درباره رمزارزها و پلتفرم‌های معاملات ارزهای دیجیتال در ایران چه می‌دانید؟

بحث فعالیت اکوسیستم‌های رمزارز یا همان پول دیجیتال در بازار و اقتصاد ایران، این روزها بار دیگر داغ شده است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در حالی که برخی مسئولان بدون بررسی کارشناسی کافی، در پی ایجاد محدودیت و ممنوعیت برای فعالیت فعالان این حوزه مهم از اقتصاد نوین جهانی هستند، بد نیست مروری بر چند سرفصل از این ابزار جدید مالی در تجارت دنیا بیندازیم.

تجارتی که بخش چشمگیری از نیروی کار تحصیلکرده بازار و اقتصاد کشور را جذب کرده است و خود در کوتاه مدت باعث کاهش مهاجرت و جلوگیری از خروج ارز حقیقی از سپهر نقدینگی اقتصاد ایران شده است و حتی به عنوان یکی از ابزارهای خروج ایران از تنگنای ایجاد شده در اثر تحریم‌های ظالمانه آمریکا بر معیشت و دادوستد مردم شناخته می‌شود.

حجم بازار رمز ارز در ایران چقدر است؟

بررسی‎ها نشان می‌دهد بیش از ۲۵ هزار میلیارد تومان سرمایه‌ی سرمایه‌گذاران ایرانی در این بازار در حال گردش است. بسیاری از نخبگان کشور در حال فعالیت در این حوزه هستند. از سوی دیگر دست‌کم یک و نیم میلیون نفر در این بازار در ایران فعالیت می‌کنند.

برخی موافقان رمزارزها معتقدند بازار ارزهای دیجیتال به مدیریت ارز در کشور کمک بسیاری می‌کند. کاربران این بازار، به‌جای تزریق ارز خود به بازارهای غیرمولد که در نهایت به افزایش قیمت ارز منجر خواهد شد، نقدینگی ریالی و ارزی خود را به این بازار منتقل می‌کنند. خروج حجم قابل توجهی از نقدینگی و عدم سرایت آن به بازارهای غیرمولد و تورم‌زا کمک زیادی به آرامش بازارهای استراتژیک مانند مسکن، طلا و ارز می‌کند.

براوردها حاکی از آن است که ایران رتبه ششم در استخراج بیت‌کوین را میان کشورهای دنیا دارد و می‎بایست برای بهره‌برداری از این فرصت، امکان مبادله داخلی وجود داشته باشد چرا که نبود و یا محدود کردن آن، باعث خروج ارز از کشور می‌شود. در عین حال باید توجه داشت استخراج رمز ارز بدون امکان معامله آن بی‌معنی است. به گفته‌ی کارشناسان ارزهای دیجیتال مسیر بسیار خوبی برای خنثی کردن تحریم‌ها علیه ایران به شمار می‌روند چراکه قابل پیگیری نیستند.

بیت کوین

کاربران، صاحبان کسب و کارهای ایرانی و صادرکنندگان می‌توانند با حذف واسطه‌های مورد نیاز برای جابه‌جایی پول در صرافی‌های بین‌المللی و با صرف کم‌ترین زمان نیازهای کشور را از طریق ارزهای دیجیتال تامین کنند.       چهره‌های علمی برجسته‌ی دنیا، خالقان بسیاری از ارزهای دیجیتال محبوب دنیا هستند و اعتماد شرکت‌های بسیار بزرگی مانند پی‌پل و آمازون به این فناوری باعث بهبود روز افزون این فناوری‌ها شده است.

تسلا به عنوان یکی از مهم‌ترین شرکت‌های فناوری‌های فوق‌پیشرفته‌ی دنیا به تازگی بخش قابل توجهی از سرمایه‌ی خود را به بیت کوین تبدیل کرد است. کشورهای بزرگ صنعتی دنیا مانند چین، ژاپن، کره جنوبی و آمریکا سرمایه‌گذاری‌های بسیار گسترده‌ای روی فناوری‌های مرتبط با ارزهای دیجیتال کرده‌اند.

تصمیم‌گیری‌های بدون مشورت با متخصصان بدون شک باعث زیرزمینی شدن فعالیت این بازار بین‌المللی و چند هزار میلیارد تومانی خواهد شد؛ اتفاقی که ضربه‌ای سنگین بر پیکره‌ی اقتصاد ایران وارد می‌کند.

فعالان و متخصصان این حوزه تاکید دارند قانون‌گذار باید با وضع قوانین به‌روز و شفاف فعالیت در این حوزه را زیر چتر خود ببرد و در این راستا آماده‌ی هرگونه همکاری خواهند بود. برخوردهای سلبی فقط حذف صورت مسئله است و منجر به زیرزمینی شدن و عدم کنترل و نظارت این صنعت می‌شود.

دیگر حوزه‌ای که ارزهای دیجیتال می‌توانند به آن کمک کنند، فعالیت فریلنسرهای ایرانی است که برای کسب‌وکارهای خارجی کار می‌کنند. این گروه بزرگ می‌توانند گردش مالی خوبی ایجاد کنند. فریلنسرها برای دریافت حق‌الزحمه خود همیشه با مشکلات زیادی مواجه می‌شوند و صرافی‌های ارز دیجیتال می‌توانند مسیر را برای کار تولیدی آن‌ها و دریافت دستمزدشان آسان‌تر کنند.

 هر ایرانی می‌تواند با داشتن کیف پول دیجیتال و حساب کاربری در یک صرافی ایرانی این مشکل را حل کند و  از کارفرماها در هر نقطه‌ای از جهان که هستند دستمزدشان را به‌صورت بیت کوین، تتر یا دیگر ارزهای دیجیتال دریافت کنند. اگر جامعه فریلنسرهای ایران را ۵۰۰ هزار نفر در نظر بگیریم و تنها ۲۰ درصد آن‌ها وارد بازار کسب درآمد دلاری شوند، چیزی حدود ۵۰ میلیون دلار کسب می‌کنند.

آیا رمز ارز تهدید برای بورس است؟    

به گفته تحلیلگران، بیت‌کوین در ایران هیچ تهدیدی برای بورس محسوب نمی‌شود. بورس و بیت‌کوین دو ابزار مالی با عملکردهای متفاوت هستند که در نهایت هیچ‌کدام نمی‌توانند یکدیگر را تحت‌الشعاع قرار دهند و مکمل یکدیگر به جهت تنوع‌بخشی سبد سرمایه مردم هستند. به نظر می‌رسد حل مشکل بورس با ممنوعیت ارزهای دیجیتال ممکن نیست.

به گفته مسئولان و کارشناسان ما باید از ظرفیت ‌رمز ارزها برای تسهیل تجارت و گردش پولی و کاهش هزینه‌های مالی در کشور استفاده کنیم که این امر با بهره‌گیری از نظرات کارشناسی و قانون‌گذاری‌های صحیح موجب انتفاع کشور و مردم از ظرفیت رمز ارزها می‎شود.

ایران در بین ۷۲ کشور در حال توسعه براساس معیارهای سازمان ملل متحد رتبه‌ی سوم را در فرارمغزها در اختیار دارد.اهمال در توسعه این صنعت باعث خروج سرمایه‎های ارزشمند انسانی از کشور خواهد شد.

در آخرین بازنگری در ۲۵ شهریور سال جاری  کتابچه جامع الزامات پرداخت یاری منتشر شده شاپرک، آورده شده است که «چند روند عمومی در فناوری، رشد سریع فناوری‌های مالی را تسهیل کرده که در این میان به توسعه فناوری پردازش توزیع یافته نظیر زنجیره بلوک (بلاکچین)، ظهور دفاتر توزیع یافته (Distributed Ledgers) و ارزهای رمزینه(کریپتوکارنسی)به طور مستقیم اشاره شده است. همچنین آمده است:«برآیند این فناوری‌ها و توسعه کاربردهای آن توسط شرکت‌های فناوری و کسب‌وکارهای نوپا در نهایت سیما و محتوای نظام پولی و مالی را ظرف سال‌های آینده دچار دگردیسی اساسی کند. بر این اساس و با توجه به رشد سریع مشاهده شده در سال‌های اخیر، اتخاذ سیاست‌های عمومی توسط تنظیم‌گران برای دو هدف اساسی در زمانی کوتاه اهمیت دارد:اول پرهیز از هرج و مرج و آشفتگی در بازارهای پولی و مالی و دوم بهره‌گیری بهینه از نوآوری‌ها برای ارایه خدمات بهینه به مردم.

۲۲۳۲۲۳

کد خبر 1493852

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 3 =