« بی کیفیت. » این شاید کلیشه ای ترین کلمه ای باشد که طی سال های اخیر در رابطه با کالاهای چینی در محافل مختلف مطرح شده است. گروه بسیاری از فعالان بخش خصوصی ورود کالا های چینی به داخل کشور طی سال های اخیر را ترمزی در مقابل تولید محصولات داخلی عنوان کرده اند. جملگی آنان بر این باوردند که ورود کالا های کم کیفیت اما ارزان چینی سبب شده است تا تمایل برای خرید محصولات مشابه داخلی به شدت کاهش پیدا کند. دامنه انتقادات به روند واردات کالاهای چینی طی چند سال اخیر به اندازه ای بود که چندی پیش مهدی غضنفری، وزیر کنونی بازرگانی و رییس سابق سازمان توسعه تجارت به صراحت عنوان کرد در مقابل واردات کالا های بی کیفیت سدی ایجاد خواهد شد: « واردات کالاهای بیکیفیت را متوقف میکنیم.»
غضنفری هنگامیکه با نگرانیهای نمایندگان مجلس مبنی بر واردات کالا های بی کیفیت به کشور روبرو شد به این طریق کوشید تا به آنان اطمینان دهدجلوی واردات کالاهای بیکیفیت را خواهد گرفت. بخش عمده ای از کالا های بی کیفیت وارداتی به کشور از چین وارد می شود که به گفته رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین بزرگترین شریک تجاری ایران نام دارد. عسگر اولادی بر خلاف بسیاری از همکاران خود در عرصه بخش خصوصی امارات را شریک اصلی تجاری ایران نمی داند و برای گفته خود به این شکل دلیل می آورد: « به صورت واقعی، چین شریک اول تجاری ایران است، زیرا حجم عمدهای از کالاهایی که از امارات به ایران صادر می شود، چینی است. »
اسدالله عسگر اولادی همچنین اعتقاد دارد بخش عمده ای از کالا های واراتی بی کیفیت چینی از کانال هایی به جز وارد کنندگان رسمی به کشور وارد می شود: « کالاهای بی کیفیت و غیراستاندارد چینی موجود در بازار را هیچ یک از واردکنندگان رسمی و بازرگانان قانونی به طور مستقیم وارد بازار ایران نمی کنند. »
این گفته رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین شاید در نگاه اول نوعی سر پوش گذاشتن بر واقعیت باشد اما با کمی تامل در گفتار آن می توان به جقیقتی آشکار در رابطه با واردات محصولات بی کیفیت چینی پی برد. « بخش عمده ای از کالا های چینی توسط شخص مردم به کشور وارد می شود. » یکی از مسئولان وزارت بازرگانی با این جمله خود به واردات کالا هایی اشاره می کند که توسط مسافران به کشور ورود پیدا می کند. « به جای یک پیچ گوشتی با قیمت بالا با دیدن یک نمونه ارزان در سفر های خود به خرید آن تمایل نشان می دهند. » این گفته فرد مسئول در وزارت بازرگانی در واقع به واردات کالا های چمدانی اشاره می کند.
آنان کالاهایی را به شکل جزایر پراکنده وارد می کنند که خود به منتقدان اصلی آن تبدیل می شوند. حجم زیادی از کالا های بی کیفیت چینی که هم اکنون بازار داخل را احاطه کرده است توسط خود مردم و به شکل کالا های چمدانی به کشور وارد می شود.