در مجموع هفته شاهد جابهجایی سهامی به ارزش ۱۱۷۵ میلیارد تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بودیم. به این ترتیب توپ برای هفدهمین هفته متوالی در زمین حقوقیها باقی ماند. با وجود این تغییر مسیر شاخص کل در دو روز پایانی هفته سبب شد تا از میزان فروش سهامداران خرد کاسته شود. باید دید آیا این وضعیت در هفته جاری نیز ادامه خواهد یافت تا شاهد بازگشت حقیقیها به زمین خرید سهام باشیم؟
عملکرد سهامداران در صنایع بورسی
معاملات بورس تهران در هفته منتهی به 8 اردیبهشتماه در حالی پایان یافت که سهامداران خرد تنها در یک صنعت به عنوان خریدار ظاهر شدند. به این ترتیب از 39 صنعت فعال بورس تهران 32 گروه با خالص فروش مثبت بازیگران حقیقی همراه شدند و در 6 صنعت باقیمانده نیز خرید و فروش به تساوی رسید. گروه محصولات فلزی تنها گروهی بود که مورد توجه سهامداران حقیقی قرار گرفت و در مجموع هفته جابهجایی سهامی به ارزش 433 میلیون و 768 هزار تومان در مسیر حقوقی به حقیقی را تجربه کرد. خریدهایی که در دو سهم از 6 زیرمجموعه این گروه انجام شد. در این راستا «فاذر» با خالص خرید هفتگی 433 میلیون تومانی و «فاراک» با خالص خرید 750 هزار تومانی حقیقیها همراه شدند.
در آن سوی بازار بانکیها هر چند در مقیاس هفته با رشد قیمت همراه شدند اما بیشترین خالص فروش حقیقیها را تجربه کردند. به این ترتیب در مجموع زیرمجموعههای گروه بانکها و موسسات اعتباری شاهد جابهجایی سهامی به ارزش 242 میلیارد و 483 میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بودیم.
زیرمجموعههای دارویی دومین گروهی بودند که سهامداران خرد در لیست فروش خود قرار دادند. در این راستا گروه مواد و محصولات دارویی با خالص فروش 107 میلیارد و 207 میلیون تومانی از جانب حقیقیها مواجه شدند. معدنیها نیز شرایط مشابهی را تجربه کردند و شاهد جابهجایی سهامی به ارزش 102 میلیارد و 820 میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بودند. دیگر گروههای کامودیتیمحور نیز هرچند کمتر از گذشته اما همچنان با فروش حقیقیها مواجه هستند. زیرمجموعههای گروههای کالامحور این روزها شاهد رشد قیمتها در بازار جهانی هستند. موضوعی که بر پتانسیلهای بنیادی این سهام در رشد سودآوری آنها تاکید دارد اما نقدشوندگی بالای این گروهها در شرایطی که دیگر صنایع از شرایط مناسبی در این خصوص برخوردار نیستند باعث میشود تا سهامدارانی که تمایل به خروج از بازار یا تامین نقدینگی برای سایر امور خود دارند، بخشی از سرمایه خود را که در این گروهها سرمایهگذاری کردهاند به فروش برسانند.
در روزهای هفته چه گذشت؟
شنبه: روز نخستین روز کاری هفته گذشته شاخص کل بورس تهران با افت 64/ 0 درصدی مواجه شد. به موازات این افت، حقیقیها نیز خالص فروش 336 میلیارد و 290 میلیون تومانی را رقم زدند. در این روز تنها گروهی که مورد توجه حقیقیها قرار داشت، صنعت دستگاههای برقی با خالص خرید 6 میلیون و 705 هزار تومانی بود. بانکیها اما بیشترین خروج نقدینگی حقیقی را ثبت کردند.
یکشنبه: روز یکشنبه نیز همزمان با افت 96/ 0 درصدی شاخص کل، سهامی به ارزش 441 میلیارد و 760 میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی جابهجا شد. در این روز نیز تنها یک گروه با خالص خرید مثبت حقیقیها همراه شد. در این راستا گروه محصولات فلزی با محوریت «فاذر» جذب نقدینگی حقیقی به میزان 235 میلیون تومان را تجربه کرد. بیشترین خالص خرید حقوقیها اما به میزان 9 میلیارد و 908 میلیون تومان همچنان به زیرمجموعههای بانکی اختصاص پیدا کرد.
دوشنبه: فروش حقیقیها در میانه هفته نیز ادامه پیدا کرد و در روزی که شاخص سهام افت 07/ 0 درصدی را ثبت کرد، شاهد انتقال سهامی به ارزش 274 میلیارد تومان از سبد سهامداران خرد به پرتفوی حقوقیها بودیم. برخلاف روزهای گذشته در این روز سهامداران خرد صنایع بیشتری خریدار بودند. در این راستا روز دوشنبه زیرمجموعههای گروه محصولات شیمیایی شاهد جابهجایی سهامی به ارزش 14 میلیارد و 344 میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. فلزیها نیز در شرایطی مشابه خالص خرید 3 میلیارد و 335 میلیون تومانی از جانب حقیقیها را تجربه کردند. رایانه، محصولات فلزی، چندرشتهای صنعتی و کانی فلزی دیگر گروههای مورد توجه سهامداران خرد طی دادوستدهای روز دوشنبه بودند. بانکیها مطابق روال روزهای گذشته با خالص فروشی به میزان 115 میلیارد و 217 میلیون تومان از سوی سهامداران خرد مواجه شدند. پس از آن خودروییها شاهد انتقال سهامی به ارزش 52 میلیارد و 923 میلیون تومان از سبد سهام حقیقیها به پرتفوی معاملهگران عمده بورس تهران بودند.
سهشنبه: روز سهشنبه مسیر نماگر اصلی تالار شیشهای تغییر کرد و شاخص کل با رشد 3/ 1 درصدی به کانال 2/ 1 میلیون واحد بازگشت. روز سهشنبه از فروش حقیقیها کاسته شد و به 93 میلیارد و 175 میلیون تومان محدود شد. در این روز 5 گروه شامل فلزات اساسی، چندرشتهای صنعتی، فرآوردههای نفتی، خودرو و انبوهسازی با خالص خرید سهامداران حقیقی همراه شدند. بیشترین خرید حقیقیها در گروه فلزات اساسی به میزان 65 میلیارد و 906 میلیون تومان رقم خورد. در آنسوی بازار اما بانکیها در اولویت نخست سهامداران خرد برای فروش قرار گرفتند و جابهجایی 59 میلیارد و 593 میلیون تومان را در مسیر حقیقی به حقوقی تجربه کردند.
چهارشنبه: در پایان هفته هر چند شاخص کل باز هم مثبت بود و رشد 4/ 0 درصدی را رقم زد اما خروج نقدینگی حقیقی متوقف نشد. به این ترتیب روز چهارشنبه سهامی به ارزش 29 میلیارد و 228 میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی جابهجا شد. از نکات قابل توجه معاملات این روز مشاهده گروه بانکها و موسسات اعتباری در اولویت نخست لیست خرید حقیقیها بود. خوشبینی به مذاکرات و دسترسی به ذخایر ارزی و مهمتر از همه احتمال اصلاح نرخ تسعیر ارز از مهمترین دلایل رشد قیمت سهام بانکی و بازگشت توجه سهامداران خرد به این گروه به شمار میرود. شامگاه سهشنبه عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی در حساب اینستاگرامی خود از آمادگی بانک مرکزی برای اصلاح نرخ تسعیر داراییهای ارزی بانکها خبر داد و نوشت: «بانک مرکزی آماده اصلاح نرخ تسعیر داراییهای ارزی بانکها، متناسب با شرایط غیرتحریمی است.» در این میان برخی منابع خبری از افزایش نرخ تسعیر خبر میدهند. به گفته قربانزاده مشاور رئیسمجلس نیز نرخ تسعیر ارز بانکها به ۱۶ هزار تومان افزایش خواهد یافت. به این ترتیب روز چهارشنبه سهامداران خرد در زیرمجموعههای بانکی خالص خریدی به میزان 115 میلیارد و 123 میلیون تومان رقم زدند. پس از آن خودروییها بودند که شاهد جابهجایی سهامی به ارزش 10 میلیارد و 550 میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. در آن سوی بازار بیشترین خروج نقدینگی خرد از آن گروه فرآوردههای نفتی با خالص فروش 30 میلیارد و 780 میلیون تومانی حقیقیها رقم خورد.
223224
نظر شما