انرژی از سوی روسیه، این احتمال وجود دارد که «اروپا راهی پیدا کند». او می‌گوید تولیدکنندگان می‌توانند برخی از محموله‌های ال ان جی را هدایت کنند یا مقدار بیشتری از ترکیب انرژی خود را به زغال سنگ یا منابع دیگر منتقل کنند. با این حال، او هشدار می دهد، "هر گونه تغییر عرضه با قیمت های بالاتر خواهد بود، و مصرف کنندگان اروپایی را با صورتحساب حتی بیشتری مواجه می کند. "

منبع: شورای روابط خارجی

310311

کد خبر 1597661

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    آلمان سالهاست كه به استفاده از بيوگاز روي آورده است و صدها واحد بيوگاز را در كشور خود به بهره برداري رسانده است تا وابستگي خود به گاز روسيه را كاهش دهد
  • NL ۰۸:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    اگر ما یک سیاست درست داشتیم و وابسته به روسیه و چین نبودیم ، میتونستیم از این موقعیت بهترین استفاده رو بکنیم ، ایران از روسیه هم ذخایر گازی بیشتری داره ، از لحاظ تامین نفت خام هم هیچ مشکلی نداره و در این وسط اگر کمی تفکر بود ، میتونستیم بهترین بهره برداری رو بکنیم ، حتی متونستیم در جهت رفع تحریم ها از این برگ استفاده کنیم ! ولی خوب ما کاری نمی کنیم که روسیه ناراحت بشه .
    • Armin IR ۱۲:۵۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
      همین که ذخایر گاز ایران رو بیشتر از روسیه میدونی سوادت رو نشون داد کامل
    • به GB ۱۲:۵۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
      این چیزی است که غرب میخواهد، ممانعت از تشکیل یک ائتلاف بر علیه غرب تا پس از آن به خدمت خودمان برسد.
  • IR ۰۹:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    87 16
    اروپایی ها با وجود گاز فراوان دچار اشتباه بسیار بسیار بزرگی شدند که فقط از روسیه گاز می خرند ۰
  • فرشید IR ۰۹:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    اولا پوتین جرات این کار رو ندارد دوما روسیه نمی تواند با 30 یا 40 کشور قدرتمند جهان همزمان درگیر شود سوما در صورت تحریم روسیه این کشور وضعیت مشابه ایران پیدا می کند که پوتین و سران کشور روسیه خواهان آن نیستند در نهایت روسیه فقط یک دروغ گو بیشتر نیست شما الکی بزرگش می کنید اگر جرات دارد گاز اروپا را قطع کند
    • محمد IR ۱۲:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
      کلا اروپا 3 کشور قدرتمند آره 30 یا 40 از کجا تون درآوردید؟؟؟ خوشم برای بردگی آمریکا به دروغ روی اوردین
  • داریوش IR ۱۰:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    151 9
    الان بهترین زمان ممکن برای اینکه ایران خودش را جایگزین انتقال گاز به اروپا کند کاری که اگر موقعیتش پیش بیاد روس ها لحظه ای درنگ نخواهند کرد
  • IR ۱۰:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    کشور ما اگه زرنگ بود خودش رو جایگزین روسیه می‌کرد افسوس که ما راه لجبازی ودشمنی رو بلدیم
  • IR ۱۰:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    48 8
    هیچی...مردم اروپا یخ میزنن و روس ها از گرسنگی افقی میشن....بعدم اروپا بیشتر رو به انرژی اتمی میارن و و برای کوتاه مدت میرن سراغ نفت ایران و باقی قیمتی بالاتر ولی اقتصادی تر...روس ها هم بیشتر میرن سمت فناوری غیر متمرکز و بلاک چین
  • ازاد IR ۱۰:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    مردم روسیه از گرسنگی می میرند
  • محمد IR ۱۰:۴۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    86 10
    جالب اينجاست كه همين چند روز پيش روسيه رسمأ اعلام كرد گاز انتقالي روسيه به اروپا در هيچ شرايطي قطع نخواهد شد و پروژه نورد استريم ٢ هم بزودي راه اندازي خواهد شد اين در شرايطي است كه آمريكا و غرب روسيه را تحريم كردن انواع سلاح هاي جديد و پيشرفته را به اوكراين تحويل دادن روسيه خودش هم خوب ميدونه اروپا اگر بخواهد در كمترين زمان براي گاز روسيه جايگزين پيدا خواهد كرد
  • DE ۱۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    برای همین روسیه از حماقت مسئولین جمهوری اسلامی سوء استفاده کرد و مجوز فروش گاز دریای خزر سهم جمهوری اسلامی را گرفت که ایران نتواند رقیب روسیه گردد ! و گاز روسیه تبدیل به ابزاری برای مقابله با اروپا !!!
  • IR ۱۱:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    معلومه که که چرا روسیه مانع ارتباط اقتصاد ایران با دنیا است.اگر ایران با اروپا تبادل اقتصادی و خط انتقال انرژی داشته باشد پوتین نه میتواند عرض اندام کند و یا حرفی برای گفتن داشته باشد.
  • مهرداد IR ۱۱:۲۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    88 7
    چرا ما جای روسیه رو نگرفتیم ؟
  • صبوری IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    چقدر جالب تفسیر کردید. یعنی هیچکدوم از دولتمردان ما این چند تا جمله رو نه می خوانند نه می بینند؟ خیلی ما مردم هم نادان هستیم که روسیه کثیف رو دوست خودمون می دونیم .
    • IR ۱۲:۳۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
      سران حکومت ما عامل روسیه اند و دارند برنامه ها و خواسته های آن را انجام می‌دهند.ضمنا روسیه توان قطع گاز را ندارد چونکه بدترین آسیب به اقتصاد ضعیفش وارد می‌شود.
  • علی IR ۱۱:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    19 75
    در مقابل تحریم، تحریم، منطقی است، آمریکا را باید از طریق تحریم اروپا، تسلیم قانون کرد
  • IR ۱۱:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    8 68
    پوتین هزاربارانیانتروباوجدانتراز شماها هست شما بازمبنه فکری غلط وفاشیزمی خوداونطور فکرمیکنید پوتین مسلمان واقعی هست وشماها بدتراز جنایتکاران خون ملت را می مکیدجانیها
  • ۱۱:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    61 5
    با توجه به وابستگی شدید روسیه به دآمد های نفت گاز ،میتوان این سوال را مطرح کرد ، اگر درآمد گازی روسیه قطع گردد ، پوتین چه خواهد کرد ، روسیه در بحرانی ترین شرایط که جنگنده روسیه را ترکیه زد ، حتی یک ساعت هم گاز قطع نشد .
  • مهدی IR ۱۱:۵۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    91 6
    روسیه بخاطر اینکه بخواد اروپا را در مشت خودش داشته باشه و اروپاییها نتونن بر علیه روسیه کاری کنن از قضیه گاز استفاده میکنن روسیه هیچ وقت اجازه نمیده رابطه ایران و اروپا و امریکا درست بشه چون میترسه که اروپا گازش از ایران تامین کنه و روسیه اهرم فشارش علیه اروپا از دست بده.کما اینکه چند سال پیش اروپا خواست گازش از ایران تامین بشه که عوامل روسیه در ایران قبول نکردندکه گاز ایران به اروپا وصل بشه.و این قضیه کماکان ادامه دارد و خواهد داشت...