به گزارش خبرگزاری خبرانلاین ، محمدرضا سوقندی با اشاره به دهه وقف اظهار داشت: فرهنگ وقف و تأثیر آن در فرهنگ کتاب و کتابخوانی امروز باید بررسی شود؛ در طول تاریخ در بحث وقف و کتابخانه، آنچه مربوط به حوزه کتاب میشده، پیشینه بسیار قوی و قدیمی دارد و این موضوع بسیار در تمدن اسلامی آشکار است.
وی افزود: بعد از وقف برای امام حسین (ع)، بیشترین موقوفات از نظر موضوعی در رابطه با کتاب و کتابخوانی است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان با اشاره به اینکه وقف در حوزه کتاب نیز بر چندگونه بوده، گفت: باید رسوم خوب که به دست فراموشی سپرده شده است، احیا شود.
سوقندی اظهار داشت: اگر قرار است تمدن نوین اسلامی را پیریزی کنیم، سبک زندگی اسلامی را باید با سنتهای خوب احیا کنیم که یکی از آن سنتهای خوب، وقف کتاب است؛ در گذشته بسیار بهتر در این زمینه کار شده است.
وی ادامه داد: در گذشته به چند صورت وقف کتاب صورت می گرفته . یکسری از آنها وقف خاص بوده است که افرادی کتابها را برای خود، اولاد، افراد خانواده وقف میکردهاند یا برای یک عالم، فقیه یا طلبه خاص وقف میکردند و دامنه موقوف علیهم خیلی محدود بوده
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان ادامه داد: برخی دیگر نیز وقفشان بهصورت خاص بوده ولی دامنه موقوف علیهم گسترده تر است؛ بدین شکل که به احترام فقها یا برای طبقه خاصی وقف میکردهاند؛ برای طلاب علوم دینی، پزشکان، پیروان مذهب یا برای علمای مذهب که اینها وقف برای طبقات یا گروههای خاص نامیده شده است.
وی اظهار داشت: عده ای نیز وقفشان برای مکان خاص بوده است؛ مثلاً وقف برای مسجد، خانقاه، بیمارستان یا جاهایی که کتابخانه داشتهاند که ازجمله آنها که بسیار هم در آن موقوفه داریم، وقف برای مساجد بوده است؛ مانند مسجدالنبی در مکه، مسجد جامع، مسجد دمشق، مسجد گوهرشاد در مشهد یا سایر مساجد در عالم اسلام.
سوقندی بخش دیگری از وقف های صورت گرفته در حوزه کتاب را مربوط به مدارس عنوان کرد و گفت: بخشی از وقف کتاب در مشاهد مشرفه همچون امامزادگان، آرامگاههای بزرگان، اماکن مذهبی و حسینیهها بوده است.
وی افزود: واقفین خیر اندیش در این بخش که وقف عام بوده قید مکان و گروه خاصی نداشته؛ مثلاً میگفتهاند وقف کردم بر عالمان یا مسلمانان و درنتیجه همه این مطالب باید گفت کتاب آنقدر مهم بوده است که برخی از افراد بهعنوان یک میراث جاودان و سنت حسنه به آن نگاه میکردهاند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان بیان داشت: کتاب کالایی است که در ردیف بقیه کالاها قرار گرفته است؛ بنابراین باید در حوزه وقف کتاب و کتابخانه با توجه به ظرفیتها و فضاهای خوب موجود در برهه کنونی فرهنگسازی شود.
46