گفت‌وگو با لاله افتخاری پیرامون لایحه حمایت از خانواده

الهه محمدی: با ورود لایحه حمایت از خانواده به فاز جدیدی در مجلس،می توان بیان کرد این لایحه به ایستگاه آخر نزدیک می شود. لایحه حمایت از خانواده که از همان اوایل مطرح شدن در مجلس واکنش های مختلفی را نه تنها در مجلس شورای اسلامی بلکه در میان عموم جامعه مخصوصا زنان برانگیخته است، با جلسه علنی امروز صندلی نشینان سبز میدان بهارستان مراحل پایانی سیر خودش را طی می کند. مراحلی که با حذف و اضافات زیادی از همان ابتدای طرح شدن این لایحه در مجلس، اکنون با موافقان و مخالفانی د رخود مجلس روبرو شده است. مخالفتهایی در مورد عدم استفاده از مستشار زن در داداگاهها و موافقانی در مورد تبصره 23 این لایحه و قرار دادن تمکن مالی مرد برای ازدواج مجدد او. درباره این مخالفتها و موافقتها با "لاله افتخاری" عضو فراکسیون زنان در مجلس شورای اسلامی به گفتگو نشسته ایم.

خانم افتخاری تصویب لایحه حمایت خانواده به مراحل پایانی خود نزدیک می شود. نظر کلی شما در مورد تصویب این لایحه با تمام موافقتها و مخالفتها چیست؟
این لایحه به هرحال از طرف دولت حدود 4 سال قبل وارد مجلس شد. بنابر نظر خود دولتیان و همچنین مجلسیان به خاطر نواقص و خلاهای قانونی که در زمینه خانواده وجود داشت،وجود چنین لایحه ای ضروری به نظر می رسید. قوانینی که حدود نیم قرن از تصویب آنها می گذرد و نیاز به اصلاحات جدی داشتند.خلاهای موجود در این زمینه باعث آسیب رسانی به زنان و کودکان می شود. پس از بررسی کامل این لایحه امروز به مجلس آمد و موادی از آن به تصویب رسید که به نظر بنده برای رفع کردن خلاهای قانونی بسیار کارساز خواهد بود.

با توجه به دو تبصره 23و25، بخشی از مردم ذهنیت منفی به این لایحه دارند. چقدر از این بدبینی به نظر شما درست است؟
در مورد نگرش منفی در این باره نسبت به این لایحه می توانیم چند دسته را در اینجا مطرح کنیم که نسبت به این لایحه منفی بافی کرده اند. نگرش منفی عده ای در این زمینه مبنی بر عدم آگاهی و وجود شایعات و شنیده هاست. و عده ای دیگر هم با نگاه و تغرض های سیاسی به این لایحه به مخالفت برخاستند. و عده ای نیز دچار یکسری تبلیغات سوء نسبت به این لایحه شدند که نگاه این دسته ها به این لایحه غیر منطقی و غرض ورزانه بوده است. عده ای نیز اسلام گرایان بودند که با مراجه به منابع قرآنی یکسری دل نگرانیهای داشتند. اما باید بیان کنم که نمایندگان مجلس برضد مردم عمل نخواهند کرد و این اطمینان وجود دارد که باید جلوی پیشروی این افکار را گرفت.

دلیل تصویب نشدن وجود مستشار زن در دادگاهها از سوی مجلس چه بود؟
دلیل اصلی را وجود تعداد زیاد افراد در دادگاهها بیان کردند.اما هنوز بر این اعتقاد هستیم که وجود مستشار زن برای حل و فصل کردن مشکلات خاص زنان بسیار کارامد است.

خانم افتخاری بیشتر مخالفتهای بیان شده در رابطه با ماده 23 این لایحه است. بیشتر این مخالفان وجود چنین قانونی را باعث ترویج چند همسری در جامعه می دانند. به نظر شما چنین است؟
خوب عده ای از اسلامیون با مطرح کردن این قضیه که در قرآن اشاره ای به تمکن مالی مرد نشده است این قانون را باعث ترویج چند همسری در جامعه می دانند. ما منکر این قضیه نیستیم که اسلام اصل را بر تک همسری و ازدواج دائم گذاشته است اما در مواردی استثنایی راه قانونی برای ازدواج مجدد باز است. اما این لایحه سنگی را برای ازدواج مجدد مردان قرار داده است که شامل تمکن مالی و اجرای عدالت بین همسران است و قرار دادن این تبصره برای به صلاح زنان و جامعه است و دست مردان را برای ازدواجهای پی در پی بسته می دارد.

در مورد قرار دادن مانع قانونی بر تعیین مهریه که یکی از تبصره های این لایحه است چه نظری دارید؟
در این زمینه باید اطلاع رسانی بیشتری انجام گیرد. اول از همه ما باید ببینیم اگر قوانین لازم در این زمینه وجود دارد نیازی به مطرح شدن این ماده در این تبصره نیست. اما با توجه به خلا قانونی  غنی نبودن منابع قانونی در این زمینه وجود چنین تبصره ای و تصویب آن ضروری به نظر می رسد. با توجه به اینکه قوانین موجود در جامعه پاسخگوی نیاز جامعه نیست و راه را برای قرار ج دادن مهریه های بالایی که نه تنها پشتیبان زنان نیست بلکه برهم زننده زندگی آنان نیز خواهد بود،باز گذاشته است. وجود مهریه های بالا نه تنها استحکام خانواده را تعالی نمی بخشد بلکه با اجرا گذاشتن آن از سوی زنان باعث از هم گسیختگی خانواده می شود.بنابراین وجود مانع قانونی ضروری به نظر می رسد.

منبع: خبرآنلاین