مذاکره کار سختی است به قول یک روزنامه نگار قدیمی "مذاکره کردن با مردمانی دیگر که آن‌ها هم منافع ملی خود را تعقیب می‌کنند چقدر پیچیده و سخت است، به آدمی یادآور می‌شود دیپلماسی چه کاربردی دارد و چرا گفته‌اند علم ممکن کردن غیرممکن‌هاست."

تا اینجای کار هم مذاکره کنندگان ایرانی کار های غیر ممکن زیادی را ممکن کردند مذاکره مستقیم با امریکایی ها که تا همین دو سال پیش یکی از بزرگترین تابوهای ایرانی ها بود .چه برسد به این که وزیر امور خارجه امریکا بیش از دو هفته در کشوری دیگر به حل یکی از موارد سیاست خارجی آمریکا بپردازد این یعنی کاری بی سابقه در تاریخ آمریکا .و یا به رسمیت شناخته شدن حق غنی سازی ایران توسط 7 قدرت بزرگ جهان که تا دو سال پیش غیر ممکن بود و حالا ما بر سر رفع تحریم های تسلیحاتی در سازمان ملل چک و چانه می زنیم .
اما هوشمندانه عمل کردن در بحث رسانه ای همراه با دیپلماسی قوی بحث دیگری است .
دیروز در بحبوحه حضور جان کری وزیر امور خارچه آمریکا در میان خبرنگاران ،توئیت دو جمله ای ظریف موجی ایجاد کرد که کلا ابتکار عمل را به دست ایرانی ها سپرد .ظریف که به بهترین شکل ممکن دست طرف مقابل را در بازی خوانده بود این امر رابا ضرب الامثلی کاملا آشنا برای آمریکایی ها «تغییر اسب در وسط مسابقه» تعبیر کرد این روش آمریکایی هاست که همیشه در یک مقطع حساسی از مذاکره یک چرخش می کنند تا طرف مقابل یا پا پس بکشد و یا مجبور به پذیرش بازی آن ها شود . دکتر ظریف با این تاکتیک غریبه نیست.‌و تنها با یک جمله افکار عمومی را متوجه این نکته کرد که اگر بازی بهم بریزد تمام مسئولیتس به عهده آمریکایی هاست .
حالا آمریکای ها برای جبران این اتفاق دو راهکار دارند این که به این مسیر ادامه دهند و هزینه های ترک میز مذاکره توسط طرفین را هم بپذیرند از طرفی همانطور که بارها و بارها گفته شده است دواتمردان امریکایی می دانند که دیگر هیچگاه شرایط تحریم ایران به دو سال قبل باز نمی گردد ساختار تحریم  شکسته شده است و آمریکا باید انرژی زیادی صرف کند تا آن را به شرایط قبل  برگرداند. بازی بعدی ایران هم معلوم نیست که چی باشد و ممکن است کار را سخت تر کند. مططمئنا آمریکایی ها صحبت های رییس جمهور رادر مراسم افطار خبرنگاران شنیده اند که به شتاب بیشتر در هسته ای شدن و تصمیملت متفاوت تری در این حوزه دلالت داشت .این همان چیزی است که آمریکا را نگران می کند.
راهکار دوم تعدیل مواضع آمریکا است ؛حالا بعد از 24 ساعت به نظر می رسد آمریکایی ها این مسیر را ترجیح دادند و او ضاع متفاوت تر شده است .حضور ظریف دو بار پشت سرهم بر روی بالکن هتل کوبرگ و امیدواری او وصالحی به حل اختلافات می تواند نشان دهنده این نکته باشد که ایران با اتخاذ مسیر مذاکره از خود چهره ای مصمم و قابل تعامل به نمایش گذاشته است.
چهره ای که  که دکتر ظریف درباره آن می گوید : "متاسفانه ما شاهد تغییر مواضع و هم شاهد زیاده خواهی هستیم؛ همچنین شاهد این هستیم که چند کشور که در گروه پنج به اضافه یک هستند مواضع متفاوتی دارند اما همه تلاش خودمان را می کنیم.ما گفت وگوها را ادامه داده و میز مذاکره را ترک نکردیم و ترک نخواهیم کرد؛ اگر طرف مقابل به دنبال توافق شرافتمندانه و متوازن باشد به طور حتم این توافق قابل دسترسی است."

 

 

 

منبع: خبرآنلاین