شوک هدفمند کردن یارانه ها به بازار اجاره مسکن

سمیه فتحی: انتهای فصل بهار برای خانه بدوشان دیگر به داستان تکراری تبدیل شده است. اما بر خلاف بازار به نسبه آرام اجاره مسکن در سال گذشته این روزها دغدغه این عده از مردم افزایش اجاره بهاست. اما مسوولان دولتی همچنان ادعا می کنند که نه تنها امسال قیمت خانه گران نشده بلکه  ثبات بازار رهن و اجاره را هم در پی داشته است. شاهد این ادعایشان نیز تازه ترین آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی است که در مقایسه با سال گذشته نرخ رهن و اجاره در مجموعه تغییر نشان نداده است. اما بهتر است مسوولان دولتی به بنگاه های مسکن در سطح شهر هم مراجعه کنند تا از نرخ های جدید با خبر شوند.  

 وزیر مسکن و وعده تازه 

 بازار اجاره بها گرچه تازه در روزهای آغازین رونق قرار دارد و این بازار با تعطیلی مدارس اوج بیشتری می گیرد، اما از هم اکنون برخی مشاوران املاک از افزایش 10 تا 15 درصدی نرخ ها می دهند. این در حالی است که هرسال در انتهای تیر و مرداد  نرخ رهن و اجاره رشد خود را نشان می داد. به گفته برخی از فعالان بازار مسکن شاید بخشی از آن به این امر برمی گردد که در سال گذشته به علت رکود بازار بسیاری از صاحبخانه ها نرخ اجاره بها را چندان افزایش ندانند اما امسال با توجه به تب اجرای هدفمند کردن یارانه ها و تورم انتظاری طرح، از حالا بر نرخ اجاره بها اضافه کرده اند. گرچه به ظاهر نرخ رهن خانه تفاوتی نکرده است اما این نرخ اجاره ماهانه است که با رشد چشم گیری مواجه شده است. حتی مشاوران ملاک نیز تایید می کنند اغلب مالکان بیشتر رقم اجاره ماهانه بالا را می پسندند در حالی که در سال های گذشته رقم رهن بالاتر خانه برایشان اولویت داشت. این مساله نیز رکود سرمایه گذاری در سایر بخش های اقتصادی ریشه دارد و دیگر این که در آستانه اجرای هدفمندکردن یارانه ها صاحبخانه ها ترجیح داده اند تا از هم اکنون ریسک کاهش قدرت خرید خود را کاهش دهند. این مسائل سبب شده کارشناسان و فعالان بازار مسکن از افزایش دوباره نرخ اجاره مسکن نگران باشند اما روز گذشته  وزیر مسکن و شهرسازی از افزایش نیافتن نرخ اجاره بها به ایسنا خبر داده  و گفته است که ان‌شاءالله قیمت‌ اجاره خانه برای امسال  افزایش نمی‌یابد. در کنار آن نیز رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران  که پیش از این از کاهش 10 تا 15درصدی نرخ اجاره بهای مسکن در پایان سال گذشته خبرداده بود، امسال  نیز تاکید بر کاهش قیمتها دارد.

مصطفی‌قلی‌خسروی که  در این روزها در گفت و گوهای گوناگونش افزایش بهای نرخ اجاره بها را در تهران به شدت رد کرده است، معتقد است: با توجه به اینکه قیمت مسکن به ثبات رسید بازار اجاره نیز رشد نمی کند.

او حتی در چند هفته اخیر از کاهش مجدد قیمت خانه خبرداده است و می گوید: بازار اجاره بها نیز تابع بازار ملک است. اگر قیمت مسکن گران شود آنوقت نرخ اجاره نیز افزایش می یابد.خسروی پیش از نیز درخصوص اثبات ادعایش در کاهش نرخ بازار اجاره بها در سال گذشته گفته بود که  سیاستگذاری‌های اتحادیه املاک و همچنین نحوه ساماندهی سامانه کد رهگیری از دلایل اصلی کاهش نرخ اجاره بها در تهران و حتی شهرهای کشور  است.  او امسال عزم دولت در به ثمر رسیدن مسکن مهر را علت اصلی ادامه کاهش نرخ اجاره عنوان می کند. او معتقد است که با افزایش تولید مسکن های مهر بازار مسکن به تعادل می رسد و ادامه آن به ارزانی خانه و در نتیجه کاهش نرخ اجاره بها منجر می شود.

  افزایش نرخ اجاره با رشد تورم

  مینو رفیعی کارشناس مسکن در این باره به خبرآنلاین می گوید: براساس آمار بانک مرکزی نرخ اجاره در مقایسه با نیمه دوم سال 87 با نیمه اول این سال 2 درصد رشد داشته است. اما در نیمه اول سال 88  در مقایسه با نیمه دوم سال 87 نزدیک به 8 درصد رشد نشان می دهد. و در نیمه دوم سال 88 هم همان 8 درصد را نشان می دهد که اگر مجموع را در نظر بگیریم در سال گذشته نرخ اجاره بها در حدود 16 درصد با رشد مواجه است در حالی در سال گذشت بازار مسکن در رکود قرار داشته است.

به گفته وی، اگر مسوولان معتقدند که بازار اجاره بها تابع بازار ملک است باید با کاهش قیمت ملک نیز نرخ  کرایه خانه پایین می آمد اما این اتفاق رخ نداد. چراکه بازار رهن و اجاره در کشور از گذشته تا کنون تابع نرخ تورم  بوده است. هرگاه نرخ تورم با افزایش همراه است نرخ اجاره نیز پا به پای  آن رشد کرده است. بررسی بزار مسکن از چهل سال پیش تا به امروز این مساله را به خوبی نشان داده است.

رفیعی معتقد است که در حال حاضر نیز این نرخ تورم است که میزان رشد نرخ اجاره را تعیین می کند. اگر می خواهید از نرخ تورم واقعی مطلع شوید کافی است که نرخ اجاره بها در هر سال را داشته باشید.

وی تاکید می کند که با توجه رکود اقتصادی در کشور و افزایش نرخ تورم تعجبی ندارد که امسال نیز نرخ اجاره تا 15 درصد و یا بیشتر هم گران شود. اگر هدفمند کردن یارانه ها را هم در ادامه راه به این عومل بیفزاییم در اوسط سال دور از انتظار نیست که موجران بر میزان نرخ اجاره اضافه کنند و یا از مستاجر خود بخواهند اگر توانایی پرداخت کرایه بیشتر را ندارد خانه اش را تخلیه کند. البته نباید انکار کرد که نمی توان درباره نرخ میزان نرخ اجاره بها حکم یکسان داد چرا که این بخش درقبضه بنگاه های مسکن و مالکان است . به طوری که گاهی یک خیابان صد ها نرخ اجاره بها دارد که کوچه به کوچه متفاوت است . اندازه ، امکانات ،نوساز بودن ، ساکنان محله و دیگر عوامل هم در این میان تاثیر گذار هستند. اما مینو رفیعی با تاکید بر اینکه  در افزایش نرخ خانه تنها نباید صاحبخانه ها را مقصر بدانیم، معتقد است: خانه ای وقتی اجاره داده می شود هر سال پس از آنکه به تحویل داده می شود نیاز به تعمیرات دارد و از سوی دیگر هر چندسال یکبار نیز هزینه استهلاک بر آن افزوده می شود. بر این اساس صاحبخانه نیز تنها چاره را در افزایش نرخ اجاره می بیند.

منبع: خبرآنلاین