ایسنا نوشت:

ماجرای توقف اکران فیلم «رستاخیز» که در یک ماه گذشته اتفاق افتاد، همچنان موضوع قابل تامل و بررسی است؛ خصوصا از آن جهت که عده‌ای مقابل وزارت ارشاد و برخی سینماهای نمایش دهنده این فیلم جمع شدند و دست به اعتراض زدند و زنی در یک اقدام خارج از عُرف، به قمه زنی مشغول شد.

ازسوی دیگر، یک تناقض افکار عمومی را به خود مشغول کرده است؛ منتقدان و معترضان - که البته دست‌اندرکاران و موافقان فیلم، معتقدند بسیاری از آن‌ها، یا اساسا فیلم را ندیده‌اند، یا نسخه‌ی اصلاح‌شده‌ی آن‌را ندیده‌اند - می‌گویند که در این فیلم به ارزش‌ها و مقدسات جسارت شده، ازسویی دیگر، فیلم «رستاخیز» از معدود پروژه‌های سینمای ایران درباره‌ی واقعه‌ی عظیم و تاریخ‌ساز عاشورا با وجود گذشت نزدیک به چهار دهه از استقرار نظام جمهوری اسلامی محسوب می‌شود. به همین دلیل، ساخت آن نیز به معتمدان و معتقدان به ارزش‌های انقلاب اسلامی سپرده شده است.

این شرایط وقتی بیشتر قابل‌ تامل‌ می‌شود که درباره‌ی نوع مخالفت‌ها و ماهیت‌های آن‌ها، نکته‌های مهم و تفکربرانگیزی ازسوی برخی مقام‌های مسوول در دولت و نیز نهادهای نظامی و انتظامی مطرح شده است.

به گزارش خبرنگار ایسنا، سعید منتظرالمهدی - سخنگوی ناجا - درباره‌ی پرونده‌ی فیلم قمه‌زنی یک زن در اعتراض به اکران فیلم سینمایی "رستاخیز" طی دو هفته گذشته سخن گفت و خبر داد: «در حال حاضر پرونده‌ای در این خصوص در نیروی انتظامی تشکیل شده و پلیس برای بررسی موضوع وارد شده است و تاکنون تعدادی از این افراد که فیلم‌شان نیز منتشرشده بود، دستگیر شدند و زنی که در آن فیلم اقدام به قمه زنی کرد، شناسایی شده است.»

اما سردار جزایری - معاون ستاد کل نیروهای مسلح - در این زمینه، مبحث خاصی را گشود. او با بیان اینکه متاسفانه در تعلیق اکران فیلم "رستاخیز" وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قدری عجله کرد، گفت: برخی اطلاعات حاکی است عده‌ای که جلوی یکی از سینماهای تهران تجمع و حتی اقدام به قمه زنی کرده بودند، وابسته به جریان معروف "اسلام انگلیسی" بوده‌اند و اسناد و مدارک آن در اختیار نهاد مسوول است.

سردار جزایری با تاکید بر لزوم توجه گروه‌ها و جریانات متدین به این مسأله و نیز با اشاره به اصلاحات به‌عمل آمده در فیلم و اظهار امیدواری کرد که نسبت به اکران مجدد آن خارج از بعضی ملاحظات غیر ضروری اقدام شود.

او همچنین تاکید کرد: سینما یک رسانه اثرگذار است و قدر سینماگرانی که به دنبال کارهای حساس و سخت مثل به تصویر کشاندن دوران کودکی حضرت پیامبر اعظم (ص) و یا بخشی از تاریخ عاشورا رفته‌اند، باید شناخته شود.

همزمان، وزیر ارشاد نیز در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به حواشی رستاخیز، آن عده‌ای را که مقابل وزارت ارشاد تجمع کرده بودند، خیلی آدم‌های مذهبی ندانست و تاکید کرد: این فیلم هم ممکن است مثل بعضی از فیلم‌های دیگر، با بعضی از اصلاحات جزئی اکران شود. منتهی در آن مقطع زمانی احساس کردم یک عده عناصری می‌خواهند علیه دولت و فعالیت‌هایش، تظاهراتی را به عنوان دفاع از تاریخ عاشورا راه بی‌اندازند و به دنبال بهانه‌گیری هستند، همان‌طور که شاهد بودید، عده‌ای دو روز در مقابل وزارت ارشاد تظاهرات کردند که خیلی هم آدم‌های مذهبی‌ای نبودند ولی این بهانه‌ای بود برای اینکه با دولت مخالفت کنند. بنابراین ما اکران این فیلم را به تعویق انداختیم بخصوص که نمی‌خواستیم جشن هسته‌ای تحت‌شعاع این موضوع قرار بگیرد.

در حالی چندین مسوول سیاسی، انتظامی و فرهنگی درباره‌ی موضوع و ماهیت افراد تجمع‌کننده مقابل وزارت ارشاد و سینما شکوفه متفق‌القول سخن گفتند و تاکید داشتند ماهیت آنها واقعا مذهبی نبوده است، که طی یک سال گذشته تعبیر «اسلام انگلیسی» از سوی مقام معظم رهبری بارها مطرح و نسبت به آن هشدار داده شده است.

مقام معظم رهبری در دی ماه سال 93 در تبیین عوامل ایجاد اتحاد دنیای اسلامی، پرهیز از «سوءظن و اهانت فرق مختلف شیعه و سنی نسبت به یکدیگر» را بسیار مهم دانستند و با اشاره به تلاش گسترده مراکز «جاسوسی و اطلاعاتی» غرب برای تفرقه افکنی خاطرنشان کردند: آن تشیعی که با MI6 انگلیس مرتبط است و آن تسننی که مزدور CIA است، هر دو ضد اسلام و ضد پیامبرند.

بیانات مهمی که فردای همان روز مورد توجه روزنامه‌های سراسری کشور قرار گرفت و تیتر یک اغلب آن‌ها شد:

*جوان:

تشیع مرتبط با MI6 و تسنن مزدور CIA ضداسلامند

*خراسان:

رهبر انقلاب: تشیع انگلیسی و تسنن آمریکایی، ضداسلام و پیامبرند

*رسالت:

رهبر معظم انقلاب اسلامی:

تشیع لندنی و تسنن آمریکایی ضدپیامبرند

*سیاست روز:

رهبر معظم انقلاب در دیدار قشرهای مختلف مردم، کارگزاران نظام و سفیران کشورهای اسلامی:

تشیع مرتبط با MI6 و تسنن مزدور CIA هر دو ضداسلام و ضدپیامبرند

*کیهان:

سرویس‌های جاسوسی غرب پشت صحنه تفرقه‌افکنی میان شیعه و سنی

*مردم‌سالاری:

تشیع انگلیسی و تسنن آمریکایی ضد اسلامند

*همشهری:

تشیع انگلیسی و تسنن آمریکایی ضداسلام هستند

****

در ادامه، بخش‌هایی از نوشتاری از علی زمانی عصمتی - کارگردان فیلم «شیفتگی» - را که با عنوان «چند مطلب گسسته مرتبط» در اختیار ایسنا قرار گرفته است، می‌خوانیم:

«...احمد رضا درویش با دیدگاهی کاملاً مذهبی فیلم رستاخیز را می‌سازد و مورد لعن و نفرین قرار می‌گیرد و جلوی وزارت ارشاد قمه‌کشی و تهدید می‌کنند. درویشی که فقط عشق به ائمه باعث شده حدود هشت سال از عمرش را پای این فیلم بگذارد.

در طرف دیگر طیف، عده‌ای فیلمساز که هیچ دسترسی به رانت‌ها و خزانه بیت‌المال ندارند برای امرار معاش فیلمشان را جهت پخش به یک شبکه تلویزیونی جهانی می‌فروشند، کاری که اساس و روال طبیعی این صنعت، یعنی تولید و عرضه است، اما به جاسوسی متهم می‌شوند. فیلمسازانی که فقط عشق به وطن و تعهدشان به این خاک باعث شده برای رهایی از این همه دوندگی بی حاصل در کارشان، مهاجرت نکنند.

نقطه اشتراک این اتفاق‌ها و اتفاق‌هایی همچون برخورد با فیلم «قصه‌ها» و تصمیم درست دکتر ایوبی در جداسازی بخش بین‌الملل جشنواره فجر چیست؟ برخوردی مشابه و سلبی با یک طیف گسترده، با اندیشه‌ها و آثار کاملاً متفاوت و بعضاً متضاد؟ مسلماً تفاوت عظیمی بین دیدگاه خانم بنی اعتماد و آقای درویش وجود دارد. فاصله زیادی بین اندیشه دکتر ایوبی به عنوان یک مدیر دولتی و فیلمسازان جوانی که بعضاً فیلم مستقل زیرزمینی می‌سازند وجود دارد. پس چرا همه با یک چوب رانده می‌شوند؟!

اصرار دارم که بگویم دغدغه این جریان، اسلام و انقلاب نیست. چگونه ممکن است دلسوزان دین، جلوی وزارت ارشاد روزه‌خواری کنند و علی الرغم حرام و مکروه دانستن قمه زنی توسط اکثر مراجع تقلید مبادرت به این کار کنند؟ چگونه ممکن است در کشوری که توسط ولایت فقیه رهبری می‌شود، عده‌ای به اسم دین به یک فیلم دینی تهمت بزنند، در حالیکه فتوای مراجع دیگر فقط برای مقلدین خودشان لازم الاجراست و نمایش فیلم رستاخیز توسط اکثر مراجع بلامانع اعلام شده است؟

چگونه ممکن است در کشوری که همه سران آن قانون مداری را رکن اصلی انقلاب می‌دانند عده‌ای به بهانه دفاع از انقلاب، در برابر اکران قانونی فیلمهای مجوز دار بایستند؟

خطای بزرگی است که گمان کنیم آنها که نمایش چند فیلم از یک شبکه خارجی را جاسوسی می‌دانند نگران امنیت ملی و نظام هستند؛ چرا که مردم فراموش نکرده‌اند خودشان با بی‌تدبیری و سیاستهای غلط کشور را تا آستانه یک جنگ پیش بردند و با اختلاس‌های کلان و اشتباهات اقتصادی مردها را شرمنده زن و بچه‌هایشان کردند.

امنیت ملی یعنی شعف و افتخاری که به مردم دست می‌دهد هنگامی که "ریگی" در آسمان شکار می‌شود نه زمانی که یک فیلمساز مطرحِ از کن جایزه گرفته در یک بی‌تدبیری محض در زمان برگزاری فستیوال کن دستگیر و زندانی می‌شود.

اشتباه است که گمان کنیم آنها که دائم برای دکتر ایوبی و دکتر جنتی شاخ شانه می‌کشند دغدغه هنر و فرهنگ را دارند چون هیچ کس فراموش نکرده چگونه با بی‌تدبیریشان نام خلیج فارس را به باد دادند، فیلمسازان وطنی را به اپوزوسیون تبدیل کردند و هنرمندان بزرگی را خانه نشین یا خارج نشین کردند.

این دلواپسان فقط دلواپس یک چیزند: از دست دادن منافعشان؛ و فقط دغدغه یک چیز دارند: بازگشت به قدرت و ماندن در آن.

و در آخر باید با شعف ورود به دوره‌ای جدید را مغتنم بشمریم. دوره‌ای که با همدلی و همیاری وزارت ارشاد و نیروی انتظامی سامان گرفته و برای اولین بار شاهد ورود جدی نیروی انتظامی و برخورد قاطعانه و دستگیری عده‌ای هستیم که علیه نمایش فیلم رستاخیز تجمع غیر قانونی کرده‌اند. در موارد قبلی اینچنینی همیشه آنها به عنوان خانواده شهدا و اقشار دلسوز نظام معرفی می‌شدند، در حالیکه در واقعیت اینچنین نبود.این اتفاق نوید آینده روشنتری را به فضای فرهنگی، هنری و سینمایی ما می دهد.»

5858

منبع: ایسنا